XI. Kónsztantinosz bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
XI. Kónsztantinosz

Bizánci császár
Uralkodási ideje
1448. október 31. 1453. május 29.
KoronázásaMisztrász
1449. január 6.
ElődjeVIII. Ióannész
Utódjanem volt
Életrajzi adatok
UralkodóházPalaiologosz-ház
Született1405. február 8.
Konstantinápoly
Elhunyt1453. május 29. (48 évesen)
Konstantinápoly
ÉdesapjaII. Manuél bizánci császár
ÉdesanyjaHelena Dragaš
Testvére(i)
HázastársaMaddalena
Katalin
XI. Kónsztantinosz aláírása
XI. Kónsztantinosz aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz XI. Kónsztantinosz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

XI. (Boldog)[1] Kónsztantinosz, olykor XII. Kónsztantinosz,[2] magyarosan XI. Konstantin (görögül: Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάσης Παλαιολόγος, (Konstantinápoly, 1404. február 9. vagy 1405. február 8.Konstantinápoly, 1453. május 29.) az utolsó bizánci császár (1449–1453).

Élete[szerkesztés]

Kónsztantinosz II. Manuél és Jelena Dragaš szerb hercegnő nyolcadik gyermeke volt a tízből. Gyermekkorát Konstantinápolyban, szülői felügyelet alatt töltötte. 1443-ban Morea deszpotésze (azaz a Peloponnészoszi-félsziget helytartója) lett. Kétszer nősült: először az epiruszi olasz despota lányát, majd annak hirtelen halála után Leszbosz genovai urának gyermekét vette feleségül, azonban ő is meghalt, mielőtt gyermeket szülhetett volna férjének.

Amikor meghalt VIII. Ióannész, trónviszály robbant ki Kónsztantinosz és öccse, Démétriosz között, amelynek eldöntésére II. Murád szultánt kérték fel. Ő 1449-ben Konstantint tette a trónra, aki a bizánci–török kapcsolatok javítása érdekében megpróbálta feleségül venni távoli rokonát, II. Murád özvegyét, de nem járt sikerrel, mert az új szultán, a Hódító melléknévvel felruházott II. Mohamed el akarta foglalni Konstantinápolyt. A császár minden eszközt megragadott, hogy valamiféle katonai segítséget kapjon, ennek érdekében még a katolikus és ortodox egyházak egyesülését is kimondta 1452-ben. Ezzel azonban maga ellen hangolta alattvalóinak többségét. Miniszterét és hadvezérét, Lukasz Notarasz nagyherceget is veszélyesen eltávolította önmagától.

Az ostrom megkezdése előtt II. Mohamed szultán felajánlotta Kónsztantinosznak, hogy zavartalanul uralkodhat Moreában, ő azonban a hősi halált választotta. Az ostrom ellen, a falakon harcolva érte a halál. A győztes törökök napokig lándzsára tűzve hordozták levágott fejét. Később méltó temetést kapott. Egyes ortodoxok szentként tisztelik, noha hivatalosan nem avatták azzá. (Bővebben lásd: Konstantinápoly eleste.)

Bár Konstantinápoly elestével a Bizánci Birodalom megszűnt, a Kr. e. 753-ban alapított Római Birodalom nem ekkor tűnt el végleg. A moreai Münsztra városát és környékét Konstantin fivére, Tamás 1460-ig tartotta, míg a negyedik keresztes hadjárat óta létező Trapezunti Császárságot 1461-ben foglalták el az oszmánok.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2007. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 27.)
  2. Attól függően, hogy császárnak tekintik-e a megválasztott (XI.) Kónsztantinosz Laszkariszt († 1205).

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
VIII. Ióannész
Bizánci császár
14481453
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
nem volt