Sarah Bernhardt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Sarah Bernhardt
Sarah Bernhardt 1864-ben (Nadar fotója)
Sarah Bernhardt 1864-ben (Nadar fotója)
Életrajzi adatok
Születési név Sara-Marie-Henriette Rosine Bernard
Művésznév Bernard Rosine
Született 1844. október 24.
Párizs
Elhunyt 1923. március 26. (78 évesen)
Párizs
Sírhely Père-Lachaise temető
Házastársa Ambroise Aristide Damala (1882–1898)
Élettárs Samuel Jean de Pozzi
Gyermekei Maurice Bernhardt
Pályafutása
Iskolái CNSAD
Aktív évek 1862–1923

Sarah Bernhardt aláírása
Sarah Bernhardt aláírása

Sarah Bernhardt az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sarah Bernhardt témájú médiaállományokat.

Sarah Bernhardt, eredeti neve: Bernard Rosine (Párizs, 1844. október 24.Párizs, 1923. március 26.) francia színművésznő.

Életpályája[szerkesztés]

Hans Makart: Sarah Bernhardt

Kikeresztelkedett zsidó családban született, zárdában nevelkedett. 1858-ban a párizsi konzervatórium növendéke lett. Pályáját 1867-ben kezdte a Gymnase Színházban, de már öt évvel előbb a Comédie Française-ban tragikai ösztöndíj nyerteseként bemutatkozott. A Gymnase után az Odéon tagja lett. Első nagy diadalát Victor Hugo Ruy Blas című drámájában aratta. A francia-porosz háborúban csatatéri betegápolónő volt. 1872-ben a Comédie Française tagja, hamarosan a társulat élén álló tragika. Erős színpadi pátosz, a részletek mesteri realisztikus ábrázolása, az érzésekre való hatás teljes kiaknázása jellemezte játékát. 1879-ben kezdte meg vándorlását a világ színházaiban. Először Londonba ment, majd saját társulatával bejárta csaknem az egész világot.

Budapesten többször is megfordult; nevét említi a Bűn és bűnhődés című Dosztojevszkij-regény is. Párizsba visszatérvén megvette a Porte-Saint Martin-színházat, s nemcsak játszott benne, hanem fiával, B. Maurice-szal együtt igazgatta. 1900-ban megvette a Théâtre des Nations-t a benne adta elő Sardou Toscáját és Cleopátráját. Leghíresebb szerepei a Phaedra, Andromaque, Medea, a Hernaniban Donna Sol, a Kaméliás hölgyben Margit, Jeanne d'Arc. Férfiszerepeket is játszott (Hamlet, Reichstadti herceg) Színműíróként, szobrászként és festőként is próbálkozott. Kísérletezett továbbá a némafilmmel is.

Barátság fűzte korának csaknem valamennyi írójához, költőjéhez, Wilde-hoz, Sardou-hoz, Rostand-hoz. Színdarabjainak plakátjait 1895-től Alfons Muchával rajzoltatta. Sikereit gyakran bukás követte, többször szerzett és bukott vagyonokat. Elszegényedve halt meg, lábát egy fertőzés miatt 1915-ben amputálták.

1960-ban csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en.

Idézet[szerkesztés]

Játszott női és férfi szerepeket, extravagáns öltözködési stílusát a rajongó nők utánozták. Kórházat rendezett be a színházban a francia-porosz háború idején, turnézott saját társulatával a világban, és nemzetközileg ismert ikon lett. Egyik lábát amputálták, de ez sem vetett véget a karrierjének. A dánok még egy csokis sütit is elneveztek róla.
http://trendmano.blog.hu/2017/06/21/egy_igazi_diva_a_19_szazadbol_sarah_bernhardt

Filmjei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Tolnai világlexikona, 1913, Bp., A Magyar Kereskedelmi Közlöny Hirlap és Könyvkiadó-Vállalat kiadása, 3. kötet.
  • Henry Gidel: Sarah Bernhardt (Bp., Európa, 2008)
  • Ábel Péter: Új Filmlexikon, 1. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1971. 110. old.

További információk[szerkesztés]

Alfons Mucha: Hamlet