Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(WP:KF-K szócikkből átirányítva)
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.

 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

Mentorkeresés: Winkike vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: még nincsenek
 • Néhány szó a hátteremről: weboldalkészítő vagyok
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

a szerkesztés menne - jogi képi és jogi szövegbeli gondjaim vannak

Van egy ügyfelem aki megkért, hogy a nagyapjáról készítsek wikipedia oldalt

híres magyar festők között szerepel - Piroska János

vannak szkennelt fényképeim, vannak festményekről fényképek, van életrajz van két életrajzi album könyvem ami a forrást biztosítja

csak nem tudom most mi az első lépés ... be kell küldeni valahová valakinek a képeket és a szöveget jóváhagyásra?

Winkike vita 2018. április 13., 16:25 (CEST)

@Winkike:: Nem kell sehová sem beküldeni előzetesen a képeket és a szövegeket. Érdemes azonban saját allapon készíteni a szócikket (felső menüsor).

A szócikk szerkesztése előtti legeslegfontosabb teendőd megbizonyosodni róla, hogy kellően nevezetes legyen a szócikk alanya. misibacsi*üzenet 2018. április 13., 17:11 (CEST)

Egyszerű guglizással látható, hogy wikiképes. Érdemes ezzel kezdeni. – Wikizoli vita 2018. április 13., 20:18 (CEST)

Kedves @Misibacsi: !

Tudsz olyat aki vállalna valamiféle gyorstalpaló oktatást skype -on vagy akár személyesen (Budapest).

Nem tudok ilyenről, és nem életszerű. A WP szerkesztése offline módon történik, mindenki akkor csinálja, amikor éppen ráér. Másrészt nincsenek hivatásos "mentorok", akik csak ezzel foglalkoznának, és semmi jobb dolguk nincsen, tehát ráérnének ilyesmire. A súgó oldalakat olvasd el (vagy legalább lapozd át, hogy lásd miről írnak). Ha ezek után is elakadsz, ezen a fórumon tudsz konkrét segítséget kérni (tehát ne olyat írj, hogy elakadtam, segítsen valaki!). misibacsi*üzenet 2018. április 18., 17:52 (CEST)

Mentorkeresés: Overlord1 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Korábban ha linket csináltam akkor a --- módon lehetett. Ez megváltozott, most hogyan lehet? Overlord1 vita 2018. április 15., 09:20 (CEST)


@Overlord1: Most is így lehet wikicikkre mutató linket készíteni. Például: India. Vagy Indiában, ami így néz ki: [[India|Indiában]]. Külső linknél vagy https://w3host.hu</nowiki, vagy <nowiki>[https://w3host.hu W3host] alak használatos.RuIsZa Blue old car.svgfeedback 2018. április 15., 09:24 (CEST)

@Overlord1: Szerintem az történt, hogy központilag bekapcsolták szinte mindenkinél a vizuális szerkesztőt alapértelmezésként, és nem vetted észre az erről szóló értesítést (vagy valamiért nem volt neked). Ez esetben két lehetőséged van: vagy megismerkedsz az WYSIWYG új felülettel, ahol például a hivatkozások beszúrása a felső eszköztár OOjs UI icon link.svg Hivatkozás ikonjával vagy a Ctrl+K billentyűkombinációval szúrhatók be; vagy pedig visszatérsz a régi felülethez a OOjs UI icon edit-ltr.svg Szerkesztő váltásaOOjs UI icon wikiText.svg Forrásszöveg szerkesztése menüponttal. Ezután elvileg megjegyzi a program, hogy mit használtál utoljára, de én biztosra mennék a helyedben, és kiválasztanám a szimpatikusabb módot a Beállítások → Szerkesztés → Szerkesztési mód pontban. – Tacsipacsi vita 2018. április 15., 22:24 (CEST)

Mentorkeresés: 86.59.170.101 (vita)[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: megváltoztattátok a szerkesztés menetét.Korábban könnyű volt, most nem átlátható, pl. hogyan lehet linkre utalni?

86.59.170.101 (vita) 2018. április 15., 09:24 (CEST)

@86.59.170.101: Lásd eggyel feljebb. – Tacsipacsi vita 2018. április 15., 22:25 (CEST)

Mentorkeresés: GhostDestroyer100 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Zenei társulatok
 • Néhány szó a hátteremről: Érdeklődöm a zene iránt :) De amúgy mindenre nyitott vagyok.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Nem tudok szócikkeket formázni, de szeretném, ha nem törlődnének le az általam beküldött lapok. Egy mentort szeretnék magamhoz, hogy jobban tudjak szócikkeket írni/szerkeszteni. A "Feljavításra való szócikkek" kategóriába tartozó lapokhoz kéne segítség.

GhostDestroyer100 vita 2018. április 15., 19:03 (CEST)

@GhostDestroyer100: 1. Olvasd el a Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek oldalt, onnan mindent megtudsz. 2. Nézd meg egy korábbi formázott szócikkedet, és az alapján megtanulsz formázni. – KoBeAt Nuvola apps agent.svg üzenet 2018. április 15., 19:08 (CEST)

Új szócikk: Könnyű Közmű Program Tiborosz[szerkesztés]

Kedves Mentorok, Wikipédia olvasók!

Új szócikket szeretnék létrehozni "Könnyű Közmű Program" néven. A próbalapomon/ szerkesztői oldalamon ezt meg is tettem. A témát illetően szeretném kikérni a véleményeteket, rendben van-e tartalmilag, formailag. Továbbá ha igen, átemelhetem-e valóságos új szócikknek. Ennek menete szimplán új szócikk létrehozása és bemásolás? Tartalmilag véleményem szerint egy közérdekre számot tartó szócikkről van szó, amelyről éppen tanulmányt írok. Hasonló pl. a Széchenyi Programhoz, fontosnak tartanám, hogy az emberek tájékozódhassanak róla. Leírtam a célját, elemeit, eredményeit. Hivatkozásokkal megfelelően elláttam.

A cikk itt érhető el: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Tiborosz/pr%C3%B3balap#5.1._K%C3%A9sz%C3%BCl%C3%A9kcsere_%C3%BAjraszab%C3%A1lyoz%C3%A1sa

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv. Tiborosz

profil kép / infoboxba[szerkesztés]

Piroska János festőről szeretnék létrehozni egy wikipédia oldalt

szándékomban áll egy (lehet, hogy több) képet feltölteni a festőről (infoboxba pldául), ahol is látszódik az arcképe, de egyszerűen képtelen vagyok megugrani ezt a feladatot

ezt írja ki a kép feltöltésénél, amit nem tudok értelmezni: We could not determine whether this file is suitable for Wikimedia Commons. Please only upload photos that you took yourself with your camera, or see what else is acceptable. See the guide to make sure the file is acceptable and learn how to upload it on Wikimedia Commons.

Megjegyzés: Teljesen le vagyok döbbenve mennyire bonyolult az egész, arra képtelen vagyok, hogy elmentsem a pórba lapomat amit szerkesztettem 2 órán át

szabad pénzt felajánlani azért hogy valaki hozzon létre a számomra egy wikipédia oldalt?

– Winkike vita 2018. április 20., 13:12 (CEST)

szia! pénzt nem lehet fölajánlani, csak az egyesületnek lehet utalni. A képek feltöltését szigorúan nézik. Honnan van az a kép, amit föl szeretnél tölteni? Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2018. április 20., 13:19 (CEST)

Kedves @Zastava S. Jugoslavije.png Szajci 

Van két könyvem, lefényképeztem belőle az arcképeket, van egy vadász igazolvány, azt beszkenneltettem és abból is kivágtam képszerkesztővel az igazolványképet

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Winkike (vitalap | szerkesztései) 2018. április 20., 14:04‎

Érdemes ezeket elolvasgatni: Wikipédia:Képek, Wikipédia:Felküldési útmutató, Wikipédia:Képek licenceinek megadása. Próbaképpen 1-2 képet (ne rögtön az összeset, csak lelőhelyenként 1-et) tölts fel ide a magyar Wikire (ne a Commonsra) és várd ki, amíg véleményezik. Itt is meg fogják vizsgálni, szabad forrású-e a kép (szabadon közölhető-e, nincs-e jogvédettség alatt). A Commons-feltöltő oldal ezt a kiszűrő funkciót automatizálta, az ilyen képet fel sem engedi tölteni, kérdés és kommunikáció lehetősége nélkül. Itt a magyar Wikin könnyebben kommunikálhatsz a képeket ellenőrző, véleményező szerkesztőkkel. Az eddigiek alapján gyanítom, hogy a választott képek nem közölhetők szabadon, mert könyvekben, újságokban, interneten talált képek szerzői jogvédelem alá eshetnek, és csak ennek (igazolható) lejárta után közölhetők. (Ha itt elfogadják a képeid közölhetőségét, akkor bizonyos valószínűséggel áttölthetők a Commonsra is, ha kell). Akela vita 2018. április 20., 16:04 (CEST)