Ernest Shackleton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
„Fortitudine Vincimus”,
(angolul: By Endurance We Conquer)
„Kitartással győzni fogunk” – a Shackleton-család jelmondata.[1]
Ernest Shackleton
(Ernest Henry Shackleton)
Shackleton 1901-ben
Shackleton 1901-ben
Született 1874. február 15.
Írország, Kildare megye
Elhunyt 1922. január 5.
Déli-Georgia-szigetek
Beceneve Mickey
Állampolgársága
Nemzetisége angol-ír
Házastársa Emily Dorman
Gyermekei
 • Edward Shackleton, Baron Shackleton
 • Raymond Swinford Shackleton
 • Cecily Jane Swinford Shackleton
SzüleiHenry Shackleton és Henrietta Gavant
Foglalkozása Felfedező
Iskolái Fir Lodge, Dulwich Collage
Kitüntetései
Halál okaszívinfarktus
Sírhely Grytviken

Ernest Shackleton aláírása
Ernest Shackleton aláírása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ernest Shackleton témájú médiaállományokat.
Shackleton felesége, Emily

Sir Ernest Henry Shackleton (Írország, Kildare megye, 1874. február 15.Déli-Georgia-szigetek, 1922. január 5.) angol-ír származású brit felfedező, Antarktisz-kutató. 3 expedíciót vezetett az Antarktiszra, de már korábban is részt vett más által vezetett úton.

Írországban született, családjával 10 éves korában költöztek Londonba. Első sarki útját mint harmadtiszt tette meg Robert F. Scott Discovery-expedíciójában 1901 és 1904 között, de egészségügyi okok miatt nem tudott végig részt venni a munkában. 1907-ben már vezetőként tért vissza a Nimród-expedíció élén. 1909 januárjában az addigi legkisebb távolságra közelítették meg a Déli-sarkot, eljutva egészen a déli szélesség 88° 23′. fokára, ami mindössze 180 km-re van a legdélibb ponttól. Ezért a teljesítményért VII. Edvárd brit király lovaggá ütötte.

Miután 1911-1912-ben Amundsen és Scott egymás után elérték a Déli-sarkot, Shackleton új célt tűzött maga elé: nem csak elérni a sarkot, de a sark érintésével átkelni a teljes kontinensen. Erre a célra szervezte a Birodalmi transzantarktiszi Expedíciót, mellyel 1914-ben indult útnak. Az expedíció nem volt sikeres, mivel hajójuk belefagyott a Weddell-tenger jegébe, majd összetört. A csapatnak el kellett hagynia a hajót, majd hónapokig tartó jégtáblán sodródás és csónakban evezés után kikötöttek az Elefánt-szigeten, ahonnan Shackleton több társával ismét csónakba szállt, hogy az 1500 kilométeres távolságban lévő Déli-Georgia szigetekről segítséget hozzon. 1916 augusztusában sikerült minden embert épségben kimenteni a szigetről.

1921-ben Shackleton újra megpróbálta elérni vágyott célját a Shackleton-Rowett expedícióval, de ez az út is kudarcba fúlt, miután Shackleton 1922 elején a Déli-Georgia szigeteken elhunyt.

Shackleton hírnevét a Birodalmi transzantarktiszi expedíció sokak szerint hihetetlen történetének köszönheti, mely miatt őt "hősnek" és "kiváló vezetőnek" tartják. Az expedícióról maga Shackleton is könyvet írt, és az elmúlt évtizedekben számos egyéb könyv jelent meg róla, amik között volt útleírás jellegű is, de olyan is, mely az expedíciót és főleg Shackletont a vezetéstudomány szemszögéből vizsgálta meg. Az expedíció történetéről dokumentumfilmek mellett tévéfilm-sorozat is készült Kenneth Branagh főszereplésével.

Ifjúkora[szerkesztés]

A Dulwich College napjainkban
Shackleton 11 éves korában

Shackleton 1874. február 15-én született az ír Kilkeában, egy tízgyerekes család második gyerekeként. 8 lány és egy fiútestvére volt. Apja, Henry Shackleton yorkshire-i származású orvos volt, akinek egyik őse vándorolt ki Írországba a 18. században. Anyja, Henrietta Gavant ír származású volt. A család Shackleton 6 éves koráig élt Kildare megyében, majd Dublinba költöztek, ahol az apa a Trinity College-ben megszerezte orvosi diplomáját.

A család erősen vallásos volt, otthon szigorú légkör uralkodott. Shackleton és testvérei csatlakoztak az antialkoholista ligához, és kocsmák előtt énekeltek dalokat az alkohol veszélyeiről.[2] A családban Shackleton haladó szelleműnek számított, lánytestvéreit is arra ösztönözte, hogy legyen saját hivatásuk, így felnőttkorukban szülésznőként, vámtisztként, művészként és íróként keresték a kenyerüket.[3]

10 éves volt, amikor Angliába költöztek, Shackleton ekkor kezdett először iskolába járni, egészen addig otthon tanította őt és testvéreit az apjuk. Első iskolája a Fir Lodge volt, Croydonban, majd 13 éves korától a Dulwich College-be járt, ami bentlakásos fiúiskola volt. Nem nagyon bírta az iskolai kötöttségeket, a korának megfelelő tananyaghoz túl éretlennek találták, ezért fiatalabb osztályba került. Iskolai évei alatt ragadt rajta a Mickey becenév. Nem kedvelte sem az iskolát, sem a tananyagot, a földrajzot csak „városok nevei, fokok, öblök és szigetek listájának”[4] tartotta, ezért 15 évesen elhatározta, hogy az iskolát otthagyva tengerre száll. Apja, bár nem tetszett neki az ötlet, nem állta útját.

A tengeren[szerkesztés]

A kereskedelmi flottához került, de amíg a megfelelő papírokra várt, még befejezte az 1890-es év tavaszi félévét. A félév végén utazott el Liverpoolba, ahol a Hoghton Tower nevű hajón kezdte el a tengerészkarrierjét.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Morell-Capparell 2008: 24.
 2. Morrell-Capparell 2008: 43.
 3. Morrell-Capparell 2008: 43.
 4. Morrell-Capparell 2008: 45.

Források[szerkesztés]

Magyarul is megjelent, Shackletonnal kapcsolatos művek:

 • Ernest Shackleton: Endurance, 635 nap a jég fogságában. Bastei Budapest Kft. ISBN 963 296 499 3, 2001
 • Ernest Shackleton: Az Antarktisz szívében, Enciklopédia Kiadó, ISBN 963 847 788 1, 2005
 • Alfred Lansing: A Déli-sark foglyai. Park könyvkiadó ISSN 1586-426X, 2001
 • Margot Morrell-Stephanie Capparell: A Shackleton-modell, déli-sarki expedíció mint vezetéselmélet. HVG Könyvek. ISBN 978 963 9686 625, 2008

Honlapok:

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ernest Shackleton című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.