Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Bevezetés a hivatkozásba VisualEditorral/1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiábólEllenőrizhetőség
Miért fontosak a források?


Forráshivatkozások hozzáadása
Automatikusan vagy kézzel


Létező források szerkesztése
Mindig van mit javítani


Források újrafelhasználása
Egyszerűen csak hasznosak


Megbízható források
Milyen forrásokat használhatunk?


Összefoglalás
Nézd át, amiről olvastál
Randall Munroe – "Wikipédista tüntető". A Wikipédisták közismerten ragaszkodnak a forrásmegjelöléshez!

A Wikipédia egyik fő irányelve, hogy a cikkek szövegének ellenőrizhetőnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy megbízható forrásoknak kell alátámasztaniuk a cikkek tartalmát. Minden olyan idézetnek vagy állításnak, amely vitatott vagy megkérdőjelezhető, illetve élő személyekre vonatkozó megállapításoknak, legyen az pozitív, negatív vagy semleges, rendelkezniük kell szövegbe ágyazott forrásmegjelöléssel, amelyek az azt alátámasztó forrásra mutatnak. Ez azt is jelenti, hogy a Wikipédia nem az első közlés helye, nem használhatsz forrásként saját kutatómunkát vagy más olyan forrást, amelyet még nem publikáltak máshol.


Ha új tartalmat adsz hozzá, a te felelősséget, hogy azzal együtt a forrásokat is feltüntesd. Ha forráshivatkozás nélküli szöveget írsz egy cikkbe, azt nagy valószínűséggel eltávolítják majd. Mielőtt eltávolítják, általában először elhelyeznek egy forráskérő sablont, hogy a szerkesztőknek legyen idejük keresni és hozzáadni forrásokat, de az is megesik, hogy egyszerűen kitörlik, mert annyira megkérdőjelezhető az adott szöveg igazságtartalma.


Ez az bevezető megmutatja, hogyan adj a cikkekhez szövegbeli forráshivatkozásokat, és röviden kitér arra is, mit tekint megbízható forrásnak a Wikipédia.Következő >>