Csavar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Belső kulcsnyílású csavarok
M45×160 méretű hatlapfejű csavar
Gőzturbina házát összefogó tőcsavarok

A csavar egyike az egyszerű gépeknek. Csavarokat gépek működtetésére, erő sokszorozásra és kötőelemként használják. Ez a szócikk a csavarról mint kötőelemről szól. Csavarok csoportosításának szempontjai: alapanyaguk, szilárdságuk, a meneteik típusa, fejkialakításuk.

Méretek[szerkesztés]

A csavar átmérőjeként a menet külső átmérőjét adják meg milliméterben. A hosszát szintén milliméterben adják meg. A lapos fejű csavar fején található szám általában a szakítószilárdságot adja meg.

Működési elve[szerkesztés]

A csavarkötést a csavarmenet biztosítja. A csavart egyszerű gépként tekintve csavarvonal (hélix) alakban hengerre felcsavart lejtő, melynek végén a csavarfej ék módjára az anyacsavar elfordításos ráfeszítésével összeszorítja az érintkező részeket és blokkolja az elmozdulást.

Csavarmenet[szerkesztés]

Csavarmenet a csavar(orsó) hengeres mag palást felületére állandó menetemelkedéssel, adott profilkeresztmetszettel ráhajlított pálya, amely a csavaranya vezetésére alkalmas. Gyakori fajtái az ék formájú metrikus (méter) éles menet, a Whitworth (gömbölyített) menet, a fűrészmenet, ezen felül használatos lapos-, trapéz- és zsinórmenet.

A csavarfejek kialakítása[szerkesztés]

A csavarfej biztosítja a csavar tengelyirányú forgatását az össze- és a szétszereléshez. A csavarfejek különböző síklapokkal, hornyokkal vannak ellátva, annak érdekében, hogy a csavarkulcsokkal meg lehessen fogni és megfelelő nyomatékot lehessen kifejteni.

Csavarfej típusok:

 • Hatlapfejű csavarok
 • Hengeres fejű belső kulcsnyílású csavarok
 • Fej nélküli csavarok
 • Süllyesztett fejű csavarok
 • D-fejű csavarok
 • Kalapácsfejű csavarok
 • Kampós, hurkos csavarok

Hatlapfejű csavar[szerkesztés]

A legelterjedtebb és legolcsóbb csavartípus. Jellemzője, hogy a csavarfejhez kívülről kell hozzáférni, ezért alapvetően olyan helyeken alkalmazzák, ahol erre lehetőség van. Szinte minden kivitel kapható, így például facsavar, lemezcsavar, metrikus és collos kivitelű (anyás) változatok és sok más. A szereléséhez villáskulcs, csillagkulcs, dugókulcs használható. Létezik tövig- (MSZ 2363, DIN 933, ISO 4017) és részmenetes (MSZ 2360, DIN 931, ISO 4014) változat, illetve peremes (DIN 6921) és recézett peremű változat is.

Hengeres fejű belső kulcsnyílású típus[szerkesztés]

Elsősorban szűk, nehezen hozzáférhető helyeken alkalmazzák, mert szerelésnél nem kell kívülről hozzáférni a fejhez, például gépekben, járművekben, motorburkolatok összeszerelésénél. Szereléshez L-alakú, csavarhúzó formájú, illetve apró behajtószerszámok, ún. bitek használhatók. Létezik tövig- és részmenetes változatuk. A belső kulcsnyílás alakja szerint számos típus létezik: hatszögű belső kulcsnyílás, TORX kulcsnyílás (a szerszám és a kulcs találkozása nem a hatszög sarokpontjainál, hanem teljes lapokon valósul meg). A hengeres fejű belső kulcsnyílású csavar szabványszáma DIN 912. Az alacsony fejű, belső kulcsnyílású DIN 6912. Az alacsony fejű, kis kulcsnyílású DIN 7984 típusok. A belső kulcsnyílású csavarok nagyszilárdságú acélból készülnek. Az eddig felsorolt csavarok általában speciális csavargyártó gépeken készülnek, ma általában forgácsolás nélküli megmunkálással.

Fej nélküli csavarok[szerkesztés]

Ilyenek elsősorban a menetes rudak, amelyek 1, 2 és 3 méteres csavarszárak, fej nélkül, valamint a tőcsavarok (ászokcsavarok) és a csővezetéki karimák kötéséhez használatos szegcsavarok. A szereléshez, csakúgy, mint az eddig felsorolt csavartípusok esetén, alátéteket és anyákat alkalmaznak. A különbség az, hogy a menetes rúd fejét valamivel helyettesíteni kell ahhoz, hogy a másik végére ráhajtott anyával és alátéttel valamit szorosan rögzíteni tudjunk. A fejet legegyszerűbben egy alátéttel és anyával pótolhatjuk, de megoldás lehet az is, ha a falba, vagy a betonba megfelelően beépített, vagy beragasztott acél foglalatba, ún. dübelbe hajtjuk bele a menetesrúd-darabot, mielőtt valamit rögzíteni szeretnénk vele, két egymásnak feszített anyával.

A fej nélküli csavarok egy másik fajtája a hernyócsavar. Többféle kivitelben létezik: a lapos (DIN 913), a kúpos (DIN 914), a csapos (DIN 915) és a kráteres (DIN 916), illetve készülnek egyenes horonnyal és belső kulcsnyílással is. A hernyócsavarokat általában valamilyen mozgatható alkatrész pozicionálására használják, például az ajtókilincs párok rögzítésére.

Süllyesztett fejű és D-fejű csavarok[szerkesztés]

Süllyesztett fejű csavarokat ott használnak, ahol a csavarfejnek nem szabad egy sík felületből kiállnia, míg a D-fejű csavarokat ott, ahol a csavarfejnek teljesen fel kell feküdnie a sík felületre. Ezen csavarokból létezik egyeneshornyú, kereszthornyos (például Phillips és Pozidriv) és belső kulcsnyílású változat is.

Egyéb csavarváltozatok[szerkesztés]

Szemes, gyűrűs, kapupánt-, mosdórögzítő csavarok, különböző biztonsági csavarok.

Néhány szabványos csavartípus
Szabványos név Szabványszám Kép Felhasználás Anyagminőség
Hatlapfejű részmenetes csavar DIN 931
Hatlapfejű tövigmenetes csavar DIN 933
Hatlapfejű kislaptávú csavar MSZ 2465
Hlf. kislaptávú tövigmenetes csavar MSZ 2467
Belső kulcsnyílású csavar DIN 912
Belső kulcsnyílású tövigmenetes csavar DIN 912
Hengeres fejű csavar DIN 84A MSZ 2469
Hengeres fejű tövigmenetes csavar MSZ 2449
Lencsefejű csavar MSZ 2436
Lencsefejű tövigmenetes csavar MSZ 2438
Süllyesztett fejű csavar MSZ 2430
Süllyesztett fejű tövigmenetes csavar MSZ 2432
Félgömbfejű csavar MSZ 2450
Félgömbfejű tövigmenetes csavar MSZ 2452
Illesztőcsavar rövid menettel MSZ 2457
Illesztőcsavar hosszú menettel MSZ 2460
Gyűrűs csavar MSZ 2381
Szemes csavar DIN 444A, MSZ 2479
Kapupántcsavar MSZ 2356
Hernyócsavar MSZ 2422
Kúpos hernyócsavar MSZ 2421
Csapos hernyócsavar MSZ 2423
Gömbvégű csapos hernyócsavar MSZ 2425
Domború hatlapfejű csavar MSZ 2473
Ászokcsavar MSZ 2400
Szegcsavar DIN 2510L, MSZ 2913
Kalapácsfejű csavar MSZ 2325

Lemezcsavarok[szerkesztés]

Fa- és lemezcsavarok

A lemezcsavarok fa- fém és egyéb lemezek összeillesztésére szolgálnak. Általában önmetszők, hogy gyorsabb legyen a munkavégzés. Népszerű változatuk az opelcsavar, amelynél a csavarfejnek alátéthez hasonló válla van.

Anyagminőség[szerkesztés]

A csavarok anyag, anyagminőségek szerinti csoportosítása:

 • acél (szerkezeti)
 • acél (nemesített)
 • rozsdamentes acél (A2)
 • saválló acél (A4)
 • sárgaréz
 • alumínium
 • vegyileg ellenálló műanyag (PA)

Szerszámok[szerkesztés]

A csavarok mérete, fejalakja és hozzáférhetősége meghatározza, hogy milyen szerszámmal lehet őket meghúzni, illetve kilazítani.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Screw
A Wikimédia Commons tartalmaz Csavar témájú médiaállományokat.