WESTbahn GmbH

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
WESTbahn GmbH
Westbahn-logo-pantone.svg
A WESTbahn GmbH motorvonata Freilassing állomáson
A WESTbahn GmbH motorvonata Freilassing állomáson
Típus közlekedési társaság
Alapítva 2011
Székhely Bécs
Vezetők Stefan Wehinger
Iparág vasúti szállítás
Forma Gesellschaft mit beschränkter Haftung
Nyelvek német

A WESTbahn GmbH weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz WESTbahn GmbH témájú médiaállományokat.
A társaság hatrészes Stadler KISS villamos motorvonata
A társaság négyrészes Stadler KISS villamos motorvonata
A motorvonat utastere

A WESTbahn GmbH egy személyszállító vasúttársaság Ausztriában. A BécsSalzburg (a Westbahn) lett az első vasútvonal Európában, ahol látható lett az utasokért való verseny, mikor a szabad hozzáférésű üzemeltető, a WESTbahn GmbH 2011-ben fej-fej mellett dolgozik az ÖBB-vel.

Története[szerkesztés]

Ausztriában a távolsági személyszállítás liberalizációja Wehninger számára egyedülálló lehetőséget adott: megvalósítani elképzeléseit akadályok nélkül. A Westbahn lett az első 2011-ben, ami az ÖBB-vel versenyre kelt a távolsági forgalomban.

Miután elhagyta az ÖBB-t Wehninger úr, megkereste a Strabag építési vállalat igazgatóját, Haselsteiner urat, hogy alapítsák meg az első szabad hozzáférésű üzemeltető vállalatot, versenyre kelve a legfontosabb intercity vonalakon az ÖBB-vel. Támogatásáról biztosította, és megvásárolta a Rail Holding társaság részvényeinek 50 százalékát. A felügyelő bizottság elnöke Weibel úr lett, aki korábban az SBB-CFF-FFS elnöke volt. A Rail Holding üzemeltető leányvállalata, a Westbahn, amely 120 millió euró tőkével alakult meg, és üzemét Bécs, Linz és Salzburg között 2011 decemberében indította meg. Ez Ausztria legjövedelmezőbb intercity útvonala.

A Westbahn kezdetben 12 vonatot közlekedtetett naponta, hét állomást kiszolgálva. Az utazási idő kezdetben 2 óra 50 perc volt Bécs és Salzburg között, de ez 2 óra 30 percre csökkent, miután 2012. decemberben megnyitották a Bécs–TullnerfeldSankt Pölten között az új vonalat. A Westbahn hét 200 km/h sebességű, hatkocsis Stadler DOSTO emeletes villamos motorvonatot rendelt a Stadler Railtől 105 millió euróért. Linz mellett vontatási telepet építettek és a vonatokat a Stadler tartja karban 5 évig, de a karbantartási megállapodást 15 évre meghosszabbíthatják.

IT fedélzeti rendszert alkalmaznak, amely óriási mennyiségű adathoz biztosít azonnali hozzáférést a Westbahn vezetésének Bécsben, hogy az eseményekre gyorsan tudjanak reagálni. A vonataik tudnak egymással és a központtal is kommunikálni, információt megosztani. A menetjegyeket a vonaton, vagy online lehet megvásárolni. Ez azt jelenti, a Westbahnnak nincs állomási személyzete. Különleges figyelmet fordítanak az ülőhelyek minőségére. A Dostokon elvetették az étkezőkocsi alkalmazását, tekintettel a viszonylag nem hosszú utazási időre (kevesebb mind három óra), de a hatkocsis vonaton négy helyen kínálnak kávét, üdítőt, szendvicseket, nem kell az utasnak több kocsin keresztül menni a büfékocsiba. Reménykednek, ha beválik a koncepciójuk, kiterjeszthetik működésüket további vonalakra, legkevesebb négy vonalra, de tízet is el tudnak képzelni.[1]

A Westbahn egyezkedett a kormánnyal a Felső-Ausztria vonalának, a LinzGraz vonal, személyszállításnak átvételi feltételeiről. A helyi újságok riportjai sejtetni engedték, hogy napi négy vonat üzemeltetését veszik át a két város között, 2 óra 40 perces menetidő mellett. Az ÖBB erre a lépésre azért szánta rá magát, mivel a helyi politikusok kritizálták 2010. decemberben az ÖBB-t mikor az megszüntette a még megmaradt közvetlen vonatot a két város között, tekintettel a közel 4,9 millió euró veszteségre, mely e vonalon a vonatok üzemeltetése okozott évente. A Westbahn tovább tárgyal az Osztrák Vasúttal december óta a BécsSalzburg vonal személyszállítási üzemének átvételéről. Reményeik szerint az első üzemeltetési évben 5 millió utast szállítanak el, és öt év után nyereségessé válhat vállalkozásuk.[2]

A WESTbahn és az SNCF[szerkesztés]

Az SNCF 26 százalékos érdekeltséget vásárolt a Rail Holding vállalatban, amely Ausztria első privát szabad hozzáférésű személyszállítási üzemeltetője, és melynek tulajdonosa a Westbahn. Ezzel egy időben a Rail Holding növelte részvény tőkéjét. Az SNCF átadja a Westbahn-nak üzemeltetési, és online jegy eladási tapasztalatait. Az SNCF elnöke kijelentette, az európai vasúti piac, mind jobban és jobban integrált és liberalizált, ami növeli érdekeltségünket a Rail Holdingban, és ez jól illusztrálja az SNCF stratégiáját, amely nem más, mint a nemzetközi jelenlét növelése.[3]

Járművek[szerkesztés]

A Westbahn a szolgáltatását hét db hatrészes, 150 méteres Stadler KISS emeletes motorvonattal indította el. A vonatok 150 méter hosszúak, 200 km/h a legnagyobb sebességük és 501 utast képesek befogadni egyenként. A kocsikban ingyenes wi-fi is igénybe vehető.

2014 decemberében a társaság további 10 vonatot vásárolt a Stadlertől: egy hatrészes és kilenc négyrészes szerelvényt. Az új motorvonatok 2017 nyarán szállítottak először utasokat. A többletszerelvényeknek hála Bécs és Salzburg között lehetővé válik a félóránkénti közlekedés.

Útvonal[szerkesztés]

Kiszolgált állomások
km Menetidő
BSicon KBHFa.svg 0 Wien Westbahnhof 0:00
BSicon BHF.svg 6 Wien Hütteldorf 0:06
BSicon BHF.svg 30 Tullnerfeld 0:17
BSicon BHF.svg 60 St. Pölten Hbf 0:30
BSicon BHF.svg 126 Amstetten 0:53
BSicon BHF.svg 190 Linz Hbf 1:19
BSicon BHF.svg 215 Wels Hbf 1:32
BSicon BHF.svg 246 Attnang-Puchheim 1:45
BSicon KBHFe.svg 317 Salzburg Hbf 2:28

Állomások[szerkesztés]

Név Közigazgatási egység Szolgáltatások Kép
Bahnhof Amstetten Alsó-Ausztria EuroCity
InterCity
WESTbahn GmbH
Bahnhof Amstetten.JPG
Bahnhof Attnang-Puchheim Attnang-Puchheim WESTbahn GmbH
InterCity
EuroCity
EuroNight
Attnang-Puchheim Bahnsteig.jpg
Bahnhof Freilassing Freilassing Meridian
WESTbahn GmbH
EuroCity
Intercity
S-Bahn
Bahnhof Freilassing - geo.hlipp.de - 9641.jpg
Bahnhof Tullnerfeld Tulln an der Donau InterCity
WESTbahn GmbH
Bahnhof Tullnerfeld.jpg
Linz Hauptbahnhof Linz Intercity-Express
Railjet
WESTbahn GmbH
Nightjet
LinzHbf.jpg
Salzburg Hauptbahnhof Salzburg Intercity-Express
Railjet
WESTbahn GmbH
Salzburgi S-Bahn
Meridian
Salzburg Hauptbahnhof Station Building.jpg
St. Pölten Hauptbahnhof Sankt Pölten Intercity-Express
Railjet
InterCity
WESTbahn GmbH
regionalzug
Bahnhof St. Pölten.jpg
Wels Hauptbahnhof Wels Intercity-Express
WESTbahn GmbH
EuroNight
InterCity
Welser Hauptbahnhof.jpg
Wien Hütteldorf Bécs
Penzing
WESTbahn GmbH
Bécsi S-Bahn
GuentherZ 2007-09-01 0961 Bahnhof Huetteldorf-Hacking Suedseite.jpg
Wien Westbahnhof Bécs
Rudolfsheim-Fünfhaus
WESTbahn GmbH
Railjet
InterCity
Bécsi S-Bahn
Bécsi metró
Westbahnhof.jpg
Automatikusan generált lista vége

Források[szerkesztés]

  1. Westbahn ígérete (application/pdf objektum). vasutgepeszet.hu. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.)
  2. vasutgepeszet.hu - A Westbahn kóstolgatja a Linz–Graz üzemet. vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. július 31.)
  3. Az SNCF érdekeltséget szerzett az új ausztriai üzemeltetőnél (application/pdf objektum) (magyar nyelven). vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. október 30.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz WESTbahn GmbH témájú médiaállományokat.