Wikipédia:Bevezetés a hivatkozásba VisualEditorral/5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



Ellenőrizhetőség
Miért fontosak a források?


Forráshivatkozások hozzáadása
Automatikusan vagy kézzel


Létező források szerkesztése
Mindig van mit javítani


Források újrafelhasználása
Egyszerűen csak hasznosak


Megbízható források
Milyen forrásokat használhatunk?


Összefoglalás
Nézd át, amiről olvastál




A Wikipédia cikkei megbízható, publikált forrásokon alapszanak, amelyek alátámasztják a szövegben olvasható információkat. Most már tudod, hogyan adj hozzá forrásokat egy cikkhez, de milyen forrásokat érdemes használni?


A Wikipédia forrásainak három meghatározó tényezője van: a szöveg maga (például egy könyv, egy cikk, egy esszé), a szöveg alkotója (elsősorban az író), és a szöveg kiadója (például Akadémiai Kiadó). Mindhárom tényező befolyással van a forrás megbízhatóságára.


Általánosságban a megbízhatóbb forrásokban többen ellenőrzik az adatokat, a szöveg minőségét, biztosítják a jogtisztaságot. A tudományos folyóiratokat szakemberek írják és ellenőrzik, ezért általában ezek a legmegbízhatóbb források. További megbízható források még az egyetemi tankönyvek, elismert kiadók által kiadott könyvek, szakfolyóiratok, nagyobb hírlapok.(Érdemes odafigyelni, mert sokszor a hírportálokon blogbejegyzéseket vagy olvasói szövegeket is lehoznak. Ezek is lehetnek megbízhatóak, amennyiben szakértő írta őket, de az olvasók írásai általában nem tekinthetőek megbízható forrásoknak.)


A szerzői kiadású források, ahol a szerző és a kiadó ugyanaz a személy, mint például a hírlevelek, személyes honlapok, blogok, Twitter-bejegyzések, saját kiadású könyvek általában nem fogadhatóak el forrásként. Kivétel lehet, ha a szerző elismert szakember vagy kutató, akinek a témában megjelent külső kiadó által kiadott publikációja is. Ebben az esetben a szerzői kiadású forrás ‘’lehet’’, hogy megbízható (de csak az adott témán belül). Még ekkor is, lehetőség szerint használjunk külső forrásokat.


Egy forrás alkalmassága attól is függ, hogy hol használjuk. Források, amelyek felhasználhatók egy adott cikkhez, más témában már nem feltétlen megbízhatók. Mindig érdemes megkeresni az információinkhoz a lehető legjobb forrást. Élő személyekről szóló cikkekhez kizárólag a legmegbízhatóbb forrásokat használjuk. Másrészről ‘’néha’’ előfordulhat az is, hogy egy szerzői kiadású forrás is használható az írójáról.


Ezek általános útmutatók, de a megbízható források kérdésköre összetett, és ebben a bevezetőben nem tudunk minden részletére kitérni. További információkat a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Mi számít megbízható forrásnak? szócikkekben olvashatsz.



Következő >>