III. Tiberiosz bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(III. Tiberius szócikkből átirányítva)
III. Tiberiosz
III. Tiberiosz solidusa
III. Tiberiosz solidusa

Bizánci császár
Uralkodási ideje
698 705
ElődjeLeontiosz
UtódjaII. Iusztinianosz
Életrajzi adatok
Született7. század
Elhunyt706. február 15.
Konstantinápoly
Testvére(i)Heraclius
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Tiberiosz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

III. Tiberiosz (ógörögül: Τιβέριος Γ´, latinul: Tiberius), eredeti nevén Apszimar (?, 7. századKonstantinápoly, 706. február 15.), uralkodott 698705) a Bizánci Birodalom germán származású császára volt.

698-ban a muszlim arabok elfoglalták Karthágót, ezzel a Bizánci Birodalom elveszítette afrikai területeit. A vereség hatására a flotta fellázadt, és drungarioszi rangot viselő Apszimart császárrá kiáltotta ki. A lázadók számára a zöld politikai csoportosulás biztosította a támogatást Konstantinápolyban, ahol a nemrég kék támogatással hatalomra jutó Leontiosz uralkodott. A trónra lépve Tiberiosz nevet felvevő Apszimar az uralkodónak levágatta az orrát, és kolostorba záratta.

III. Tiberiosz a keleti határra ügyelt elsősorban, fivérét is az Anatolikon thema élére neveztette ki. Kisebb sikereket ért el Abd al-Malik kalifa seregei ellen Szíria területén 701-ben, majd visszaverte a 703-ban és 704-ben érkező kilikiai ellencsapásokat.

Uralkodása alatt meg sem kísérelte az arabok afrikai terjeszkedését megállítani, vagy visszaszerezni az elveszett területeket, így azok 711-ben már át is kelhettek a Gibraltári-szoroson. Ezt Apszimar már nem érhette meg, ugyanis a Kherszónba száműzött II. Iusztinianosz előbb a Kazár Birodalomba, majd a Balkánra szökött, és 705-ben Tervel bolgár kán bolgár és szláv seregével megjelent a bevehetetlen Konstantinápoly falai alatt. Az ostrom kudarccal végződött volna, ha az eltökélt, orratlan Iusztinianosz néhány hívével együtt be nem jut a fővárosba a vízvezetéken keresztül. Felbukkanása olyan sokkszerű volt, hogy népszerűtlensége ellenére akadály nélkül átvehette a trónt. Tiberioszt nyilvánosan kivégeztette Leontiosszal együtt, később pedig Tiberiosz sztratégosz fivére, Hérakleiosz is erre a sorsra jutott.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Leontiosz
Bizánci császár
698 – 705
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
II. Iusztinianosz