Grytviken

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Déli-Georgia sziget települései.
Bálnavadász-állomás, 1989
Shackleton sírja

Grytviken a Déli-Georgia sziget fő települése, a legjobb kikötőhely a szigeten. Előtte terül el a Cumberland-öböl keleti ága és a King Edward-medence. A nevét 1902-ben kapta Johan Gunnar Andersontól.

A települést 1904. november 16-án alapította a norvég tengerészkapitány, Carl Anton Larsen, mint bálnavadász-állomást.[1] Az állomás nagyon sikeres volt, rögtön az első szezonban 195 bálnát ejtettek el és dolgoztak fel itt. Elefántfókákra szintén vadásztak. A csúcsidőszakban 300 ember dolgozott itt, ami az októbertől márciusig terjedő időszakot jelentette. Néhányan maradtak közülük a téli időszakra, hogy karbantartsák az állomást és a felszerelést. A következő évben Argentína időjárás-megfigyelő állomást épített ki.

Ernest Shackleton Birodalmi Transzantarktiszi Expedíciójának déli kiindulópontja volt Grytviken 1914-ben. Shackleton ezután egy újabb expedíciót is szervezett az Antarktiszra, de 1922-ben a tengeren halálos szívrohamot kapott, és a településen temették el. 2011 novemberében a Shackleton jobbkezének tartott Frank Wild hamvait is itt temették el Shackleton sírja mellett.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Grytviken című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.