IKEA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IKEA
Ikea logo.svg
Típus Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
kezeskedelmi vállalat
Alapítva 1943
Székhely holland Delft, Hollandia
Vezetők Peter Agnefjäll (CEO)
Alapító Ingvar Kamprad
Iparág kereskedelem (bútor)
Forma A.S. (Rt.)
Árbevétel 29,29 milliárd euró(2014)
Alkalmazottak száma 154 000 (2013)
Anyavállalata Inter IKEA Holding

Az IKEA weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz IKEA témájú médiaállományokat.
IKEA üzletek a világon

IKEA (rövidítés: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd), egy multinacionális bútorkereskedelmi hálózat. A vállalat az egyszerűen összeszerelhető bútorok eladására specializálódott, noha nem ezek a termékek képezik kizárólagos profiljukat. Az IKEA vállalatcsoport ma is a Kamprad család tulajdonosi érdekkörében van, alapítványokon keresztül bonyolult áttételes tulajdonlási rendszerben. 2012-ben az IKEA forgalma 27,5 milliárd euró volt, és 154 000 alkalmazottja, 48 országban. 2013-ban az IKEA forgalma 28,5 milliárd, 2014-ben 29,29 milliárd euró volt.[1]

Áruházak, termékek és katalógus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2015-ben 361 IKEA áruház volt, 47 országban. Ebből 34 áruházat külső franchise vállalkozó működtet többek között Közel-Keleten, a spanyol szigeteken, és részben az ázsiai piacon.

A legnagyobb áruforgalmat a következő országokban bonyolították le: Németország 16 %, USA 11 %, Franciaország 10 %, Nagy-Britannia 7 % és Olaszország 7 %. 2014-ben az áruforgalom legnagyobb mértékben Kínában, Oroszországban és Magyarországon növekedett, de kedvezőbben alakult forgalom Portugáliában és még Spanyolországban is.[2]

Az IKEA termékek nevét tematikusan adják, például a fürdőszoba-termékek svéd tavakról és folyókról kapják a nevüket, az ebédlőbútorok finnországi földrajzi elnevezésekről, asztalok és székek férfinevekről, míg a szőnyegek dán földrajzi nevekről. A legtöbb esetben a termékek neve megegyezik az egész világon.

Az IKEA-katalógus, képekkel és árakkal a világ legnagyobb nyomtatott kereskedelmi kiadványa. Minden évben augusztusban vagy szeptemberben jelenik meg, 29 nyelven és 212 millió példányban.

IKEA Stockholm, Kungens kurva

A világ öt legnagyobb IKEA-áruháza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Stockholm, Kungens Kurva, Svédország: 55 200 m²
 2. Sanghaj, Pudong, Kína: 49 400 m²
 3. Senjang, Kína: 47 000 m²
 4. Tiencsin, Kína: 45,736 m²
 5. Berlin, Lichtenberg, Németország: 45,000 m²

Áruházak a világon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vállalatot 1943-ban, 17 éves korában, alapította Ingvar Kamprad. Kezdetben, írószereket, képrámákat, órákat, bizsukat, nylonharisnyákat, pénztárcákat árusitott, mindent amihez Kamprad olcsón hozzájutott. Bútorokat csak 1947-től és saját formatervezésűeket 1955-től kezdtek árusítani. Az IKEA nevet az alapítója adta, a nevének és lakóhelyének kezdőbetűiből: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd (az alapító neve és lakóhelye). Az Elmtaryd tanya, (korabeli írása a mai Älmtarydnek), az Agunnaryd esperesi kerülethez tartozott, jelenleg Ljungby község része.

A kezdetben csomagküldő vállalkozás volt de 1953-ban megnyitotta az első üzletét Älmhultban. Nem messze a régi üzlettől, 1958-ban építették az első IKEA áruházat amely modellként szolgált a következő üzleteknek Svédországban. Az első külföldi áruházat (az IKEA második áruháza) 1963-ban adták át Askerben, Norvégiában, Oslo és Drammen között.

Svéd ételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legtöbb IKEA áruházban van vendéglő, s ott tipikus svéd ételeket is árulnak, például húsgombócokat, ami hasonlít a fasírthoz. IKEA jelenleg a legnagyobb svédországi félkész- és készétel exportáló. A vendéglő kötelező minden áruházban mivel Kamprad kinyilatkozta hogy, "Üres gyomorral az ember nem köt üzletet". A másik ilyen kötelező helyiség a lekrum (játszó szoba), ami szintén Kamprad mondásán alapszik, "Senki nem tud üzletet kötni lábatlankodó gyerekektől körülvéve". A pénztárak mellett vannak az úgynevezett Swedish Food Market ahol klasszikus svéd élelmiszereket árulnak, a legtöbbet saját IKEA Food márkájú néven. Sok áruházban van még egy bisztró is ahol gyorsételeket szolgálnak, s a kínálat bennük országról országra változik.

IKEA Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Az IKEA az első magyarországi áruházát 1990. március 21-én Budapesten, az Örs vezér téren nyitotta. Alkalmazottak száma: 352, Vendéglői férőhely: 722, Áruházi terület: 18647 m2, Parkolóhelyek: 733.
 • 1999-ben nyílt a következő, a budaörsi bevásárlóparkban az M7-es autópálya mellett. Alkalmazottak száma: 283, Vendéglői férőhely: 220, Áruházi terület: 19776 m2, Parkolóhelyek: 728.
 • 2014. december 2-án bejelentették, hogy Soroksáron épül fel a harmadik áruház.[3]

Egy bútorkereskedő végrendelete és az IKEA-szellem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1976-ban Ingvar megfogalmazott egy kilenc pontos tézist ami a cselekedeteit, a vállalatot és a speciális IKEA-szellemet szerinte átitatja.

 1. A választék - a mi azonosságunk
 2. Az IKEA-szellem - egy erős és valós igazság
 3. A nyereség, erőforrás számunkra
 4. Hogy kis eszközökkel jó eredményt érjünk el
 5. Az egyszerűség egy erény
 6. Másfajta vonalak
 7. Az erő összpontosítás - fontos a sikereinkhez
 8. A felelősség vállalás - egy kiváltság
 9. A legtöbb még hátra van. Csodálatos jövő!

IKEA Way[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

IKEA beindított egy belső kiképzést, "IKEA Way", ahol a vállalat főnökeit képezik ki. Az IKEA szerint ez a felkészítés teszi majd őket a vállalat nagyköveteivé, hogy védelmezzék és megőrizzék az IKEA-szellemet.

Tulajdonosi struktúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IKEA-csoportnak három egysége van:

 • IKEA konszern (Ikea Group). A holland alapítvány Stichting Ingka Foundation tulajdonában van az összes Ingka Holding B.V. részvény, amely a legnagyobb franchise vállalkozó, és a birtokában van több áruház különböző országokban.
 • Inter IKEA Systems BV, Hollandiában van bejegyezve és birtokában van a név valamint a koncepció. A vállalat, a Luxemburgban bejegyzett Inter IKEA Holding SA tulajdonában van, akinek a Liechtensteinben bejegyzett Interogo Foundation a tulajdonosa, és ez, Kamprad szerint "a család ellenőrzése alatt áll és egy kívülállókból összetett igazgatótanács irányít".
 • Ikano-konszern, amely a kiskereskedelmi és a pénzügyi résszel foglakozik, a vállalat központjával Hollandiában.

Kollekciók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IKEA egy új kollekciót indított el, a PS ami a Post Scriptum (Utóirat) rövidítése. Összesen 71 terméket foglal magába, amelyeknél figyelembe veszik a helyi lehetőségeket és a felelősségteljes gyártást. A kollekción együttműködött 20 formatervező, az IKEA sajátjai, független dizájnerek, művészeti egyetemi hallgatók és egy dizájncsoport. Többek között így született a PS Svarva (esztergál) állólámpa.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az IKEA című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]