Fleetwood Town FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fleetwood Town
Csapatadatok
Teljes csapatnévFleetwood Town Football Club
BecenévThe Fishermen (Halászok)
SzékhelyFleetwood, Anglia
Alapítva1908
(Fleetwood FC néven)
Klubszínekpiros-fehér
StadionHighbury Stadion (5327 férőhelyes[1])
Vezetőedzőangol Graham Alexander
Elnökangol Andy Pilley
BajnokságLeague One
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Fleetwood Town honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Fleetwood Town témájú médiaállományokat.

A Fleetwood Town Football Club egy profi angol labdarúgócsapat, melynek székhelye Fleetwood városában, Lancashire megyében található. A csapatot eredetileg 1908-ban alapították, de azóta már kétszer újranyitották csőd miatt. Jelenlegi formájában 1997 óta működik. Hivatalos színei a piros és a fehér, hazai mérkőzéseit a Highbury Stadionban játssza. A 2011/12-es szezonban bajnok lett az ötödosztályban, így története során először feljutott a The Football League-be. 2014 májusában a Wembleyben megnyerte a League Two rájátszásának döntőjét, ezzel feljutva a League One-ba (harmadosztály). Ez volt a csapat hatodik feljutása tíz éven belül.

Klubtörténet[szerkesztés]

A csapat 1997 óta működik jelenlegi formájában, de gyökerei egészen 1908-ig nyúlnak vissza. Az eredeti, 1908-ban alapított csapat a Fleetwood FC nevet viselte. Az 1923/24-es szezonban megnyerte a Lancashire Combinationt, 1932 és 1934 között pedig zsinórban háromszor hódította el a Lancashire Combination Cup serlegét. Ezen sikerek kezdetén a kapuban az akkor mindössze 18 éves Frank Swift állt, aki később a Manchester City kapusa lett és az angol válogatottban is szerepelt. Miután majdnem hatvan évig a Lancashire Combination tagja volt, a Fleetwood 1968-ban alapító tagja lett a Northern Premier League-nek és első szezonjába na tizedik helyet szerezte meg.[2] A Northern Premier League ekkoriban egyike volt azon bajnokságoknak, melyek közvetlenül a már a The Football League által felügyelt negyedosztály alatt helyezkedtek el, de a feljutás ekkor még nem sikerült a klubnak. Ebből az időszakból az 1971-es Northern Premier League Cup volt az egyetlen siker. Az anyagi nehézségekkel küzdő csapat az 1974/75-ös és az 1975/76-os szezonban is a tabella alsó felében végzett, 1976-ban pedig csődbe ment.

A csapatot 1977-ben Fleetwood Town FC néven újraalapították. A vezetőséget nagyjából ugyanazok alkották, akik az előző csapatban is dolgoztak. Eleinte a Cheshire League első osztályában szerepelt, majd 1982-ben átkerült a frissen megalakult North West Counties League másodosztályába, ahonnan 1984-ben sikerült feljutnia az első osztályba. 1985-ben bejutott az FA Vase döntőjébe, de a serleget nem sikerült elhódítania, ugyanis a Wembleyben, 16 ezer néző előtt rendezett meccsen 3-1-re kikapott a Halesowen Towntól. A Fleetwood 1987-ben átkerült a Northern Premier League újonnan létrejött másodosztályába, melyet rögtön az első szezonban meg is nyert. Az 1990/91-es idényben a Northern Premier League első osztályában (ez akkoriban a hatodosztálynak felelt meg) a negyedik helyen zárt.[2] A további előrelépések helyett azonban újabb anyagi problémák következtek és 1996-ban ismét csődbe ment a klub.

A csapat 1997-ben, Fleetwood Wanderers néven újra megalakult és a North West Counties League másodosztályában kezdte meg szereplését (ez a mai tizedosztálynak felel meg). Neve egy szponzori szerződés miatt szinte azonnal Fleetwood Freeportra módosult. 1999-ben feljebb lépett egy osztállyal, 2002-ben pedig átnevezték Fleetwood Townra. Egy évvel később Tony Greenwood lett a klub menedzsere és ekkoriban vette át az elnöki széket a jelenleg is a Fleetwoodnál dolgozó Andy Pilley. Ezzel sikeres korszak kezdődött meg a csapat életében, mely 2006-ban feljutott a Northern Premier League élvonalába, azaz a hetedosztályba.

A 2006/07-es szezonban elhódította a Northern Premier League Challenge Cup-ot, miután 1-0-ra legyőzte a Matlock Townt a döntőben. Egy évvel később a bajnokságot is megnyerte, közben új átlag nézőcsúcsot állítva fel,[3] és feljutott a Conference North-ba, a hatodosztály északi csoportjába. Az együttes gyengén kezdte a 2008/09-es idényt a magasabb osztályban, így a vezetőség menesztette Tony Greenwood menedzsert és segítőjét, Nigel Greenwoodot.[4] Az új vezetőedző Micky Mellon lett, aki a Fleetwood irányítása mellett a Burnley U15-ös és U16-os csapatánál is edzősködött.[5] 2009 januárjában teljes munkaidős szerződést adott neki a klub, így ő lett a Fleetwood első teljes munkaidős menedzsere.[6] A csapat bejutott az FA Kupa második köréig, ahol 3-2-re kikapott a Hartlepool Unitedtől. A mérkőzésre 3280 szurkoló látogatott ki a Highbury Stadionba, ami akkoriban nézőcsúcsnak számított. A bajnoki szereplés is jelentősen javult és végül a 8. helyen zártak a Halászok.

A 2009/10-es évadban a csapat végig harcban volt az automatikus feljutást érő bajnoki címért a Southporttal. Végül azonban egy ponttal lemaradt az elsőségről, ami annak volt köszönhető, hogy az év közben tönkrement Farsley Celtic eredményeit a bajnokság szervezői törölték, az ellenük szerzett pontokat pedig levonták a csapatoktól. A Fleetwood ilyen módon három pontot vesztett, míg a Southport egyet sem. A piros mezesek fellebbeztek a döntés ellen, de ezt az illetékesek elutasították, így csak a rájátszásban indulhattak. Ott viszont sikerült győzniük, miután 2-1-re felülmúlták az Alfreton Townt a döntőben.

A Fleetwood Town a 2010/11-es szezont már a Football Conference-ben, azaz az ötödosztályban kezdte meg. Ekkor minden játékosának teljes munkaidős szerződést adott, néhányan azonban nem engedhették meg maguknak a teljes idejű labdarúgó karriert, így távozni kényszerültek, mint például a csapatkapitány, Jamie Milligan. A csapat jól szerepelt a bajnokságban, végig a rájátszást érő helyek közelében volt és az ötödik hellyel ki is vívta a részvételt. Végül csak az elődöntőig jutott, ahonnan 8-1-es összesítéssel ejtette ki az AFC Wimbledon. A következő idény még jobban sikerült a gárda számára, az FA Kupában egészen a harmadik fordulóig jutott, a Mansfield Townt, a Wycombe Wandererst és a Yeovil Townt is legyőzve. Végül a másodosztályú Blackpool állta útját, melytől 5-1-re kikapott. A bajnokságban remekelt a Fleetwood, többek között egy 29 meccsen át tartó veretlenségi sorozatot is produkált[7] és végül két meccsel az idény vége előtt megszerezte a bajnoki címet, így fennállása során először feljutott a The Football League-be.[8]

A The Football League-ben[szerkesztés]

Antoni Sarcevic, aki feljutást érő szabadrúgásgólt lőtt a League Two rájátszásában

A csapat jól kezdte szereplését a League Two-ban, tíz forduló után a harmadik helyen állt, a következő tízből viszont csak kettőt nyert meg, így visszacsúszott a hatodik pozícióba. A gyenge szereplésben valószínűleg az is közrejátszott, hogy Micky Mellon vezetőedző a hírek szerint jelentkezett a Burnley és a Blackpool megüresedett menedzseri posztjára is, ami miatt összeveszett Andy Pilley klubelnökkel. Pilley végül 2012. december 1-jén, egy Aldershot Town elleni elveszített FA Kupa-meccs után menesztette Mellont.[9] Helyét öt nap múlva Graham Alexander vette át. Első öt meccsén veretlen maradt a Fleetwood és a további jó eredményeinek köszönhetően egészen a negyedik helyig lépett előre a tabellán, a bajnokság utolsó felében azonban visszaesett a klub teljesítménye, utolsó 15 meccséből csak kettőn tudott nyerni, ami végül csak a 13. helyre volt elég.

A Fleetwood komoly keretátalakítások után vágott neki a 2013/14-es szezonnak, ami eddigi fennállása legsikeresebb idényének bizonyult. A Football League Trophyban egészen a területi döntőig jutott, a bajnokságban pedig a negyedik helyet szerezte meg, éppen lemaradva az automatikus feljutást érő harmadik helyről. A rájátszás elődöntőjében túljutott a York Cityn, a Wembleyben rendezett finálén pedig 1-0-ra legyőzte a Burton Albiont, Antoni Sarcevic szabadrúgásgóljával, ezzel feljutva a League One-ba.[10]

Tartalék- és ificsapat[szerkesztés]

A Fleetwood Town tartalékcsapata a Lancashire League-ben játszik, melynek nyugati csoportját a 2008/09-es szezonban úgy nyerte meg, hogy mindössze kilenc pontot veszített a húszmeccses idény során.[11] A 2010/11-es évadban a második helyet szerezte meg, a bajnok a Bamber Bridge lett. 2006-ban a Fleetwood Gym labdarúgó szakosztálya csatlakozott a Fleetwood Townhoz, megalapítva a Fleetwood Town labdarúgó akadémiáját, ahol jelenleg az U7-estől az U18-asig minden korosztály megtalálható.[12]

Highbury Stadion[szerkesztés]

A Percy Ronson Stand

Az eredeti, 1908-ban alapított klub egy a helyi North Euston Hotel mellett található futballpályán játszotta hazai mérkőzéseit. A pálya helyén azóta a város rendőrkapitánysága áll. A csapat egészen 1934-ig itt maradt, eltekintve az első világháborút követő két évtől, amikor ideiglenesen a Queen's Hotellel szemben lévő The Queen's Groundon játszott. 1934-ben költözött be jelenlegi stadionjába, a Highburybe.

2007 februárjában egy 500 ezer fontos beruházás eredményeként elkészült a kizárólag állóhelyeket kínáló Percy Ronson Stand lelátó. Eredetileg 1240 férőhelyes volt, de a Lancashire Megyei Tanács úgy ítélte meg, hogy csak 621 néző biztonságos befogadásár alkalmas.[1] 2007 júliusában három új lelátó építésének ötlete merült fel, a tervek decemberre készültek el. 2008 márciusában a klub megkapta az építési engedélyt az új északi és nyugati lelátóra. A munkálatok májusban kezdődtek meg, a két új építmény 2008. augusztus 22-én került átadásra, a Fleetwood első hazai meccsén a 2008/09-es szezonban. A nyugati lelátó a Highbury Stand nevet kapta, 550 szék, mozgáskorlátozott szurkolók befogadására alkalmas helyek és közvetítőállások kaptak rajta helyet. Az északi lelátó neve Memorial Stand lett és 1473 állóhelyet kínál a szurkolóknak.[1] Emellett a The Football League elvárásainak megfelelő reflektorok is kerültek a stadionba.

Az új keleti lelátó felépítése eredetileg 2009 nyarára volt tervezve, hogy a stadion befogadóképessége elérje a Football Conference által minimálisan megkövetelt 4000-et, de ez a projekt eltolódott és helyette 125 ezer fontért új gyepszőnyeget és jobb vízelvezető csatornákat rakatott le a klub.[13] Az új lelátó frissített terveit 2009 decemberében adta le elbírálásra a Fleetwood és 2010 márciusában kapta meg az építési engedélyt. Az eredeti tervekkel ellentétben az új keleti lelátó nem 4000-re, hanem csaknem 5500-ra növelte a befogadóképességet, így már a The Football League szabályainak is megfelelve. A Parkside Stand névre keresztelt építmény 2011 tavaszára készült el és összesen körülbelül 4 millió fontba került.[14]

Riválisok[szerkesztés]

Mivel a Fleetwood az utóbbi években gyakran váltogatta az osztályokat, ezért egy csapattal sem alakított ki állandó, komoly rivalizálást. A szurkolók rendre azokat a csapatokat tartják riválisnak, melyek az adott bajnokságban földrajzilag a legközelebb helyezkednek el Fleetwood városához. Az utóbbi években a két legkomolyabb riválisnak a Morecambe és az Accrington Stanley vehető, hiszen ezekkel a csapatokkal a The Football League-en kívül és a League Two-ban is rendszeresen találkozott a Fleetwood. Korábban a Barrow-val, a Chorleyval, Kendal Townnal, a Lancaster Cityvel és a Southporttal is folyt rivalizálás. A szurkolók gyakran a szomszédos Blackpoolról is énekelnek negatív töltetű nótákat, bár a két csapat eddig mindössze két tétmérkőzést játszott egymás ellen.

Játékosok[szerkesztés]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

2014. szeptember 6. szerint[15]

# Poszt Név
1 ENG K Scott Davies
2 NIR V Conor McLaughlin
3 ENG V Danny Andrew
4 SCO KP Stewart Murdoch
5 ENG V Mark Roberts (csk)
6 ENG V Nathan Pond
7 ENG KP Gareth Evans
8 ENG KP Steven Schumacher
9 SCO CS Stephen Dobbie (kölcsönben a Crystal Palace-tól)
10 JAM CS Jamille Matt
11 NIR KP Jeff Hughes
12 ENG KP Josh Morris (kölcsönben a Blackburn Roverstől)
14 ENG V Liam Hogan
# Poszt Név
16 ENG V Ryan Cresswell
17 ENG KP Matty Blair
18 ENG KP Antoni Sarcevic
19 ENG CS Jamie Proctor
21 ENG CS Jamie Allen
22 ENG CS Matty Hughes
23 ENG CS David Ball
24 ENG KP Keith Southern
25 ENG V Stephen Jordan
26 ENG V Tom Davies
28 WAL K Chris Maxwell
33 SCO V Stephen Crainey

Sikerek[szerkesztés]

Bajnokság[szerkesztés]

Kupa[szerkesztés]

Rekordok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b c Highbury Stadium Capacity. Fleetwood Town F.C, 2012. április 24. [2012. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 12.)
  2. a b England – Northern Premier League”, Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation, 2006. április 2. (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 12.) 
  3. Unibond League Premier Division Maximum Attendances – Home Matches”, footballwebpages.co.uk, 2008. április 26. (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 12.) 
  4. Young, Mike. „Fleetwood sack boss Greenwood”, Blackpool Gazette, 2008. szeptember 17.. [2009. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 12.) 
  5. Moore, Andy. „Mellon can't wait for Fleetwood challenge”, Blackpool Gazette, 2008. szeptember 24.. [2009. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 12.) 
  6. Micky Mellon goes full-time”, Fleetwood Weekly News, 2009. január 8.. [2013. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 12.) 
  7. Cambridge 2–0 Fleetwood. BBC, 2012. április 21. (Hozzáférés: 2014. szeptember 12.)
  8. Fleetwood Town reach Football League for first time. BBC, 2012. április 14. (Hozzáférés: 2014. szeptember 12.)
  9. Trawler men Sack Manager
  10. Sky Bet League Two play-off final: Fleetwood beat Burton 1-0 to earn promotion”, Sky Sports News , 2014. május 26. (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 12.) 
  11. League Tables 2008–09. Lancashire League, 2009. április 15. (Hozzáférés: 2014. szeptember 12.)[halott link]
  12. News in full: Major Partnership Announced at Fleetwood Town”, Northern Premier League, 2007. március 8.. [2007. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 12.) 
  13. Dig It Up!. Fleetwood Town F.C., 2009. április 21. [2009. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 12.)
  14. New Stand Plans Submitted. Fleetwood Town F.C., 2009. december 7. [2011. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 12.)
  15. Fleetwood Town. FootballSquds. (Hozzáférés: 2014. szeptember 12.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Fleetwood Town F.C.
A Wikimédia Commons tartalmaz Fleetwood Town FC témájú médiaállományokat.