Gyorsulás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A gyorsulás a sebesség változási gyorsasága

A fizikában a gyorsulás (jele: a) a sebesség változási gyorsasága (idő szerinti deriváltja). A gyorsulás egy vektormennyiség, amelynek a dimenziója hosszúság/idő2. Az SI mértékegységrendszerben a mértékegysége méter/másodperc2.[1]

Általánosítás[szerkesztés]

A gyorsulás vektormennyiség, ami a sebességvektor idő szerinti deriváltja:

ahol a a gyorsulásvektor, v a sebességvektor m/s-ban kifejezve és t az idő, másodpercben. Ennek a képletnek az alapján a gyorsulás mértékegysége m/(s·s) vagy m/s² („méter per szekundumnégyzet”-nek olvasva).

Véges időtartammal számolva az átlagos gyorsulás ():

a kezdeti sebesség (m/s), a végsebesség (m/s) és az eltelt idő (s). Egyenletesen gyorsuló mozgás (például szabadesés) esetén ez annak állandó gyorsulásával egyezik. Annak a testnek változik gyorsabban a sebessége, amelyiknek ugyanannyi idő alatt nagyobb a sebességváltozása, vagy ugyanakkora sebességváltozás rövidebb idő alatt megy végbe. Minden olyan mozgás, amelynél a gyorsulásvektor nemnulla, gyorsuló mozgás.

Görbe vonalú mozgásnál a gyorsulás felbontható érintőirányú (tangenciális) gyorsulásra (at), és az arra merőleges, úgynevezett centripetális gyorsulásra (acp), melyek nagysága a következőképp számolható:

(a sebességnagyság változásából származik),
(a sebességirány változásából származik),

ahol v a sebesség nagyságát, ω a szögsebességet, r a simulókör sugarát jelöli.

A nehézségi gyorsulás[szerkesztés]

Az egyik legismertebb gyorsulási állandó a Földön tapasztalható nehézségi gyorsulás, a jele g.

Ezt a Föld gravitációja, és a Föld forgásából származó tehetetlenségi erő, a centrifugális erő hozza létre, ezért értéke a szélességi körök függvényében változik.

A Földhöz képest mozgó testek esetén még a Coriolis-erő hatását is figyelembe kell venni.

A nehézségi gyorsulás a tengerszinten, az északi szélesség 49. fokán (Párizs környékén) körülbelül 9,81 m/s².

A gyorsulás és erő kapcsolata[szerkesztés]

A klasszikus mechanikában az a gyorsulást Newton második törvénye szerint az erő (F) és a tömeg (m) a következő módon határozza meg:

A gyorsulás változása[szerkesztés]

A gyorsulás megváltozását, vagyis az idő szerinti deriváltját, tehát a sebesség idő szerinti második deriváltját rándulásnak nevezzük.

Források[szerkesztés]

  1. Budó Ágoston: Kísérleti fizika I., Tankönyvkiadó, 1978