Leontiosz bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leontiosz
Solidus-Leontinus-sb1330.jpg
II. Leontiosz solidusa

Bizánci császár
Uralkodási ideje
695698
Elődje II. Jusztinianosz
Utódja III. Tiberiosz
Életrajzi adatok
Született 660
Elhunyt 706. február 15. (46 évesen)
Konstantinápoly

Leontiosz, eredetileg León (660 k. – 706. február 15.), (uralkodott 695698) a Bizánci Birodalom császára, II. Jusztinianosz hadvezére és hatalmának megdöntője volt.

IV. Konstantin nevezte ki az izauriai származású, sikeres tisztet az Anatolikon thema élére sztratégosznak. II. Jusztinianosz trónra lépésekor ő vezette az Abd al-Malik kalifa muszlim arabjai elleni sikeres háborút, ami előnyös békekötést eredményezett Bizánc számára. Később a császár mégis bebörtönöztette, amikor a frissen Anatóliába telepített és besorozott szlávok átállása miatt 692-ben elvesztette a szebasztopoli csatát Örményország területén.

A császár 695-ben kénytelen volt szabadon engedni tábornokát, mert szüksége volt rá a hadszíntéren, de ő Hellasz themájának sztratégoszaként az adókkal és áttelepítésekkel a népet sanyargató uralkodó helyére állt, akinek levágatta az orrát és a krími Kherszónba száműzette. Támogatója a kék politikai csoportosulás volt.

Uralkodásának legnagyobb horderejű eseménye az afrikai területek elvesztése volt. A Karthágói Exarchátust hosszú ideje támadták a muszlim arabok, de csak 697-ben sikerült bevenniük a tartományi székvárost, Karthágót. Leontiosz még abban az évben flottát küldött a város felmentésére, ami sikerrel is járt, ám a 698-ban szárazföld és tenger felől egyaránt érkező, összehangolt arab támadással már nem tudta felvenni a harcot.

A vereség hatására a fellázadó bizánci flotta egy germán származású tisztet (drungariosz), a Kibüraióton thema parancsnokát, Apszimart kiáltotta ki császárnak. A zöldek konstantinápolyi pártjának segítségével átvette a hatalmat, Leontioszt pedig megcsonkíttatva kolostorba zárták. Az ekkortájt Kherszónból megszökő, és hatalmát 705-ben restauráló II. Jusztinianosz hazatérve mind a III. Tiberiosz néven utalkodó Apszimart, mind az orratlan Leontioszt nyilvánosan kivégeztette.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
II. Jusztinianosz
Bizánci császár
695 – 698
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
III. Tiberiosz