Utazás a Holdba (regény, 1865)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Utazás a Holdba 1905-ös Franklin-féle negyedik magyar kiadásának borítója
A lövedéket (középen, fent) fellövi a földbe süllyesztett speciális ágyú

Az Utazás a Holdra (v. Utazás a Holdba; eredeti címe: De la Terre à la Lune) Jules Verne 1865-ben megjelent fantasztikus regénye. Az 1905-ban megjelent Franklin-féle kiadás magyarra fordítója Gaál Mózes.

Történetében a baltimore-i tüzérklub tagjai az amerikai polgárháború utáni béke beköszöntével tétlenségüket megunva szokatlan vállalkozásba fognak: ágyúlövedéket akarnak fellőni a Holdra.

Baltimore városában, Maryland kellős közepén az Egyesült Államok szecessziós háborúja alatt egy igen befolyásos új klub alakult. Tudvalevő dolog, hogy ezen a földrészen, a hajózási vállalkozók, üzletemberek és mérnökök honában roppant erősen kifejlődött a katonai szellem. Egyszerű kereskedők kiugrottak a pultjuk mögül, s anélkül, hogy kijárták volna a West Point-i katonai iskolákat, rögtön kapitány, ezredes vagy tábornok lett belőlük. A „hadviselés tudományában” hamarosan utolérték európai kollégáikat. Ők sem kímélték az ágyúgolyót, a milliókat és az embert, tehát ők is győzelmeket arattak. Az amerikaiak különösen a ballisztika tudományában múlták felül az európaiakat.
– (Így kezdődik a regény)

Egy francia férfi utasnak jelentkezik a lövedékbe, és két amerikai vele megy. A kísérlet ugyan sikeres, de leszállniuk nem sikerül, hanem a Holdat megkerülve visszatérnek a Földre.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Utazás a Holdba (regény, 1865) témájú médiaállományokat.