Robbie Savage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robbie Savage
Személyes adatok
Teljes névRobert William Savage
Születési dátum1974október 18. (49 éves)
Születési helyWAL Wrexham, Wales
ÁllampolgárságWAL walesi
Magasság185 cm
Posztközéppályás
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
1993–1994Anglia Manchester United0(0)
1994–1997Anglia Crewe Alexandra77(10)
1997–2002Anglia Leicester City172(8)
2002–2005Anglia Birmingham City82(11)
2005–2008Anglia Blackburn Rovers76(1)
2008Anglia Derby County10(0)
Válogatottság
1995–2004Wales Wales39(2)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
A Wikimédia Commons tartalmaz Robbie Savage témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Robert William Savage (Wrexham, 1974. október 18. –)[1] visszavonult walesi válogatott labdarúgó, középpályás. A walesi válogatottban 39 meccsen játszott és 2 gólt szerzett. A mai napig az egyik legellentmondásosabb labdarúgó.

Klubkarrierje[szerkesztés]

Korai karrierje[szerkesztés]

Savage a Manchester Unitedban kezdte pályafutását, ám itt egyetlen mérkőzést sem játszott, hanem továbbállt a Crewe Alexandra együtteséhez. Itt 3 évet játszott, 77 meccsen 10 gólt rúgott és az edzője Dario Gradi volt.

Leicesterben[szerkesztés]

Robbie 1997 júliusában igazolt a Leicester City együtteséhez. Öt szezont töltött itt. 1999-ben a Leicester City a Ligakupa döntőjébe jutott, ahol a Tottenham együttesével találkozott. Ezen a meccsen akadt Savage-nek egy vitatható szerelése Justin Edinburgh-el szemben. Az érintkezés minimális volt, Savage-et mégis kiállították. Ugyanezért az incidensért Edinburgh-t is leküldték a pályáról. Annak ellenére, hogy a Tottenham megnyerte a mérkőzést, a Spurs szurkolói mégis Robbie-ra nehezteltek az eset miatt. Savage egy évvel később ismét Ligakupa-döntőt játszhatott, ahol immár nyert is a csapat a Tranmere ellen 2:1-re. Savage a Leicesternél 5 szezon alatt 172 meccsen szerepelt, ezeken összesen 8 gólt szerzett. Ebben az időszakban alig volt mérkőzés, amin ne játszott volna.

Birmingham City[szerkesztés]

2002-ben, amikor a Leicester kiesett a Premier League-ből, Savage úgy döntött, továbbáll. Választott csapata ezúttal a Birmingham City lett, ami éppen akkor jutott föl a másodosztályból. Itt mindössze két szezont játszott, 82 meccsen 11 gólt szerzett. 2005 januárjában döntötte el, hogy távozik és a szezon végén meg is tette.

Blackburn Rovers[szerkesztés]

Savage 2005 nyarán végül a Blackburn Rovershez tette át a székhelyét 3 millió fontért, ami nagy előrelépés volt a korábbi kisebb csapatok után. Az első öt hónapja Rovers játékosként "eredményes" volt. Ugyanis 13 meccsen 5 sárga lapot gyűjtött. A 2005-06-os szezont sikeresnek mondhatta Savage, ugyanis összesen 42 meccsen játszott , ezeken 1 gólt szerzett. A 2006-07-es szezon is jól indult, ám januárban eltörte a lábát, ami a szezon hátralévő részére a partvonalon kívülre kényszerítette. A 2007-08-as szezonra Robbie továbbra is problémákkal küszködött. Ekkor már a térdével, miután Robbie Keane-nel ütközött egy Tottenham elleni meccsen. Emiatt az eset miatt újabb 6 hétre kiszorult a kezdőcsapatból. Mire felépült, a posztján, a helyettesítő David Dunn remek formát mutatott és így Savage kikerült a kezdőcsapatból. 2007 decemberében már majdnem elszerződött a Sunderlandhez, ugyanis Roy Keane szeretett volna elcsábítani a tapasztalt játékost, ám a Rovers menedzsere, Mark Hughes meghiúsította a transzfert.

Derby[szerkesztés]

Savage végül januárban a Derby Countyhoz szerződött, 1,5 millió fontért, 2 és fél éves szerződést kötött. Itt is, mint a többi helyén, a 8-as mezszámot szerette volna megkapni. Ám miután ezt a csapatkapitány, Matthew Oakley viselte, így 44-es számmal lépett pályára. Később amikor Oakley elhagyta a klubot, a csapatkapitány szerepét is betöltötte be a Kosoknál.

A válogatottban[szerkesztés]

Savage 2005 márciusában vonult vissza a válogatottságtól, 39 meccsel a háta mögött. Azzal az indokkal mondta le a válogatottságot, hogy klubjára szeretne koncentrálni. Ám többen tudni vélték, hogy az igazi ok a szövetségi kapitánnyal, John Toshack-el való affér volt.

Játékstílusa[szerkesztés]

Savage elég agresszív játékos volt, amit a bírók sűrűn honorálnak sárga/piros lapokkal. Sokáig ő kapta a legtöbb sárga lapos figyelmeztetést a Premier Leagueben. Azóta többen is megelőzték már, jelenleg a 7. ebben a rangsorban.[2] Az ellenfelek szurkolóinak kedvelt célpontja volt, például a hosszú szőke haja miatt. Annak ellenére, hogy rengeteg sárga lapot kap pályafutása során, az első kiállítást 2004-ben gyűjtötte be. Mégpedig világbajnoki-selejtező mérkőzésen, Észak-Írország ellen kapta, amikor az ellene elkövetett szabálytalanság miatt reklamált. Az esetén az északír játékost, Mark Hughes-t is leküldték a pályáról. A rengeteg sárga lap ellenére, Savage-et a Premier League-ben egészen 2006. március 18-ig nem állították ki, ám ekkor, a Middlesbrough ellen, a második figyelmeztetés után mehetett zuhanyozni.[3] Az első sárga lapot egy George Boateng ellen elkövetett szabálytalanság után kapta, a másodikat pedig szándékos kezezésért. Egyik leghírhedtebb incidense az volt, amikor a Leicester játékosaként a bíró WC-jét használta, miután lecserélték.

Magánélete[szerkesztés]

Robbie nős, a felesége Sarah. Két fiuk van. Közülük Charlie Savage a Manchester United játékosa.[4] 2021. december 8-án Robbie Savage a BT Sportnál szakértőként dolgozott a Manchester Unitedb – Young Boys, UEFA Bajnokok Ligája meccs közvetítése során. A fia, Charlie pedig pont azon a mérkőzésen debütált a felnőtt csapatban, a hajrában, csereként beállva.[5]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Robbie Savage Profile, News & Stats | Premier League (angol nyelven). www.premierleague.com. (Hozzáférés: 2022. január 19.)
  2. Premier League Player Stats - Yellow cards (angol nyelven). www.premierleague.com. (Hozzáférés: 2022. január 19.)
  3. Blackburn v Middlesbrough, 2005/06 | Premier League (angol nyelven). www.premierleague.com. (Hozzáférés: 2022. január 19.)
  4. Williams, Glen: Robbie Savage's son Charlie signs professional contract at Man Utd (angol nyelven). WalesOnline, 2021. április 7. (Hozzáférés: 2021. december 8.)
  5. Youthful Man Utd side held by Young Boys”, BBC Sport (Hozzáférés: 2022. január 19.) (brit angol nyelvű)