Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(WP:KF-K szócikkből átirányítva)
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.

 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

‎Varga Géza (írástörténész) és a hozzá kapcsolódó cikkek felülvizsgálata:[szerkesztés]

Komolyan mondom, nem is értem ezt a fajta értetlenkedést, és lejárató kampányt, amit Varga Géza ellen folytatnak egyesek !Munkássága példaértékű, könyei tankönyvként is megállják a helyüket. A Szentgyörgyvölgyi tehénszobrocska nekem a kedvencem, balgaság a rajta lévő jeleket karcolásoknak minösíteni, ezt rosszabb helyeken dilettanizmusnak hívják. Ezúton fejezem ki hálámat , és köszönetemet mindazért a sok hasznos információért, amit tőle tanulhattam , és kaptam ! Munkássága világviszonylatban is egyedülálló, több megbecsülést érdemelne ezen a platformon ! Kérem a további lejáratás mellőzését vele kapcsolatban ! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Szultana63 (vitalap | szerkesztései) 2017. november 20., 07:48‎

Mentorkeresés: NaviCard vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: NaviCard
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

2014.-ben a NaviCard cikk törlésre került. A cikk törlése azzal az indokkal történt, hogy az reklám. Ezt ugyan ostobaságnak tartom, de a házirendet nem én szabom itt, ezért tudomásul vettem a törlést. A véleményem az, hogy azon a platformon, ahol egy harmincszoros bankrabló cikket kaphat, vagy éppen egy nógrádmagyei médiaceleb, ott helye lehet egy informatikai fejlesztés során létrehozott szolgáltatás nevének is.

A NaviCard egy komplex tájékozódást segítő rendszer. Évente több millió turisztikai információs kártya kerül terjesztésre budapesti szállodákban, amely ebben a rendszerben működik. A rendszer használatához készített mobilalkalmazás 36 000 példányban töltötték le 95 országból. Egy használatban lévő technológiáról van tehát szó.

Nem értek a szerkesztéshez és nem is kívánok beletanulni. Ha van aki meg tudja írni a cikket, úgy kérem írjon nekem a navex@navex.hu címre.

Szabó László

Mentorkeresés: SophieAnn04 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Szűcs László (labdarúgó, kapus)
 • Néhány szó a hátteremről: a témámnak szeretnék egy szépen szerkesztett, önéletrajzszerű cikket készíteni
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: átolvastam mindent, nem tudom szépre szerkeszteni

pl. - nem tudok tartalomjegyzéket csinálni, vagy információs dobozt csinálni (5/10b), egyáltalán nem lett olyan a kinézete, mint más Wikis lapoknak.

Előre is köszönöm, aki segít nekem!

SophieAnn04 vita 2018. február 1., 19:29 (CET)

Mentorkeresés:Viktorfi75 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Képzőművészet, kultúra
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: képfeltöltés

Viktorfi75 vita 2018. február 10., 13:59 (CET)

Mentorkeresés: Szekerzs vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Szekerzs vita 2018. február 14., 17:57 (CET)Kedves Mentor!

Nagyapámról szeretnék egy wikipedia oldalt csinálni, a szöveget nagymamám írta meg, és nekem kell felrakni a wikipediára. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom ezt úgy megszerkeszteni, hogy az hasonlítson a többi életrajzra ami a wikipedian van fent? köszönöm szépen.

a szöveg:kémiai tudományok doktora, c. egyetemi tanár, iparpolitikus 


                          fénykép

Született 1925. szeptember 24. Celldömölki vasutas –családban


Elhunyt 2015. december 17. Budapest

Állampolgársága magyar

Nemzetisége magyar

Foglalkozása vegyész, iparpolitikus, c. egyetemi tanár. Több évtizeden át ipari-vezetői,

műszaki-fejlesztői, gazdaság - modernizációs tevékenység.

Nehézipari miniszter 1971-76.

Miniszterelnök-helyettes 1976-80.

Párt MSZMP KB póttagja 1962-66 , tagja 1966-85


Díjak Pfeifer Ignác emlékérem ( 1973, Magyar Kémikusok Egyesülete )

                Lengyel Köztársaság Rendje a Csillaggal (( 1976 )
                Munka Érdemrend arany fokozat ( 1989. nyugállomány )
                A XXI. század magyar vegyiparáért 2003. évi kitüntetettje, aranyérem ( Magyar
                Vegyipari Szövetség )
                Celldömölk díszpolgára  ( 2004. )
                Pro Urbe Paks cím  kitüntetettje ( 2015. ) 
                       x  x  x
                        CSALÁD


Család         Celldömölki héttagú vasutas-családban nevelkedett

Szülei Szekér János mozdonyfűtő

               Ferenczi Karolina

Felesége 1955 óta Apró Éva, közgazdász, szerkesztő, Társadalmi Szemle ( Szülők

               Mindszenti Apró Mihály, Uhrincsok Terézia )

Gyermekei dr. Szekér László, építészmérnök, sz. 1957.

               dr. Szekér Gyula, ügyvéd, sz. 1960. 

Unokái Szekér András, Szekér Balázs, Szekér Cecília, Szekér Zsigmond, Szekér Csongor


TARTALOMJEGYZÉK

1. Tanulmányai 2. Életpálya 3. Művei 4. Díjai, elismerései 5. Források

                              x. x .  x.


                            TANULMÁNYOK
  1944. érettségi a Pápai Református Kollégiumban
  1945-49 budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem, vegyész szak, diploma.
  1951 – 53 aspirantúra Moszkvában, a Szinesfém Kohászati Egyetemen. A disszertáció témája :az     
  az alumínium elektrolízis . Sikeresen védve 1953-ban Moszkvában, majd
  a Magyar Tudományos Akadémián is.

1971 – a kémiai tudományok doktora tudományos fokozat sikeres megvédése a Magyar Tudományos Akadémián, a „ Kemizálás a népgazdaságban „ témakörben.


                         ÉLETPÁLYA

1945 az Ajkai timföldgyár és aluminiumkohó laboránsa, 1950 a Fémipari Kutató Intézet tudományos munkatársa, 1951 – 53 aspirantúra Moszkvában, 1953 – 54 az alumíniumipar mérnöke, főmérnöke, 1954 -56 Nehézipari Minisztériumban az aluminiumipar iparigazgatója, 1957 -63 Nehézipari Minisztériumban miniszterhelyettes, 1963 – 71 a miniszter első helyettese, 1971 - 75 miniszter, 1975 – 80 miniszterelnök –helyettes, 1980 -84 az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság elnöke, 1984 -89 a Magyar Szabványügyi Hivatal elnöke, 1989 nyugdíj.Felelős állami beosztásai mellett mintegy másfél évtizedig oktatott a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1977 óta címzetes egyetemi tanárként.

Az 1989 előtti korszak gazdaságtörténeti jelentőségű iparpolitikusa. Meghatározó szerepe volt az irányítása alá tartozó hazai aluminium-, kőolaj-és földgázipar, a gyógyszeripar, a műanyag-, műtrágya-, petrolkémia-, az energetikai ipar korszerűsítésében, mindenekelőtt a korszerű magyar vegyipar létrehozásában és az energia-szerkezet korszerűsítésében. ( Közkeletű volt „ a vegyipar atyjaként „ való aposztrofálása.) Magas szintű és alapos szakmai felkészültség, kiváló vezetői képességek, nagytudású, vezetésre alkalmas munkatársi gárda összekovácsolása és az ipar, a fejlődés, a magyar érdekek iránti szenvedélyes elkötelezettség jellemezték.

Híressé vált munkamódszerének sajátossága volt a stratégiai gondolkodásmód és a gyakorlati megvalósítás szerves egysége, a fejlesztési problémák átfogó, hosszú távú, rendszer -szemléletű megközelítése, a súlypont-képzés, a fontos döntések előtti érdemi szakmai viták, a hazai és a nemzetközi adottságok messzemenő figyelembe vétele, a menet közbeni problémák

gyors és hatékony megoldása.Gyárak sokaságának rekonstrukciója, mintegy 100 új üzem létesítése kapcsolható nevéhez. A szellemi és gyakorlati tevékenységéhez köthető fontosabb zömében „ zöldmezős „ beruházások : TVK , Tiszaujváros, Borsodchem Kazincbarcika, Északmagyarországi Vegyiművek Sajóbábony, Dunai Kőolajfinomító Százhalombatta, Paksi Atomerőmű, Nitrogénművek Pét, Székesfehérvári Könnyűfémmű, ( Köfém, Alcoa ) , szintetikus szálgyártás Nyergesújfalu, Chinoin gyógyszeralapanyag gyártás Budapest, EGIS gyógyszeralapanyag gyártás Körmend, a Richter rekonstrukciója, fontos fejlesztései , a kőolaj- és földgázvezeték országos hálózatának kiépítése.Megannyi „ zászlóshajó „ .

Sokrétű tevékenységében éppen ezt szerette a legjobban : az új, korszerű, a technika utolsó szava szerinti gyárak létrehozását.

Figyelméből sok egyébre is futotta: például a maga nemében egyedülálló Vegyészeti Múzeum létesítésére a várpalotai Thury várban a „legmenőbb” vegyipari vállalatok anyagi támogatásával továbbá a nemzetközi játékok és versenyek lebonyolítására is alkalmas Folyondár utcai teniszpálya és sportkomplexum létesítése, vagy a NIM híres női röplabda csapatának támogatása – akikre nagyon büszke volt, s még sok másra.
                              x  x   x                                  

Kevésbé közismert jelentős szerepe a Korona haza hozatalában.

1976 májusában miniszterelnökhelyettesként kormánydelegációt vezetett az Egyesült Államokba. Fogadta G. Ford , az Egyesült Államok Elnöke , és a kormány több tagjával is tárgyalt, a kétoldalú problémák megbeszélésén túl a koronának, mint a magyar nép mindenkor nagy becsben tartott ereklyéjének és jogos tulajdonának hazánknak való visszajuttatásáról s az ebbéli eltökélt és jogos és jogos magyar igényről. Kedvező fogadtatásra talált és megszerezte a korona visszajuttatásának legmagasabb szintű pozitív ígéretét. Sikerült elmozdítania a holtpontról a korona ügyét. Mérvadó szakmai vélemények szerint „ oroszlánrésze „ volt a korona hamarosan sorra kerülő hazahozatalában. Eredményekben bővelkedő szakmai életútja mellett is élettevékenysége csúcsának és a sors ajándékának tartotta, hogy aktívan közreműködhetett a korona hazahozatalában.


3. MŰVEI

1. A magyar vegyipar helyzete és fejlesztése ( társszerzőkkel ) Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó 1

2. Kemizálás a népgazdaságban. Műszaki Könyvkiadó, 1971.

3. A kémia eredményei az iparfejlesztésben. Akadémiai Kiadó, 1972.

4 Alumíniumiparunk és a szocialista gazdasági integráció. Kossuth Kiadó, 1975.

5. Az alumínium jelentősége a műszaki fejlesztésben. Akadémiai Kiadó, 1975.

6. Elektroenergetika evropejszkih sztran cslenov Szoveta Ekonomicseszkoj Vzaimopomoscsi

  ( társszerzőkkel ) Izdatelsztvo „ Energija „, 1978.

7. Magyar gazdaság – világgazdaság. Kossuth Kiadó, 1978 8. Aluminevaja promüslennoszty Vengrii i szocialiszticseszkaja Integrácija. „ Metallurgija „ , 1978 9. Az alumíniumprogram. Műszaki Kiadó, 1979. 10. Iparfejlesztés – műszaki fejlesztés. Kossuth Kiadó, 1982. 11. Ipar és műszaki fejlesztés hazánkban az 1980 – as években. Akadémiai Kiadó, 1984. 12. Műszaki fejlesztés – versenyképesség. Kossuth Kiadó, 1984. 13. Kemizálás és a magyar vegyipar ( társszerzőkkel ). Műszaki Kiadó, 1985. 14. Vegyipar és kemizálás hazánkban az 1980 – as években. Akadémiai Kiadó, 1987. 15. Életút –interjú kötet, kézirat, Országos Széchenyi Könyvtár ( 1987. Kérdező Laki Mihály szociológus, Szövetkezet kutató Intézet ) A család tulajdonában.

Számos cikket, tanulmányt publikált folyóiratokban ( Társadalmi Szemle, Közgazdasági Szemle, Kémikusok Lapja ). Sok tucatnyi – ismeretterjesztő jellegű írást – publikált országos napilapokban.


4. Díjai, elismerései

Pfeifer Ignác emlékérem ( 1973,Magyar Kémikusok Egyesülete )

Lengyel Köztársaság Rendje a Csillaggal ( 1976 ) Munka Érdemrend arany fokozat ( 1989, nyugállomány ) A XXI. század magyar vegyiparáért 2003. évi kitüntetettje, aranyérem ( Magyar Vegyipari Szövetség ) Celldömölk díszpolgára ( 2004. ) Pro Urbe Paks cím elismerés ( 2015 )


Források

1„ A XXl. század magyar vegyiparáért „ a Magyar Vegyipari Szövetség aranyérme 2003. évi kitüntetettje, a kitüntetés indokló szövege

2 Dr. Szekér Gyula 80 éves ( A Magyar Kémikusok Lapjának a 80.-ik születésnap tiszteletére megjelentetett ,2005. 8 – 9. különszáma bevezető cikke Szekeres Gábortól, a MKL-ja örökös főszerkesztőjétől ) 3 Személyes hangvételű beszélgetés a 80 éves dr. Szekér Gyulával ( Szekeres GáboMKL. különszám, 2005. 8 -9 ) 4 Szekér Gyula : A korona hazatérésének előkészítése . Visszaemlékezés, História , 2004. 8. szám 5 Javaslat a Széchenyi – díj Bizottságnak Dr. Szekér Gyula kitüntetésére, érdemei elismeréseként (Szabó Benjamin István, Állami Díjas villamosmérnök, Láczai Szabó Tibor Állami Díjas gépészmérnök, nukleáris szakmérnök, Pónya József Állami díjas villamosmérnök ) 6 SZEKÉR GYULA ( 1925 – 2015 ) Magyar Kémikusok Lapja, 2016. 3. szám 7 Biográf ki kicsoda

Település cikk felépítése[szerkesztés]

Milyen szakaszcímek és milyen sorrend ajánlott a település(rész)ek cikkeinél? Konkrétan most Brassópojána cikket javítgatom; jó lesz így? Nézegettem jópár települést, de mindegyiknél másképp van. Köszönöm, Whitepixels vita 2018. február 15., 21:11 (CET)

@Whitepixels: Országoknál EZT a szisztémát kellene alkalmazni, ez akár kiterjedhet a településekre is, egy-két szakasz kivételével. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. február 15., 21:15 (CET)
@Whitepixels: Wikipédia:Erdély-műhely/Egységesítés; ugyan formálisan soha nem szavaztuk meg, de nagyjából ezt alkalmaztuk. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. február 16., 06:15 (CET)

Köszönöm! Rémlett, hogy voltak ilyesmik, csak nem találtam. Whitepixels vita 2018. február 16., 14:24 (CET)