Nemo kapitány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Húszezer mérföld a tenger alatt kötet eredeti címlapja

Jules Verne egyik leghíresebb tudományos-fantasztikus műve az 1870-ben megjelent Nemo kapitány (eredeti címe: Húszezer mérföld a tenger alatt, franciául Vingt mille lieues sous les mers).

Történet[szerkesztés]

Verne egyik legérdekesebb regényében a mély tengerek varázslatos világát tárja fel páratlan képzelőerővel.

Az 1800-as években Franciaországban és az Egyesült Államokban címlapokra került a hír, hogy valami hatalmas állat háborgatja a világ vizeit, tartja rettegésben a tengerészeket, rombolja, pusztítja a hajókat. Az amerikai kormány expedíciót indított a szörny felkutatására, erre meghívták a párizsi Aronnax professzort és inasát, Conseil-t. A Lincoln hadihajón megismerték a világ legjobb szigonyosát: Ned Landet. Biztosak voltak abban, hogy az ő segítségével sikerrel járnak.

Néhány hét után a hajó legénysége meglátta a szörnyeteget a Csendes-óceánon. Tüzet nyitottak rá, de az ágyúgolyók lepattantak róla. Ned Land megpróbálta megszigonyozni, de az is lepattant a vízi lény testéről. Majd a bestia nekitámadt a hajónak, amely megsérült, irányíthatatlanná vált. A professzor, Conseil és Ned Land a vízbe estek. Valamivel később felkerültek a szörnyre, amelyről kiderült, hogy egy tengeralattjáró. Nemsokára néhány ember jött fel a fedélzetre, és fogságba ejtették őket. A kabinba, ahova kerültek, bejött két ember. Latinul, franciául, angolul, németül próbálták nekik elmagyarázni, hogyan kerültek a fedélzetre, de nem kaptak választ. Nemsokára enni kaptak, majd megismerhették a hajó parancsnokát, aki Nemo kapitány néven mutatkozott be. Vendégként bánt velük, elkalauzolta őket a hajón, majd megmutatta, hogyan élnek.

Utasaira számos kaland, rengeteg élmény várt: búvárruhában kirándulásokat tettek a tengerfenéken; láttak víz alá került városokat; izgalmas párharcokba keveredtek a tengeri élőlényekkel. Az utasok azonban a hajón átélt kalandok és a tengerben tett csodás túrák ellenére is szökésen törték a fejüket. Többször próbáltak elmenekülni, míg végül sikerrel nem jártak.

Rendkívül gazdag ismeretterjesztő anyag szövi át az érdekfeszítő, izgalmas cselekményű művet.

A Nautilus útvonala a Csendes-óceánon
A Nautilus útvonala az Atlanti-óceánon

Filmváltozatok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemo kapitány témájú médiaállományokat.