Proletár internacionalizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A proletár internacionalizmus vagy proletár nemzetköziség az internacionalizmus egyik fajtája, a kommunizmus egyik alapvető programja, amely a világ munkásságának összefogását, szolidariását jelenti.[1]

Fogalma[szerkesztés]

  • 1. Minden ország proletárjának és dolgozóinak nemzetközi osztályegysége és szolidaritása a burzsoázia uralmának megdöntéséért, az imperializmus megsemmisítéséért és a kommunizmusnak az egész világon való felépítéséért folytatott küzdelemben. A proletár internacionalizmus megerősítése csupán oly megingathatatlan, gránitszilárd alapon lehetséges, mint a Marxizmus–leninizmus, amely a munkásosztály világnézete.
  • 2. Valamennyi nép szabadságának és egyenlőségének, a népek együttműködésének és barátságának, a nemzetek önkéntes egyesülésének védelmezése; küzdelem a sovinizmus ellen, a nacionalista elzárkózás, szűklátókörűség, elkülönülés ellen. Segítség és támogatás a kis népeknek, a valódi internacionalizmus példája és a népek barátságának mintaképe volt a Szovjetunió. Az internacionalizmus kibékíthetetlen ellentétben áll a kozmopolitizmussal.

A fenti két fogalommagyarázat a Terényi István által szerkesztett Idegen szavak szótárából való meghatározás.

  • 3. A magát hazafiasnak valló, nacionalista és nemzeti kötődésű pártok, irányzatok politikai zsargonjában negatív jelző, melynek jelentése hazátlan, anti-nacionalista és anarchista.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar nagylexikon IX. (Gyer–Iq). Főszerk. Bárány Lászlóné. Budapest: Magyar Nagylexikon. 1999. 900. o. ISBN 963-9257-00-1  

Források[szerkesztés]