IKEA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IKEA
Ikea logo.svg
Ikea almhult.jpg
Típus védjegy
Alapítva 1943
Névadó
 • Agunnaryd
 • Ingvar Kamprad
Székhely holland Delft, Hollandia
Vezetők Peter Agnefjäll (CEO)
Alapító Ingvar Kamprad
Iparág kereskedelem (bútor)
Forma A.S. (Rt.)
Árbevétel 29,29 milliárd euró (2014)
Alkalmazottak száma 154 000 (2013)
Anyavállalata Inter IKEA Holding
Az IKEA weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz IKEA témájú médiaállományokat.
IKEA üzletek a világon:
  Meglévő IKEA áruházak
  Tervezett IKEA áruházak

Az IKEA (mozaikszó: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd) egy multinacionális bútorkereskedelmi hálózat. A vállalat az egyszerűen összeszerelhető bútorok eladására specializálódott, noha nem ezek a termékek képezik kizárólagos profiljukat. Az IKEA vállalatcsoport ma is a Kamprad család tulajdonosi érdekkörében van, alapítványokon keresztül bonyolult áttételes tulajdonlási rendszerben. 2012-ben az IKEA forgalma 27,5 milliárd euró volt, és 154 000 alkalmazottja volt 48 országban. 2013-ban az IKEA forgalma 28,5 milliárd, 2014-ben 29,29 milliárd euró volt.[1]

Áruházak, termékek és katalógus[szerkesztés]

2015-ben 361 IKEA-áruház volt 47 országban. Ebből 34 áruházat külső franchise vállalkozó működtet többek között a Közel-Keleten, a spanyol szigeteken és részben az ázsiai piacon.

A legnagyobb áruforgalmat a következő országokban bonyolították le: Németország 16%, USA 11%, Franciaország 10%, Nagy-Britannia 7% és Olaszország 7%. 2014-ben az áruforgalom legnagyobb mértékben Kínában, Oroszországban és Magyarországon növekedett, de kedvezőbben alakult forgalom Portugáliában és még Spanyolországban is.[2]

Az IKEA-termékek nevét tematikusan adják, például a fürdőszobatermékek svéd tavakról és folyókról kapják a nevüket, az ebédlőbútorok finnországi földrajzi elnevezésekről, az asztalok és székek férfinevekről, míg a szőnyegek dán földrajzi nevekről. A legtöbb esetben a termékek neve megegyezik az egész világon.

Az IKEA-katalógus, képekkel és árakkal, a világ legnagyobb nyomtatott kereskedelmi kiadványa. Minden évben augusztusban vagy szeptemberben jelenik meg, 29 nyelven és 212 millió példányban.

IKEA Stockholm, Kungens kurva

A világ hat legnagyobb IKEA-áruháza[szerkesztés]

 1. Szöul, Kvangmjong, 59 457 m²
 2. Stockholm, Kungens Kurva, Svédország: 55 200 m²
 3. Sanghaj, Pudong, Kína: 49 400 m²
 4. Senjang, Kína: 47 000 m²
 5. Tiencsin, Kína: 45 736 m²
 6. Berlin, Lichtenberg, Németország: 45 000 m²

Áruházai külföldön[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

A vállalatot 1943-ban, 17 éves korában alapította Ingvar Kamprad. Kezdetben írószereket, képrámákat, órákat, bizsukat, nejlonharisnyákat, pénztárcákat árusított, mindent, amihez Kamprad olcsón hozzájutott. Bútorokat csak 1947-től, saját formatervezésűeket 1955-től kezdtek árusítani. Az IKEA nevet az alapítója adta, a nevének és lakóhelyének kezdőbetűiből: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Az Elmtaryd tanya (korabeli írása a mai Älmtarydnek) az Agunnaryd esperesi kerülethez tartozott, jelenleg Ljungby község része.

Az IKEA kezdetben csomagküldő vállalkozás volt, de 1953-ban megnyitotta az első üzletét Älmhultban. 2016. június 30-án nyílt meg az IKEA állandó múzeuma ebben az üzletben.[3]Nem messze a régi üzlettől, 1958-ban építették az első IKEA-áruházat, amely modellként szolgált a következő üzleteknek Svédországban. Az első külföldi áruházat (az IKEA második áruháza) 1963-ban adták át Askerben, Norvégiában, Oslo és Drammen között.

Svéd ételek[szerkesztés]

A legtöbb IKEA-áruházban van vendéglő, ahol tipikus svéd ételeket is árulnak, például húsgombócokat, ami hasonlít a fasírthoz. IKEA jelenleg a legnagyobb svédországi félkész- és készétel-exportáló. A vendéglő kötelező minden áruházban, Kamprad szerint „üres gyomorral az ember nem köt üzletet”. A másik ilyen kötelező helyiség a lekrum (játszószoba), ami szintén Kamprad mondásán alapszik, „senki nem tud üzletet kötni lábatlankodó gyerekektől körülvéve”. A pénztárak mellett vannak az úgynevezett Swedish Food Marketek, ahol klasszikus svéd élelmiszereket árulnak, a legtöbbet saját IKEA Food márkanéven. Sok áruházban van még egy bisztró, is ahol gyorsételeket szolgálnak fel, a kínálat bennük országról országra változik.

Az IKEA Magyarországon[szerkesztés]

Áruházi adatok[szerkesztés]

 • Az IKEA az első magyarországi áruházát 1990. március 21-én Budapesten, az Örs vezér terén nyitotta. Alkalmazottainak száma 352, vendéglője 722 férőhelyes, áruházi területe 18 647 m2 és 733 parkolóhellyel rendelkezik.
 • 1999-ben nyílt a következő, a budaörsi bevásárlóparkban, az M7-es autópálya mellett. Alkalmazottainak száma 283, vendéglője 220 férőhelyes, áruházi területe 19 776 m2 és 728 parkolóhely tartozik hozzá.
 • 2014. december 2-án bejelentették, hogy Soroksáron épül fel a harmadik áruház, aminek átadására 2017. június 14-én került sor.[4][5] Az áruház területe közel 34 000 m2 és 1142 parkolóhellyel rendelkezik, ezzel ez Magyarország legnagyobb IKEA áruháza.[6]

IKEA áruházak Magyarországon[szerkesztés]

# Nyitás Város Cím Megjegyzés
1 1990. március 21. Budapest (Zugló) Örs vezér tere 22. Budapest tizenharmadik legnagyobb épülete
2 1999. augusztus 9. Budaörs Sport utca 2–4. Az első vidéki áruház
3 2017. június 14. Budapest (Soroksár) Bevásárló utca 4. Magyarország legnagyobb IKEA áruháza

Egy bútorkereskedő végrendelete és az IKEA-szellem[szerkesztés]

1976-ban Ingvar megfogalmazott egy kilenc pontos tézist, ami a cselekedeteit, a vállalatot és a speciális IKEA-szellemet szerinte átitatja.

 1. A választék – a mi azonosságunk
 2. Az IKEA-szellem – egy erős és valós igazság
 3. A nyereség erőforrás számunkra
 4. Hogy kis eszközökkel jó eredményt érjünk el
 5. Az egyszerűség egy erény
 6. Másfajta vonalak
 7. Az erőösszpontosítás – fontos a sikereinkhez
 8. A felelősségvállalás – egy kiváltság
 9. A legtöbb még hátra van. Csodálatos jövő!

IKEA Way[szerkesztés]

Az IKEA beindított egy belső képzést – „IKEA Way” –, ahol a vállalat vezetőit képezik ki. Az IKEA szerint ez a felkészítés teszi majd őket a vállalat nagyköveteivé, hogy védelmezzék és megőrizzék az IKEA-szellemet.

Tulajdonosi struktúra[szerkesztés]

Az IKEA-csoportnak három egysége van:

 • IKEA konszern (Ikea Group). A holland Stichting Ingka Alapítvány tulajdonában van az összes Ingka Holding B.V. részvény, amely a legnagyobb franchise vállalkozó, és a birtokában van több áruház különböző országokban.
 • Inter IKEA Systems BV, Hollandiában van bejegyezve és birtokában van a név valamint a koncepció. A vállalat a Luxemburgban bejegyzett Inter IKEA Holding SA tulajdonában van, akinek a Liechtensteinben bejegyzett Interogo Foundation a tulajdonosa, és ez, Kamprad szerint „a család ellenőrzése alatt áll és egy kívülállókból összetett igazgatótanács irányít”.
 • Ikano-konszern, amely a kiskereskedelmi és a pénzügyi résszel foglalkozik, a vállalat központjával Hollandiában.

Kollekciók[szerkesztés]

Az IKEA egy új kollekciót indított el, a PS ami a Post Scriptum (Utóirat) rövidítése. Összesen 71 terméket foglal magába, amelyeknél figyelembe veszik a helyi lehetőségeket és a felelősségteljes gyártást. A kollekción együttműködött 20 formatervező, az IKEA sajátjai, független dizájnerek, művészeti egyetemi hallgatók és egy dizájncsoport. Többek között így született a PS Svarva (esztergál) állólámpa.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az IKEA című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]