Crewe Alexandra FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Crewe Alexandra
Csapatadatok
Teljes csapatnév Crewe Alexandra Football Club
Becenév The Railwaymen (Vasutasok), The Alex
SzékhelyCrewe, Anglia
Alapítva1877 (Crewe FC néven)
Klubszínek vörös, fehér
Stadion Alexandra Stadion
(10 153 férőhelyes)
Vezetőedző David Artell
Elnök Anglia John Bowler
Bajnokság Anglia League Two
Statisztika
Legtöbb mérkőzésTommy Lowry (475)
Legtöbb gólHerbert Swindells (126)
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Crewe Alexandra honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Crewe Alexandra témájú médiaállományokat.

A Crewe Alexandra Football Club egy angol labdarúgócsapat, melyet 1877-ben alapítottak. Székhelye Crewe városában, Cheshire-ben található. A csapat egyik beceneve, a The Railwaymen (Vasutasok) onnan ered, hogy Crewe fejlődésében óriási szerepet játszott a 19. századi vasútépítési láz. A klub jelenleg a League Two-ban, az angol labdarúgás negyedik legmagasabb osztályában szerepel. Hazai mérkőzéseit a 10 153 fő befogadására alkalmas Alexandra Stadionban játssza.

A csapat megalapítása után nem sokkal vette fel a Crewe Alexandra nevet, előtte Crewe Football Club néven játszott. Egyes vélemények szerint a csapat közvetlenül Alexandra hercegnőről kapta az új nevét, mások szerint azonban ez egy utalás a The Princess (A hercegnő) nevű pubra, melyben a klubot alapították. A Crewe 1892-ben alapító tagja volt a The Football League másodosztálynak, de négy év múlva kiesett. 1921-ben jutott vissza a The Football League-be, melynek ezután többnyire az alacsonyabb osztályaiban szerepelt. 2013-ban nyerte első komolyabb trófeáját, amikor aranyérmes lett a Football League Trophyban. Emellett korábban több kisebb trófeát is elhódított a csapat, köztük a Cheshire Premier Cupot és a Chesire Senior Cupot.

Az utóbbi évtizedekben az olasz menedzser, Dario Gradi neve összefonódott a klubbal. Gradi 1983 és 2007 között 24 évig irányította a Crewe-t, amivel máig ő a csapat leghosszabb ideig szolgáló vezetőedzője. 2009 és 2011 között még két évre visszatért az Alexandra Stadionba. Nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás-nevelésre és a látványos, technikás játékra. Gradi vezetése alatt többek között olyan játékosokat nevelt ki a csapat, mint Rob Jones, Neil Lennon, Danny Murphy, Seth Johnson vagy Dean Ashton, akik később hazájuk válogatottjában is pályára léptek. Emellett voltak még olyan nem saját nevelésű játékosai a klubnak, akik a Crewe-nál szereztek nevet maguknak, például Geoff Thomas, David Platt vagy Robbie Savage.

A csapat két legnagyobb riválisa a közeli Stoke-on-Trent városában található, egyikük az élvonalbeli Stoke City, a másik a League Two-ban szereplő Port Vale.

Klubtörténet[szerkesztés]

Korai évek (1877–1921)[szerkesztés]

A csapatot 1877-ben alapították, amikor a labdarúgó szakosztály különvált a sikeres Crewe Cricket Club krikettcsapattól. A klub neve Crewe Football Club lett, de ez hamarosan megváltozott Crewe Alexandrára. Első meccsét a North Staffs ellen játszotta, ami 1-1-es döntetlenre végződött. Az FA Kupában 1884-ben játszott először a Crewe és 10-0-ra kikapott a skót Queen's Parktól. Ennek ellenére 1888-ban már a kupa elődöntőjéig jutott, a Derby Countyt és a Middlesbrough-t is kiejtve. A legjobb négy között a Preston North End búcsúztatta. A csapat 1892-ben alapító tagja lett a The Football League másodosztályának, előtte a Football Alliance-ban szerepelt. 1896-ban, mindössze négy szezon után kiesett a The Football League-ből. Ennek ellenére egy évvel később minden játékosának profi, teljes munkaidőre szóló szerződést adott a klub.

1921–1983[szerkesztés]

A Crewe 1921-ben visszajutott a The Football League-be, ahol a harmadosztály északi csoportjában folytatta a szereplését. Ugyanebben az évben 15 102 szurkoló zsúfolódott össze az akkor még Gresty Roadnak nevezett Alexandra Stadionban a nagy rivális Stoke City elleni meccsre. A találkozót végül a vendégek nyerték 2-0-ra. A csapat 1936 és 1937-ben is megnyerte a walesi kupát. A következő évben már nem engedték indulni, mivel székhelye nem Walesben található. 1936 Herbert Swindells megszerezte 100. gólját is a klub színeiben. Összesen 126 találatig jutott, ami máig klubrekord.

1955-ben egy rendkívül rossz sorozat vette kezdetét a Crewe történelmében, mely során sorozatban 56 idegenbeli meccsen képtelen volt nyerni. Ez a sorozat végül egy Southport elleni 1-0-ra megnyert találkozóval ért véget. A csapat egyik legemlékezetesebb meccsére a Tottenham Hotspur ellen, az FA Kupában került sor. A mérkőzésen a Crewe-nak sikerült 2-2-es döntetlent elérnie, ráadásul 20 ezer néző látogatott ki az Alexandra Stadionba, ami új nézőcsúcsot jelentett. A hazaik góljait Bert LLewellyn és Merfyn Jones szerezték. Az újrajátszott találkozón a Tottenham hazai pályán meggyőző, 13-2-es győzelmet aratott. Ez máig a Crewe legsúlyosabb veresége.

A Jimmy McGuigan által irányított csapat 1961-ben megszerezte legemlékezetesebb győzelmét, amikor 2-1-re diadalmaskodott a Chelsea ellen az FA Kupában, a Stamford Bridge-en. A Chelsea-ben ekkoriban olyan remek játékosok futballoztak, mint Terry Venables, Jimmy Greaves, Peter Bonetti vagy a Crewe-t is megjárt Frank Blunstone. A győzelmet érő két gólt Billy Stark és Barry Wheatley szerezték. A következő fordulóban a Tottenham Hotspur volt az ellenfél, a londoniakat ezúttal nem sikerült meglepni, 5-1-gyes győzelmükkel kiütötték a Vasutasokat a kupából. Az 1962/63-as szezonban a Crewe története során először harcolt ki feljutást a The Football League-en belül, amikor a Fourth Division (negyedosztály) harmadik helyén végzett. A feljutást érő gólt Frank Lord szerezte, mellyel a csapat 1-0-ra legyőzte az Exeter Cityt 9807 szurkoló előtt. Lord arról is híres a szurkolók számára, hogy ő szerezte a legtöbb mesterhármast a klub színeiben.

Az 1963/64-es idényben Terry Harkin 35 gólt szerzett, ami jelenleg is érvényben lévő klubrekord. A klub legendás alakja, Tommy Lowry 1977-ben játszotta le 475., egyben utolsó mérkőzését a Crewe-ban, ezzel ő tartja a legtöbb pályára lépés rekordját. 1979-ben Warwick Rimmer menedzser megkötötte a klubnál töltött ideje egyik legjobb üzletét, amikor kölcsönvette Bruce Grobbelaart, a nagyszerű kapust, aki később a Liverpool legendája lett. Grobbelaar a Wigan Athletic ellen mutatkozott be. Összesen 24 mérkőzésen lépett pályára, ebből nyolc alkalommal nem kapott gólt és egyszer eredményes is volt, amikor a York City ellen értékesített egy tizenegyest.

Az 1950-es évek és az 1980-as évek között meglehetősen rosszul szerepelt a csapat. Michael Palin komikus a következőképpen nyilatkozott a klubról: "Crewe ugyanolyan, mint más vasúti városok, például Swindon vagy Doncaster, hiszen ott is van egy csapat, mely állandóan a Dividion Four alján tanyázik." Ezzel a megállapítással nem lehetett vitába szállni, 1894 és 1982 között ugyanis a Crewe négyszer végzett a The Football League aktuális legalacsonyabb osztályának az utolsó helyén, ami máig negatív rekord.

A Crewe szurkolói voltak az elsők, akik átírták és énekelni kezdték az örökzöld Blue Moon című számot. A dal a csapat idegenbeli kék mezére utalt, melyet csak a legkitartóbb szurkolók láthattak, akik mindenhová elkísérték a csapatot. Később a Manchester City drukkerei is elkezdték énekelni ezt. Bár a Citynek a hivatalos színe a kék, így jobban illik hozzá a dal, Crewe szurkolói a mai napig azzal vádolják a manchesterieket, hogy egyszerűen ellopták a dalukat.

A Gradi-korszak (1983–2007)[szerkesztés]

Dario Gradi, a klub legendás menedzsere

A klub vezetősége 1983 júniusában a milánói születésű Dario Gradit nevezte ki menedzserré. A Crewe-nak nagy szüksége volt egy jó edzőre, hiszen az 1982/83-as szezonban az utolsó előtt helyen végzett a negyedosztályban és csak szavazás útján kerülte el a The Football League-ből való kiesést. Gradiról hamar kiderült, hogy nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre és előszeretettel ad lehetőséget a fiatal játékosoknak. 1983. május 6-án, a Peterborough United ellen pályára küldte Steve Walterst, aki mindössze 16 éves és 119 napos volt, ezzel ő lett a legfiatalabb játékos, aki valaha pályára lépett a Crewe felnőttcsapatában. Az olasz menedzser módszerei eredményesnek bizonyultak, a csapat ugyanis 1989-ben feljutott a harmadosztályba. Két évvel később ugyan kiesett, de 1994-ben ismét visszajutott. Ugyanebben az évben Neil Lennont behívták az északír válogatottba, Mexikó ellen. Ezt megelőzően 60 évvel korábban fordult elő utoljára, hogy a Crewe egy játékosát behívták hazája felnőtt válogatottjába. Gradi vezetése alatt 1997-ben a csapat megnyerte a harmadosztály rájátszását, a döntőben a Brentfordot legyőzve. 2001. november 20-án, egy Norwich City elleni bajnokin ült le Gradi 1000. alkalommal a Crewe kispadjára. A csapat egészen 2002-ig maradt a másodosztályban, majd kiesett. Meglepő volt, hogy ilyen hosszú ideig bent tudott maradni, hiszen gyakran még kisebb költségvetéssel dolgozott mint sok más alacsonyabb osztályú klub.

Ennek ellenére mindössze egy évet töltött a csapat a harmadosztályban, a 2002/03-as idényt ugyanis a második helyen zárta, ami automatikus feljutást ért. Ez volt az első alkalom, hogy a Vasutasok a harmadiknál jobb helyezést értek el egy bajnokságban. A következő szezonban a kényelmes 18. helyen zárt a Crewe, amivel megőrizte helyét a másodosztályban. A 2004/05-ös évadnak azonban úgy vágott neki, hogy az előzetes esélylatolgatások során a legvalószínűbb kiesők egyikének tartották a szakértők az immár Championshipnek nevezett másodosztályból. A szezon első felében a klub rácáfolt erre és a tabella első felében tanyázott, 2005 januárjában azonban klubrekordnak számító 3 millió fontért eladta Dean Ashtont a Norwich Citynek, ami fordulópontot hozott. Innentől kezdve egy bajnokit sem sikerült megnyernie az idény utolsó napjáig, amikor is megverte a Coventry Cityt 2-1-re és végül csak jobb gólkülönbségének köszönhetően kerülte el a kiesést. A 2005/06-os szezonban már nem volt ilyen szerencsés a Crewe, hiába lendült jó formába az idény vége felé, kiesett a League One-ba. 2006-ban egy díjkiosztón megkapta a "Legtiszteletreméltóbb csapatnak" járó díjat a csapat. A döntést a The League Paper és a FourFourTwo magazin is támogatta.[1]

Játékosnevelés[szerkesztés]

Gradi irányítása alatt a csapat híressé vált utánpótlás-neveléséről és akadémiáját az FA hivatalosan is elismerte. A tehetséges játékosok kinevelésének, majd későbbi eladásának köszönhetően a Crewe általában nyereségesen zárta a szezonokat, ami akkoriban nem volt gyakori az alacsonyabb osztályú csapatok között. Gradi célja az volt, hogy a csapat saját nevelésű játékosokon kívül közönségszórakoztató, látványos játékot tudjon felmutatni, ezért az akadémián a mai napig nagy hangsúlyt fektetnek a technikás focira.

Az ifiakadémiáról olyan nagy nevek kerültek ki, mint az angol válogatott Geoff Thomas és David Platt, a walesi válogatott Robbie Savage és az északír válogatott Neil Lennon, valamint Steve Jones. Közülük a legsikeresebb Platt lett, akire összesen több mint 20 millió fontot költöttek csapatai a pályafutása során történt átigazolásai során és csapatkapitány lett az angol válogatottban. Az előbbi játékosok mind más csapatok ifiakadémiájáról érkeztek, de akadtak olyan saját nevelésű játékosai is a Crewe-nak, aki a kezdetektől fogva ott futballoztak, például Rob Jones, Danny Murphy, Seth Johnson és Dean Ashton, akik kivétel nélkül játszottak az angol nemzeti csapatban vagy a walesi válogatott David Vaughan.

2007–2009[szerkesztés]

2007-ben Gradi már a 24. évét töltötte a Crewe kispadján, amivel ő lett a The Football League leghosszabb ideje szolgáló menedzsere. 2003. szeptember 22. és október 17. között ideiglenesen Neil Baker irányította a csapatot, amíg Gradi szívműtéte után lábadozott. Ebben az időszakban mindössze egy pontot szerzett a klub. A vezetőség 2007. április 20-án bejelentette, hogy július 1-jétől az olasz szakember a technikai igazgató posztját fogja betölteni, a menedzseri teendőket pedig a frissen kinevezett pályaedző, Steve Holland veszi majd át.

A Holland irányítása alatt lejátszott 2007/08-as szezon csalódást hozott, a Crewe éppen csak elkerülve a kiesést a 20. helyen végzett, 50 ponttal. 2008 nyarán a csapat félmillió fontot költött új játékosokra. Bár a pontos átigazolási összegeket nem hozta nyilvánosságra a klub, az összeg nagy része gyaníthatóan Calvin Zola és Anthony Elding leigazolására ment el. Rajtuk kívül két új kapus is érkezett Steve Collins és Adam Legzdins személyében, a távozó Ben Williams és Owain Fôn Williams helyére. A csapat csatára Nicky Maynard is klubot váltott: klubrekordnak számító 2,25 millió fontért igazolta le a Bristol City. A Crewe jól teljesített a felkészülési időszakban, többek között az élvonalbeli Hull Cityt is legyőzte, de a tétmeccseken nem javultak az eredmények, a költekezés ellenére sem. Első 16 meccsén mindössze kilenc pontot szerzett a csapat a 2008/09-es évadban.

A szurkolók folyamatos elégedetlenkedése miatt a vezetőség végül visszahelyezte Steve Hollandot pályaedzővé. Dario Gradi megbízott menedzserként visszatért a kispadra, amíg a klub elöljárói Holland utódját keresték. Gradi egy Stockport County elleni hazai meccsen tért vissza, melyet csapata 3-0-ra elveszített. 2008. december 24-én biztossá vált, hogy az izlandi Guðjón Þórðarson veszi át az irányítást, aki korábban a helyi rivális Stoke City vezetőedzője volt. Kinevezése után hat napig még Gradi ült a kispadon, amíg az új menedzser kellőképpen megismerkedett a játékosokkal. Þórðarson egy Millwall elleni 2-2-es FA Kupa-meccsen mutatkozott be, Gradi pedig visszatért technikai igazgatói posztjára. Þórðarson 2009 februárjában megkapta a hónap legjobb menedzserének járó díjat, de a szezon vége nagyon rosszul sikerült a Crewe-nak, amibe beletartozott egy tízmeccses nyeretlenségi sorozat is és végül kiesett a League Two-ba. 2009. június 18-án Steve Davis érkezett menedzserasszisztensként Þórðarson mellé, mivel az izlandi addigi segédje, Neil Baker játékosmegfigyelőként folytatta munkáját a csapatnál. Davis a Nantwich Town menedzseri posztját hagyta ott a Crewe-ért cserébe. Előző csapatát öt év alatt kétszer is feljutáshoz segítette, ami miatt a Nantwich-szurkolók hősként tisztelik a mai napig.

Dario Gradi visszatérése (2009–2011)[szerkesztés]

2009. október 2-án menesztették a csapattól Guðjón Þórðarson a rossz eredmények miatt.[2] Dario Gradi ismét megbízott menedzserként tért vissza a kispadra és kinevezése után másnap már le is ült a kispadra a Rotherham elleni meccsen. Úgy tűnt, a klub jó helyezést tud majd elérni a 2009/10-es szezonban, egy ideig a rájátszásban való részvétel kivívása is reális célnak tűnt, az idény második felében azonban annyira visszaesett a teljesítmény, hogy csak a 18. helyen zárt a csapat. Gradi a nyári felkészülési időszakban nem volt hajlandó komolyabb felkészülési túrára vinni a csapatot, mondván, nem érdemlik meg a játékosok azok után, amit az előző szezon végén csináltak. 2010. május 19-én a Crewe eladta két fiatal és tehetséges hátvédjét, John Brayfordot és James Baileyt a Derby Countynak. Úgy tudni, a két játékosért összesen 1 millió fontot fizettek a Kosok.

A csapat a 10. helyen végzett a 2010/11-es idényben, legeredményesebb csatára, Clayton Donaldson pedig 29 gólt szerzett a szezon során, amivel megnyerte a League Two gólkirályi címét. 2011 júliusában leigazolta a Brentford. 2011. november 10-én Dario Gradi lemondott a menedzseri posztról és ismét visszatért sportigazgatónak, hogy az utánpótlás-nevelésre koncentrálhasson.[3]

2011–[szerkesztés]

Gradi lemondása után Steve David lett a menedzser, akinek az irányítása alatt a 2012-es év első felében nagyszerű sorozatba kezdett a csapat és a szezon végéig, 16 meccsen át nem kapott ki. Ezzel a hetedik helyen végzett, így elindulhatott a rájátszásban.[4] A Southend United elleni elődöntő első meccsét hazai pályára 1-0-ra megnyerte a Crewe, idegenben pedig 2-2-es döntetlent játszott, tovább folytatva veretlenségi sorozatát.[5] 2012. május 27-én, a Wembleyben rendezett döntőn 2-0-ra legyőzte a Cheltenham Townt, így visszajutott a League One-ba.

A 2012/13-as szezon kezdete előtt a Crewe eladta tehetséges középpályását a Manchester Unitednek. Az átigazolási időszak utolsó napján, 2012. augusztus 31-én pedig a csapatkapitány, Ashley Westwood is elhagyta a klubot, aki az Aston Villát választotta. A felnőttcsapathoz kerülő fiatalok azonban megállták a helyüket és a csapat 2013 áprilisában megnyerte a Football League Trophyt, a döntőben a Southend Unitedet 2-0-ra legyőzve.[6]

Stadion[szerkesztés]

Az Alexandra Stadion

A Crewe 1898 óta játszik jelenlegi stadionjában, melynek eredeti neve Gresty Road volt. A szurkolók máig így nevezik, bár 2000-ben hivatalosan is átnevezték Alexandra Stadionná. A stadion 10 153 néző befogadására alkalmas.

A pályához négy lelátó tartozik:

  • Az Air Products Stand (korábban egy másik szponzor miatt Railtrack Stand) - Ez a lelátó 2000-ben épült 5,2 millió fontért. 6809 néző foglalhat helyet rajta, így ez a stadion legnagyobb lelátója, és ebben kaptak helyet az öltözők és egyéb fontos helyiségek is.
  • Az Absolute Recruitment Stand (korábban egy másik szponzor miatt Mark Price Stand)[7] - Gresty Road End néven is ismert, 982 férőhelyes, ebből 4 mozgássérült szurkolók számára fenntartott.
  • A Wulvern Housing Stand - Railway End néven is ismert, 682 néző befogadására alkalmas.
  • A Whitby Morrison Ice Cream Van Stand - Előző nevén a Pop Side, 1680 szurkoló foglalhat helyet rajra.

Sikerek[szerkesztés]

Játékosok[szerkesztés]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

2018. Augusztus 29. szerint[8]

# Poszt Név
1 ENG K Ben Garratt
2 ENG V Perry Ng
3 ENG KP Harry Pickering
4 ENG KP Brad Walker
5 WAL V George Ray
6 ENG V Michael Raynes
7 ENG CS Chris Potter
8 SCO KP James Jones
9 ENG CS Shaun Miller
10 ENG CS Jordan Bowery
11 ENG KP Callum Ainley
12 IRE V Eddie Nolan
13 WAL K Dave Richards
14 ENG CS Alex Nicholls
15 ENG KP Ryan Wintle
16 ENG KP Tom Lowery
# Poszt Név
17 IRE KP Paul Green
18 ENG KP Regan Griffiths
19 ENG KP Owen Dale
20 ENG CS Charlie Kirk
21 ENG KP Oliver Finney
22 ENG KP Josh Lundstram
23 ENG V Travis Johnson
24 ENG CS Lewis Reilly
25 WAL V Billy Sass-Davies
26 ENG KP Joe Lynch
27 FIN K Will Jääskeläinen
28 ENG KP Luke Offord
29 ENG V Nicky Hunt
IRE V Kevin O'Connor
IRE V Corey Whelan

Válogatott játékosok[szerkesztés]

Algéria
England
Guinea

Nigéria
Észak-Írország
Trinidad és Tobago

Wales
Zimbabwe

1Máig John Pearson az egyetlen, akit a Crewe Alexandra játékosaként hívtak be az angol felnőtt válogatottba.

Edzők[szerkesztés]

Szakmai stáb[szerkesztés]

Név Állampolgárság Munkakör
Steve Davis Anglia Menedzser
Neil Baker Anglia Másodedző
Andy Franks Anglia Erőnléti edző
Dario Gradi MBE Anglia Sportigazgató
James Collins Anglia Akadémiai vezető
Neil Critchley Anglia Akadémiai vezető
Phil Swift Anglia Akadémiai toborzásvezető
Paul Antrobus Anglia Akadémiai ügyintéző

Korábbi menedzserek[szerkesztés]

A már leköszönt vagy menesztett menedzserek és eredményeik

Név Nemzetiség Kinevezés Távozás M Gy D L Gy%
W.C. McNeill Anglia 1892. augusztus 1894. május 50 12 10 28 24,00
J.G. Hall Anglia 1895. augusztus 1896. május 31 5 3 23 16,13
R. Roberts Anglia 1897. január 1897. december 0 0 0 0
J.B. Bloomley Anglia 1898. január 1925. május 169 56 44 69 33,14
Tom Bailey Anglia 1925. augusztus 1938. május 578 223 113 242 38,58
George Lillycrop Anglia 1938. augusztus 1944. július 45 20 7 18 44,44
Frank Hill Skócia 1944. július 1948. október 102 45 19 38 44,12
Arthur Turner Anglia 1948. október 1951. december 149 56 39 54 37,58
Harry Catterick Anglia 1951. december 1953. június 74 31 11 32 41,89
Ralph Ward Anglia 1953. június 1955. május 96 25 28 43 26,04
Maurice Lindley Anglia 1955. augusztus 1958. május 143 23 28 92 16,08
Harry Ware Anglia 1958. augusztus 1960. május 100 36 22 42 36,00
Jimmy McGuigan Anglia 1960. június 1964. november 222 87 85 50 39,19
Ernie Tagg Anglia 1964. november 1970. október 273 105 69 99 38,46
Tom McAnearney Skócia 1970. október 1971. július 34 14 7 13 41,18
Dennis Viollet Anglia 1971. augusztus 1971. november 15 4 2 9 26,67
Jimmy Melia Anglia 1972. május 1973. december 70 16 23 31 22,86
Ernie Tagg Anglia 1974. január 1974. december 48 13 12 23 27,08
Harry Gregg Észak-Írország 1975. január 1978. május 163 53 53 57 32,52
Warwick Rimmer Anglia 1978. augusztus 1979. május 46 6 14 26 13,04
Tony Waddington Anglia 1979. június 1981. július 93 24 27 42 25,81
Arfon Griffiths Wales 1981. augusztus 1982. október 59 9 10 40 15,25
Peter Morris Anglia 1982. november 1983. június 33 8 7 18 24,24
Dario Gradi1 AngliaOlaszország 1983. június 2007. július 1235 460 474 301 37,25
Dario Gradi2 / Steve Holland3 AngliaOlaszország / Anglia 2007. július 2008. november 72 19 16 37 26,39
Dario Gradi4 AngliaOlaszország 2008. november 2008. december 9 3 1 5 33,33
Guðjón Þórðarson Izland 2008. december 2009. október 37 12 7 18 32,43
Dario Gradi4 AngliaOlaszország 2009. október 2011. november 58 18 17 23 31,03

(M = Mérkőzés, Gy = Győzelem, D = Döntetlen, V = Vereség, Gy% = Győzelmi arány százalékban kifejezve)
12003. szeptember 22. és október 17. között Neil Baker ült a kispadon, amíg Gradi szívműtéte után lábadozott. Baker irányítása alatt hat meccset játszott a csapat, ebből egyet sem nyert meg, ötször kikapott és egy döntetlent ért el.
2Sportigazgatóként
3Pályaedzőként
4Megbízott menedzserként

Források[szerkesztés]

  1. Crewe Delighted With Award CreweAlex.premiumtv.co.uk Archiválva 2007. december 27-i dátummal a Wayback Machine-ben. 2006. július 4.
  2. Thordarson sacked as Crewe boss BBC Sport; 2009. október 2.
  3. Dario Gradi steps down as Crewe Alexandra manager BBC Sport; 2011. október 10.
  4. Alex secure play-offs spot, Sporting Life[halott link] (Hozzáférés ideje:: 6 May 2012)
  5. Go and finish the job, says Crewe Alexandra boss Steve Davis.”, BBC News, 2012. május 17. 
  6. Osborne, Chris: Crewe 2 - Southend 0. BBC Sport. BBC. (Hozzáférés: 2013. április 13.)
  7. Official Announcement Archiválva 2011. július 23-i dátummal a Wayback Machine-ben Crewe Alexandra
  8. First Team. Crewe Alexandra F.C.. [2008. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 29.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Crewe Alexandra F.C.
A Wikimédia Commons tartalmaz Crewe Alexandra FC témájú médiaállományokat.