Wikipédia:Bevezetés a hivatkozásba Wiki jelölőnyelvvel/1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



Ellenőrizhetőség
Miért fontosak a források?


Szövegbeli forráshivatkozások
Hogyan kell hozzáadni


RefToolbar
Forrásmegjelölés könnyedén


Megbízható források
Milyen forrásokat használhatunk?


Összefoglalás
Nézd át, amiről olvastál




Randall Munroe – "Wikipédista tüntető". A Wikipédisták közismerten ragaszkodnak a forrásmegjelöléshez!

A Wikipédia egyik fő irányelve, hogy a cikkek szövegének ellenőrizhetőnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy megbízható forrásoknak kell alátámasztaniuk a cikkek tartalmát. Minden olyan idézetnek vagy állításnak, amely vitatott vagy megkérdőjelezhető, illetve élő személyekre vonatkozó megállapításoknak, legyen az pozitív, negatív vagy semleges, rendelkezniük kell szövegbe ágyazott forrásmegjelöléssel, amelyek az azt alátámasztó forrásra mutatnak. Ez azt is jelenti, hogy a Wikipédia nem az első közlés helye, nem használhatsz forrásként saját kutatómunkát vagy más olyan forrást, amelyet még nem publikáltak máshol.


Ha új tartalmat adsz hozzá, a te felelősséget, hogy azzal együtt a forrásokat is feltüntesd. Ha forráshivatkozás nélküli szöveget írsz egy cikkbe, azt nagy valószínűséggel eltávolítják majd. Mielőtt eltávolítják, általában először elhelyeznek egy forráskérő sablont, hogy a szerkesztőknek legyen idejük keresni és hozzáadni forrásokat, de az is megesik, hogy egyszerűen kitörlik, mert annyira megkérdőjelezhető az adott szöveg igazságtartalma.


Ez az bevezető megmutatja, hogyan adj a cikkekhez szövegbeli forráshivatkozásokat, és röviden kitér arra is, mit tekint megbízható forrásnak a Wikipédia.



Következő >>