Newton (mértékegység)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fizikában a newton (jele: N) az erő mértékegysége az SI-mértékegységrendszerben.[1] Nevét Sir Isaac Newton, a klasszikus mechanika atyjának munkássága után kapta; különösen a második törvényének elismeréseképpen.

Definíció[szerkesztés]

Egy newton azzal az erővel egyenlő, amely egy 1 kilogramm tömegű testet 1 másodperc alatt, 1 méter per szekundum sebességre gyorsít fel. A newton egy SI származtatott egység; SI-alapegységekkel a következőképpen fejezhető ki:

Ahol:

  • N = newton
  • kg = kilogramm
  • m = méter
  • s = másodperc

A newton használata[szerkesztés]

A súly és a newton kapcsolata[szerkesztés]

Mivel a súly két test között fellépő erőhatás, a newton egyben a súly mértékegysége is. A Föld felszínén minden testre hat a gravitációs gyorsulás; melynek értéke Budapesten 9,81 m/s² (a földrajzi szélességtől és a tengerszint feletti magasságtól függően ez az érték kismértékben változik). Ennélfogva egy 1 kilogramm tömegű test súlya körülbelül 9,81 N.

Más mértékegységek[szerkesztés]

A műszaki gyakorlatban igen elterjedt a newton ezerszeresének, a kilonewtonnak (jele: kN) a használata. Például az aerodinamikában a kilonewton a repülőgépek tolóerejének kifejezésére használatos; de a gépészetben a csavarok meghúzási nyomatékát, a csapágyak teherbírását is kilonewtonban írják elő.

Ennél sokkal ritkábban, de szintén használt mértékegység a dekanewton (jele: daN) is. Ezt a mértékegységet általában valamely szerkezet (például tehergépkocsi platók, vontató- vagy mászókötelek) teherbírásának jellemzésére használják. Ez azért előnyös, mert ez a mértékegység közelítőleg 1:1 arányban[megj 1] megegyezik a szerkezet kg-ban kifejezett teherbírásával.[2] Ily módon elkerülhető, hogy átváltási hibából származó túlterhelés jöjjön létre.

Az erő mértékegységei
newton
(SI)
dekanewton kilonewton kilopond
1 N ≡ 1 kg·m/s² = 0,1 daN = 0,001 kN ≈ 0,10197 kp
1 daN = 10 N ≡ 1 daN = 0,01 kN ≈ 1,0197 kp
1 kN = 1000 N = 100 daN ≡ 1 kN ≈ 101,97 kp
1 kp ≈ 9,80665 N ≈ 0,981 daN ≈ 0,00981 kN ≡ g·(1 kg)

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Egészen pontosan 9,81:10 arányban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SI brochure, Table 3: Units with special names and symbols; units that incorporate special names and symbols. [2007. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 14.)
  2. Hasznos kellékek a terepen 2. - kézi csörlő és spanifer. (Hozzáférés: 2017. december 8.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Newton (unit) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a newton címszót a Wikiszótárban!