Lumen (mértékegység)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A lumen (jele: lm) fotometriai mennyiség, a fényáram SI-származtatott mértékegysége; egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény „mennyiségének” az integrálja (összege). Definíció alapján a fényáram teljesítmény-jellegű mennyiség, mértékegysége watt kellene, hogy legyen. A lumen bevezetésének az az értelme, hogy a fényáram a látható fény tartományára vonatkozik, ellentétben a sugárzott teljesítménnyel, amely a teljes elektromágneses spektrumra vonatkozó radiometriai mennyiség.

Definíció[szerkesztés]

Egy lumen az a fényáram, amelyet egy 1 kandela fényerősségű, minden irányban egyenletesen sugárzó pontszerű fényforrás 1 szteradián térszögbe sugároz.

A teljes gömb térszöge 4·π szteradián,[1] így egy minden irányba egyenletesen 1 kandelával sugárzó fényforrás fényárama:[2]

Másképpen fogalmazva 1 lumen az 555 nm hullámhosszú (zöld) monokromatikus sugárnyaláb fényárama, amelynek sugárzott teljesítménye 1683 watt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lesson introduction to solid angles. (Hozzáférés: 2010. október 4.)
  2. Bryant, Robert H: Lumens, Illuminance, Foot-candles and bright shiny beads…. The LED Light. [2008. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 4.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lumen (unit) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.