Utazás a Holdba (film, 1902)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egyéb jelentésekhez lásd: Utazás a Holdba

Utazás a holdba
(Le voyage dans la lune)
1902-es francia néma rövidfilm

A film egy képkockája, amikor a földi rakéta becsapódik a Holdba
A film egy képkockája, amikor a földi rakéta becsapódik a Holdba
Rendező Georges Méliès
Producer Georges Méliès
Alapmű Jules Verne: Utazás a Holdba
H. G. Wells: Emberek a holdban
Műfaj
  • sci-fi film
  • filmadaptáció
Forgatókönyvíró Georges Méliès
Főszerepben Victor André
Bleuette Bernon
Brunnet
Jeanne d'Alcy
Henri Delannoy
Zene Georges Méliès
Operatőr Michaut
Lucien Tainguy
Vágó Georges Méliès
Jelmeztervező Jeanne d'Alcy
Díszlettervező Claudel
Gyártás
Gyártó Star Film
Ország  Franciaország
Nyelv némafilm
Játékidő 14 perc (16 kocka/mp)
8 perc (25 kocka/mp)[1]
Költségvetés 10 000 frank[2]
Képarány 4:3
Forgalmazás
Forgalmazó American Mutoscope & Biograph
Edison Manufacturing Company
S. Lubin
Bemutató Franciaország 1902. szeptember 1.
USA 1902. október 4.
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Utazás a holdba témájú médiaállományokat.

Az Utazás a Holdba (Le Voyage dans la lune) egy 1902-ben bemutatott fekete-fehér tudományos-fantasztikus némafilm. A film története két népszerű regényen alapszik: Jules Verne Utazás a Holdba és H. G. Wells Emberek a holdban című művén. A filmet Georges Méliès írta és rendezte testvére, Gaston, segítségével.[3] Elkészítése 10 000 frankba került, ami akkoriban hatalmas összegnek számított. Méliès a párizsi Folies Bergère varieté táncosait kérte fel a Holdon élő földönkívüli lények megformálására.[2]

A film 14 perc hosszúságú, ha másodpercenkénti 16 képkockás sebességgel játsszák, ami a standard sebesség volt a film készítésekor.[1] A film bemutatásakor nagyon nagy sikernek örvendett és Méliès több száz filmje közül a legismertebb. Az Utazás a Holdba a filmtörténet egyik legkorábbi ismert sci-fi filmje.[2][4] A film készítése során az elsők között alkalmaztak animációs technikákat és speciális effektusokat, így Méliés műve egyben az első animációs filmek egyikének is tekinthető.[4]

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!
Utazás a Holdba (Le Voyage dans la lune), a teljes film

Egy csillagászati találkozón a társaság elnöke javaslatot tesz egy holdbéli utazásra. A kezdeti ellenállás után, hat bátor csillagász beleegyezik a tervbe. Megkezdik egy puskagolyó formájú űrkapszula építését, melyet egy óriási ágyúból szándékoznak kilőni. Miután elkészült a kapszula, a csillagászokat kilövik egy csoport gyönyörű, tengerészegyenruhába öltözött nő segítségével. A Hold arca nyomon követi ahogy a kapszula közeledik felé és végül szemen találja.

Az űrhajó biztonságban landol a Holdon. A csillagászok kimásznak a kapszulából és megtekintik a távolban felkelő Földet. Fárasztó útjuk után a csillagászok kiterítik takaróikat és nyugovóra térnek. Miközben alszanak, elhalad a Hold mellett egy üstökös, a Nagy Göncölszekér minden egyes csillagából emberi arcok tekintenek ki, az öreg Szaturnusz kihajol bolygója egyik ablakán és Phoebe istennő egy félhold-hintán üldögélve jelenik meg. Phoebe havat idéz elő, ami felébreszti a csillagászokat. Egy barlangba menekülnek, ahol hatalmas gombákra bukkannak. Az egyik csillagász kinyitja az esernyőjét, ami nyomban gyökeret ereszt és gombává változik.

Ekkor megjelenik egy Szelenit[5] (egy Holdon élő rovarszerű űrlény), akit az egyik csillagász könnyedén megöl. A teremtmények felrobbannak, ha erős ütés éri őket. Fokozatosan egyre több Szelenit veszi körbe a csillagászokat, akiket végül vezetőjük elé visznek. Az egyik csillagász felkapja a Fő-Szelenitet trónjáról és földhöz vágja, aki ennek következtében felrobban.

A csillagászok visszasietnek kapszulájukhoz (miközben folyamatosan odacsapnak a Szeleniteknek) öten közülük beszállnak, míg a hatodik, egy kötél segítségével, egy holdbéli lejtőn leborítja az űrhajót bele a világűrbe. Egy Szelenit az utolsó pillanatban belekapaszkodik a kapszulába, amely visszatér a Földre és az óceánban landolnak. A Szelenit leesik és a kapszula visszatér a víz felszínére, amit egy hajó kivontat a partra.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

(Nincs stáblista)[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Le voyage dans la lune (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. december 3.)
  2. ^ a b c Tim Dirks: Le Voyage Dans La Lune (A Trip To The Moon) (1902) (angol nyelven). Filmsite.org. (Hozzáférés: 2009. december 3.)
  3. A Trip to the Moon (angol nyelven). Mubi. (Hozzáférés: 2011. február 26.)
  4. ^ a b Le voyage dans la lune - Trivia (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. december 3.)
  5. Wells regényében hívták így a lényeket (H. G. Wells. Emberek a holdban (magyar nyelven). Budapest: Neptun könyvek (1957) )
  6. Le voyage dans la lune – Full cast and crew (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. december 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az A Trip to the Moon című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Utazás a holdba témájú médiaállományokat.