III. Kónsztantinosz bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Kónsztantinosz
Heraclius mule 612173.jpg
Hérakleiosz és fia, III. Konstantin egy Karthágóban vert aranypénzen

Bizánci császár
Uralkodási ideje
641. február 11. – 641. május 24.
Elődje Hérakleiosz
Utódja Héraklónasz
Életrajzi adatok
Teljes neve Heraclius Novus Constantinus
Született 612. május 3.
Elhunyt 641. május 24. (29 évesen)
Calcedonia
Házastársa Gregoria
Gyermekei II. Konstans
Theodosius
Manyah
Édesapja Hérakleiosz
Édesanyja Eudokia
Hérakleiosz és két társcsászára, Konstantin és Héraklónasz egy soliduson

III. Kónsztantinosz, eredeti nevén Hérakleiosz Neosz Kónsztantinosz (612. május 3.641. május 24.), (görögül: Κωνσταντίνος Γ' (Konsztantinosz o tritosz) vagy Ἡράκλειος [νέος] Κωνσταντίνος, uralkodott 641. február 11.641. május 25.) a Bizánci Birodalom császára, Hérakleiosz és első felesége, Fabia Eudokia fia volt, aki féltestvére, Héraklónasz társuralkodójaként lépett trónra.

612-ben született, és 613-ban nyilvánították apja társuralkodójává. Mostohaanyja, Martina manőverezésének köszönhetően 638-ban Konstantin féltestvére, a 13 évvel fiatalabb Héraklónasz is baszileuszi címben részesítették, azaz újabb társcsászárral bővült az uralkodói kör. Hérakleiosz végrendeletében mindkét fiára és Martinára, mint „anyjukra és császárnőjükre” hagyta a trónt.

Konstantin és Héraklónasz kikiáltása nem ütközött akadályokba, a gyűlölt Martina azonban a konstantinápolyi nép nyomására kénytelen volt lemondani trónigényéről. A háttérben azonban folytatódott a hatalmi harc, bár Konstantin nagyobb és erősebb pártja számításait keresztülhúzta a fiatal császár súlyos betegsége (valószínűleg tuberkulózisa), amely uralkodása harmadik hónapjában végzett vele. Egyetlen döntése ismeretes csak, miszerint szakít a monothelétizmus egyházpolitikájával, mivel az alkalmatlannak bizonyult az ortodoxok és monofiziták megbékítésére.

Feleségétől, Gregoriától, Nikétasz lányától két fia született: Kónsztansz, akit még halála évében megkoronáztak, és Theodosziosz.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Kónsztantinosz bizánci császár témájú médiaállományokat.


Előző uralkodó:
Hérakleiosz
Bizánci császár
641
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
Héraklónasz