Eobalaenoptera harrisoni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eobalaenoptera harrisoni
Evolúciós időszak: Kora - középső miocén, 20–15 Ma
A csontváza egy virginiai múzeumban
A csontváza egy virginiai múzeumban
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Sziláscetek (Mysticeti)
Csoport: Chaeomysticeti
Csoport: Thalassotherii
Öregcsalád: Balaenopteroidea
Család: Incertae sedis
Nem: Eobalaenoptera
Dooley, Fraser & Luo, 2004
Faj: E. harrisoni
Tudományos név
Eobalaenoptera harrisoni
Dooley, Fraser & Luo, 2004
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Eobalaenoptera harrisoni témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Eobalaenoptera harrisoni témájú kategóriát.

Az Eobalaenoptera harrisoni az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a sziláscetek (Mysticeti) részalrendjébe tartozó fosszilis faj. Az állatnak a pontos családja, még nincs meghatározva; továbbá nemének eddig az egyetlen felfedezett képviselője.

Tudnivalók[szerkesztés]

Két Eobalaenoptera harrisoni-t üldöző óriásfogú cápa (C. megalodon)

A fosszilis Eobalaenoptera harrisoni-t 2004 júniusában, a Virginiai Természettudományi Múzeum (Virginia Museum of Natural History) dolgozói írták le először; bár az állat maradványait már 1990-ben felfedezték. A maradványokat az Amerikai Egyesült Államokbeli virginiai Caroline megyében találták meg. A vizsgálatok alapján, úgy tűnik, hogy ez a sziláscet alaktanilag nagyon hasonlít arra a cetkládra, melybe a ma is élő barázdásbálna-félék (Balaenopteridae) és a szürkebálnafélék (Eschrichtiidae) - ebből már csak egy, a névadó szürke bálna (Eschrichtius robustus) létezik - tartoznak.

Az Eobalaenoptera név, magyarul annyit jelent, hogy „elő barázdásbálna”; eo = „elő” és balaenoptera = „barázdásbálna”, a család tudományos nevére, a Balaenopteridae-ra utalva. A fajnevét, a harrisoni-t a múzeum egyik önkénteséről, Carter Harrisonról kapta.

Feltételezések szerint, a 11 méteres bálna, a mai csukabálnára (Balaenoptera acutorostrata) hasonlíthatott.

Az újabb kövületeit a középső miocén korszak mellett, a kora miocénben is megtalálták, így körülbelül 20-15 millió évvel élt ezelőtt.[1][2] Öregcsaládjának a legidősebb képviselőjévé vált.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cassens, I., S. Vicario, V. G. Waddell, H. Balchowsky, D. Van Belle, W. Ding, C. Fan, R. S. Lal Mohan, P. C. Simo˜es-Lopes, R. Bastida, A. Meyer, M. J. Stanhope, and M. C. Milinkovitch. 2000. Independent adaptation to riverine habitats allowed survival of ancient cetacean lineages. Proceedings of the Academy of Natural Sciences 97:11343–11347.
  2. Nikaido, M., F. Matsuno, H. Hamilton, R. L. Brownell, Jr., Y. Cao, W. Ding, Z. Zuoyan, A. M. Shedlock, R. E. Fordyce, M. Hasegawa, and N. Okada. 2001. Retroposon analysis of major cetacean lineages: the monophyly of toothed whales and the paraphyly of river dolphins. Proceedings of the Academy of Natural Sciences 98: 7384–7389.
  3. T. A. Demere, A. Berta, and M. R. McGowen. 2005. The taxonomic and evolutionary history of modern balaenopteroid mysticetes. Journal of Mammalian Evolution 12(1/2):99-143.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eobalaenoptera című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.