Egri csillagok (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egri csillagok
1968-as magyar film

A kitűzött koporsó jelzi a védők elszántságát
A kitűzött koporsó jelzi a védők elszántságát
Rendező Várkonyi Zoltán
Producer Németh András
Alapmű Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Műfaj dráma, háború, kaland, romantikus, történelem
Forgatókönyvíró Nemeskürty István
Főszerepben
Zene Farkas Ferenc
Operatőr Szécsényi Ferenc
Vágó Szécsényi Ferencné
Hangmérnök Arató János
Jelmeztervező
Díszlettervező Vayer Tamás
Gyártásvezető Daubner István
Gyártás
Gyártó Mafilm
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 145 perc
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Mokép
Bemutató
Magyar adó MTV/M1, M2, Duna, TV2, Filmmúzeum, ATV, Duna World, Film+, Cool TV, PRO4
Korhatár
  • Korhatár nélkül megtekinthető. (sok adónál)
  • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (M1, Cool TV)
További információk

Az Egri csillagok egész estés magyar film, amely Gárdonyi Géza azonos című regénye alapján készült, 1968-ban mutatták be a mozikban.

Történet[szerkesztés]

A filmváltozat számos helyen hajtott végre kisebb-nagyobb változtatásokat Gárdonyi Géza közismert történetén. A nyitókép nem a patakban fürdőző két gyermek, hanem Szulejmán szultán (Major Tamás), akit rituálisan felöltöztetnek a sátrában, majd a beérkező anatóliai vezérek közlik vele, hogy Habsburg Ferdinánd főherceg és trónkövetelő visszavonulásra kényszerítette a török hadat Bécs alól (ez 1529-ben történt). Ezt követően látható Bornemissza Gergő és Cecey Vicuska török fogságba esésének története (a regény 1533-ra datálja). Gergő azonban még aznap este Vicuskával és két lóval együtt megszökik Jumurdzsák táborából, ebben egy ottani kis török szolgafiú is segíti (nem szerepel a regényben). A kisfiú beszámolója után Dobó István (Sinkovits Imre) és csapata a többi magyar fogoly kiszabadítására indul (a regény szerint előbb erősítést kellett beszerezni, mert a török csapat jelentős erőt képviselt és más portyázók is garázdálkodtak a környéken).

Jumurdzsák (Bárdy György) a támadás során nyílvesszőt kap a hátába, de túléli, Gergő viszont a török lovával együtt elvitte a férfi amulettgyűrűjét, amit a történet hátralevő részében a félszemű janicsár lázasan keres.

A film teljesen mellőzi Gábor pap figuráját (a regényben ő kegyelmez meg Jumurdzsáknak, és ő veszi el tőle a gyűrűt, amit egy levél kíséretében Gergőnek ad), és a szultán elleni merényletkísérlet is kimarad.

A következő epizód már 1541-ben Buda váránál játszódik: Gergely (Kovács István) Török Bálint (Bessenyei Ferenc) apródjaként kíséri urát Szulejmán táborába, a kisded király, János Zsigmond kíséretében. Eközben a törökök csellel elfoglalják Budát, Török Bálintot a szultán fogságba ejti és Isztambulba hurcolja, az özvegy királynét, Izabellát (Ruttkai Éva) pedig a gyermek királlyal együtt Erdélybe küldi. Az ő egyik udvarhölgye Cecey Éva. Rövid epizódot követően – amelyben Mekcsey (Bitskey Tibor) és Gergely becsületbeli párbajt vívnak, majd megegyeznek, hogy együtt megpróbálják Török Bálintot kiszabadítani a fogságból – Gergely is követi Évát Gyalu várába, ahol megérkezésekor tudja meg, hogy Éva éppen házasodni készül a királyné akaratából.

A helyszín[szerkesztés]

A film jeleneteinek egy részét Pilisborosjenő határában forgatták, ahol külön e célból felépítették az egri vár másolatát. A vár azóta pusztul, de ma is kedvelt turistacélpont.

Szereplők[szerkesztés]

További szereplők: Basilides Zoltán, Békés Rita, Bujtor István, Dávid Ágnes, Falvay Klára, Fonyó József, Füzéresi Erika, Garics János, György László, Harsányi Gábor, Horváth Gyuri, Horváth Jenő, Horváth József, Horváth Teri, Juhász Jácint, Kiss Gábor, Kovács Károly, Körmendi János, Kőmíves Sándor, Lelkes Ágnes, Márki Géza, Márkus László, Megyeri Tomi, Misoga László, Nagy István, Németh Gyurika, Pathó István, Pécsi Ildikó, Solti Bertalan, Szabó Tünde, Szakács Eszter, Szakáts Miklós, Szendrő József, Tábori Nóra, Tallós Endre, Temessy Hédi, Upor Péter

Érdekesség[szerkesztés]

Török Jancsi és Vicuska olasz énekesként

Az első rész végén a tengerparti jelenetek egy részét a Balatonnál vették fel.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Filmmúzeum Életre kelt könyvek című sorozatának az Egri csillagokról szóló részében említik meg.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Egri csillagok (film) témájú médiaállományokat.