Nesztor Ivanovics Mahno

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nesztor Ivanovics Mahno
Nyesztor Ivanovics Mahno.jpg
Született 1888. november 7. (Julián naptár szerint október 26)
Guljajpolje
Elhunyt 1934. július 25. (45 évesen)
Párizs
Foglalkozása forradalmár
író
Paraszt
festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nesztor Ivanovics Mahno témájú médiaállományokat.

Nesztor Ivanovics Mahno (ukránul: Нестор Іванович Махно; Guljajpolje, Zaporozsjei terület, akkori Orosz Birodalom, mai Ukrajna, 1888. november 7.Párizs, 1934. július 25.) ukrán anarchista forradalmár és gerillahadvezér.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szegényparaszti család fiaként született. Az 1905-ös oroszországi forradalom alatt, 17 évesen csatlakozott a guljajpoljei, kropotkini vonalat követő anarcho-kommunistákhoz. A forradalom leverése után is aktív anarchista militáns maradt. Szervezkedett a gyárban, ahol öntőként dolgozott, és részt vett számos, a cári hatóságok és a gazdagok elleni közvetlen akcióban. 1908-ban egy merénylet miatt kötél általi halálra ítélték, amit fiatal korára való tekintettel életfogytiglani börtönbüntetésre változtattak.

Az 1917. februári oroszországi forradalom megnyitotta börtönét. Hazatérve ismét szervezkedni kezdett a parasztok körében. Több földfoglalást hajtott végre 1917 augusztusában. Az ellenszegülő burzsoákat kivégezték. Politikai bázisa az ukrán parasztságon alapult, anarchista csapatait – a bolsevikokkal, a cári rendszer híveivel és az ukrán nacionalistákkal való szembenállása miatt – fekete seregnek vagy Forradalmi Felkelőseregnek nevezték. Mahno gerillataktikát alkalmazott Gyenyikin erői ellen, 1919 folyamán az anarchisták és a moszkvai kormány között rövid életű szövetség jött létre.

Mahno alakulatainak jelentősége 1920-ban nőtt meg, amikor a szovjet-orosz vezetés a lengyelekkel való békekötés és Ukrajna biztosítása után a megkezdte a megmaradt fehér erők felszámolását. Machno beleegyezett abba, hogy a Vörös Hadsereggel közös katonai támadást hajtson végre Vrangel báró Krím felé hátráló csapatai ellen. Vrangel a túlerő miatt visszavonult és kiürítette a Krím-félszigetet. A fehérgárdisták vereségét követően a vörösök az anarchisták ellen fordultak. Ugyan Mahnónak sikerült elmenekülnie, de paraszti származású híveit ezerszámra végezték ki a bolsevikok. Mahno ezt követő életét száműzetésben élte le, majd 1934-ben hunyt el Párizsban, tuberkolózisban.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]