Gyújtógyertya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A gyújtógyertyákat a benzin üzemű Otto-motorokban alkalmazzák, feladata a benzin-levegő elegy begyújtása. A diesel üzemű autókban a sűrítés végzi a gyújtást. A szikraközben (a test- és középelektróda között) keletkezik, egy 25-50 kV elektromos ív, ez gyújtja be a kellően összesűrített levegő-benzin elegyet. Mivel a sűrítés során az elegy is felmelegszik, a közel 1 mm-es szikra is képes begyújtani azt. Alternatívája a lézeres gyújtás.

Egy napjainkban használatos gyújtógyertya. A szikraköz a jobb szélen.

A gyújtógyertya részei[szerkesztés]

 • Csatlakozás
 • Bordázat (az elektromos szigetelés része)
 • Külső kerámiaszigetelés
 • Belső kerámiaszigetelés (szigetelőcsúcs)
 • Középelektróda
 • Testelektróda
 • Menet
 • Tömítőgyűrű (alátét)
 • Test
 • Hatszögű fej (a gyertyakulcshoz)
Meleg, alacsony hőértékű (balra) és hideg, magas hőértékű (jobbra) gyertya

A hőérték[szerkesztés]

Ez határozza meg, hogy a gyertya milyen mértékű hő elvezetésére lett tervezve, illetve a motor felépítése is eszerint lett megtervezve.

Alacsony hőértékű úgynevezett meleg gyertyák kevesebb hőt vezetnek el, mert a belső szigetelés (szigetelőcsúcs) kisebb felületen érintkezik a gyertya testével, így kevesebb hőt képes kivonni az égéstérből. A hideg gyertya, azaz a magasabb hőértékű ennek ellenkezőjét jelenti. A szigetelőcsúcs nagy felületen adja át a hőt a gyertya testének, ezáltal a gyertya hőmérséklete alacsonyabb.

Egyes gyártók eltérő módon adják meg a hőértéket, így erre figyelni kell a vásárlás során. A Bosch, Champion és a BERU magasabb számokkal, míg az NGK vagy a Nippon Denso az alacsonyabb számokkal jelölik a melegebb hőértéket.

Mechanikus gyújtásvezérlés felépítése.

Gyertyahézag[szerkesztés]

A középelektróda és a testelektróda közti távolság a gyertyahézag. Ezt hézagmérő lapokkal ellenőrzik. Minden motor típushoz meg van határozva, hogy mekkora legyen ez az érték, ami 0,4 mm-től 1,2 mm-ig változhat. Túl nagy hézag csökkenti a gyertya villamos teljesítményét, és rosszabb hatásfokkal, vagy egyáltalán nem gyújtja be a levegő/benzin elegyet. Túl kicsi hézag esetén pontatlan vagy korábban bekövetkező előgyújtást eredményez, ez kopogós égéshez vezethet, ami megolvaszthatja a gyertya elektródáit, károsíthatja a motort, illetve károsíthatja a szigetelőcsúcsot.

Kiváló állapotú motorban használt gyújtógyertya szikraköze.

Hibajelenségek[szerkesztés]

 • A megfelelően beállított gyújtógyertya vége tiszta, csupán vékony koromréteg takarja, színe világosbarna, homokszínű, esetleg őzbarna. Az elektróda nincs megégve, nem vékonyodott el.
 • Koromlerakódás esetén vastag, száraz fekete réteg rakódik le a gyertya végén, és az elektródán. Többnyire a keverék ellenőrzése szükséges kétütemű motorok esetében, valamint lehetséges a szívató meghibásodása. Lehetséges továbbá a levegő/benzin elegy hibás beállítása, ami a légszűrő eltömődésére is utalhat, vagy túlságosan dús keveréket kap a motor.
 • Olajos szennyeződés az elektródán vastag, fekete nedves lerakódást jelent, ami a henger illetve tömítések kopását jelzi, mert a motorolaj az égéstérbe jut.
 • Megolvadt elektróda a motor illetve a gyertya túlhevüléséből adódó probléma. Okozhatja a rosszul megválasztott hőértékű gyertya is, esetleg egy hibás szelep, vagy a motor előgyújtásának beállítása.
 • Szigetelőcsúcs törés esetén hajszálrepedések jelennek meg az elektróda körül, majd darabokban válik le a gyertyáról a szigetelőanyag. Lehetséges okai lehetnek a túlzott hősokk, illetve a gyertya fizikai sérülése.
Régi fajta gyújtógyertyák

Gyújtógyertya csere[szerkesztés]

Kizárólag hideg motoron szabad végezni a gyertya ki és beszerelését. Az új vagy beállított / megtisztított gyertyát kézzel hajtjuk be ütközésig, majd ezt követően a járműkezelési útmutatójában szereplő nyomatékkal (ha lehet, akkor nyomatékkulccsal) kell meghúzni. A menetet nem kell kenőanyaggal síkosítani, ez később ráéghet a felületre. Ügyeljünk a gyertya behajtásakor, ne húzzuk túl a menetet, mert az károsíthatja a hengerfejben a menetet. Egy megszakított menet komoly anyagi kiadás lehet. Ugyanakkor mindenképpen meg kell húzni a megfelelő erővel, mert a gyertya test kontaktja ha nem tökéletes, kihagyhat, vagy gyengébb teljesítményt nyújthat, ami tökéletlen égést eredményez. A kilazult gyertya fizikai károkat is okozhat amellett, hogy balesetveszélyessé teszi a motor üzemeltetését, ugyanis kirepülhet a foglalatból.

Fontos! A gyertyacsere otthon történő elvégzése esetén feltétlenül jelöljük meg a gyújtókábelek sorrendjét, mert a gyújtás meghatározott sorrendben történik.

Források[szerkesztés]