Nadar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nadar
Nadar önarcképe
Nadar önarcképe
Született 1820. április 6.
Párizs
Elhunyt 1910. március 20. (89 évesen)
Párizs
Állampolgársága francia
Gyermekei Paul Nadar
Foglalkozása
  • fotóművész
  • léghajós
  • képregényrajzoló
  • karikaturista
  • író
  • művész
  • újságíró
Iskolái Lycée Condorcet
Sírhely Père-Lachaise temető

Nadar aláírása
Nadar aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nadar témájú médiaállományokat.

Nadar (eredeti neve: Gaspard-Félix Tournachon (Párizs, 1820. április 6. – Párizs, 1910. március 21.), francia fotográfus, karikaturista, újságíró, író és léghajós, a fotográfia egyik klasszikusa.

Életpályája[forrásszöveg szerkesztése]

24 évesen került Párizsba. Érdekelte minden technikai újdonság.

Festészetet tanult, majd újságokba kezdett írni és N. álnéven karikatúrákat rajzolt. Novellákat és humoros karcolatokat is írt. Fényképezéssel is foglalkozott, az akkoriban korszerűnek számító nedves-kollódiumos eljárással kísérletezett. Műtermében olyan híres emberek fordultak meg, mint Delacroix, Dumas, Baudelaire és Jules Verne. Elsőként kísérletezett villanyvilágítással. 1849-ben megalapította a Revue comique-ot. 1854-ben Panthéon Nadar címen hetilapot indított, híres személyekről készített karikatúrái élénk érdeklődést keltettek. Később már fényképeket adott ki Kortársaim képtára, avagy Nadar Pantheonja című albumában.

Behatóan foglalkozott a léghajózás problémáival is. Több idevágó munkát írt. A légcsavart nevezte a jövő léghajói hajtóeszközének. Egy általa épített hatalmas léghajóval számos utat tett meg. 1858-ban már léghajóról is fényképezett. Léghajójáról 1859-ben Solferinónál felvételeket készített az ellenséges hadállásokról. 1862-ben ívfényben készített felvételeket a Párizs alatti csatornákról és katakombákról. 1876 és 1890 között sorozatban készített arcképei Kortársi Galéria című kötetében jelentek meg. Az 1870-es porosz–francia háborúban a Párizs elleni ostrom idején egy léghajós-osztag parancsnoka volt.

Illusztrációk[forrásszöveg szerkesztése]

Képgaléria[forrásszöveg szerkesztése]

Források[forrásszöveg szerkesztése]