U2-es metróvonal (Bécs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
U2-es metróvonal
Adatok
Ország Ausztria
HelyszínBécs
Típusnehézmetró
Hálózatbécsi metró
Átadás1980
Hálózat hossza16,7 km
Vonal hossza16,848 km
Állomások/megállók száma20
Nyomtávolság1435 mm
Áramellátás750 V DC, Harmadik sín
Feszültség750 V egyenáram
Üzemeltető
ÜzemeltetőWiener Linien
A Wikimédia Commons tartalmaz U2-es metróvonal témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Útvonaldiagram
0,000 Seestadt
1,276 Aspern Nord
2,673 Hausfeldstraße
An den alten Schanzen (félkész)
4,256 Aspernstraße
5,057 Donauspital
5,739 Hardeggasse
6,376 Stadlau
7,553 Donaustadtbrücke
Duna
Kis-Duna
8,408 Donaumarina
Erdberg (Járműtelep)
Alagút a Stadion állomás
és az erdbergi járműtelep között
9,534 Stadion
10,197 Krieau
10,944 Messe-Prater
11,799 Praterstern  U1 
12,760 Taborstraße
Duna csatorna
13,472 Schottenring  U4 
14,220 Schottentor
tovább építkezés miatt lezárva
15,141 Rathaus
Lerchenfelder Straße (1980–2003)
15,806 Volkstheater  U3 
16,230 Museumsquartier
16,838 Karlsplatz  U1   U4 

Az U2-es metróvonal (eredeti német nevén U-Bahnlinie 2) a bécsi metróhálózat egyik tagja, Karlsplatzot köti össze Bécs legnagyobb stadionjával, az Ernst Happel Stadion-nal és a Duna túloldalán lévő Aspern városrésszel. Sorrendben nem ez a metró épült másodiknak. Eredetileg földalatti villamosok jártak a ring melletti utcákban 1980-ig. Ezt a szakaszt hívták a bécsiek Zweierliniének, azaz kettesek vonalnak. A villamosalagutat végül átépítették metróalagúttá, amelyen elindult a 2-es metró. A vonalat fokozatosan hosszabbították meg keleti irányba, utoljára 2013-ban. A jelenlegi tervek szerint az U5-ös metróhoz kapcsolódóan a metró alsó részét más irányba fogják terelni és a régi alagútjában megindul az új 5-ös metróviszonylat. A beruházás miatt Karlsplatz helyett ideiglenesen csak Schottentor állomástól indul.

A vonal színe: lila.

Történet[szerkesztés]

A 2-es metró elődje, a földalatti villamos[szerkesztés]

Villamos a mai metróalagútban, 1978-ban
A földalatti villamos az utolsó évében. Itt már látható a metróépítés jele, hogy kiépítették a harmadik sínt

Bécsben gyakori hogy a metrót egykori városi vasutak helyére építik. Így épült meg a 2-es vonal is ami a Schottentor és Karlsplatz közötti Földalatti Villamos (németül: Unterstraßenbahn rövidítve: USTRABA vagy U-Straßenbahn) alagútját felhasználva jött létre.

Az 1950-es évekre a villamos egyre népszerűtlenebb lett és az autósforgalom is megnőtt. Így aztán tervek születtek a klasszikus ma is használt metró építéséhez. Ám abban az időben ilyen kisebb fővárosoknak mint Bécs nem volt olyan anyagi háttere hogy egy ma is használt metrót építsen meg, így aztán több kísérletet is indítottak amely közül a legsikeresebb a brüsszeli PreMetro mintájára létrehozott Földalatti villamos (USTRABA) lett, és Bécsben két földalatti villamosalagutat is építettek.
A mai 2-es metró szempontjából a Ring melletti, vele koncentrikusan épült alagút fontos. Az utcaszint alatti alagutat kezdetben a Karlsplatz és a Mariahilfer Straße között akarták megépíteni, ám végül Landesgerichtig meghosszabbítva építették. Az 1,8 km hosszú alagút 1966. október 8-án nyílt meg a villamosok számára, és a felette közlekedő három villamosviszonylatot, az E2, H2 és G2 vonalakat belevezették ide, valamint a 2-es indexszám miatt az alagútnak Zweierlinie becenevet adták. Ezzel vette kezdetét a mai U2 története.
A villamosokra méretezett alagútban évekig más közlekedési eszköz nem is közlekedett, de már egyre inkább készültek egy lehetséges metróhálózat tervei. 1968-ban be is mutatták a város metróhálózatának terveit, ez tartalmazta ezt az alagutat is mindkét irányban kibővítve. A metróépítés az 1970-es években kezdődött az 1-es vonal építésével, valamint a 4-es vonal metróvá átépítésével. Ekkor még egyes vélemények szerint az új 2-es metrót jobb lett volna Hernals irányába építeni. Ugyan végül nem ez a variáció valósult meg, de helyette előálltak egy Hernalshoz vezető metróvonal tervével. Ennek még később jelentősége lesz.
A „külső Ring” alatti földalatti villamost végül 1980. június 28-án megszüntették a metró kiépítése céljából, és az alagutat mindkét irányban meghosszabbították.
Északi irányban Schottentor és Schottenring (rakpart irányába) hosszabbították meg, de a Hernalsi leágazást már beletervezték egy későbbi esetleges metrónak.

A 2-es metró megépül[szerkesztés]

A metróhálózat 2000-ben, látható hogy a többi vonalhoz képest a 2-es egészen rövid

A villamosalagút átalakításából 1980-ban megszületett Bécs harmadik metróvonala, aminek a villamosalagút „kettesek vonala” beceneve után a 2-res számot adták. Az utasforgalomnak 1980. augusztus 28-án adták át az új metrót, mindössze 3,4 km hosszúságban. A vonal ekkor még csak hét megállót tartalmazott, Karlspaltz, Museumsquartier, Volkstheater, Lerchenfelder Straße, Rathaus, Schottentor és Schottenring állomásokat.
A metró megnyitása után előjött az a probléma, hogy a pálya eredetileg villamosra volt méretezve, nem metróra. A megállók közötti távolság túl kicsi volt, a szerelvények fel sem tudtak rendesen felgyorsítani nagy sebességre. A menetidő rövidítése érdekében 2003-ban Lerchenfelder Straße megállót egyszerűen megszüntették, de a többi állomásköz ugyanúgy rövid maradt. Az U2 az 1980-as átadásától kezdve még évtizedekig ugyanazon a rövidke C alakú útvonalon haladt Karlsplatz és Schottenring végállomások között, melyek már akkor is a U4-es metró által is kiszolgáltak voltak .

Schottenring megállót úgy építették hogy az U4-es vonallal összeköthetővé váljon a 2-es. Ezt később megvalósították ugyanis létrejött egy U2/U4 viszonylat. Ez a körbehaladó viszonylat (Karlsplatz–Schottenring – majd az U4 vonalán Hütteldorf irányába, Karlsplatz érintésével Hietzingig) a gyakorlatban azonban nem működött, így három hét után megszüntették.

Hosszabbítás a Stadionig[szerkesztés]

A 2008-an átadott Krieau állomás

A rövidke metróvonal továbbépítéséről több terv is született, melyek csak 1998-ra konkretizálódtak. Akkoriban viszont a 3-as és 6-os vonalakat építették, így a 2-es metró háttérbe szorult. A 2000-es évekre viszont végre nekiláttak a meghosszabbítás előkészítésének, mint például átépítették Schottenring végállomást, hogy a metrót tovább tudják vezetni.
A több terv közül végül az Ernst Happel-Stadionhoz vezetőt valósították meg, hiszen 2008-ban ott rendezték meg a a labdarúgó Európa-bajnokságot és még szükségesebbé vált, hogy a Stadion metróval is elérhető legyen. Az utasoknak 2008. május 10-én nyílt meg a metró, valamint még ebben az évben megszüntették a párhuzamos 21-es villamost. A hosszabbítással Schottenring megszűnt, mint végállomás és lehetőség nyílt a Stadiontól a későbbiekben még tovább építeni a metrót.

Továbbhosszabbítás a Stadiontól Aspernstraßeig, majd Seestadtig[szerkesztés]

Seestadt házai 2015-ben. Ennek a zöldmezős beruházásként épülő lakóövezet közlekedésének ellátására hosszabbodott idáig a 2-es metró. A képen látható terület már beépült, de a pálya nagyrészt még mindig a búzatáblában vezet
Szerelvény az új Seestadt végállomáson

A 2-es metrót 2010-ben egy újabb szakasszal toldották meg. Ez a Stadiontól Aspernstraßig tartott 5,3 km hosszan. A pályát végig magas vezetésűként építették meg, és egy Duna fölötti híddal is rendelkezik, a Donaustadtbrückevel, így az U1 és U6 után ez a harmadik olyan metróvonal Bécsben, ami átmegy a Dunán. A hosszabbítás 490 millió euróba került.[1]

A nemrég meghosszabbított pályát hamarosan, 2013-ban újabb szakasszal toldották meg Seestadtig. Seestadt-Aspern egy épülő városrész, amit egy hatalmas projekt keretében épít meg a város. A majdani lakónegyed közlekedésének ellátására hosszabbodott meg a metró idáig, gondolva a későbbi nagy közlekedési igényekre. A hosszabbítás 4,2 km hosszúságban épült ki, 4 új állomással, ám ebből csak hármat adtak át, egy félkész.

Jelen[szerkesztés]

A 2-es metró a seestadti hosszabbítás óta a város harmadik leghosszabb metróvonala, ám kihasználtsága nem éppen erre utal. A pálya felső része a még igencsak épülő Seestadt városrészbe vezet, ahol a metró mellett leginkább még csak a szántóföld van. Az alacsony kihasználtság miatt eleve csak minden második járat megy ki az új végállomásig, a többi betétjáratként csak Aspernstraßeig közlekedik.
A vonal másik végének helyzete szintén nem a legjobb, ez a C betűt formáló, visszakanyarodó rész még mindig őrzi az egykori Zweierlinie hagyatékát, a rövid állomásközöket, illetve itt a metróval egy hosszú szakaszon át van párhuzamos villamosközlekedés. A bécsi metró következő nagy projektje így ezt a szakaszt célozza meg.

Tervek a jövőre[szerkesztés]

A tervek szerint 2023-ra így fog kinézni a bécsi metrótérkép: A 2-es metrót Rathaustól más irányba viszik és a kieső szakaszon és annak meghosszabbításában megindul az 5-ös metróvonal. A két viszonylat között átszállópont Rathaus megállónál fog épülni

Az U2-es fentebb említett alsó részét egy nagy projekt keretében alakítják át, egy új metróviszonylat átadásával, ami az U5-ös jelzést fogja kapni.

A jelenlegi 2-es metrónak a Rathaus és Karlsplatz közötti ága megszűnik és Rathaus után másik irányban Matzleinsdorfer Platz felé fog továbbhaladni, vagyis Karlsplatz, Museumsquartier és Volkstheater állomások már nem fog a 2-es metróhoz tartozni. A 2-es metró felhagyott szakaszán a város hatodik metróviszonylata, az U5-ös fog közlekedni, ami Karlsplatz és Rathaus között a mai 2-es metró alagútjában, utána a Hernals felé épülő új szakaszon jár majd. Itt érdemes visszaemlékezni, hogy a 2-es metró tervezésénél egyesek az U2-nek egy nagyságrendekben pont ilyen vonalvezetést javasoltak, ami most az U5 személyében megépül, valamint külön öröm, hogy a 2-es metró alagútjába már eleve beletervezték a Hernalsi leágazást. Az építkezés 2018-ban indult, az új szakasz átadása 2025 végén várható.[2]

Összefoglaló táblázat[szerkesztés]

Év Végállomások
1980 - 2008 Karlsplatz ↔ Schottenring
2008 - 2010 Karlsplatz ↔ Stadion
2010 - 2013 Karlsplatz ↔ Aspernstraße
2013 - Karlsplatz ↔ Seestadt
A metróvonal hossza
Év Hossz
1980.08.03.
  
3,4 km
2008.05.10.
  
7,3 km
2010.10.02
  
12,6 km
2013.10.05
  
16,8 km

Járművek[szerkesztés]

A vonalon U11, U2, valamint 2008 óta V típusú járművek közlekednek. Mindegyik szerelvény 6 kocsiból áll. Nincsenek kifejezetten erre a vonalra álladósított járművek. A kocsikiadást a 3-as metró vonalán lévő Erdberg kocsiszín végzi, de Seestadtnál is van egy kisebb tárolóállomás.
A vonal teljes egészén az LZB vonatbefolyásoló-rendszer működik.

Állomáslista és átszállási kapcsolatok[szerkesztés]

Egyes időszakokban minden második szerelvény csak Aspernstraße megállóig közlekedik.

U2 (Schottentor ◄► Seestadt)
U2 (Schottentor ◄► Aspernstraße)
Perc (↓) Állomás
[magyar név]
Perc (↑) Átszállási kapcsolatok Fontosabb létesítmények
Az U2/U5 beruházás miatt az U2-es útvonala ideiglenesen Schottentor állomásig rövidült, tovább Karlsplatzig az U2Z villamos közlekedik helyette.
Karlsplatz
(Kärntner Ring; Oper)
[Károly tér]
Legközelebbi U2Z villamosmegálló: Ober, Karlsplatz
Museumsquartier
[Múzeumnegyed]
Legközelebbi U2Z villamosmegálló: Burgring
Volkstheater
[Népszínház]
Legközelebbi U2Z villamosmegálló: Ring, Volkstheater
Rathaus
[Városháza]
Legközelebbi U2Z villamosmegálló: Parlament
0 Schottentor
[Skót kapu]
végállomás
23 1, 37, 38, 40, 41, 42, 43, 44, 71, D, U2Z
1A, 40A
Schottentori Egyetem; Tőzsde
2 Schottenring
[Skót körút]
23  U4 
1, 31, U2Z
3A
Ferenc József-rakpart
3 Taborstraße 22 2
5B
5 Praterstern
[Prátercsillag]
20  U1 
 S1 ,  S2 ,  S3 ,  S4 ,  S7 
5, O
5B, 80A, 82A
Práter; Óriáskerék (Riesenrad)
Wien Praterstern vasútállomás
6 Messe-Prater
[Piac - Práter]
19 82A Práter; Óriáskerék (Riesenrad)
8 Krieau 17 82A
9 Stadion 15 11A, 77A Ernst Happel Stadion
11 Donaumarina 13 77A, 79A, 79B Duna
12 Donaustadtbrücke
[Dunavárosi híd]
11 92A, 92B, 93A Duna-sziget, Duna
14 Stadlau 9  S80 
86A, 87A, 94A
15 Hardeggasse 8 25
92A, 95A, 96A
16 Donauspital
[Duna kórház]
7 25
95A
18 Aspernstraße
vonalközi végállomás
6 22A, 26A, 84A, 93A, 97A, 98A
20 Hausfeldstraße 4 26
85A, 95B, 97A
22 Aspern Nord
[Aspern észak]
2  S80 
84A, 89A, 95A, 99A, 99B
24 Seestadt
[Tóváros]
végállomás
0 84A, 88A, 88B

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. U2 fährt nun auch über die Donau. (Hozzáférés: 2010. október 3.)[halott link]
  2. U2 underground line (angol nyelven). Wiener Linien. (Hozzáférés: 2023. május 29.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az U-Bahnlinie 2 (Wien) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]