James Clark Ross

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
James Clark Ross
James Clark Ross.jpg
Született 1800. április 15.[1]
London[2]
Elhunyt 1862. április 3. (61 évesen)[1]
Aylesbury[2]
Állampolgársága brit
Foglalkozása felfedező
Kitüntetései
  • Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja
  • Fellow of the Royal Society
  • Founder’s Medal (1842)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz James Clark Ross témájú médiaállományokat.
Stephen Pearce: James Clark Ross

sir James Clark Ross (1800. április 15. London? - 1862. április 3. Aylesbury) brit tengerésztiszt, sarkkutató.

Egyes nézetek[3] szerint valószínűleg Skóciában született. Apja, id. James Clark Ross az előkelő Wigtownshire-családra vezette vissza származását. Apjának öccse John Ross, a brit flotta feltörekvő, ifjú tisztje volt, és az ifjabb Clark gyermekéveit nagybátyjának befolyása határozta meg. Tíz nappal tizenkettedik születésnapja előtt csatlakozott John Rosshoz a napóleoni háborúkban.

Első önálló beosztását őfelsége Briseis nevű hajóján kapta mint első osztályú önkéntes. Valószínűleg nagybátyja befolyásának köszönhetően gyorsan emelkedett a ranglétrán, és hamarosan ő lett a hajó első tisztje, mint tengerészkadét. Hat évig szolgált nagybátyja parancsnoksága alatt — a Briseis után előbb az Actaeon (Fehér-tenger, Balti-tenger, La Manche), majd a Driver fedélzetén (Skócia nyugati partjainál).

1817-ben barátja, sir George Hope, az Admiralitás első lordja (azaz a haditengerészeti miniszter) felkérte John Rosst, vezessen expedíciót az Északnyugati átjáró felkutatására: a Baffin-öböltől hajózzon át a Bering-szorosig. Az ajánlat mindkét Ross életét megváltoztatta: e pillanattól már nem annyira haditengerészeknek kell őket tekintenünk, hanem egyre inkább felfedezőknek.

1839–1843 között az Antarktiszra vezetett expedíciót. Ezen felfedezte a Victoria-földet, a róla elnevezett Ross-tengert, valamint az Antarktisz két működő vulkánját — ezeket hajóiról nevezte el Erebusnak, illetve Terrornak. Kereste, de nem találta meg a déli mágneses sarkot.

Három oldalról:

felől is körbehajózta az Antarktiszt, és ezzel bizonyította, hogy az önálló kontinens.

Fő műve: A Voyage of Discovery and Research is the Southern and Antarctic Regions (1847).

Ő volt az első, akit a Franklin-expedíció felkutatásával megbíztak. A Investigator fedélzetén ekkor még csak főhadnagyként vele hajózott Robert MacClure is. 1848–ban indultak útnak. Hajójuk a Lancaster-szorosban fagyott a jégbe. Ezután a legénység szánokon indult Franklinék keresésére, de nem találták. A jéggel visszasodródtak a Baffin-öbölbe, ahol a hajó kiolvadt, és ők visszahajóztak Angliába.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb15342303j
  2. ^ a b Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Росс Джеймс Кларк, 2015. szeptember 28.
  3. Dictionary of Canadian Biography

Források[szerkesztés]