Wikipédia:Bevezetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Bevezetés a Wikipédiába

Üdv a Wikipédián! Az enciklopédia majdnem minden szócikke bárki által szerkeszthető, és óránként sokszor akár több száz szerkesztő bővíti egyszerre a tartalmakat, javít hibákat, vagy teszi könnyebben olvashatóvá a cikkeket. A szerkesztések egyből láthatóak minden olvasó számára, és bármilyen aprónak is tűnhet a hozzájárulásod, büszke lehetsz rá, hogy segítettél jobbá tenni a Wikipédiát.

Ezen az oldalon néhány tananyagot találsz, amik teljesen kezdő érdeklődőknek szólnak. Tartalmazzák az alapokat, amelyekből megtanulhatod, hogy kell a Wikipédiát böngészni, szerkeszteni és véleményezni az eddigi szócikkeket. Kétféle szerkesztési mód létezik: a VisualEditor, és a Wiki jelölőnyelv, azaz markup. Mindegyik tananyag 10 percet vesz igénybe, így akár egy órán belül gyakorlott „wikipédistává” válhatsz!

Bevezetés
Irányelvek és útmutatókA Wiki jelölőnyelv (markup) az elsődleges szerkesztőfelület, a legtöbb ember ezt használja. Megmutatja az oldalak mögött lévő tartalmakat, és úgy szerkesztheted, mint egy sima jegyzettömböt. Így néz ki benne egy link, amely a Föld-szócikkre mutat: [[Föld]].


Szerkesztés
Hivatkozás
Képek
Táblázatok

Vitalapok

A VisualEditor a másodlagos szerkesztőfelület, vannak, akik ezt használják inkább. Elrejti a Wiki jelölőnyelvet, és hasonlóan működik, mint egy szövegszerkesztő. A linkeket és más elemeket egy eszköztár és felugró felületek segítségével szerkesztheted. A VisualEditornak is megvannak a maga korlátai.


Szerkesztés
Hivatkozás
Képek
Böngészés a Wikipédián

Formai útmutató