James Wordie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
James Wordie
James Wordie 1914-ben, a birodalmi transzantarktiszi expedíció idején
James Wordie 1914-ben, a birodalmi transzantarktiszi expedíció idején
Született 1889. április 26.
Glasgow
Elhunyt 1962. január 16. (72 évesen)
Cambridge
Állampolgársága
Foglalkozása
Tisztség
  • head teacher (1933–)
  • rektor (1952–1959)
Iskolái
  • Glasgow-i Egyetem
  • St John's College
Kitüntetései

Sir James Mann Wordie (Skócia, Glasgow, 1889. április 26.Cambridge, 1962. január 16.) skót sarkkutató és geológus, a Brit Királyi Földrajzi Társaság elnöke 1951 és 1954 között.

Életpályája[szerkesztés]

Wordie Glasgowban született, szülei John Wordie és Jane Catherine Mann. A Glasgow-i Egyetemen és Cambridge-ben végzett geológusként 1912-ben. Kutatóként kezdett el dolgozni Frank Debenham és Raymond Priestley kezei alatt, akik mindketten tagjai voltak Scott kapitány Terra Nova-expedíciójának. Az ő hatásuknak köszönhető, hogy Wordie elkezdett érdeklődni a sarkkutatás iránt.

1914-ben csatlakozott Ernest Shackleton birodalmi transzantarktiszi expedíciójához, ahova geológusként, és a tudóscsapat vezetőjeként vették fel. Az expedíció - melynek célja az Antarktisz átszelése lett volna - kudarcba fulladt, miután hajójuk a Weddell-tengeren a jég fogságába esett és elsüllyedt. Ezután hónapokon keresztül jégtáblán éltek és sodródtak, végül kikötöttek az Elefánt-szigeten, ahonnan újabb hónapok után mentették ki őket. A kudarc ellenére Wordie végig elvégezte a szükséges tudományos munkákat az óceanográfia és a jég vizsgálata területén.

A birodalmi transzantarktiszi expedíció után még 8 további sarkkutató expedícióban vett részt, és segített a sarkkutatók következő generációjának a kinevelésében, köztük volt Vivian Fuchs, Gino Watkins és Augustine Courtauld is. Idővel ő lett a legtapasztaltabb brit sarkkutató, kevés expedíció indult anélkül, hogy az ő véleményét ki ne kérték volna.

A második világháború alatt részt vett a brit tengerészeti kémelhárítás egyik földrajzi szakkönyvének az összeállításában is.

Elnöke volt a Skót Sarkkutató Intézetnek (SSI) és 1951 és 1954 között a Brit Királyi Földrajzi Társaságnak is. Elnöksége alatt, a Társaság segítségével mászta meg Edmund Hillary és Tenzing Norgay a Csomolungmát. SSI elnöksége alatt szakértőként vett részt Vivian Fuchs 1957-es expedíciójában, mely ugyanazt a célt tűzte ki maga elé, mint Shackleton: az Antarktisz átszelését.

1957-ben lovaggá ütötték sarkkutatói tevékenysége miatt.

Névadóként[szerkesztés]

Több antarktiszi helyet is elneveztek róla:

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a James Wordie című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.