Leontiosz bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leontiosz
II. Leontiosz solidusa
II. Leontiosz solidusa

Bizánci császár
Uralkodási ideje
695 698
Elődje II. Iusztinianosz
Utódja III. Tiberiosz
Életrajzi adatok
Született 660 körül
Isauria
Elhunyt 706. február 15. (40–50 évesen)
Konstantinápoly
A Wikimédia Commons tartalmaz Leontiosz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Leontiosz (ógörögül: Λεόντιος, latinul: Leontius), eredetileg León (Isauria, 660Konstantinápoly, 706. február 15.), (uralkodott 695698) a Bizánci Birodalom császára, II. Iusztinianosz hadvezére és hatalmának megdöntője volt.

IV. Konstantin nevezte ki az izauriai származású, sikeres tisztet az Anatolikon thema élére sztratégosznak. II. Iusztinianosz trónra lépésekor ő vezette az Abd al-Malik kalifa muszlim arabjai elleni sikeres háborút, ami előnyös békekötést eredményezett Bizánc számára. Később a császár mégis bebörtönöztette, amikor a frissen Anatóliába telepített és besorozott szlávok átállása miatt 692-ben elvesztette a szebasztopoli csatát Örményország területén.

A császár 695-ben kénytelen volt szabadon engedni tábornokát, mert szüksége volt rá a hadszíntéren, de ő Hellasz themájának sztratégoszaként az adókkal és áttelepítésekkel a népet sanyargató uralkodó helyére állt, akinek levágatta az orrát és a krími Kherszónba száműzette. Támogatója a kék politikai csoportosulás volt.

Uralkodásának legnagyobb horderejű eseménye az afrikai területek elvesztése volt. Az Afrikai Exarchátust hosszú ideje támadták a muszlim arabok, de csak 697-ben sikerült bevenniük a tartományi székvárost, Karthágót. Leontiosz még abban az évben flottát küldött a város felmentésére, ami sikerrel is járt, ám a 698-ban szárazföld és tenger felől egyaránt érkező, összehangolt arab támadással már nem tudta felvenni a harcot.

A vereség hatására a fellázadó bizánci flotta egy germán származású tisztet (drungariosz), a Kibüraióton thema parancsnokát, Apszimart kiáltotta ki császárnak. A zöldek konstantinápolyi pártjának segítségével átvette a hatalmat, Leontioszt pedig megcsonkíttatva kolostorba zárták. Az ekkortájt Kherszónból megszökő, és hatalmát 705-ben restauráló II. Iusztinianosz hazatérve mind a III. Tiberiosz néven uralkodó Apszimart, mind az orratlan Leontioszt nyilvánosan kivégeztette.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Iusztinianosz
Bizánci császár
695 – 698
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
III. Tiberiosz