Pjotr Alekszejevics Kropotkin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pjotr Alekszejevics Kropotkin
Peter Kropotkin circa 1900.jpg
Született 1842. december 21. (régi i. sz. szerint december 9.)
Moszkva
Elhunyt 1921. február 8.(78 évesen)
Dmitrov
Sírhely Novogyevicsi temető
Állampolgársága
  • orosz
  • Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság
Foglalkozása
Iskolái Szentpétervári Állami Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pjotr Alekszejevics Kropotkin témájú médiaállományokat.

Pjotr Alekszejevics Kropotkin (Moszkva, 1842. december 9.Dmitrov, 1921. február 8.) orosz herceg, anarchista, földrajztudós, a darwini evolúciós elmélet kihívója (kölcsönös segítség, mint természettörvény).

Élete[szerkesztés]

A cárizmus ellen lázadó radikális értelmiségiként hamar bebörtönözték, de sikerült nyugatra szöknie, s rövidesen az anarchista mozgalom vezetője lett. Kropotkin volt az anarchokommunizmus megalapítója. Nézetei szerint az államhatalom a kényszer és erőszak megtestesítője, pedig a kölcsönös segítségnyújtáson alapuló társulások nemcsak lehetségesek, de evolúciós szempontból magasabb rendűek is. Olyan decentralizált társadalom volt az eszmeképe, amelyben önálló kommunák egyesítik a városi civilizáció és tudományos alapú mezőgazdaság előnyeit.

A termelőeszközök közös tulajdonán nyugvó szolidáris közösségek híve volt, és nézeteit igyekezett az evolúció elméletével is tudományosan alátámasztani. Az általa ideálisnak tartott társadalom előképét a középkori városállamokban vélte felfedezni, amelyek hosszú időn át komoly önállóságra tudtak szert tenni. Az anarchista értelmiségiek feladata szerinte a forradalmi eszmék terjesztése a fennálló uralmi rend ellen, de nem gondolkodott önálló politikai szervezetben. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom (1917) után visszatért Oroszországba, de csalódva a bolsevik rendszerben, visszavonult a politikától.

Az interneten elérhető művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]