Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)/Archív32

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kérdés a(z) Philip Larkin lapról a segítségpanel segítségével (2020. december 2., 16:17)

Szia! Szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudom ideiglenesen elmenteni a cikkemet, hogy az ne tűnjön el, de még ne is láthassa senki? Köszönöm előre is. Laci --Kovacs Laszlo Sandor vita 2020. december 2., 16:17 (CET)

Kedves Kovacs Laszlo Sandor! A rövid válasz az, hogy sehogy. Erre itt nincs lehetőség. Amit a Wikipédiába írsz, az megmarad, láthatóvá válik, még akkor is, ha esetleg később átszerkeszted vagy más átszerkeszti, törli stb. Annyit tudsz tenni, hogy a próbalapodon kezded el szerkeszteni a cikket. Ezt is láthatják ugyan mások, de a Google nem indexeli, a Wikipédia keresője is csak akkor találja meg, ha célzottan keresi valaki, szóval nincs annyira szem előtt. Palotabarát vita 2020. december 2., 17:07 (CET)
Kedves Palotabarát! Köszönöm szépen a választ. Kipróbálom a próbalap funkciót. Kovacs Laszlo Sandor vita 2020. december 2., 20:46 (CET)

Mentorkeresés: Kovacs Laszlo Sandor vita

  • Témáim a Wikipédiában: filozófia, történelem, irodalom, botanika
  • Néhány szó a hátteremről: Végzett történész vagyok, sokféle érdeklődési területtel. Gazdaság- és társadalomtörténet mellett a filozófia, az irodalom és a botanika is érdekel.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: a wikipédia oldalak alapvető szerkesztési eljárásait szeretném megtanulni, nagy biztonsággal egyedül végrehajtani

Kovacs Laszlo Sandor vita 2020. december 2., 20:45 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Koós Ildikó lapról a segítségpanel segítségével (2020. december 3., 09:45)

Sziasztok! Abban kérnénk segítséget, hogyan látom a feltöltött képpel együtt a létrehozott oldalt? Ha megszerkesztettük, mikor válik nyilvánossá? Köszönöm a választ előre is! --Koós Ildikó vita 2020. december 3., 09:45 (CET)

@Koós Ildikó: Ha az oldal, azaz a szócikk készen van, és képet is sikerült feltölteni, akkor a szócikkben egy hivatkozást kell csinálni az adott képre, a kép fájlnevével megadva. Nézz meg pár hasonló szócikket, hogy ezt hogyan kell megadni.

Többnyire: "[[Kép:képnév.jpg | paraméterek függőleges vonallal elválasztva... | A kép alá írt szöveg | stb|]]".

misibacsi*üzenet 2020. december 3., 10:22 (CET)

Kérdés a(z) Gergényi Péter lapról a segítségpanel segítségével (2020. december 3., 13:28)

Jó napot kívánok! Szeretném Gergényi Péter kérésére törölni az összes cikket. Mit kell tennem? --Duduk Gizella vita 2020. december 3., 13:28 (CET)

Talán az egész cikket, nem? Pagony foxhole 2020. december 3., 13:33 (CET)


  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Duduk Gizella vita 2020. december 3., 14:18 (CET) Kedves Mentor!


Gergényi Péter kérésére szeretném törölni az összes cikket, amely róla megjenet. Kérlek segíts nekem. Azzal a kéréssel is fodulok Hozzád, hogy töröld a Gergényi Péter néven szereplő összes cikket.

Köszönettel és tisztelettel:

Duduk Gizella

Duduk Gizella azért nem nagyon értjük mire gondolsz, mert Gergényi Péterről egy cikk szól, aminek az a címe, hoyg Gergényi Péter. tehát nincs Gergényi Péter 2 vagy Gergényi Péter 3 című cikkünk. Emiatt nem nagyon tudjuk mire gondolsz pontosan, melyek azok a cikkek, amelyeket még töröltetni szeretnél. A Wikipédián minden információ nyilvános forrásokból származik, amiket a cikkekben jelölünk is. Emiatt hiába is törölnénk a Gergényi Péter cikket, vagy annak részleteit, ezek az információk az interneten akkor is elérhetők lennének. Amit kérsz, az körülbelül olyan, mintha írnál egy napilapnak, hogy utólag töröljenek egy már megjelent cikket.
Tudnod kell, hogy a Wikipédián a törlést csak egy, a közösség által elfogadott eljárásban lehet tárgyalni. Törölni kizárólag abban az esetben szoktunk, ha a szócikk alanya nem felel meg az úgynevezett nevezetességi irányelvünknek (azért linkeltem be, hogy elolvasd). Ha mindenképpen ragaszkodsz a törléshez, akkor kérlek add elő azokat az indokokat, amelyek a a törlési irányelvünkben is szerepelnek, és ebben az esetben vállalom, hoyg elindítok egy törlési eljárást.
Az a mód, hogy ide írsz, és úgy kérsz törlést valakinek a nevében, sajnos nem alkalmas arra, hogy érdemben történjen valami. Ennyi erővel Ellenzéki Károly is írhatna ide, hogy töröljük az Orbán Viktor cikkét, vagy Kormánypárti Jenő is írhatna, hogy töröljük a Gyurcsány Ferenc cikket: nyilván nem tennénk meg, ahogy nem tesszük meg Gergényi Péter esetében sem. Palotabarát vita 2020. december 3., 15:44 (CET)

Mentorkeresés: Tibor&Ildikó vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Tibor&Ildikó vitaSegítséget szeretnék kérni ~Én egy II világháborús hősről szeretnék cikket feltenni de őszintén azt se tudom hogyan fogjak bele !

Kedves Tibor&Ildikó! Azt javaslom, ha ennyire tanácstalan vagy, ne új cikk szerkesztésével kezdd. Nézegesd a cikkeinket, a tartalmi felépítésüket, figyeld meg, hogy a forrásokat miképp illesztjük be. Egyelőre csak javítgass más cikkeket (elütéseket, linkeket), az jó szolgálatot tesz majd a "wikinyelv" elsajátításában. Kaptál egy zöld dobozt a vitalapodra, abban felsoroltuk a legfontosabb segítségeinket, irányelveinket, de van egy ilyen "gyorstalpalónk" is: Wikipédia:Első lépések. Mindenképpen a próbalapodon kezd el szerkeszteni, ne élesben! Palotabarát vita 2020. december 2., 17:05 (CET)
Kedves Palotabarát ! Köszönöm a jó tanácsot, de azt híszem kénytelen leszek elengedni a dolgot ! Én csak az emlékét szerettem volna itt is megőrizni ennek a repülő hősnek ! Be kell lássam Magamnak nem megy , sajnos se időm se energiám ! 94.21.18.91 (vita) 2020. december 3., 10:37 (CET)
Megpróbálom hátha találnék olyat ki feltenné helyettem ! Tisztelettel kérdezném Te nem vállalnád ill nem tudsz ajánlani valakit ! 94.21.18.91 (vita) 2020. december 3., 10:40 (CET)
Kedves Tibor&Ildikó! Ha van egy nagyon pontos bibliográfiád azokról a megjelenésekről, független forrásokról, amelyek a személyről szólnak, akkor tudok segíteni. Ha nincsenek hozzá források, vagy nem pontosak a forrásleírások, vagy csak családi dokumentumok állnak rendelkezésre, akkor sajnos nem. Nagyon fontos, hogy tisztában légy vele: a Wikipédia nem alkalmas úgynevezett emlékállításra. Azok, akikről szócikk születik meg kell, hogy feleljenek az ún. nevezetességi irányelvünknek, a forrásokat pedig ez alapján tesszük közzé. Palotabarát vita 2020. december 3., 13:10 (CET)
Kedves Palotabarát nem tudnánk erről személyesebben beszélni valahogy ? elmondanám , hogy mi van és megtudnánk beszélni az elegendő-e avagy nem ill mi kellene hozzá ! 94.21.24.104 (vita) 2020. december 4., 09:41 (CET)

Kérdés a(z) Rábai Balázs lapról a segítségpanel segítségével (2020. december 5., 09:36)

Jó napot! Hogyan lehet sablont szerkeszteni? --Wayne Wazne vita 2020. december 5., 09:36 (CET)

Mentorkeresés: Vasary Andre vita

  • Témáim a Wikipédiában: Vásáry André
  • Néhány szó a hátteremről: énekes,saját wiki oldalammal kapcsolatban érdeklődnék
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Szia!Hogy tudom az oldalamon található képeket lecserélni?Nagyon régiek már 2012-es képeim vannak fent,probáltam de nem tudom megoldani!Megtennéd ,hogy nagyon basic modon lépésről lépésre leirnád hol és hogy kell?Köszönöm André

Vasary Andre vita 2020. december 5., 10:27 (CET)

Elsőként a Wikimedia oldalra feltöltöd, ezt a bal oldali Eszközök pont alatt tudod megtenni. Adsz neki valami könnyen hivatkozható nevet, amit utána a szócikkben a régi név helyére írsz. Keresel egy olyat a szócikk szerkesztése során, hogy [[Fájl:...]], és ott átírod. Vagy még jobb, ha egy ugyanolyan sort hozol létre, és csak a fájlnevet cseréled ki, majd a képaláírásokat átfogalmazod: "Vásári André 2012-ben" és "Vásári André 2020-ban". Tombenko vita 2020. december 5., 11:36 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztővita:Mugli lapról a segítségpanel segítségével (2020. december 7., 09:31)

Szeretnem a szakmai önéletrajzomat feltolteni a Wikipédiara. Ki tudna segiteni? Előre is köszönöm, Artdeco1 --Artdeco1 vita 2020. december 7., 09:31 (CET)

@Artdeco1: A Wikipédia nem szakmai önéletrajzok tárolására való. misibacsi*üzenet 2020. december 7., 10:06 (CET)
@Artdeco1 akkor tudod feltölteni az életrajzodat, ha megfelelsz az ún. nevezetességi feltételnek, ami nagyjából azt jelenti, hogy egynél több szakmai forrás dolgozta fel az életedet, munkásságodat részletesekbe menően. Úgy érzed, hogy megfelelsz ennek? Samat üzenetrögzítő 2020. december 7., 11:49 (CET)

Eleg sok minden talalhato rolam a neten, de oneletrajz nem. MTV-ben voltam szerkeszto, kurator, sajtofonok miniszteriumokban, stb – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Artdeco1 (vitalap | szerkesztései) 2020. december 8., 07:38‎

Ezek a pozíciók önmagukban nem számítanak, a lényeg a független, külső források megléte. A hozzászólásaidat ne felejtsd el aláírni. misibacsi*üzenet 2020. december 8., 08:15 (CET)

Kedves Artdeco1! Az interneten számos önéletrajzgyűjtő oldal található (pl.: Peoplepill), de a Wikipédia nem az. A Wikipédia lexikon, lexikális feldolgozottságra és forrásokra van szükség, itt egy CV biztos, hogy nem fog megmaradni. Általában nem tartjuk szerencsésnek, ha egy kezdő szerkesztő saját magáról ír szócikket, mert a tapasztalat az, hogy rettenetesen sérül benne a pártatlanság, a távolságtartás, kiegyensúlyozottság elve. Erről a jelenségről össze is állítottunk egy oldalt, annyira rossz tapasztalataink voltak: Wikipédia:Önéletrajz. Ha érdekel a Wikipédia, gyere, válj szerkesztővé, de ha csak az a célod, hogy az önéletrajzodat valahova feltöltsd, akkor javaslom a jelenlegi munkahelyed weboldalát, valamelyik CV-gyűjtő szolgáltatást vagy a saját honlap létrehozását. Palotabarát vita 2020. december 8., 10:47 (CET)

Kérdés a segítségpanelből (2020. december 9., 20:07)

Sziasztok. Miért nem tudok létrehozni szócikket? Szeretnék csinálni egy oldalt ( mint pl a színészek wiki oldala) valaki segít? köszi :-) --MagicBarbara vita 2020. december 9., 20:07 (CET)

@MagicBarbara: Beírod a nevét a keresőbe, és ha nincs ilyen cikk akkor egy ilyen szöveg fog megjelenni:

Hozd létre a(z) „XY” nevű lapot ezen a wikin!

Ebben a sorban a új lap piros linkjére kattintva elkezdheted az új cikket. Jó szerkesztést! -- ato vita 2020. december 9., 20:31 (CET)

Mentorkeresés: meglévő cikk bővtése

  • Témáim a Wikipédiában: zene
  • Néhány szó a hátteremről: több évet foglalkoztam honlapok fordításával szerbről magyar nyelvre (híroldalak főként, kivéve egy országos esküvői portált. Feladatom egy magánrádióban: adásvezető technikus, bemondó, fordító (néha kemény volt, egy óra a következő hírekig, vagy: szerb nyelvű szöveget olvasni magyar nyelven
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: szeretném a Bauhaus együttes történetét bővíteni ezzel a szöveggel, tehát meglévő cikkbe szeretnék belebarmolni, és ennek csak akkor van értelme, ha szépen csinálom. Nem első alkalom lesz, majd szóltok, mi kell a megadott témában.

Miért nem szerkesztek egyedül? Egyrészt: írtam feljebb, másrészt: amíg szabin vagyok, addig leszek a legaktívabb, aztán sok feladatra marad a szombat és a vasárnap (leginkább), sürgős feladatokra azon időszaka az adott napnak, amikor épp nem dolgozom. Erről bővebb tájékoztatás, sajnos, csak januárban.


Kedves Szalai Andor! Az a helyzet, hogy a Wikipédiában nem támogatott a forrás nélküli szövegfelvitel. Így, ebben a formában, ahogy ideírtad, nem valószínű, hogy beszerkesztjük, mert az állítások ellenőrizhetetlenek. A Bauhaus (együttes) szócikken jelenleg is szerepel egy forrást hiányoló sablon, inkább arra lenne szükség, hogy bővítsük és forrásoljuk a cikket, mert a kettő együtt ér csak valamit. Ne értsd félre, nem veled van a baj, nem neked nem hisszük el amit írsz, hanem ez az irányelvünk: állítás forrással (lásd: Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat!) Már csak azért is jó lenne, ha te írnád be, mert ha mégis van hozzá forrásod, akkor azt az állítások mögé csak te fogod tudni beszúrni, hiszen te vagy képben, hogy melyik állítást hol olvastad, melyik információt hol szerezted.
Másrészt pedig amitől szerintem minden szöveggel foglalkozó ember fázik: egy javításra szoruló írást feldolgozni. Márpedig ebben a szövegben jócskán van mint javítani: az értelemzavaró írásjelek megléte vagy elhagyása egész más értelmet kölcsönözhet egy-egy szövegrésznek, mint ami az író szándéka volt (lásd pl.: Az együttes, miután meglakult Wellingborough-ban koncertezik - ez kb. a királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz klasszikussal egyenértékű: Wellingborough-ban alakult meg, vagy Wellingborough-ban koncertezik?). Vagy a szóismétlések kigyomlálása (az angol művészeti iskola működésének első évére, bár működésük első évében), vagy a kétértelmű megfogalmazás: az angol művészeti iskola: a bauhaus német művészeti iskola, de ettől még lehet gondolni az angol Bauhausra - ha volt ilyen -, de kinek van ideje ennek utánaolvasni? Szóval itt nem csak a szöveg bemásolása lenne a feladat, hanem a feljavítása és az utólagos forrásolása is, aminek elvégzésére félek, nem lesz tolongás. Összegezve: nagyon jó lenne, ha szakértő kezekbe kerülne a szócikk, jó lenne bővíteni is, de nem bármi áron. Ha van hozzá kedved, próbáld még gyúrni a szöveget, aztán beilleszteni a cikkbe. (Betettem egy dobozba az egész szöveget, hogy áttekinthetőbb maradjon a hozzászólás). Szia! Palotabarát vita 2020. december 11., 19:26 (CET)
Elnézést, m 2A01:598:9186:261:E0D2:406:F776:ECCE (vita) 2020. december 12., 00:19 (CET)
Na még egyszer, elnézést, a hiányzó link, tehát a cikk forrása
https://en.wikipedia.org/wiki/Bauhaus_(band)#History
ami pedig a lektorálást illeti, holnap szépen nekilátok, értem, abból, amit kiemeltél, hogy nagyon is van mit gyomlálni, szépen angol szöveg el, és csak magyarra fókuszálni...utálom én is, amikor félig kész munkát adnak a kezembe (van az a mód, hogy lehúzzák az embert, ha maga fordítja és publikálja a szöveget is)
Annak örülök, hogy nem estem neki, és szerkesztettem azonnal a magyar cikket, hogy szóltam először. Szalai Andor vita 2020. december 12., 00:26 (CET)
Kedves Andor! Arra majd figyelj kérlek, hogy az egyik Wikipédia szócikk nem lehet forrása a másik Wp-cikknek (a Tüntesd fel forrásaidat! irányelvünket tényleg azért linkeltem be, hogy elolvasd :-); abban is benne van). Fordítás alapjául szolgálhat, de forrást nem pótol. Szóval át kell hozni az angolból azoknak a szakaszoknak a forrásait, amelyeket végül lefordítottál. Ennek két oka is van: az egyik, hogy a magyar szócikk forrásait kereső olvasót nem lehet arra kényszeríteni, hogy nyissa meg az angol szócikket, kezdje el bogarászni, hogy ami a magyarban az X. szakasz Y. bekezdésében van, azt az angolban hol találja, és ez alapján kutassa fel, hogy annak mi a forrása. A másik, hogy a forrás elkészülte után a két cikk (az angol eredeti és a magyar fordítás) önálló életet él majd: mindkettőt átszerkeszthetik, bővíthetik, húzhatnak belőlük, méghozzá a legkevésbé sem egymással szinkronban, vagyis x idő elteltével nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy ennek vagy annak az állításnak mi volt, és jelenleg hol van a forrása? Szóval a forrásokat az eredetiben található ref-es megoldással ugyanoda illeszd majd be légy kedves, ahova valók, amit alátámasztanak. Kösz és jó munkát! Palotabarát vita 2020. december 12., 15:21 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztővita:Radicscsillamarianna lapról a segítségpanel segítségével (2020. december 15., 12:22)

Pirócait hol találom? --Radicscsillamarianna vita 2020. december 15., 12:22 (CET)

@Radicscsillamarianna: A Banamákon. :D Tombenko vita 2020. december 17., 19:09 (CET)

Mentorkeresés: Simplicissimus vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Simplicissimus vita 2020. december 18., 13:45 (CET) Kedves wikipedisták, SOS segítség kellene.

Egy barátomról akartam feltenni a próbalapon gondosan előkészített lapot, és több tucat oldalt elolvastam, hogy mit hogyan kell, de ez nem volt benne... Valaki azt tanácsolta, hogy keressek rá a Wikipedián belül, és akkor kiírja, hogy nincs ilyen, és megkérdezi, hogy akarok-e írni róla. Sajna azonban létezik egy ilyen nevű jezsuita áldozópap, (*1679), róla van szócikk... Segítsetek, mert az illető ma 50 éves, és ezt szeretném ajándékba adni. (Igen, én is tudom, hogy nem kellett volna az utolsó pillanatra hagyni!)

@Simplicissimus: A wiki nem éppen ilyenekre való. A barátod megfelel a nevezetességi irányelvnek? Vannak független forrásaid? Ha igen, akkor javaslom, hogy a saját próbalapodon csináld meg, ha kész, szólj valakinek (mondjuk a mentorodnak), ránéz, és segít megcsinálni a végső simításokat. A próbalapot az oldal tetején, próbalap néven találod. Tombenko vita 2020. december 19., 17:29 (CET)
Miért ne lenne erre való, ha az alany nevezetes? A szócikk egyébként már kész. Pagony foxhole 2020. december 19., 17:33 (CET)
@Pagony: Ha nevezetes. Azért ne csináljunk viccet a wikiből, születésnapi ajándékcikk... Tombenko vita 2020. december 19., 19:39 (CET)
Jó, de megnézted? Mert én igen. És nem tökmindegy neked, hogy milyen apropóból készül? Pagony foxhole 2020. december 19., 19:49 (CET)
@Pagony: Mivel nem tudom, milyen cikkről van szó, nem néztem meg. Csak a téma felvetése alapján reagáltam. Tombenko vita 2020. december 19., 21:43 (CET)
Nagyon egyszerű: [1]. Pagony foxhole 2020. december 19., 21:58 (CET)
@Pagony: Mennyivel egyszerűbb lett volna ezt rögtön szerkesztő barátunknak megadni, egy csomó fölösleges kört megspóroltunk volna. Tombenko vita 2020. december 20., 00:00 (CET)
Köszönöm, igazad van.
A próbalapon csináltam meg, és onnét nem tudtam átteni igaziba.
Régen nem csináltam ilyet, kijöttem a gyakorlatból.
De aztán segítettek mások, kész lettem. Simplicissimus vita 2020. december 19., 17:59 (CET)
Köszönöm.
A próbalapon csináltam meg, és onnét nem tudtam átteni igaziba.
Régen nem csináltam ilyet, kijöttem a gyakorlatból.
De aztán segítettek mások, kész lettem. Simplicissimus vita 2020. december 19., 18:00 (CET)

Információkérés

Üdvözletem!

  • Új oldal elkészítése után mennyivel lesz megtalálható az általam létrehozott oldal a Google-n? (Ez az első önálló szócikkem.) Van-e még tennivalóm?


Kedves István! Nos, a legfontosabb: személyes interjú alapján ne írj szócikket a Wikipédiába, mert az nem hiteles, és jelezni is fogjuk a cikken, sőt, akár félre is tehetjük a feljavítónkba, ahol a Google sem fogja megtalálni. A Wikipédia alapelveinek egyik legfontosabbika, hogy csak olyanokról lehet szócikket írni, akinek az életét már kellő mértékben feldolgozták és független források állnak rendelkezésre, melyek alapján a szócikk megírható. Ezt hívjuk nevezetességi irányelvnek. A másik fontos irányelvünknek a címe elég beszédes: Tüntesd fel forrásaidat!.
Ha mégis források nélkül írnál valakiről - mint pl. a Kellermayer Miklós cikk - akkor az hamarosan kap egy feliratot, hogy nincsenek hozzá források megadva és így nem garantálja a Wikipédia, hogy valóban hitelesek az állítások. Ez szerintem rosszabb, mintha még nem lenne róla cikk. Palotabarát vita 2020. december 23., 10:09 (CET)

Köszönöm a segítséget!

Kedves Palotabarát! Igyekeztem a források megadásával, remélem, hogy így megfelelő a szócikk.

Kérdés a(z) Szerkesztővita:Tacsipacsi lapról a segítségpanel segítségével (2020. december 25., 21:23)

Kedves Mentorom! Azért jelentkeztem, mert az egyik most olvasott szócikket hibásnak tartom. Nem elírás, nem sajtóhiba, hanem félreértés szerintem. Természetesen az is lehet, hogy én tévedek. Meg lehet ezt valakivel beszélni? --Redő Ferenc vita 2020. december 25., 21:19 (CET) --Redő Ferenc vita 2020. december 25., 21:23 (CET)

Kedves Redő Ferenc, üdv a Wikipédián! Természetesen meg lehet beszélni. Minden szócikk tetején van egy „vitalap” fül, ott lehet a szócikk szerkesztéséről megbeszélést folytatni. Ha előtted még senki nem vetette fel a problémát, az „új téma nyitása” füllel indíthatsz új megbeszélést. Ha valami nem világos, kérdezz bátran! – Tacsipacsi vita 2020. december 25., 21:42 (CET)

Mentorkeresés: Kis Ádám vita

– Kis Ádám vita 2020. december 28., 22:05 (CET)* Témáim a Wikipédiában: A Pjotr Nyikolajevics Vrangel szócikket szeretném javítani, azonban így elsőre nagy falat.

  • Néhány szó a hátteremről: Több éve foglalkozom Pjotr Nyikolajevics Wrangellal, lefordítottam a Feljegyzéseit (több száz oldal), lefordítottam az apja, Nyikolaj Jegorovics Wrangel emlékiratait is, és hozzáolvastam több ezer oldalnyi szakirodalmat és megnéztem rengeteg videót. Egyébként orosz tanári diplomám van, és hosszú ideig működtem fordítóként és tolmácsként, emellett PhD-m van nyelvtudományból (ezt a nyelvi vita miatt írom)
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Elvi és gyakorlati problémáim vannak az oldallal, kezdve ott, hogy kifogásolom a név írásmódját. Ez azért probléma, mert különösen a szovjet időkben készült fordítások (Majakovszkij stb.) alapján elterjedt a szimpla v-s írás, ez azonban nem felel meg a magyar helyesírás alapelveinek. A szövegen nagyon sokat kellene javítani, de nem vagyok tisztában ennek az etikettjével. Egyáltalán, nem tudom, hogy aki a fennlevőt írta, ragaszkodik-e hozzá.

Köszönöm

Kis Ádám Kis Ádám vita 2020. december 28., 22:05 (CET)

Kérdés a(z) Tomaji Attila lapról a segítségpanel segítségével (2020. december 28., 23:19)

Jó estét kívánok! Tomaji Attila költő barátomról szeretnék egy új oldalt feltenni. Fotót is csatolnék hozzá, ez azonban Horváth Dávid, elhunyt fotóművész alkotása. Hogyan tehetem ezt meg, etukus módon, az alkotó feltüntetésével? Válaszukat előre is nagyon köszönöm, Üdvözlettel: Sághy Balázs --Sághy Balázs vita 2020. december 28., 23:19 (CET)

Kedves Balázs! Mielőtt a képpel kapcsolatos kérdésedre válaszolok, megemlítem, hogy a Tomaji Attila szócikkhez muszáj lenne független forrásokat feltüntetned, ugyanakkor a További információk szakaszban írottak nem való lexikonba, én azt törölném, mert nagyon nem elfogulatlanok. A képpel ráér utána foglalkoznod, mert a jelen állapotában források nélkül nem biztos, hogy megmarad a szócikk.
A képpel kapcsolatos kérdést ugyanakkor köszönjük - keveseknek jut eszébe rákérdezni - valóban szükség van a fotós örököseinek a hozzájárulására, ugyanis a kép nem egyszerűen illusztráció egy szócikkhez, hanem önálló mű, amit a Wikipédiába való feltöltéssel szabadon felhasználhatóvá teszel. Az engedély megadására van egy mintalevelünk, javaslom azt használd: Wikipédia:Engedélykérés#Engedély_képek_használatára. Ezt a mintalevelet kell e-mailben az örökös(ök)nek elküldeniuk a szintén ott olvasható e-mail címre. Ha nem tudnak e-mailezni, jelezz vissza, futunk egy újabb kört. Palotabarát vita 2020. december 29., 00:38 (CET)
Ha a feltöltött kép szerzője Horváth Dávid, akkor nem igaz az, hogy a feltöltő saját munkája, ahogy a képnél szerepel. A szerzőhöz az igazi szerzőt kell írni, nem a feltöltőt. Engedélyt kell kérni a jogutódtól, különben a képet törlik. Wikizoli vita 2020. december 29., 09:10 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Flamencosofia/próbalap lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 2., 18:31)

Ha próbalapon megszerkesztettem egy cikket, akkor onnan tudom élessé tenni, vagy külön oldalon kell újra szerkeszteni azt a cikket, amit szeretnék közzétenni? --Flamencosofia vita 2021. január 2., 18:31 (CET)

Nem kell újra szerkeszteni. De ne siesd el a dolgot. Nézz meg néhány szócikket, hogy hogyan kell kinéznie egy szócikknek. Kell egy bevezető (annak megvan a megszokott formája), nem kell összefogalalót írni, mert automatikusan lesz tartalomjegyzék stb. Olvasgasd ezt is: Wikipédia:Az első lépések. Fontosak a megbizható független források. Hogy a lányai mit gondolnak a művészetéről, az nem biztos, hogy enciklopédikus tartalom. Wikizoli vita 2021. január 2., 22:41 (CET)

Kérdés a segítségpanelből (2021. január 3., 18:57)

Hello! My article was lost during production because I went back to a page. What to do? --Rácz A. vita 2021. január 3., 18:57 (CET)

Ez itt a magyar Wikipédia, csak mondom. Amúgy szerintem semmit, főleg hogy nem egészen világos a folyamat, amit leírtál. Pagony foxhole 2021. január 3., 19:09 (CET)
Kedves Rácz A.! Ha jól értem, az történt, hogy szerkesztés közben véletlenül elléptél a lapról. Ha a vizuális szerkesztőt használtad, akkor az megjegyzi a lap szerkesztett állapotát ilyenkor, tehát nincs más teendőd, mint visszanavigálni a szerkesztett cikkhez, és automatikusan megjelenik a szerkesztett tartalom. (Gyanítom, hogy csak bizonyos ideig jegyzi meg a szerkesztő az állapotot, úgyhogy nem biztos, hogy még most, négy nap múltán is működik ez a trükk, de akár az is lehet, hogy igen.) Ha a wikiszöveges szerkesztőt használod, akkor a Wikipédia szoftvere nem kínál ilyen lehetőséget, mert normális böngészők maguktól is tudják – annyi különbséggel, hogy nem lap alapján jegyzik meg, hanem a böngészőfül alapján, így azt a fület kell Ctrl+Shift+T-vel visszanyitni (ha bezártad volna), és azon a fülön kell visszanavigálni a szerkesztőfelületre, ahol eredetileg szerkesztettél. (Meg annyival, hogy a böngészőknek ez a memóriája törlődik, amikor szabályosan kilépsz a böngészőből, így ha a wikiszöveges szerkesztőt használtad, akkor négy nap után már lényegében esélytelen visszanyerni bármit is.) – Tacsipacsi vita 2021. január 7., 22:58 (CET)

Kérdés a(z) Bratinka József lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 6., 07:13)

hogyan lehet fényképet elhelyezni a Wikipédia lapon? --Bratinka Gábor vita 2021. január 6., 07:13 (CET)

A vizuális szerkesztőben van Fájl csatolása pont. Kézzel a [[Fájl:<név>|méret|hely]] beírásával lehet a Commonsból. Tombenko vita 2021. január 6., 09:26 (CET)
Érdemes elolvasni az alapvető tudnivalókat: Wikipédia:Az első lépések, és csak azután vágni bele a szerkesztésbe. Wikizoli vita 2021. január 6., 09:59 (CET)

Kérdés a(z) Wikipédia:Friss változtatások járőrözése lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 7., 17:36)

Hogyan tudnék ellenőrizni szócikkeket? --Habarcstészta vita 2021. január 7., 17:36 (CET)

Kedves Habarcstészta ! Ellenőrzést az ún. járőri jogosultsággal rendelkezők tudnak végezni. Ahhoz, hogy valaki járőr lehessen, előbb megerősített szerkesztővé kell válnia, továbbá a közösség támogatását kell megszereznie. Megerősített szerkesztővé pedig néhány hónapos szerkesztői múlt, és legalább 200 szerkesztést követően válhatsz, amennyiben a szerkesztéseid rendben vannak, jól formázol, jól forrásolsz, nem kell utánad javítani a szerkesztéseket. Látom, kevesebb, mint egy napja vagy köztünk, szóval ez még odébb van :-) Palotabarát vita 2021. január 8., 02:17 (CET)

Mentorkeresés: Sinkoivcs Andrea vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Helló, felfedeztem egy hibát a Zalaegerszegi kistérség oldalon. Nem szeretném én magam szerkeszteni. De azt sem szeretném, ha a rossz információ maradna meg a szócikkben, a hiba a következő: Zala megyében két hasonló nevű telpülés az egyik - Budafa (Zalalövő része), ami valóban a zegi kistérség. Erre a Budafára mutat a jelölés ha rákattintok. De ez a Budafa NEM ugyanaz, mint Budafapuszta, ami a https://hu.wikipedia.org/wiki/Budafapuszta szócikknél helyesen van feltüntetve a letenyei kistérségnél. Üdv Sinkovics Andrea


https://hu.wikipedia.org/wiki/Zalaegerszegi_kist%C3%A9rs%C3%A9g

Ásványkincsek A területen található ásványkincsek két fő csoportból kerülnek ki: szénhidrogének és építőipari alapanyagok. A szénhidrogén-lelőhelyek közül Budafa körüli területen 1400-1800 méter mélységben egy 18.3 km 2 kiterjedésű szénhidrogén mező húzódik. A Budafapuszta-1 számú fúrás (1937. február 9.) volt az első magyarországi földgázlelőhely, a Budafapuszta-2 számú pedig az első, amely már ipari mennyiségű kőolajat termelt. Jelentőségét ma elsődlegesen széndioxidvagyona adja. Építő- és díszítőkőbánya található Zalaegerszegen, kerámiaipari alapanyagot Teskándon bányásztak a legutóbbi évekig.

https://www.google.hu/maps/dir/Budafapuszta/Zalal%C3%B6v%C5%91,+Budafa,+8999/@46.6661149,16.4311092,11z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x4768b8419093cc99:0x91896bf7e518209d!2m2!1d16.70008!2d46.51121!1m5!1m1!1s0x476f2aa3db89d771:0x29c35c24c7503ad3!2m2!1d16.627883!2d46.8558749!3e0?hl=hu

Kedves Andrea! Köszönjük a visszajelzést, javítottam a Zalaegerszegi kistérség oldalon a Budafa linket Budafapuszta linkre. Palotabarát vita 2021. január 8., 12:58 (CET)
Szuper, köszönöm, még egy kis apróság azért fontos : Budafapuszta NEM a Zalaegerszegi kistérség, hanem a letenyei. Bocsánat, nem rosszindultaból ,csak nem helyes. Köszönöm szépen. Sinkoivcs Andrea vita 2021. január 8., 13:03 (CET)
Kedves Andrea! Nem vagyok odavalósi, ezért értetlenkedek, bocsánat: szóval akkor az egész Ásványkincsek szakaszt ki kell venni a Zalaegerszegi kistérség lapról, és áttenni a Letenyei kistérség cikkbe? Az összes többi szakasz maradhat? Palotabarát vita 2021. január 8., 13:12 (CET)
) " Nem vagyok odavalósi, ezért értetlenkedek,.." Semmi baj, senki nem lehet tökéletes. Bocs, bocs, csak magas labda volt. Bocsánat. Szóval így néz ki valahogy a helyes felállás: "Ásványkincsek A területen található ásványkincsek két fő csoportból kerülnek ki: szénhidrogének és építőipari alapanyagok. A szénhidrogén-lelőhelyek közül Budafa körüli területen 1400-1800 méter mélységben egy 18.3 km 2 kiterjedésű szénhidrogén mező húzódik. A Budafapuszta-1 számú fúrás (1937. február 9.) volt az első magyarországi földgázlelőhely, a Budafapuszta-2 számú pedig az első, amely már ipari mennyiségű kőolajat termelt. Jelentőségét ma elsődlegesen széndioxidvagyona adja."- ez mehet a letenyei kistérséghez.
"Építő- és díszítőkőbánya található Zalaegerszegen, kerámiaipari alapanyagot Teskándon bányásztak a legutóbbi évekig." - ez helyesen maradhat a zalaegerszegi résznél. köszönöm Sinkoivcs Andrea vita 2021. január 8., 13:21 (CET)
Most én is elszúrtam szóval: "Ásványkincsek A területen található ásványkincsek két fő csoportból kerülnek ki: szénhidrogének és építőipari alapanyagok. A szénhidrogén-lelőhelyek közül Budafapuszta körüli területen 1400-1800 méter mélységben egy 18.3 km 2 kiterjedésű szénhidrogén mező húzódik. A Budafapuszta-1 számú fúrás (1937. február 9.) volt az első magyarországi földgázlelőhely, a Budafapuszta-2 számú pedig az első, amely már ipari mennyiségű kőolajat termelt. Jelentőségét ma elsődlegesen széndioxidvagyona adja." Sinkoivcs Andrea vita 2021. január 8., 13:24 (CET)

Mentorkeresés: Molina vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Sziasztok! Hogy tudnék fényképeket felrakni bizonyos cikkekhez, anélkül hogy leszednék? Köszönöm a választ! Molina vita 2021. január 9., 18:23 (CET)

Valószínűleg a licenc nem volt ismert vagy megfelelő. Érdemes először a Commonsba feltölteni, és onnan lehet már beilleszteni. Tombenko vita 2021. január 9., 19:14 (CET)
Szia Molina! Itt nálunk a képek nem egyszerűen a cikk illusztrációi, hanem önálló életet élő szerzői művek, amiket szabad licenccel adunk közre. Csak akkor töltsd fel, ha te magad készítetted és tudomásul veszed, hogy ezzel az aktussal mások számára szabadon felhasználhatóvá teszed a képet, vagy ha nem te készítetted, akkor a birtokodban van a szerző (vagy örököseinek) hasonló tartamú nyilatkozata. Ha mindezeknek megfelel a kép, akkor itt feltöltheted. Ha csak egyetlen részlet is eltér a fentiektől, a képet könyörtelenül törölni fogják. Palotabarát vita 2021. január 10., 00:33 (CET)

Kérdés a(z) Eötvös Péter lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 9., 17:11)

Üdvözlet! Kérdezni szeretném, hogy hogyan módosíthatom Eötvös Péter Wikipédia oldalán az iskoláit (job oldali infobox). Egyelőre csak az van beleírva, hogy Liszt Ferenc Zeneakadémia, de ki kellene ezt egészíteni a Kölni Zeneművészeti Főiskolával. Előre is köszönöm a segítséget! Kata --Plesz Katalin vita 2021. január 9., 17:11 (CET)

A szerkesztésnél megkeresed a {{ }} sablont, és azt kiegészíted. Tombenko vita 2021. január 9., 19:17 (CET)
Szia Kati, beleírtam, de máskor légyszi hozz forrást is, ill. én személy szerint nem is szoktam beszerkeszteni, ha a végzés évét nem tudjuk, de most megtaláltam minden adatot, így kibővítettem. Kösz a jelzést! Palotabarát vita 2021. január 10., 00:25 (CET)
Köszönöm! Plesz Katalin vita 2021. január 10., 21:39 (CET)

Mentorkeresés: Ttibi36 vita

  • Témáim a Wikipédiában: személyek
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Szia! Szeretném kicserélni egy infobox-ban a képet. Ha berakok egy másik képet, az az eredeti képméretben jelenik meg. Így sokkal nagyobb. Előre is köszönöm a választ! Ttibi36 vita 2021. január 9., 20:56 (CET)

Meg kell adni a méretét is így: [[Fájl:kép.jpg|bélyegkép]]. De előtte bizonyosodj meg arról, hogy egyáltalán fel mehet-e, én azt javaslom, hogy elsőként a Commonsba töltsd fel, onnan a beszúrás is könnyebb. Tombenko vita 2021. január 9., 21:41 (CET)
nagyon szépen köszönöm. Működik :D Ttibi36 vita 2021. január 11., 14:08 (CET)

Az infoboxban van egy "|képméret = " sor, ott az egyenlőségjel után írd be a méretet meg azt hogy px (pixel). A teljes szélességet kitöltő azt hiszem 260px. – Hollófernyiges vita 2021. január 11., 08:23 (CET)

köszönöm szépen :D Ttibi36 vita 2021. január 11., 14:10 (CET)
Nézd meg most! De szerintem, jobb a teljes kép. Ha kitörlöd a 200px-t, akkor újra a teljes kép lesz. A kép nevét nem jól választottad meg. Olyan név kell, amelyik utal a kép tartalmára. Legalább a képmagyarázatnál írd oda, hogy ki van a képen. Lehet szerkeszteni. Ha ráttintasz a képre, eljutsz a Commonsbeli képhez, és ott szerkesztheted. Wikizoli vita 2021. január 11., 14:32 (CET)

Mentorkeresés: Seres Attila vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Sziasztok,

Egy ismerősöm, Péter Szabó Szilvia fényképét szeretném lecserélni egy aktuális képre. Már többször is lecseréltem, de valamiért mindig egy régi kép kerül vissza, ebben szeretnék segítséget kérni. Köszönöm!

Seres Attila vita 2021. január 11., 10:38 (CET)

Szia Attila! A képed commonsos leírólapjának törlési összefoglalójában (c:File:Péter Szabó Szilvia 2020.jpg) azt látom, hogy licencprobléma miatt törölték. Amikor feltöltöd a fotót a Commonsba, feltesz kérdéseket a kééppel kapcsolatban, azokra kell korrekt választ adni. Ha te készítetted a fotót, akkor minden OK, ám ha nem te nyomtad meg az exponálógombot, akkor értelemszerűen kell rendelkezned egy beleegyező nyilatkozattal a kép alkotójától, hogy hozzájárul a szabad licences közzétételhez. Ezeket elég komolyan vesszük, de mindig megy értesítés is a leírólapokra, hogy mi fog történni és mit kell tenni a továbbiakban, hogy megmaradjon a kép. Ha azokat figyeled és követed, akkor közre tudod adni a képet. Palotabarát vita 2021. január 11., 11:39 (CET)
U.i.: a Commons userlapod vitalapján: c:User talk:Seres Attila ott sorakoznak az üzenetek... Palotabarát vita 2021. január 11., 11:41 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztővita:Mugli lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 11., 17:19)

Szia! Én még új vagyok és azt a kérdést szeretném feltenni, hogy amikpr egy cikket hozok létre akkor csak kezdjek bele, hogy pl: a víz előfordulhat.... így? Vagy köszönjek hogy pl.: sziasztok! És elmondom hogy mi lesz ebben a cikkben?! Vagy bármelyik lehet?! --Mo.Kéri Anna vita 2021. január 11., 17:19 (CET)

Javaslom, hogy először a saját próbalapodon kezdd írni, így legalább meg tudjuk nézni problémáktól mentesen, és tudunk adni tanácsokat. De egyébként igen, kezdd írni. Nézz meg más lapokat, hogyan néznek ki, főleg a tiédhez tartozó témájúakat. Tombenko vita 2021. január 11., 19:03 (CET)
Nem kell köszönni, csak szerkeszteni. De meg kell tanulni, hogy miként! Először ezt olvasd el figyelmesen: Wikipédia:Az első lépések. Utána kérdezz, ha valami nem világos. Királyi út nemcsak a metematikához, de a Wikipédia-szerkesztéshez sem vezet. Wikizoli vita 2021. január 11., 19:06 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Dora93/próbalap lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 12., 16:03)

Helllo! A próbalap szerkesztésekor nincsen előnézetre lehetőség? --Dora93 vita 2021. január 12., 16:03 (CET)

Dehogy nincs. Pagony foxhole 2021. január 12., 16:06 (CET)

Kérdés a(z) Balázs Elemér lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 12., 16:33)

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.

1., A személyi infoboxban hogyan tudom átírni a dodbost jazzdobosra,

2., Kiegészítettem a feltöltést egy teljes diszkográfiával, nagyon hosszú, van esetleg javaslatotok, hogyan nézne ki jobban?

3., Az elküldött engedélyeztetésre ezt a választ kaptam: " Köszönjük levelét, azonban ezt így nem tudjuk befogadni, mert közvetlenül a szerzőtől várjuk az engedélyt. Sajnos a beküldött dokumentum hiányos is. Kérem, legyen szíves a szerzőnek elküldeni az engedélykérő szöveget és megkérni, hogy pontosan kitöltve legyen szíves visszaküldeni.

Üdvözlettel,

*********"

4., Hogyan tudom megváltoztatni a szerkesztői nevem?

Köszönöm előre is a segítséget! --E.P.Albert vita 2021. január 12., 16:33 (CET)

Szia Albert! Az infoboxban átírtam a dobost dzsesszdobosra, a diszkográfiát két oszlopba rendeztem, de ez abban a sorrendben jelenik meg, ahogy beírtad, szóval most se nem betűrendes, se nem időrendes, érdemes a tételeket sorbatenni pl. a megjelenés éve szerint.
A 3-assal kapcsolatban nem tudom mi a kérdés, hiszen le van írva mit kell tenned.
Ha a te szerkesztői nevedet szeretnéd megváltoztatni, akkor itt tudod kérni. Szia! Palotabarát vita

Kérdés a(z) Szerkesztő:Terefere4zhsr5h lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 12., 21:49)

Hogyan tudom törölni magam a wikipédiáról? --Terefere4zhsr5h vita 2021. január 12., 21:49 (CET)

Mindenekelőtt: ne felejtsd el kérlek, hogy nekünk fogalmunk sincs, hogy te ki vagy, így az ilyen szuperrövid kérdést nem lehet megválaszolni.
Ha arra gondoltál, a Terefere4zhsr5h vita nicknévvel már szerkesztettél, ezért azt nem tudod törölni, mert akkor a szerkesztésedet nem tudnánk hova kötni. Ha arra gondoltál, hogy egy konkrét személyről szóló szócikket töröltetsz, akkor azt elsősorban ezt ajánlom elolvasásra: Wikipédia:Törlés, de ha nem látod át mit kell csinálni, írd le ide mit szeretnél, írj hozzá indoklást, és megnézzük miről van szó. Palotabarát vita 2021. január 12., 21:56 (CET)

Profilt (vagy fiókot, mindegy, hogy hívják) amúgy sem lehet törölni a Wikipédiáról. Se a felhasználó nem tudja, sem az adminok. Ha az illető már nem akar szerkeszteni, írhat az adminoknak, ők meg majd kezdenek vele valamit (ha jól tudom, kiteszik rá a "visszavonult" feliratot, de lehet, hogy azt más esetekben teszik ki). A lényeg az, hogy az adminisztrátoroknak kell szólni ilyen esetben. Ha nem ez Terefere panasza, akkor elnézést, hogy belekontárkodtam (de nagy valószínűséggel, sőt 100%, hogy erre gondolt). GhostDestroyer100 vita 2021. január 13., 14:58 (CET)

Szerkesztés bejelentkezés nélkül

Sziasztok! Elkövettem azt a hibát, hogy szerkesztettem egy lapot (https://hu.wikipedia.org/wiki/Hallgat%C3%B3i_H%C3%A1l%C3%B3zat), de előtte nem jelentkeztem be. Így most ott látható az IP címem, aminek nem örülök igazán. Összeköthető lenne ehelyett a Hallgatói Hálózat lapon 2021. január 14-én, 21:17‎-kor végzett módosítás ezzel a profillal? – I.would.prefer.not.to vita 2021. január 14., 21:33 (CET) Előre is köszi!

@I.would.prefer.not.to: Nem hiszem, de az IP-t elrejthetem a laptörténetből. Pagony foxhole 2021. január 14., 22:05 (CET)

Köszönöm, az IP elrejtése szuper. A szövegrészt úgyis visszavontam, majd ismét visszavontam -- így szerintem látszik, hogy a módosítás az enyém. Szóval ha az IP nem lenne kint, annak örülnék, legközelebb pedig majd jobban figyelek. Köszönöm! – I.would.prefer.not.to vita 2021. január 14., 23:03 (CET)

Elrejtve. Pagony foxhole 2021. január 14., 23:07 (CET)

Kérdés a(z) Szent Jusztinia lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 17., 00:54)

Léteznek még egyszarvúak? --Bodzási vita 2021. január 17., 00:54 (CET)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Egyszarv%C3%BA Tombenko vita 2021. január 17., 01:00 (CET)

Fordítás német -> magyar

Német nyelvű cikkeket szeretnék fordítani magyarra. Hol találok ehhez a folyamathoz tippeket / információs oldalakat? Köszönöm! Sjarai vita 2021. január 16., 16:31 (CET)

Szia Sjarai! Egy általános fordítási útmutatónk van, itt találod: Wikipédia:Fordítási útmutató. Remélem segít! Palotabarát vita 2021. január 16., 18:05 (CET)
Most vettem észre, hogy a leírás nem tartalmazza, de az eredeti cikk forrásait is át kell hozni (feltéve persze, ha nem találsz magyar forrást hozzá...). Palotabarát vita 2021. január 16., 18:06 (CET)
Vagy bármilyen más forrásokat. Az angol, német stb. wikik szócikkei is sokszor igen gyatrán forrásoltak. Pagony foxhole 2021. január 16., 18:19 (CET)
Köszönöm a válszokat! Igen hasznos a "Fordítási útmutató" is! (Sjarai vita 2021. január 17., 15:13 (CET)) Sjarai vita 2021. január 17., 15:13 (CET)

Mentorkeresés: Partmoso vita 2021. január 17., 14:45 (CET)

A Pszichológia Műhelyt indítottam újra, mert tetszhalott állapotban volt. A tudásom kevés ahhoz, hogy Ezt a műhelyt karban tartsam, kevés ahhoz, hogy megújítsam: Új tagot toborozzak, lelkesítsem az elkötelezett lelki segítő eszmei hátterét megújuló ötlettel, gondolattal üzemeltetni. Talán a mentorálás segít tapasztalataim átadni másnak.

1946-ban születtem, Felszabadulás után, rögtön! Szüleim a Párt tagjai lettek 1945-ben. Apám a Fáklya értelmiségi Klub háznagya volt. Fele fizetését elhazudta anyám elől. Anyám sokszor éhezett, mert apámnak fontosabb volt a karrier, mint öcsém születése. Szülés előtt tudta meg, hogy nem kellett volna éheznie. Idegei össze omlottak. Apámat elzavarta Miskolcra, ne is lássa! Ő, felgyógyulás után Engem bentlakásos bölcsibe rakott, hogy géplakatosnak tanuljon. Akkor az Angol-francia szabászatból; a paplan készítésből nem lehetett 2 gyereket eltartani. Apám csak bírói végzés következtében fizetett gyermektartást. Öcsém izgága volt. Egy kislány fogát kiverte dühében. Vigyáznom kellett rá. Anyám elszórta a pénzt. Próbáltam takarékoskodni, amíg meg nem jelent az OTP folyószámla. Később is igyekeztem anyám pénzügyi támasza lenni. 1965-ben lelkileg besokalltam Moszkvában, a Geodéziai Egyetemen (MIiGAIK), tanulmányi elégtelenség: 5 vizsgából 1 sikerült nyári gyakorlat előtt. A téli szünetben még leraktam, késéssel, vizsgáim, nyáron nem volt holtjáték. A műegyetem földmérő szakán csak a 2. félévre jelentkeztem. 2 hónapom volt, tanulás mellett 4 különbözeti vizsgára. A geológiát, politikai gazdaságtant letettem. Az Ábrázoló geometria (Czigány professzor) és a Statika nehéz volt. 1966-ban híradó lettem a Zalaegerszegi Hadosztály (1. lépcső) hír zászlóaljánál. A 2. évben én voltam a KISZ titkár. A zászlóalj politikai parancsnoka, Csepeli örnagy, 2000 forintot kapott tőlem : összes megtakarításom. (1055 ft volt egy figuráns havi bére, 1400 ft egy kezdő mérnöké!) Elintézte, hogy jelentkezhettem Moszkvába, a Geodéziai Egyetemre másodszor, a Légi-földmérő szakra. 1968-ban, a sikeres felvételi miatt előbb leszereltek. Egységemet később a Börzsönybe helyezték, onnan mentek Csehszlovákiát megszállni. Működtek, mint a kis-angyal. A hadosztály 1 embert vesztett, tudtommal. 1973-ban, késve, megvédtem diploma munkámat. (A többiek májusban, én júliusban védtem.)

A Wikipédia.hu új (gépi) szerkesztője nekem még ismeretlen. Ritkán szerkesztek és a hivatkozásaim lehetnek pontatlanok, tévesek.

A Wikipédia.ru néha lehetőséget ad néhány tapasztalatom leadására.

A Pszichológia Műhelyt szeretném életben tartani. Új cikkek írását segíteni ebben a vonatkozásban.

Partmoso vita 2021. január 17., 14:45 (CET)

Partmoso vita 2021. január 17., 14:45 (CET)

Kérdés a(z) U3 (Berlin) lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 18., 20:12)

Hello! Hogy lehet képet szerkeszteni egy Wikipédia lapba? Válaszát előre is köszönöm! --Lőcsibőcsi vita 2021. január 18., 20:12 (CET)

A szerkesztőben van egy fájl csatolása ikon, ott megadod a fájl nevét. Ja, előtte érdemes feltölteni a Wikipédia:Wikimédia Commons oldal szerint. Tombenko vita 2021. január 19., 00:43 (CET)

Erről a témáról van már a commonsban: commons:U3 (Berlin). Ha most megnyitod szerkesztésre az oldalt, látni fogod, hogy van berakva ez a kép. Alensha 2021. január 19., 03:33 (CET)

Breitenbachplatz állomás

Kérdés a(z) Dr. Jánossy László lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 20., 15:19)

Sziasztok! Mi lehet az oka, hogy nem tudok közzétenni egy megírt, hivatkozott szócikket (Dr. Jánossy László biológus)? --Preambuluma vita 2021. január 20., 15:19 (CET)

@Preambuluma: A szócikk itt már "közzé van téve", úgyhogy nem értem mit értesz "közzététel" alatt?
Ha Google-ban keresnéd, azt hiszem, ahhoz kell egy kis idő (talán pár óra vagy nap?), és utána ott is "láthatóvá válik". misibacsi*üzenet 2021. január 20., 16:44 (CET)
Technikai hiba volt, többszöri alkalommal sikerült csak közzétenni. Most már valóban okafogyott a korábbi kérdés. Köszönöm. Preambuluma vita 2021. január 20., 18:05 (CET)

Mentorkeresés: Ligeti Tünde vita

  • Témáim a Wikipédiában: mindenféle a Városligetről, városi park, sportolás, játszóterek, Liget projekt, városligeti épületek és projektek
  • Néhány szó a hátteremről: régebben szerkesztettem már a Wikin de nem vagyok gyakorlott és most szeretnék újra belejönni
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Több változtatást - kisebb tagolási, stilisztikai javításokat, és hosszabb, tartalmi bővítéseket is - csináltam az elmúlt hetekben pl a Liget Budapest, Batta András, stb. oldalakon, mégsem látom, hogy ezek élesedtek volna, de nem kaptam szerkesztői üzenetet se, hogy mit rontottam el, vagy miért nem kerülnek ki ezek a módosítások. Két szerkesztőnek is írtam, akikkel régebben váltottam üzenetet, de egyikük sem válaszolt. Tudnátok ebben segíteni, légy szíves, hogy kiderüljön, mit csináltam rosszul vagy mi a baj? (Már a nevemet is megváltoztattam, mert egy szerkesztő jelezte nekem, hogy nem volt jó úgy...)

Ligeti Tünde vita 2021. január 21., 14:05 (CET)

Szia Ligeti Tünde! Mindjárt válaszolok a vitalapodon. Palotabarát vita 2021. január 21., 14:41 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Vincze Gergő13 lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 21., 20:19)

Sziasztok, láttam egyszer vkinél már nm tudom kinél, hogy lehet olyan színes nevünk is, de arra nem jöttem rá hogyan tudnám azt beállítani magamnak mert szeretném. Segítenének benne kérlek? Köszönöm szépen Üdv: Vincze Gergő13 --Vincze Gergő13 vita 2021. január 21., 20:19 (CET)

Szia Gergő! A beállítások menüpontban (lap teteji menüsor) rögtön az első megnyíló ablakban, a "Szerkesztői adatok" nevűben találsz egy "Aláírás" szakaszt. Ott van egy beviteli mező, ahol meg tudsz adni HTML kódokat, és azzal színezni tudod a neved. Palotabarát vita 2021. január 21., 20:24 (CET)
köszönöm Kispolszki vita 2021. január 24., 10:50 (CET)

Mentorkeresés: Barbfeher vita

  • Témáim a Wikipédiában: Műtárgypiac
  • Néhány szó a hátteremről: Művészettörténettel és művészeti kommunikációval foglalkozom - a 3 nagy aukciósház van Magyarországon, ebből kettőnek van wikipedia oldala, a 3. Virág Judit Galéria és Aukciósház oldalát szerettem volna létrehozni
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Ezt meg is tettem tegnap, engedélyem van a honlapukon található saját szövegeik használatára, azonban létrehoztam az oldalt, amit jól le is tiltott a rendszer plágium miatt. De nem a Galéria saját oldalára hivatkozva, hanem egy másik weboldalra, akik viszont a Virág Judit Galériától vették át a szöveget. Elvesztem, hogy mit kell tennem :(

Barbfeher vita 2021. január 22., 14:28 (CET)

Kedves Barbfeher! Mielőtt leírom mit tegyél, megközelítem a problémát egy másik oldalról is. A Wikipédia lexikon (akar lenni), ezért az egyes szócikkek kapcsán lexikális feldolgozás, megközelítés szükséges. Általában egy honlapon szereplő szöveg nem lexikon szócikk, tehát nem fog megfelelni az imént leírt elvárásoknak. Magyarul: ami működik egy cég honlapján mint bemutatkozó szöveg, az nem fog működni a Wikipédián, mint szócikk. Egy lexikon szócikk tárgyilagos, távolságtartó, lényegretörő, nem minősítget, nem használ olyan kifejezéseket, mint a mérföldkő, berobbant, alapos, pergő ritmusú stb., mert ez színtiszta reklám, és a Wikipédia nem csak úgy reklámmentes, hogy nem kell bannereket nézegetned olvasás közben, hanem úgy is, hogy nem engedünk be marketingbrosúrára emlékeztető megfogalmazású szócikkeket. Ha az imént felsorolt megállapításokról mégis azt mondod, hogy tényszerűek, akkor azokat független források megadásával kell alátámasztani (nem zárom ki, hogy léteznek ilyen források, de a tapasztalat azt mutatja, hogy általában nincsenek).
Lehetséges tehát, hogy ha a fenti szöveg CC-BY-SA licenc szerint lett közzétéve, akkor jogilag megfelel a Wikipédiában való közzétételnek (most nem néztem meg az eredeti licencet), de tartalmilag nem, vagy csak nagyon precíz forrásolással. Szóval azt vizsgáld meg kérlek, hogy biztosan ez az a szöveg, amivel az aukciósház szócikkét meg lehet írni, tudsz-e olyan független forrásokat felsorolni, amelyek ezeket a kifejezéseket, mondatokat alátámasztják. Ha igen, és az aukciósház honlapján nem bekarikázott c, hanem a CC-BY-SA licenc szerepel, akkor természetesen a források beillesztése után közölhető a szöveg. Én azonban inkább azt javaslom, hogy próbáld meg nulláról megírni a cikket más megközelítésben és megfogalmazásban. Kétségtelen, hogy a Virág Judit Galéria és Aukciósháznak lehet szócikke a Wikipédián, a kérdés az, hogy ez milyen lesz.
Tettem a vitalapodra egy zöld dobozt, abban összegyűjtöttük a legtöbb irányelvünket és útmutatónkat. Ha beleolvasgattál, elég, ha visszajelzel itt, vagy a saját vagy az én vitalapomon. Szia! Palotabarát vita 2021. január 24., 11:44 (CET)
Kedves @Palotabarát! Nagyon köszi a visszajelzést, természetesen értem és igyekszem ennek megfelelően újraírni akkor. Egyelőre még minden nagyon új (az alapok olvasgatása ellenére is), még abban is nehéz kiigazodni, hogy mi a saját vitalap, meg egy cikké, meg melyik licensz, mi, hányszor lehet újraírni stb, de igyekszem! :) Nagyon köszi az eddigieket, jelzek ha elakadtam ismét!
Minden jót,
@Barbfeher Barbfeher vita 2021. január 25., 10:34 (CET)

Kérdés a segítségpanelből (2021. január 26., 13:58)

Sziasztok!

Foglalkozik valaki olyannal, hogy nulláról felépít egy személyről wikipédiát?

Köszönöm. --Robagk vita 2021. január 26., 13:58 (CET)

Kedves Robagk! Mindannyian ilyesmivel foglalkozunk. Ha egy konkrét személyről szeretnél írni cikket, és ahhoz keresel mentort, bármelyiket választhatod. Ha "megíratni" szeretnél cikket valakiről, akkor ide is beírhatod kiről van szó, de nézz körül, hogy van-e olyan műhelyünk, amelynek a tematikája lefedi az illető tevékenységét, és annak a vitalapján is megkérdezheted (néhány műhelyünk már inaktív, érdemes tájékozódni előtte). Palotabarát vita 2021. január 26., 14:10 (CET)
Kedves Palotabarát!
Igazából egy szállodalánc tulajdonosról lenne szó, aki még nincs jelen itt, de szeretné ha meg lenne itt örökítve az életútja, sikerei, hogyan érte el azt amit most képvisel. Ehhez keresnék olyan embert, aki ezt felvinné, illetve formába öntené. Természetesen közvetlen kapcsolat lenne ehhez szükséges. Köszönöm. Robagk vita 2021. január 26., 14:18 (CET)

@Robagk: Szia! Ha elmondasz pár adatot a szóban forgó személyről, és elég nevezetes ahhoz, hogy lehessen cikke a Wikipédián, én segíthetek a cikk megírásában. Üdv, NukaWarriorposta 2021. január 26., 14:21 (CET)

@NukaWarrior Beraknám ide a linket, de sajnos akkor nem engedi, hogy a választ elküldjem. Hogyan lehet? Robagk vita 2021. január 26., 14:35 (CET)

@Robagk: Mi a neve a személynek? Nem szükséges a link, mert megtalálom majd róla az interneten az információkat. Üdv, NukaWarriorposta 2021. január 26., 14:43 (CET)

Kérdés a(z) Csukárdi Sándor lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 26., 15:32)

Hogy tudok fotót feltölteni egy adott szócikkhez? --Eistein fiai vita 2021. január 26., 15:32 (CET)

Előbb rendbe kell tenni a szócikket. Nézz meg néhány szócikket, hogyan néznek ki. Utána olvasd ezeket: Wikipédia:Az első lépések és/vagy Wikipédia:Bevezetés. A képek feltöltéséről is kapsz információkat (nemcsak azt, hogy hogyan kell feltenni, hanem azt is, hogy mit szabad). Wikizoli vita 2021. január 26., 16:01 (CET)

Mentorkeresés

Segítség kérés!

Csak azt szeretném megkérdezni,hogy csinálhatok új cikket ugyan azzal a felhasználóval és jelszóval?

                                    TISZTELETTEL: Rozabell

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Rozabell (vitalap | szerkesztései) 2021. január 26., 21:04‎

Az attól is függ, hogy mi az új szócikk tárgya. Apród vita 2021. január 26., 21:06 (CET)

Nézd meg a vitalapodat. Sok hasznos olvasni/tanulni valót találsz. Wikizoli vita 2021. január 28., 09:51 (CET)

Kérdés a(z) Wikipédia:Gyakran ismétlődő kérdések lapról a segítségpanel segítségével (2021. január 28., 14:24)

Sziasztok! Új cikket szeretnék írni, de nincs pirossal szerkeszthető cím. Ha keresőbe írom be a címet, akkor kiadja a cikkekben található találatokat, de nem ajánlja fel az új cikk hozzáadása opciót. Mi lehet a gond? --Anika1978 vita 2021. január 28., 14:24 (CET)

Szia Anika1978! Nincs semmi gond, sőt, talán jobb is így. Kezdőknek nem is szoktuk ajánlani, hogy rögtön élesben írjanak szócikket, hanem azt tanácsoljuk, hogy a próbalapjukon kezdjék el, ott ráérnek szép lassan beletanulni hogy milyen egy cikk felépítése kell forrásolni, linkelni más cikkeket, stb. A próbalapodra mutató linket ott találod a felső menüsorban, ahol a nickneved is van, egy piros színű link mutat rá. Ha elkezded szerkeszteni, az első mentést követően a link kék lesz, de ugyanott megtalálod. Ha úgy érzed készen vagy, szólj egy mentornak (vagy akár itt is, és megnézzük). Tettem a vitalapodra egy zöld dobozt, abban vannak a legfontosabb linkek az irányelveinkhez, útmutatóinkhoz, érdemes belenézni. Jó munkát! Palotabarát vita 2021. január 28., 14:51 (CET)

Szabad-e ilyen képet?

Szép napot kívánok!

Székely Dávid Tamás vagyok, 18 éves gimnazista tanuló. Egy jogsértéssel kapcsolatos kérdésem lenne: szabad-e a Jófogásról képet feltöltsek? Ha kell, a Jófogás logóját eltávolítom a kép(ek)ről. Tudom, biztos ez is meg van itt határozva, de hirtelen nem találtam erről szóló szabályokat. Egyébként egy régi magyar kerékpárokról szóló alap cikket szeretnék szerkeszteni, elég hiányos is lenne jelenlegi tudásommal. Csak a napokban felkerültek az említett weboldalra igen jó minőségű képek igen ritka jószágokról, ezért gondoltam, hogy szerkesztenék róluk egy cikket, de képek nélkül nincs sok értelme, szerintem.

Válaszukat előre is köszönöm, Székely Dávid, 2021. január. 31.

Kedves Dávid! (Ha nem gond, tegeződnék, a Wikipédián ez a szokás.) Szinte biztos, hogy nem töltheted fel őket. A magyar szerzői jogi törvény szerint a művek (így a fényképek is) a törvény erejénél fogva jogvédettek, hacsak nem felelnek meg valamely kivételnek. (Egy kerékpárról szóló Jófogás-fénykép szinte biztosan nem kivétel.) Jogvédett képet csak akkor lehet feltölteni, ha a szerzői jogok tulajdonosa engedélyezi a szabad licenc alatti felhasználását egy megfelelő e-mail-címre küldött engedéllyel. Ha jól értem a Jófogás ÁSZF-ét, ők nem kérik a szerzői jogok átadását, tehát a jogtulajdonos nagy valószínűséggel a hirdető. Ha a hirdetővel lelevelezed, hogy engedélyezze a képek szabad licenc szerinti felhasználását, akkor jöhetnek (ebben az esetben értelemszerűen a legegyszerűbb, ha a hirdető az engedélyhez mellékeli az eredeti, vízjelmentes képet), egyébként sajnos nem.
Más: szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a Wikipédiát megbízható források alapján írjuk. Teljesen mindegy, hogy milyen a jelenlegi tudásod, úgyis csak az kerülhet be a cikkbe, amit valahol olvastál (és azt is oda tudod írni, hogy hol). Ebben az a legjobb, hogy az utánaolvasás közben te magad is rengeteget tanulhatsz!
Üdv: Tacsipacsi vita 2021. január 31., 23:53 (CET)
Köszi szépen! Azért futok egy kört a hirdetőnél. Persze a forrás nem én lennék, nyilván a szakirodalomra hivatkoznék, úgy, hogy meg is tudjam őket jelölni. Még egyszer köszönöm válaszod!
Üdv.: Székely Dávid Hepta É vita 2021. február 1., 09:08 (CET)

lap címének átnevezése

Tisztelt Adminok, Szerkesztők!

Az "MRNS vakcina" lapot csak nagy kezdőbetűvel engedte létrehozni a Wikipedia, szeretném átnevezni "mRNS vakcina" névre, mert a messenger RNS általánosan használt rövidítése kis kezdőbetűvel van írva, annak ellenére, hogy pl. mondatot kezdünk vele. Kérem segítsetek ennek megvalósításában, mert a lap nagyon időszerű tájékoztatást próbál adni erről a témáró, de így helytelen a lapcím. Próbáltam az átnevezést, de nem engedi a rendszer. Hogy lehet ezt az átnevezést megtenni? Tudna valaki segíteni? Köszönettel, prazs.i újonc wikipedia user

@Prazsi: Megcsináltam, van egy "kisbetűscím" sablonunk, ezt kellett elhelyezni. – Burumbátor Súgd ide! 2021. február 3., 11:13 (CET)

Kérdés a segítségpanelből (2021. február 3., 11:13)

Üdvözletem,

Abbban szetetnék segítséget kérni, hogy egy peofi szerkesztő a szárnyi alá vennne és kitanítaná csínyát-bínyát eme nagyszerű lehetőségnek, kihívásnak. közös munkának.... Csak azèrt vagyok ennnyire azűkszavú mert mobil telefonról írom eme sorokat es elegge faraszto. Kerem telefonon egyeztessunk egy szemelyes talalkozo vegtt.🙏😽 tiszzelettel🤠 --AZorall vita 2021. február 3., 11:13 (CET)

Kérdés a(z) Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet lapról a segítségpanel segítségével (2021. február 3., 16:22)

Forrás: http://www.osski.hu/kiadvanyok/kiadvanyok.html ezen a weboldalon olvasható 2008. évi Intézet-ismertető brossúrák szerint az OSSKI 6. igazgatója nem lehetett az a Turai István, aki - a Wikipédia információja szerint - futballista volt és 82 éves korában 2007-ben már elhunyt !? Az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) 6. igazgatója 2007-2011 között Dr. Turai István volt, aki 3 nemzetközi szervezetnek (WHO, IAEA, EC) volt évekig orvosszakértő munkatársa az OSSKI-ban töltött 39 év munkaviszonya alatt. (De focista soha nem volt ! - érthetetlen, ki torzít ekkorát?!) --DrTIPr vita 2021. február 3., 16:22 (CET)

Ez nem torzítás, hanem névegybeesés, és valaki belinkelte úgy, hogy nem figyelt oda. Kivettem a linket (ezt különben te is megtehetted volna). Ha van róla több információ, elegendő forrás, lehet róla szócikket írni (a megfelelő egyértelműsítéssel). Wikizoli vita 2021. február 3., 18:28 (CET)

Kérdés a(z) Tátika-vár lapról a segítségpanel segítségével (2021. február 6., 21:59)

Gersei Pethő nemesi család leszármazottai után valaki utána nézett rendesen? Mert én úgy gondolom nem! Tudták azt, hogy a Pethő nemesi család egyik leszármazottja és a Kőszeghy (Kőszegi) nemes család egyik leánya házasságra lépett? Balatonalmádiban szintén van Pethő villa, de ez a nemes család leszármazottaké. Sok minden nyitott kérdés, amit itt nem tettek közzé. Vajor miért? --Anonimusz000007 vita 2021. február 6., 21:59 (CET)

Az az egy biztos, hogy egyrészt forrásolatlanul írsz be információkat, másrészt az is nem lexikális nyelvezettel, értsd pl. a hataloméhes és irigy püspök kifejezést ezalatt. De most már másra bízom, hogy visszavonjanak téged. Apród vita 2021. február 6., 22:30 (CET)

Visszavontam. Indoklás: fentebb. Wikizoli vita 2021. február 6., 22:49 (CET)

Kérdés a(z) Wikipédia:Kért cikkek/ru lapról a segítségpanel segítségével (2021. február 7., 00:34)

Mi a hyperdol? --NYOSZOLI LEVENTE PÉTER vita 2021. február 7., 00:34 (CET)

Mentorkeresés: Kidedi vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Sziasztok,

kidedi vagyok, egy magyar személyről szeretnék szócikket létrehozni, aki alapítványt vezet és közéleti tevékenysége is van, amúgy vállalkozó.

Merre induljak?

kidedi Kidedi vita 2021. február 8., 16:26 (CET)

Wikipédia:Új szerkesztőknek Tombenko vita 2021. február 8., 20:46 (CET)

Részletek beírására a "megjegyzés" mezőbe

Sziasztok! Szeretnék tévécsatornák cikkeit szerkeszteni és például a TV2 (Magyarország) cikknél a megszűnt műsoroknak beírni a bemutató adását, amit már sok helyen meg is tettem. Na itt van a megjegyzés mező ahova én szeretném beírni például a műsorvezetőt vagy egy kis, egy mondatos leírást a műsorról - például ahogy a műsorújságban leírták (augusztusban már 1-2-nek beírtam, és eddig nem vették ki) szóval ezeket be lehet írni oda? Szerencsekerék vita 2021. február 8., 19:30 (CET)

Miért ne lehetne? Írd be, és majd lesz, aki segít. Tombenko vita 2021. február 8., 20:47 (CET)
  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Lugosi Babett író vagyok, számos helyről kérdezték már miért nem vagyok a wikipédián... most segítséggel felkerült az anyagom, ám most jelzést kaptam,hgy a youtoube, és egyéb linkek nincsenek kékkel kijelölve.

Gyengén látó, vakon író vagyok, nemtudom, hogyan kellene megoldani, avagy mitől válik az anyagom ellenőrzötté.

kérek szépen segítséget a tennivalókhoz. köszönettel: LuBett,

2001:4C4E:1E9F:D300:D083:1517:B35A:B66 (vita) 2021. február 10., 15:47 (CET)

Részleges válasz az illető szerkesztő vitalapján van: Szerkesztővita:RÉTI TIBOR. Sajnos, a feltöltött szöveg (Lugosi Babett) ömlesztve van, semmilyen szabály nélkül. – Wikizoli vita 2021. február 10., 16:51 (CET)

Képek engedélyezése

A kép tulajdonos aláírása a formanyomtatványon digitális, vagy kinyomtatás után papíron? – András-pl vita 2021. február 12., 13:52 (CET)

Érdemes elolvasni ezen Wikipédia névtérben lévő lapokat:
- Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat
- Wikipédia:Felküldési útmutató
És főleg ezt:
- Wikipédia:Engedélykérés
Az én értelmezésem (és a vírus helyzet miatti ismert kockázatok) szerint a digitális megoldásokat lehetőség szerint előnyben kellene részesíteni. Amennyiben erre van mód. Mugli Visszajelzés 2021. február 13., 17:24 (CET)
Ha az illetőnek van e-mail-címe, akkor csak odaírja a nevét, és beküldi a megadott címre. Ha nincs, akkor ki kell nyomtatni, aláíratni vele, beszkennelni. és beküldeni. Wikizoli vita 2021. február 13., 17:32 (CET)

Köszönöm, azt hiszem megvan – András-pl vita 2021. február 19., 15:19 (CET)

Frissítés jóváhagyása

Jó napot!

Február 19-én néhány apróbb szerkesztést csináltam a Soproni Egyetem Wikipédia oldalán. Az adatok jók, mivel az Egyetem oldaláról szedtem le a friss információkat. Azonban azt írja a felület, hogy a változtatásokat jóvá kell hagynia egy rendszergazdának. Kérem, hogy ez mielőbb történjen meg!

Köszönöm! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Bidiia (vitalap | szerkesztései) 2021. február 22., 08:30‎

Jóváhagytam. Esetleg nézd meg a "szépítéseimet". Wikizoli vita 2021. február 22., 10:06 (CET)
Köszönöm, de csak annyit ír hogy ellenőrizve lett. Viszont még mindig a régi információkat látom. Kell még valamit tennem, hogy aki beírja a Soproni Egyetem nevét a Wikipédiába a friss információkat lássa egyből? Bidiia vita 2021. február 22., 10:15 (CET)
Frissiteni kell az oldalt, pl. CTRL+R. Wikizoli vita 2021. február 22., 14:54 (CET)
Frissítettem már többször is, de ma is ugyanazt a régi információkat adja ki. Bidiia vita 2021. február 23., 08:40 (CET)
@Bidiia: Jóváhagytam a szócikket, de a szakaszok címsorából ki kellene venni az utólag beszúrt postai címeket, ezek nem valók oda. Az adott szakaszban meg lehet adni. misibacsi*üzenet 2021. február 23., 10:25 (CET)
Köszönöm! Kivettem a postai címeket. Remélem most már láthatóak lesznek mindenki számára a friss adatok. Bidiia vita 2021. február 23., 10:42 (CET)

Kép lecserélés

Jó napot!

Valaki tudna segíteni abban, hogyan kell egy régi képet kicserélni egy másikra? Csak egy épület képről van szó, a kép készítőjével szerződésben állunk. Ez a sablon és licens dolog nekem kínai. Valamint azt se találom, hol lehetne ezeket szerkeszteni.

Válaszukat előre is köszönöM! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Bidiia (vitalap | szerkesztései) 2021. február 23., 10:42

Kedves Bidiia kérlek mindig linkeld be miről van szó, hiszen több ezer szerkesztés történik naponta a Wikipédián, neked csak egy link, nekünk azonban elég nagy macera visszakeresni, hogy mit csináltál. Odáig jutottam, hogy a Soproni Egyetem szócikkében szerkesztettél, de hogy melyik lehet az a kép, amit le akarsz cserélni, és mire, azt nem tudtam kinyomozni.
Ezért csak általánosságban: a szerzői jog azé, aki a fényképezőgép exponálógombját megnyomta, így engedélyt is csak ő adhat a szabad felhasználásra. Ez akkor is így van, ha szerződése van bárkivel, vagy/és pénzt kapott a munkájáért: a szerzői jogok Magyarországon nem adhatók el. Éppen ezért az a praktikus ilyenkor, ha a képet is az tölti fel, aki készítette. Ha erre nincs lehetőség, akkor be kell szerezni az ő hozzájárulását ahhoz, hogy a képet szabad felhasználású licenccel közreadja valaki más a Wikipédián. Ezen az oldalon találsz minta e-mailt, amit a kép szerzőjének kell elküldeni a szintén ott található e-mail címre. Általában a profi fotósok képben vannak a szerzői jogokat illetően, és az is fontos, hogy a hozzájárulás megadása önkéntes kell, hogy legyen. Palotabarát vita 2021. február 23., 11:27 (CET)
Köszönöm a választ. A linket valószínűleg azért nem találtad, mert végül töröltem mivel nem jelenítette meg a képet. Egyébként mind a két képet ki szerettem volna cserélni a Soproni Egyetem oldalán. És ha ezt az e-mail kitölti a fotós ezt az e-mailt a Wiki főszerkesztői egyből látni is fogják? Bidiia vita 2021. február 23., 14:37 (CET)
Talán érdemes lenne elolvasni a vitalapodon lévő, kezdőknek szóló információkat. Ott a képekről is van szó! Wikizoli vita 2021. február 23., 14:54 (CET)
Kedves Bidiia! A képet mindenképpen töltsd fel, mielőtt elkülditek az engedélyező nyilatkozatot, hiszen már abban is meg kell adni, hogy pontosan melyik kép(ek)re vonatkozik a hozzájárulás. A képet itt tudod feltölteni, majd lesz egy pár kérdés feltöltés közben (ki készítette, mit ábrázol, hol, mikor készült stb.) A Wikipédiának nincs főszerkesztője, azok a kollégák nézik meg az e-mailt (néhány napon belül), akik azzal foglaltoskodnak, hogy a képeket és az engedélyeket párosítsák, és a szükséges adminisztrációt elvégezzék. A levél (sem a feladó neve, címe stb.) nem kerül nyilvánosságra, csak archiválják, de a szerző neve értelemszerűen megjelenik majd a képnél (praktikusan: neked kell beírnod feltöltés közben). Palotabarát vita 2021. február 23., 19:48 (CET)

Mentorkeresés: Ingrid10014 vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Kedves Wikipédia szerkesztősége! A Budakeszi Vadaspark Wikipédia oldalát 2021 január 14-én frissítettem a saját honlapunk és saját adataink, képeink felhasználásával. Azonban azóta is azt írja a felület, hogy 3 változtatás vár ellenőrzésre, amire már több, mint 1 hónapja várunk. Kérem legyenek segítségünkre a probléma megoldásában, hogy az új, bővebb és aktuálisabb információk más személyek számára is elérhetők legyenek.

Segítségüket köszönöm!

Ingrid10014 vita 2021. február 23., 16:05 (CET)

Kedves @Ingrid10014:! A Wikipédia enciklopédia, és nem reklámfelület. A szócikk alján ott van a honlap címe, az elég, kivettem minden belső linket, mert szócikkekben nem használható (esetleg jegyzetként, de itt nem). Itt-ott módosítottam, de még így is reklámízű. Kerülni kell az ilyen megfogalmazásokat, hogy "napjainkban", "csodálatos", stb. Érdemes megnézi hasonló szócikkeket (pl. Hortobágyi Nemzeti Park). El kellene olvasni alaposan a kezdőknek szóló ismereteket. Itt lehet elolvasni!. És annak alapján átírni a szócikket! Wikizoli vita 2021. február 23., 17:44 (CET)

Mentorkeresés: Dafkeasta vita

  • Témáim a Wikipédiában: Gyuricza Klára, Németh Borbála
  • Néhány szó a hátteremről:Németh Borbála színész vagyok, édesanyám Gyuricza Klára író, dramaturg, a kettőnk oldalát szeretném szerkeszteni(a saját oldalamat nem én csináltam.)
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Minden. :)

Dafkeasta vita 2021. február 23., 18:52 (CET)

Érdemes megnézni a Németh Borbála szócikket (a képet betettem a Wikidatába, onnan jön automatikusan), és aszerint megszerkeszteni a Gyuricza Klára szócikket. Wikizoli vita 2021. február 23., 23:32 (CET)
És nézd meg a vitalapodat (a fenti címben a vita szóra kattintva). Ott van egy üzenet. És el kell olvasni a vitalapon a felső keretben lévő információkat. Utána lehet kérdezni! Wikizoli vita 2021. február 23., 23:35 (CET)

Kérdés a(z) Kishonthy Zsolt lapról a segítségpanel segítségével (2021. február 25., 07:02)

Nem kérdés hanem javaslat, ha ugyan lehet saját magammal kapcsolatban, ez hianyzik: Iskolai: ELTE Btk művészettörténet szak, 1982-1987 --Kishonthy Zsolt vita 2021. február 25., 07:02 (CET)

A harmadik mondatban nem ez van? – Vépi vita 2021. február 25., 09:16 (CET)

Mentorkeresés Szerkesztővita:KzKovácsZ-nak

Ha valakinek kedve van, akkor segítsen Szerkesztővita:KzKovácsZ-nak. Az eddigi munkái komolynak tűnnek. Hátha itt marad. Tőlem kért segítséget, de én a következő hónapban nemigen leszek itt + bevallom, hogy türelmem sincs. DenesFeri vita 2021. február 26., 13:51 (CET)