Carcharodon megalodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Carcharodon megalodon
Evolúciós időszak: miocénpleisztocén
A Megalodon rekonstrukciója
A Megalodon rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Rend: Heringcápa-alakúak (Lamniformes)
Család: Heringcápafélék (Lamnidae)
Nem: Carcharodon
Faj: C. megalodon
Tudományos név
Carcharodon megalodon
Agassiz, 1843
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Carcharodon megalodon témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Carcharodon megalodon témájú médiaállományokat és Carcharodon megalodon témájú kategóriát.

Megalodonfog
A Megalodon és az ember méretének összehasonlítása

A Carcharodon megalodon egy óriási cápafaj volt, valószínűleg a valaha létezett legnagyobb ragadozó hal. Mintegy 15,9 millió évvel ezelőtt jelent meg és 2,6 millió évvel ezelőtt pusztult ki.[1] Roesch gyakran idézett véleménye szerint a Megalodon a fehér cápa közeli rokona. Egy új tanulmány, mely a fogakat hasonlította össze, azt sugallja, hogy a nagy fehér cápa sokkal közelebb áll a kisebb méretű, de ugyanolyan veszélyes makócápához.

Nemrégiben találtak egy új fosszíliát Dél-Amerikán kívül, mely úgy néz ki, mint egy átmenet a nagy fehér cápa és a makócápa között. Ez a maradvány tovább erősíti a fehér cápa evolúciójával kapcsolatos elméletet. Míg a nagy fehér ritkán ér el 6 méternél nagyobb hosszúságot, a Megalodon háromszor ilyen hosszú volt, olyan hatalmas gyomorral, hogy abban egy ember egészben eltűnhetett. A ma rendelkezésre álló fogfosszíliák alapján 15–20 méteresre becsülik a Megalodont. A nagy fehér cápák életmódjából következtetve a megalodonok napi táplálékszükséglete saját testsúlyuk egyötvened része lehetett. A ma létező tápláléklánc sajátosságai alapján feltételezhető, hogy bálnákat, nagy halakat, primitív fókákat és tengeriteheneket ehettek.

A harapása hatalmas méretéhez képest nem volt túl erős, de fűrészes fogai miatt nem is volt szükség rá. Az állkapocs gyengén ízesült az állat testéhez, és ezért hatalmasra tudta nyitni az száját. Szabad mozgást is biztosított az előreugró állkapocsnak. A hatalmas test kormányzásához jóval nagyobb méretű úszókra volt szükség, mint amit a ma élő rokonok hordanak magukon – különösen igaz ez a cápák oly jellegzetes, amúgy sem kicsi hátúszójára.

Az eddigi kutatások eredményeképp a talán legjobban összerakott Megalodon-rekonstrukció az USA Maryland államában a Solomons szigeteken található Calvert Marine Museumban állították ki. Minden rekonstrukció csak a fogleleteken és a fogak alapján a mai cápafélékkel párhuzamosításon alapulhat, mivel a porcos vázelemekből eddig még semmi sem került elő. A mai cápák fogmérete és testmérete közti összeffüggések felhasználása azonban egyelőre még nem bizonyítja a C. megalodon óriási méretét, csak valószínűsíti.

A megalodonok eltűnésének okára több teória létezik. Az egyik a kainozoikumi eljegesedés beköszöntével az óceán vizének lehűlésével magyarázza (a Megalodon a trópusi vizeket kedvelte). A másik teória szerint elfogyott a táplálék: a hatalmas táplálékigényű állat elsődleges élelemforrásainak egy része (egyes delfin- és bálnafajok) szintén kihaltak. Van olyan elmélet is, amely a nála fürgébb ragadozók megjelenésével magyarázza az így kialakult táplálékhiány miatti eltűnésüket. Egyesek szerint a jégkorszak beköszöntével az eljegesedő víz sokukat ejthette csapdába, s a tengerszint általános csökkenése a párzásukkor használt sekély vízi területek méretét is jelentősen csökkentette.

További információk[szerkesztés]

Angol nyelven:

  1. Pimiento, C.; Clements, C. F. (2014. október 22.). „When Did Carcharocles megalodon Become Extinct? A New Analysis of the Fossil Record”. PLoS ONE 9 (10), e111086. o. DOI:10.1371/journal.pone.0111086.