Numerianus római császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Numerianus
114 Numerianus.jpg

A Római Birodalom princepse
Uralkodási ideje
283 augusztusa – 284 novembere
Elődje Carus
Utódja Diocletianus
Életrajzi adatok
Teljes neve Marcus Aurelius Numerius Numerianus
Született 253 körül
Elhunyt 284 novembere (31 évesen)
Nicomedia
Édesapja Carus római császár

Marcus Aurelius Numerius Numerianus, általánosan elterjedt néven Numerianus császár (253284. novembere) a Római Birodalom császára.

Uralkodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Numerianust atyja, Carus császár 282-ben testvérével Carinusszal együtt társuralkodóvá tette, s Numerianus kíséretében indult el a győzedelmesnek hitt perzsa hadjáratra. Carus császár halála után Numerianus a háború közepette vette fel az augustus címet. Ettől fogva ő lett a birodalom keleti részének uralkodója, míg fivére, Carinus a nyugati részeket ellenőrizte. Numerianus a sorozatos vereségek ellenére sem kötött békét a perzsákkal, de seregét mégis hazavezette Perzsiából. A hadjárat során súlyos szembetegséget kapott, és így cselekvésképtelenné vált. A tényleges hatalom a hadsereg felett apósának, Apernek, a praetoriánus testőrség parancsnokának a kezébe került.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sereg erőltetett menetben haladt Armenián és Kappadókián át, a szelíd és kipusztult kisázsiai dombokon Bithünia felé. Amikor a sereg a Boszporusz partjára ért a császár már halott volt. A menetelés vége felé, valahol Nicomedia közelében, Aper győzködései ellenére a légionáriusok gyanítani kezdték, hogy császáruk már halott, ugyanis napok óta nem kelt fel a hordszékébôl, melyből már napok óta kellemetlen szag áradt. A katonák feltörték a hodszéket, s benne megtalálták a már több napja meggyilkolt császár tetemét. Apert rögtön bilincsbe verték, s az új császárnak kikáltott Valerius Diocles pedig megölte Apert. Későbbi legenda szerint egy druida jósnő azt jövendölte: „császár leszel, ha előbb egy vadkant megöltél”.[1] A vadkan latinul aper.

Jegyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Felhasznált irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Michael Grant: Róma császárai, Corvina Kiadó, Budapest, 1996.
  • Bánosi György - Veresegyházi Béla: Ókori uralkodók kislexikona, Anno Kiadó, Budapest, 2001.


Elődei:
Carus
és
Carinus
Consul
284
Kollégája:
Carinus
SPQR
Utódai:
Diocletianus
és
[…] Bassus
Előző uralkodó:
Carus
Római császár
283 – 284
Hadrianus császár szobra
Következő uralkodó:
Diocletianus