Rakonczay Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rakonczay Gábor
Született 1981. január 28. (37 éves)
nem ismert
Állampolgársága magyar
Foglalkozása óceán-átszelő evezős

Rakonczay Gábor (1981. január 28. –) többszörös világrekorder, óceán-átszelő magyar evezős, ill. kenus.

Tanulmányai[szerkesztés]

Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola, Budapest; Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet, Sopronépítész szak.

Az Atlanti-óceánt átszelő, világcsúcsot jelentő evezései[szerkesztés]

Középiskolás diáktársa volt későbbi felesége, Viktória, akivel egy iskolai futóversenyen alkottak először kétszemélyes csapatot. Egyetemista korukban határozták el, hogy együtt váltják valóra mindkettejük álmát, az Atlanti-óceán átevezését.

A Tűzhangya fedélzetén[szerkesztés]

Viktória, a formatervezés szak és Gábor, az építész szak hallgatója az óceán átszelésére közösen tervezték és maguk építették a Tűzhangya nevű, két kabinos evezős hajót, melynek hossza 8,9 m, szélessége 1,65 m, merülése 2 m, üres tömege 160 kg, menetkész tömege kb. 600 kg volt. Ezzel a hajóval 2008-ban 51 nap 6 óra 10 perc alatt tették meg a Kanári-szigetek és a Kis-Antillákhoz tartozó Antigua sziget közötti 5200 km távolságot, ezzel az Atlanti-óceán átevezésének máig érvényes világrekordját[forrás?] állították fel vegyes páros kategóriában.

A Vitéz fedélzetén[szerkesztés]

Rakonczay Gábor magányos óceáni átkelés céljára készült kenuját Fa Nándor tervezte és építette. Az egy kabinnal rendelkező Vitéz 7,5 m hosszú, 1,2 m széles, merülése 1 m, tőkesúlyának tömege 30 kg, üres tömege 200 kg, menetkész tömege kb. 450 kg. A kenuval 2012. január 25. és 2012. március 26. között, a tervezett 80 nap helyett 61 nap alatt – ezzel új világrekordot[forrás?] felállítva – tette meg a Las Palmas (Gran Canaria) és St. John's (Antigua) közötti mintegy 6000 km távolságot. Önmagában is rendkívüli teljesítményének értékét tovább növeli, hogy az út nagyobbik részében, február 7-étől a megérkezésig a külvilággal semmiféle kapcsolata nem volt, mivel – saját elbeszélése szerint – egy február ötödikei, csaknem végzetes kimenetelű borulás során felszerelése teljesen elázott és elektromos berendezései felmondták a szolgálatot. A hajón nem volt nyomkövető sem. Magyarországon utólag sokan azzal vádolták Rakonczayt, hogy az eltűnés a média érdeklődésének felkeltése miatt szervezett szándékos akció volt.

A Vitézt Szeremley Huba borász próbálta visszahozni Európába, ám az ismét felborult, le kellett vágni a vontatókötélről és eltűnt az Atlanti-óceánon.[1] A hajót egy hónap múlva megtalálták.[2]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • Az Év Kalandja Díj, 2008 (Best of 2008 Adventure) – National Geographic, Washington
  • Guinness World Records Díj[forrás?] – London, 2008
  • Magyar Formatervezési Díj – Budapest, 2007

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Odaveszett Rakonczay hajója – Sportgéza.hu, 2012. május 10.
  2. Megtalálták Rakonczay elveszett kenuját – Sportgéza.hu, 2012. június 13.

Források[szerkesztés]

Rakonczay Gábor és Viktória saját honlapja

Külső hivatkozások[szerkesztés]