Ugrás a tartalomhoz

Kilopond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kilopond (más néven kilogrammsúly) a súlyerő régi, elavult mértékegysége, mely az adott tárgy tömegén és a Föld gravitációs erején alapul. Az SI-mértékegységrendszer bevezetése után hivatalosan nem használatos, már csak történeti jelentősége van. Helyette leggyakrabban a newton (N) van használatban, amely egy SI-alapegység.

1 kilogramm tömegű test 1 kilopond erőt fejt ki a felfüggesztésre, illetve alátámasztásra. Tehát ha például egy kötélre megadott szakítóerő 1 kp (kilopond), akkor az maximum 1 kg (kilogramm) tömegű testet bír el. A földi gravitációs gyorsulás a Föld különböző pontjain és különböző magasságokban eltérő lehet. Emiatt a különböző helyeken egy kilogramm által a kötélben ébresztett erő és a kilopond között kis mértékű eltérés lehet, ami pl. statikai számításoknál már számottevően hathat a végeredményre.

Hivatalosan a harmadik Általános Súly- és Mértékügyi Konferencia 1901-ben megnevezte a súly és a tömeg (valamint mértékegységeik) közötti különbséget,[1] ám ezek mind a mai napig bizonytalanságot jelentenek. Magyarországon az 1907. évi V. törvénycikk tisztázta a súly és a tömeg közti különbséget.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Resolution of the 3rd CGPM (1901). BIPM. [2020. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 6.)
  2. 1907. évi V. törvénycikk a mértékekről, ezek használatáról ésellenőrzéséről. Magyar Országgyűlés. Wolters Kluver. (Hozzáférés: 2020. augusztus 6.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]