Avesztai nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
aveszta nyelv
Nyelvcsaládindoeurópai nyelvcsalád
   indoiráni ágán
    iráni nyelvek
     aveszta
Írásrendszer avesztai abc (pahlavi)
Nyelvkódok
ISO 639-1ae
ISO 639-2ave
ISO 639-3ave
A Wikimédia Commons tartalmaz Avesztai nyelv témájú médiaállományokat.

Az avesztai vagy aveszta nyelv (korábban: zend) az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni ágán az óiráni nyelvek csoportjában a zoroasztriánus szentírás nyelvhasználatából ismeretes, azaz az Avesztából, amelyből a neve is származik. Kelet-iráni nyelvként a legkorábbi iráni nyelvek közé tartozik, amely a délnyugati óperzsával együtt alakult ki. Nyelvészeti tanulmányok alapján kb. Kr. e. 1200 és Kr. e. 600 között használták. Kb. Kr. e. 400 követően az Avesztát csak szóban adták át, a zoroasztriánus papok kultikus nyelve volt, amíg le nem írták a teljes szentírást.

Kétféle dialektust különböztethetünk meg:

  • "gátha dialektus", a szöveg legrégebbi részeinek nyelve
  • "újabb aveszta" vagy "klasszikus" dialektus, ezen a nyelven olvasható az Aveszta legnagyobb része.

A "gátha dialektus", Zarathtusztrának és követőinek nyelve, nyelvtani szerkezetében tisztán megmaradt. Az "újabb aveszta" nyelvváltozat, főleg kései összeállításában nyelvi hanyatlást mutat, ami sok helyütt a ragozási sorok zavarosságában mutatkozik meg. A nyelvi pontatlanságok valószínűleg a másolási folyamat alatt keletkeztek.

Az aveszta nyelv ősi voltát a védikus szankszkrithez hasonlíthatjuk. Szoros kapcsolatot mutat a szanszkrittel, bár egyénileg igen különbözik is tőle. Mindkét nyelv az indoiráni nyelvcsalád tagja.

Írásrendszer[szerkesztés]

A nyelv ábc-je jóval későbbi, mint maga a nyelv. A betűk a szászánida uralkodók korában használt pahlaviból származnak, amikor is a szövegeket lejegyezték és kiadták. Az írást jobbról balra olvassuk.

Fonológia[szerkesztés]

magánhangzók:

a ā ə ə̄ e ē o ō å ą i ī u ū

mássalhangzók:

k g γ x xʷ č ǰ t d δ ϑ t̰ p b β f
ŋ ŋʷ ṇ ń n m y w r s z š ṣ̌ ž h

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Avestische_Sprache című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.