Polar Medal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polar Medal

A Polar Medal (magyarul kb. Sarki érdemérem) brit kitüntetés, amit a mindenkori brit uralkodó adományoz. 1857-ben alapították, akkor még Arctic Medal néven, 1904-ben keresztelték át mai nevére.

A kitüntetést kétszer adományozták oda a 19. században. Első kitüntetettek voltak mindazok, akik részt vettek a sarkok felfedezésében és kutatásában 1818 és 1855 között. A második kitüntetettek azok voltak, akik 3 hajóval indultak az Északi-sark felfedezésére 1875-76-ban.

1904-ben a medált Robert Falcon Scott és első antarktiszi expedíciójának legénysége kapta. Ernest Shackleton két expedíciójának a tagjai is megkapták a kitüntetést, előbb a Nimród-expedíció tagjai 1907-09-ben, majd a birodalmi transzantarktiszi expedíció résztvevői 1914-16-ban.

Egészen 1968-ig a kitüntetést megkaphatta bárki, aki részt vett bármilyen, a brit kormányzat által jóváhagyott sarki expedícióban. Azóta a kitüntetést csak olyanok kaphatják meg, akik a puszta részvétel mellett valamilyen személyes, egyéni teljesítményt is fel tudnak mutatni. Ebbe beletartozik legalább 10 éves északi-sarki vagy antarktiszi szolgálati idő is.

Megalapítása óta 880 ezüst és 245 bronz medált adtak át antarktiszi expedíciók tagjainak, míg északi-sarki szolgálatért 73 ezüst medált adományoztak. Néhányan többször is megkapták a kitüntetést, a rekordot, 4 medállal Ernest Shackleton és Frank Wild tartja.[1]

Az ausztrál kormány 1987 óta nem a Polar Medalt, hanem saját kitüntetést adományoz Ausztrál Antarktiszi Medál néven. 1996-ban Új-Zéland felülvizsgálta kitüntetéseinek rendszerét, és úgy döntöttek, hogy szintén új kitüntetést alapítanak Új-Zélandi Antarktiszi Medál néven, amit 2006-ban vezettek be.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Polar Medal című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Polar Medal témájú médiaállományokat.