Édouard Riou

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Édouard Riou

Született1833. december 2.
Saint-Servan (Ille-et-Vilaine)
Meghalt1900. január 27. (66 évesen)
Párizs
SírhelyPère-Lachaise temető
Nemzetiségefrancia
Mestere(i)Charles-François Daubigny
Gustave Doré
A Wikimédia Commons tartalmaz Édouard Riou témájú médiaállományokat.

Édouard Riou (Saint-Servan (ma Saint-Malo része), (Ille-et-Vilaine), 1833. december 2.Párizs, 1900. január 27.) francia festő és könyvillusztrátor.

Életpályája[szerkesztés]

Riou egyik illusztrációja a Grant kapitány gyermekeihez

Gyerekkorában egy ideig Le Havre-ban élt, és később itt is tanult. A tengerhajók, a kikötői élet maradandó benyomást tettek rá. A helyi rajziskolába járt, majd 1854-ben a várostól ösztöndíjat kapott.

Charles-François Daubignynál tanult festeni, és a párizsi Salonon állította ki először a tájképeit és keleti hangulatú festményeit 1859-ben.

1855–58 között szatirikus lapoknak dolgozott, 1857-tól 1886-ig a Párizsban kiadott Le Monde illustré hetilap munkatársa volt. A hetilap tette lehetővé, hogy Octave Feuillet egyik művét illusztrálja.

A hetilap megbízásából tudósított Savoyai Mária Klotild szárd királyi hercegnő és Napoléon Joseph Charles Paul Bonaparte Torinóban tartott esküvőjéről.

A Pierre-Jules Hetzel által kiadott Jules Verne regényeket illusztrálta. A rajzaiból készült metszetek szerepelnek Walter Scott Ivanhoe (1880), Alexandre Dumas Monte Cristo grófjában (1887), Guy de Maupassant, Erckmann-Chatrian regényeiben.

Több tízezer rajzot készített élete során, és kiadói javaslatára a Becsületrenddel tüntették ki.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Édouard Riou (francia nyelven). babelio.com. (Hozzáférés: 2024. február 22.)