WESTbahn GmbH

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
WESTbahn GmbH
Westbahn-logo-pantone.svg
A WESTbahn GmbH motorvonata Freilassing állomáson
A WESTbahn GmbH motorvonata Freilassing állomáson
Típus vasúti közlekedési vállalat
Alapítva 2011
Névadó Westbahn
Székhely Bécs
Vezetők Stefan Wehinger
Iparág vasúti szállítás
Forma Gesellschaft mit beschränkter Haftung
Alkalmazottak száma 200
Nyelvek német

A WESTbahn GmbH weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz WESTbahn GmbH témájú médiaállományokat.
A társaság hatrészes Stadler KISS villamos motorvonata
A társaság négyrészes Stadler KISS villamos motorvonata
A motorvonat utastere

A WESTbahn GmbH egy személyszállító vasúttársaság Ausztriában. A BécsSalzburg (a Westbahn) lett az első vasútvonal Európában, ahol látható lett az utasokért való verseny, mikor a szabad hozzáférésű üzemeltető, a WESTbahn GmbH 2011-ben fej-fej mellett dolgozik az ÖBB-vel.

Története[szerkesztés]

Ausztriában a távolsági személyszállítás liberalizációja Wehninger számára egyedülálló lehetőséget adott: megvalósítani elképzeléseit akadályok nélkül. A Westbahn lett az első 2011-ben, ami az ÖBB-vel versenyre kelt a távolsági forgalomban.

Miután elhagyta az ÖBB-t Wehninger úr, megkereste a Strabag építési vállalat igazgatóját, Haselsteiner urat, hogy alapítsák meg az első szabad hozzáférésű üzemeltető vállalatot, versenyre kelve a legfontosabb intercity vonalakon az ÖBB-vel. Támogatásáról biztosította, és megvásárolta a Rail Holding társaság részvényeinek 50 százalékát. A felügyelő bizottság elnöke Weibel úr lett, aki korábban az SBB-CFF-FFS elnöke volt. A Rail Holding üzemeltető leányvállalata, a Westbahn, amely 120 millió euró tőkével alakult meg, és üzemét Bécs, Linz és Salzburg között 2011 decemberében indította meg. Ez Ausztria legjövedelmezőbb intercity útvonala.

A Westbahn kezdetben 12 vonatot közlekedtetett naponta, hét állomást kiszolgálva. Az utazási idő kezdetben 2 óra 50 perc volt Bécs és Salzburg között, de ez 2 óra 30 percre csökkent, miután 2012. decemberben megnyitották a Bécs–TullnerfeldSankt Pölten között az új vonalat. A Westbahn hét 200 km/h sebességű, hatkocsis Stadler KISS emeletes villamos motorvonatot rendelt a Stadler Railtől 105 millió euróért. Linz mellett vontatási telepet építettek és a vonatokat a Stadler tartja karban 5 évig, de a karbantartási megállapodást 15 évre meghosszabbíthatják.

IT fedélzeti rendszert alkalmaznak, amely óriási mennyiségű adathoz biztosít azonnali hozzáférést a Westbahn vezetésének Bécsben, hogy az eseményekre gyorsan tudjanak reagálni. A vonataik tudnak egymással és a központtal is kommunikálni, információt megosztani. A menetjegyeket a vonaton, vagy online lehet megvásárolni. Ez azt jelenti, a Westbahnnak nincs állomási személyzete. Különleges figyelmet fordítanak az ülőhelyek minőségére. A Dostokon elvetették az étkezőkocsi alkalmazását, tekintettel a viszonylag nem hosszú utazási időre (kevesebb mind három óra), de a hatkocsis vonaton négy helyen kínálnak kávét, üdítőt, szendvicseket, nem kell az utasnak több kocsin keresztül menni a büfékocsiba. Reménykednek, ha beválik a koncepciójuk, kiterjeszthetik működésüket további vonalakra, legkevesebb négy vonalra, de tízet is el tudnak képzelni.[1]

A Westbahn egyezkedett a kormánnyal a Felső-Ausztria vonalának, a LinzGraz vonal, személyszállításnak átvételi feltételeiről. A helyi újságok riportjai sejtetni engedték, hogy napi négy vonat üzemeltetését veszik át a két város között, 2 óra 40 perces menetidő mellett. Az ÖBB erre a lépésre azért szánta rá magát, mivel a helyi politikusok kritizálták 2010. decemberben az ÖBB-t mikor az megszüntette a még megmaradt közvetlen vonatot a két város között, tekintettel a közel 4,9 millió euró veszteségre, mely e vonalon a vonatok üzemeltetése okozott évente. A Westbahn tovább tárgyal az Osztrák Vasúttal december óta a BécsSalzburg vonal személyszállítási üzemének átvételéről. Reményeik szerint az első üzemeltetési évben 5 millió utast szállítanak el, és öt év után nyereségessé válhat vállalkozásuk.[2]

A WESTbahn és az SNCF[szerkesztés]

Az SNCF 26 százalékos érdekeltséget vásárolt a Rail Holding vállalatban, amely Ausztria első privát szabad hozzáférésű személyszállítási üzemeltetője, és melynek tulajdonosa a Westbahn. Ezzel egy időben a Rail Holding növelte részvény tőkéjét. Az SNCF átadja a Westbahn-nak üzemeltetési, és online jegy eladási tapasztalatait. Az SNCF elnöke kijelentette, az európai vasúti piac, mind jobban és jobban integrált és liberalizált, ami növeli érdekeltségünket a Rail Holdingban, és ez jól illusztrálja az SNCF stratégiáját, amely nem más, mint a nemzetközi jelenlét növelése.[3]

Járművek[szerkesztés]

A Westbahn a szolgáltatását hét db hatrészes, 150 méteres Stadler KISS emeletes motorvonattal indította el. A vonatok 150 méter hosszúak, 200 km/h a legnagyobb sebességük és 501 utast képesek befogadni egyenként. A kocsikban ingyenes wi-fi is igénybe vehető.

2014 decemberében a társaság további 10 vonatot vásárolt a Stadlertől: egy hatrészes és kilenc négyrészes szerelvényt. Az új motorvonatok 2017 nyarán szállítottak először utasokat. A többletszerelvényeknek hála Bécs és Salzburg között lehetővé válik a félóránkénti közlekedés.

Útvonal[szerkesztés]

Kiszolgált állomások
km Menetidő
BSicon KBHFa.svg 0 Wien Westbahnhof 0:00
BSicon BHF.svg 6 Wien Hütteldorf 0:06
BSicon BHF.svg 30 Tullnerfeld 0:17
BSicon BHF.svg 60 St. Pölten Hbf 0:30
BSicon BHF.svg 126 Amstetten 0:53
BSicon BHF.svg 190 Linz Hbf 1:19
BSicon BHF.svg 215 Wels Hbf 1:32
BSicon BHF.svg 246 Attnang-Puchheim 1:45
BSicon KBHFe.svg 317 Salzburg Hbf 2:28

Források[szerkesztés]

  1. Westbahn ígérete (application/pdf objektum). vasutgepeszet.hu. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.)
  2. vasutgepeszet.hu - A Westbahn kóstolgatja a Linz–Graz üzemet. vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. július 31.)
  3. Az SNCF érdekeltséget szerzett az új ausztriai üzemeltetőnél (application/pdf objektum) (magyar nyelven). vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. október 30.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:WESTbahn GmbH
A Wikimédia Commons tartalmaz WESTbahn GmbH témájú médiaállományokat.