Cary Grant

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cary Grant
North by Northwest movie trailer screenshot (20).jpg
Cary Grant az Észak-Északnyugat egyik jelenetében.
Született 1904. január 18.
Anglia, Bristol, Horfield
Elhunyt 1986. november 29.(82 évesen)
USA, Iowa, Davenport
Foglalkozása színész
filmszínész

Cary Grant az IMDb-n

Archibald Alexander Leach (1904. január 18.1986. november 29.) az ismertebb művészneve Cary Grant, brit születésű amerikai színész.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Archibald Alexander Leach néven az angliai Horfield-ben született, a család egyedüli gyermekeként. Gyermekkora boldogtalanul telt, édesanyja, Elsie elméje elborult, aki végül is egy elmegyógyintézetbe került, mikor Archie 9 éves lett. Az apja soha nem mondta meg neki az igazat, és csak 20 évvel később tudta meg, hogy az édesanyja még él. Tizenhárom évesen megszökött egy vándorcirkusszal. Három év múlva New York felé hajózott Bob Pender akrobatáival, majd Amerikában táncoskomikus lett. Huszonhét évesen leszerződtette a Paramount Pictures. Egy barátnője megkérte, végszavazzon neki a próbafelvételén. Így is történt, és a filmesek észrevették, hogy egy „óriás fekszik a parton”, ezért inkább őt szerződtették. Hamarosan felfigyelt rá Mae West, a halványuló csillag is. Cary Grant további ismert filmpartnerei volt Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, Jean Arthur, Ingrid Bergman, Grace Kelly és Eva Marie Saint.

Alfred Hitchcock négy filmjében szerepelt: (Gyanakvó szerelem; Forgószél; Fogjunk tolvajt; Észak-Északnyugat), valamint George Cukor (Sylvia Scarlett, Vakáció, Philadelphiai történet), Howard Hawks (Ez a lehetetlen Bébé úr) és Leo McCarey (Kár volt hazudni, Félévente randevú) filmjeiben is főszerepet játszott.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1932-ben találkozott Randolph Scott-al a Hot Saturday forgatásán. Közeli barátságba kerültek és 12 éven keresztül együtt éltek. A tengerparti házat a környék Agglegény tanyának hívta, amit gyakran látogattak női vendégek. Darwin Porter Brando Unzipped (2006) című könyvében azt állítja, Marlon Brando és Grant között létesült homoszexuális viszony is.

Grant ötször nősült. Első felesége Virginia Cherrill színésznő volt. 1934. február 10-én vette feleségül és a következő évben 1935. március 26-án váltak el. Grant az amerikai állampolgárságot 1942. június 26-án szerezte meg. Két héttel később feleségül vette Barbara Hutton-t. 1945-ben elváltak. Grant harmadik felesége Betsy Drake lett. Ez egy hosszú házasság volt 1949. december 25-én esküdtek és 1962. augusztus 14-én váltak szét útjaik hivatalosan is. 1959-ben LSD túladagolás miatt kórházba került. A negyedik házassága Dyan Cannon színésznővel történt, akit 1965. július 22-én vett el Las Vegasban, ebből a házasságból egy leány gyermek született, Jennifer Grant. Cannon 28 éves volt és Grant 61. évét töltötte akkor, Bristolban töltötték a nászutukat. Cannon két évvel később beadta a válókeresetet. 1967. május 28-án elváltak. Grant utolsó házassága Barbara Harris-sel köttetett. 1981. április 11-én házasodtak meg. A pár együtt maradt Grant haláláig. Élete utolsó húsz évében nem vállalt több filmszerepet. Archibald Leach-ként élte tovább a felső középosztálybeli üzletemberek életét.

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Forgószél (1946) című filmben Ingrid Bergmannal
Az Észak-Északnyugat (1959) filmajánlójában
Audrey Hepburnnel az 1963-as Amerikai fogócska című filmben

Jelentősebb díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cary Grant témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]