Bécs közlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bécs vasút- és metróvonalai
A »leggyorsabb utak« térképe

Bécs közlekedése több ágra tagolódik: a vasútra, a közútra, a légi- és a vízi járatokra és természetesen a városon belüli közösségi közlekedésre.

Légi közlekedés[szerkesztés]

Schwechat a levegőből nézve

Bécs reptere a tőle 22 km-re található Bécs–Schwechati nemzetközi repülőtér, német nevén Flughafen Schwechat, amely mind utas-, mind pedig teherforgalom szempontjából fontos légikikötő. Többek között az osztrák üzemeltetésű Austrian Airlines légitársaságok bázisrepülőtere. Két kifutója és egy terminálépülete alkalmas mindenféle gép fogadására, beleértve a Boeing 747 és az Airbus A380-at is. Innen elsősorban belföldre, valamint Európába (főleg Németországba), Nyugat-Ázsiába és Észak-Amerikába indítanak járatokat.

A repülőtér a városból az A4-es autópályán, a 9-es számú főúton, az S 7 -es S-Bahnnal vagy a CAT -tel (City Airport Train) közelíthető meg. Wien Meidling vasútállomástól és a Westbahnhoftól körülbelül 60 percenként indulnak reptéri buszok.

Vasúti közlekedés[szerkesztés]

A Bécs környéki vasútvonalak térképe (VOR)
A Westbahnhof épülete a szomszédos Europaplatzról nézve az állomás átépítésének megkezdése előtt
A hütteldorfi állomás

Távolsági vasutak[szerkesztés]

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (Osztrák Szövetségi Vasutak) jelentős vonatállománya Bécsből indul vagy ide érkezik. A város nagyobb pályaudvarai:

Ezek közül a legnagyobb nemzetközi forgalmat a 2014-es teljes körű átadása óta a tényleges[1] főpályaudvari szerepű Wien Hauptbahnhof bonyolítja.[2] Ide érkeznek a magyarországi vonatok, beleértve a Győr–Bécs és a Fertőszentmiklós–Bécs viszonylatú EuRegio személyvonatokat, a pozsonyi, a csehországi, lengyel és német vonatok (némelyikük átmenő jelleggel), valamint az Olaszország felől érkező járatok, továbbá közvetlen járat létesült a schwechati reptérrel olymódon, hogy máshonnan érkező számos vonat vagy vonatrész (pl. RailJet) továbbhalad odáig.

Mindegyik pályaudvar közvetlenül vagy közvetve elérhető metróval, megkönnyítve az esetleges átszállást. A városi tömegközlekedési térképek a vasútvonalakat fekete színnel jelölik.

Elővárosi vasutak (S-Bahn) S-Bahn Austria.svg[szerkesztés]

A bécsi S-Bahn emblémája
A Bécs környéki S-Bahn-vonalak térképe
S-Bahn-szerelvény (Talent)

A Bécs környéki elővárosi vasutak rengeteg utast szállítanak nap mint nap; megközelítőleg 300 000 főt. Működtetésüket az Osztrák Szövetségi Vasutak végzi.

Előnye többek között, hogy rendelkezik:

 • ütemes menetrenddel
 • kifejezetten jó összeköttetéssel más közösségi közlekedési eszközökkel, s illeszkedik a különböző régiók tarifaszabályozásába és a különböző közlekedési társaságok működésébe
 • általában motorvonatokból áll, amelyekre jellemző a gyors utascsere (sok és széles ajtóval, nagy befogadóképességgel és az átlagosnál jobb gyorsulással)
 • megemelt (akadálymentesített) peronokkal, hogy a velük egy szintben lévő utastér ezáltal is gyorsabbá tegye a ki- és beszállást

A Bécs és környéki S-Bahn vonalak:

Létezik egy ún. fővonal is, amelyen valamennyi fent felsorolt S-Bahn közlekedik. Ez a vonal Bécs belvárosának mondhatni a határa, amelyen az alábbi vonalak szerelvényei járnak: S 1 , S 2 , S 3 , S 4 , S 7 . Ez egy ún. kiegészítő vonal, tehát a járatok nem mindegyike érinti. Ez a vonal a következő:
Floridsdorf - Handelskai - Traisengasse - Praterstern - Wien Mitte–Landstraße - Rennweg (az S 7 itt válik ki) - Quartier Belvedere - Hauptbahnhof - Matzleinsdorfer Platz - Wien Meidling

A térképek (általánosan) sötétkék színnel jelölik.

Bécs–Baden vasút (WLB) Logo Wiener Lokalbahn.svg[szerkesztés]

A WLB térképe

A Wiener Lokalbahnen AG BécsBaden viszonylatban közlekedő vonala, a Wiener Lokalbahn (Badner Bahn néven is ismert) az egyetlen (magyar értelemben) igazán HÉV-nek nevezhető vonal. Mint a nevében is benne van, Bécs és Baden városát köti össze. Ez a távolság 27,2 km, amelyen napi 30 000 ember ingázik. A vonal belvárosi része egyúttal villamosvonal is: az Opera és a Philadelphiabrücke (Wien Meidling) között csaknem végig a 62-es villamos vonalával egyezik meg, ebből a Laurenzgasse és Eichenstrasse megálló között a felszín alatt közlekedik. Ez a vonal is tagja a VOR közlekedési szövetségnek.

Vasút létére 650, 750 illetve 850 V a felsővezeték feszültsége, ami jóval elmarad az Ausztriában szokásos más vonalakétól.

Csúcsidőszakban 7-8 percenként, míg egyéb időszakban 15 percenként jár.[3] A vonal két végállomása: Bécs, Opera (Wien - Karlsplatz, Oper) és Baden, Josefsplatz, de egyes forgalmi időszakokban rövidített, sűrítő betétjáratok is közlekednek Bécs, Wolfganggasse és Wiener Neudorf végállomásokkal.

A térképek erősen sötétkék vagy zöldes-kék színnel jelölik.

City Airport Train (CAT )[szerkesztés]

CAT-szerelvény a Schwechati repülőtér felé

A City Airport Train a schwechati repülőteret köti össze a várossal, rendkívül magas komfortfokozattal. A repülőtérről a városba (Landstraße, Wien Mitte pályaudvar) 16 perc alatt jut el. Menet közben információs monitorok tájékoztatják az utasokat a légitársaságok ajánlatairól, a városi programokról és egyéb információkról. Az utaskísérők a vonat indulását követően angol és német nyelven köszöntik az utasokat.

A jegyek automatákból, interneten keresztül és pénztárakból egyaránt megválthatók. A vonaljegy ára 8 €, a menettértié pedig 15. Az utazást könnyítendő, az Austrian Airlines a központi pályaudvar indulási szintjén ún. check-in részleget helyezett el, így aki az AUA-val utazik, és a reptérre való kijutáshoz a CAT-ot veszi igénybe, az már itt feladhatja a csomagját. CAT-TAXI-val, a vonatéhoz hasonló komfortszinten juthat el az utas a vonathoz/tól.

A vonatok hétfőtől szombatig 5.30 és 23.30 között közlekednek, irányonként 30 perces intervallummal.

Tervezik, hogy a vonalat meghosszabbítsák a Štefánik pozsonyi repülőtérig.

A térképek sárgászöld színnel jelölik.

Közúti közlekedés[szerkesztés]

Úthálózat[szerkesztés]

A Bécs környéki autópályák és autóutak

Az egész városban (szinte kivétel nélkül) fizetni kell a parkolásért, amit automatáknál, SMS-ben, WAP-on vagy weben lehet eszközölni. Akik nem fizetnek parkolási díjat, azok autóját a rendőrség vagy a parkolásellenőrzés elszállíttatja. Az autó kiváltása díja a szabálysértés mértékének megfelelően változik.

A várost az alábbi utak érintik:

Autóbusz-közlekedés[szerkesztés]

Regionális buszjáratok[szerkesztés]

A regionális autóbuszjáratokat az ÖBB-Postbuson kívül nagyszámú magántársaság üzemelteti. Ezek elsősorban Niederösterreich (Alsó-Ausztria) és Burgenland tartományokba közlekednek.

Nemzetközi buszjáratok[szerkesztés]

A nemzetközi forgalomban közlekedő autóbuszok (beleértve a Magyarországra/ról közlekedő járatokat is) az erdbergi nemzetközi autóbusz-állomásra érkeznek. A Szlovákiába közlekedő járatok általában a Südtiroler Platz-i, a Csehországba indulók főleg a Pratersternen található buszállomást használják. A menetidő Bécs és Budapest között megközelítőleg 3 óra; ezen a viszonylaton több autóbusztársaság (pl.: Volánbusz, Orangeways) is közlekedtet járatokat.

Városi közösségi közlekedés[szerkesztés]


Circle frame.svg

A városi közlekedés megoszlása Bécsben (2014-es adat)[4]

  Autó (27%)
  Közösségi közlekedés (39%)
  Bicikli (7%)
  Gyalogos (26%)
  Motoros (1%)
A város fontos közlekedési eszköze a metró

A város tömegközlekedését a Wiener Linien látja el, amely a Wiener Stadtwerke Holding tagja. A városban van autóbusz, villamos, metró is, trolival viszont már nem rendelkezik a város. A társaság közel 7700 munkahelyet biztosít. 2007-ben 793 millió utast szállított, ami a cég történelmében rekordnak számít. Az utasok 24%-a (megközelítőleg minden negyedik) diák. Az emberek 36%-a választja a WL járatait a városban való utazáshoz. Az is a tömegközlekedésre biztatja az embereket, hogy a parkolójegy elég drága, és a belvárosban történű autózás elég nehézkes. Azok akik autóval érkeznek Bécsbe a város széléig nyúló metróknál lévő P+R parkolóikban hagyhatják autójukat, majd a városba metróval utazhatnak be.

A társaság jelmondata: Die Stadt gehört Dir. (Tiéd a város!)

A cég fenntart összesen

 • 5 metróvonalat (U-Bahn) 65,1 km hosszan (évi 476,7 millió utassal)
 • 29 villamosvonalat 227,3 km hosszan (200,4 millió utassal)
 • 60 nappali-, 23 éjszakai- és 18 ASTAX-autóbuszvonalat 669,1 km hosszan (116 millió utassal).

A bécsi metró hétvégén az éjszakai órákban is közlekedik, 15 perces időközönként. A nappali járatok átlagban 5.30 és 0.30 között közlekednek változó sűrűséggel.

Bécsben a tömegközlekedők száma egyre nő. 2012-ben 906,6 millió utazás történt. Elsősorban azért választják egyre többen ezt, mert gyors, pontos és biztonságos . A járatok igen sűrűn járnak, így a legtöbb utasnak nappal nem is kell figyelnie a menetrendet, pár percen belül várhatóan jön jármű. A sűrű járatok további előnye, hogy az átszállást is megkönnyítik, mivel ha a járat pár percet késik, akkor sem késik le az utasok a csatlakozást. 2012-ben a megkérdezett utasok 97%-a azt mondta, hogy egyértelműen pozitívan vélekedik a pénzéért cserében nyújtott szolgáltatásról. Ezen belül a megkérdezettek 30%-a igen jó, 55%-a pedig jó értékelést adott a tömegközlekedés minőségére. A városi közlekedés vonzerejének növeléséhez tagadhatatlanul hozzájárult az, hogy 2012-ben majd 2014-ben drasztikusan csökkent az éves bérlet ára. Az is a tömegközlekedésre biztatja az embereket, hogy a parkolójegy elég drága, és a belvárosban történű autózás elég nehézkes. Azok akik autóval érkeznek Bécsbe a város széléig nyúló metróknál lévő P+R parkolóikban hagyhatják autójukat, majd a városba metróval utazhatnak be.

Tarifarendszer[szerkesztés]

Bécs tömegközlekedése része a VOR (Verkehrsverbund Ost-Region) közlekedési szövetségnek, amely zónás tarifarendszert használ. Bécs közigazgatási határáig terjed a 100-as zóna („Kernzone”). Ezen belül egységes a díjszabási rendszer. A városon kívüli zónák jelölése háromjegyű számmal történik.

Jegytípusok és jegyárak (2012. május 1-jétől):

 • Egy utazásra szóló jegy: elővételben 2,10 €, a járművön 2,20 € (egy irányban, zónán belül korlátlan számú átszállásra jogosít)
 • Félárú jegy (gyermek, kutya, kerékpár): elővételben 1,00 €; a járművön 1,10 € (felnőtteknek metrón két állomásig, vagy szakaszhatárig busszal és villamossal)
 • 2 alkalomra szóló, senior jegy (65 év felett): 2,50 €
 • Bevásárlójegy (hétköznap 8-20 óra közt): 5,40 €
 • 24 órás jegy: 7,10 €
 • 48 órás jegy: 12,40 €
 • 72 órás jegy: 15,40 €
 • Bécs kártya (Működése megegyezik a Budapest kártyáéval): 19,90 €
 • Hetijegy (naptári hétre): 15 €
 • 8 napos jegy (szabadon választható, egymást nem feltétlenül követő napokra, együtt utazók is használhatják, de mindegyiküknek külön csíkot kell érvényesíteni): 33,80 €
 • Havijegy (naptári hónapra): 45,00 €
 • Éves bérlet: 365 € (fénykép szükséges)
 • Gyerekek 6 év alatt mindig, 15 év alatti gyerekek vasárnap, és a bécsi iskolaszüneti napokon ingyen utazhatnak, az életkor igazolásához igazolvány kell.

A jegyeket rendszeresen ellenőrzik. A jegy nélkül utazók büntetése 103 €.

Jegyek kaphatóak a VOR-automatáknál, a nagyobb állomásoknál lévő pénztáraknál, trafikokban, valamint az összes postahivatalban, városszerte. A diákbérleteket kizárólag osztrák diákigazolvánnyal rendelkezők vehetik igénybe (nemzetközi diákigazolvánnyal sem). Érdekesség, hogy míg Magyarországon a havi bérletek a tárgyhót követő 5. nap 24. órájáig érvényesek, addig Bécsben csak a tárgyhót követő 2. nap végéig. Interneten és SMS-ben is vásárolható vonal-, illetve napijegy. Ennek előnye, hogy így a vonaljegy 90 percig érvényes; hátránya viszont, hogy az elővételi árhoz képest 30 eurocenttel drágább.

Metró (U-Bahn) U-Bahn Wien.svg[szerkesztés]

A bécsi metróhálózat öt vonalból áll, amik ellátják a város legfontosabb közlekedési útvonalait. A hálózat jelenleg 83,1 km hosszú, de a fejlesztések rendszeresek, folyamatosan bővülnek újabb szakaszokkal a már meglévő vonalak. Legutoljára az 1-es metrót hosszabbították meg Oberlaaig, a következő projekt az U2/U5 projekt, ami a 2-es metró hosszabbítását, valmint egy hatodik vonal átadását jelnnti.
A jelenlegi öt viszonylatból az első négy nehézmetró, és ezek félautomata módban közlekednek, a 6-os számú csak egy könnyűmetró, ami a többi vonallal ellentétben felsővezetékből kapja az áramot.

A vonalakon az átlagos járatsűrűség hétköznap csúcsidőben 2-5 perc, egyéb időszakban 5-8 perc. A vonatok szenteste, szilveszterkor, minden hétvégén és további 3 napon (december 8., 25., 26.) 17 órától éjszaka is negyedóránként közlekednek.[5]

Vonal Útvonal Átadás Hossz Állomások száma Állomások átlagos távolsága Típus
Első szakasz Utolsó szakasz
U1 LeopoldauOberlaa 1978 2017 19,2 km 24 808 m nehézmetró
U2 SeestadtKarlsplatz 1980 2013 16,7 km 20 887 m nehézmetró
U3 OttakringSimmering 1991 2000 13,5 km 21 670 m nehézmetró
U4 HütteldorfHeiligenstadt 1976 1981 16,5 km 20 861 m nehézmetró
U6 SiebenhirtenFloridsdorf 1989 1996 17,4 km 24 754 m könnyűmetró

Villamos (Straßenbahn)[szerkesztés]

A bécsi villamoshálózat 176,9 km hossz, így a világ ötödik legnagyobbja. A vonalak nagy lefedettséggel hálózza be a várost, több helyen a városhatárig is kimegy. Utasforgalma a 2013-as adatok szerint 293,6 millió fő évente, valamint 1071 üzemelő megállóval és 29 viszonylattal rendelkezik.
Az utasforgalmi járművek mindegyike egyirányú, vagyis csak az egyik végén van vezetőállás és csak a menetirány szerinti jobb oldalon vannak ajtók. Jelenleg alacsony padlós és magas padlós járművek egyaránt részt vesznek az utasforgalomban, ezek darabszáma együttesen közel 700 kocsi.

Autóbusz[szerkesztés]

Citaro busz

Általában a nagyobb fővárosok autóbuszhálózata minimum 100 vonalból áll - ez Bécsre nem érvényes. Mivel a villamosvonalak igen sűrűn szelik át a várost, az autóbuszvonalak csak a villamossal el nem látott részeken találhatók: 2010-ben Bécsben 61 nappali és 23 éjszakai vonal volt.


Viszonyaltjelölések[szerkesztés]

Bécsben egy érdekes viszonylatnév-jelölési rendszert vezettek be. Ennek értelmében a villamosok száma után nincs semmilyen betűjel, a metrók vonalszáma előtt egy U (U-bahn), az S-Bahnok vonalszáma előtt egy S, míg az autóbuszok viszonylatszáma mögött egy A vagy B betű található – általában attól függően, hogy az autóbuszt a WL üzemelteti-e vagy sem. Az A jelzésűek általában, néhány kivétellel a WL-hez tartoznak, míg B-vel jelölt járatokat nem a WL üzemelteti, hanem környéki autóbusz-társaságok (a WL alvállalatai), elsősorban Dr. Richard. Az éjszakai buszjáratokat a járatszám elé írt N betű jelzi (NightLine).

Leírés Példa Járműtípus
a viszonylat elő eleme: U U2 metró
a viszonylat elő eleme: S S7 S-bahn
csak számból vagy csak betűből áll 38 villamos
a viszonylat vége: A 38A autóbusz (wl üzemelteti)
a viszonylat vége: B 11B autóbusz (alvállalkozó üzemelteti)
a viszonylat eleje: N N60 éjszakai autóbusz

ASTAX[szerkesztés]

Az ASTAX (Anrufsammelntaxi) egy nyugaton előszeretettel használt tömegközlekedési szolgáltatás. Ennek értelmében az utas felhív egy telefonszámot (+1-7909-424-xx, ahol xx a vonal száma), majd közli, hogy melyik vonal melyik megállójából szeretne indulni egy megadott időpontban, melyik irányba és persze meddig. Ezt követően az autóbusz 'érte megy'. Az ASTAX járatok mindegyikét a WL üzemelteti.


Források[szerkesztés]

 1. Korábban Bécsnek nem volt főpályaudvara, ezt a szerepet főként – nemzetközi viszonylatban – a Westbahnhof és részben a korábban létezett Südbahnhof játszotta
 2. Ezzel egyidejűleg a Westbahnhof elveszítette nemzetközi jelentőségét, Wien Meidling pedig immár köztes, de fontos megállóként játszik szerepet.
 3. Wiener Lokalbahn menetrend. (Hozzáférés: 2010. január 10.)
 4. Tömegközlekedés Bécsben: a csúcsra jutottak?
 5. http://www.wienerlinien.at/wl/ep/contentView.do;jsessionid=42095D96C726F59C3B22EDFFDE99453D?contentTypeId=1001&channelId=-26075&programId=9419&pageTypeId=9081&contentId=23344 Die 24-Stunden-U-Bahn im Jahr 2010 in 37 Nächten unterwegs

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wiener Linien című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bécs közlekedése témájú médiaállományokat.