Nesztor Ivanovics Mahno

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nesztor Ivanovics Mahno
Nyesztor Ivanovics Mahno.jpg
Született 1888. november 7. (Julián naptár szerint október 26)
Guljajpolje
Elhunyt 1934. július 25. (45 évesen)
Párizs
Foglalkozása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nesztor Ivanovics Mahno témájú médiaállományokat.

Nesztor Ivanovics Mahno (ukránul: Нестор Іванович Махно; Guljajpolje, Zaporozsjei terület, akkori Orosz Birodalom, mai Ukrajna, 1888. november 7.Párizs, 1934. július 25.) ukrán anarchista forradalmár és gerillahadvezér.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szegényparaszti család fiaként született. Az 1905-ös oroszországi forradalom alatt, 17 évesen csatlakozott a guljajpoljei, kropotkini vonalat követő anarcho-kommunistákhoz. A forradalom leverése után is aktív anarchista militáns maradt. Szervezkedett a gyárban, ahol öntőként dolgozott, és részt vett számos, a cári hatóságok és a gazdagok elleni közvetlen akcióban. 1908-ban egy merénylet miatt kötél általi halálra ítélték, amit fiatal korára való tekintettel életfogytiglani börtönbüntetésre változtattak.

Az 1917. februári oroszországi forradalom megnyitotta börtönét. Hazatérve ismét szervezkedni kezdett a parasztok körében. Több földfoglalást hajtott végre 1917 augusztusában. Az ellenszegülő burzsoákat kivégezték. Politikai bázisa az ukrán parasztságon alapult, anarchista csapatait – a bolsevikokkal, a cári rendszer híveivel és az ukrán nacionalistákkal való szembenállása miatt – fekete seregnek vagy Forradalmi Felkelőseregnek nevezték. Mahno gerillataktikát alkalmazott Gyenyikin erői ellen, 1919 folyamán az anarchisták és a moszkvai kormány között rövid életű szövetség jött létre.

Mahno alakulatainak jelentősége 1920-ban nőtt meg, amikor a szovjet-orosz vezetés a lengyelekkel való békekötés és Ukrajna biztosítása után a megkezdte a megmaradt fehér erők felszámolását. Machno beleegyezett abba, hogy a Vörös Hadsereggel közös katonai támadást hajtson végre Vrangel báró Krím felé hátráló csapatai ellen. Vrangel a túlerő miatt visszavonult és kiürítette a Krím-félszigetet. A fehérgárdisták vereségét követően a vörösök az anarchisták ellen fordultak. Ugyan Mahnónak sikerült elmenekülnie, de paraszti származású híveit ezerszámra végezték ki a bolsevikok. Mahno ezt követő életét száműzetésben élte le, majd 1934-ben hunyt el Párizsban, tuberkolózisban.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]