Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(WP:KF-K szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.

 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

saját domain alatti wiki[szerkesztés]

Sziasztok!

Van egy saját domain alatti wiki oldal, amit szeretnék a saját domain-em alatt magyarul kiadni. milyen formában van erre lehetőség? wf.mail.ru/wiki

Köszönöm – Aláíratlan hozzászólás, szerzője MasterFUN (vitalap | szerkesztései) 2019. október 15., 13:43‎

Mentorkeresés: Hankukac vitaplzslt[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Hankukac vita 2019. november 23., 14:44 (CET)

Mentorkeresés: Csakaborzsony vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Pár szócikket bővítettem (és még folytatom): Santo Stefano Rotondo, Hanauer Árpád István, Lászai János.
 • Néhány szó a hátteremről: Történelem és földrajz szakos tanár, informatikus könyvtáros végzettségem van, vallási kérdések is érdekelnek.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Még minden lehetőséget és problémát nem látok át. Feltöltöttem egy képet Zimányi Gyuláról a Commonsba (első képfeltöltés), nem tudtam megadni, hogy 70 éve publikált képről van szó, ami közkinccsé teszi, nem értem a licenceket, az egyik automatikusan bejelölődött, de nem biztos, hogy az a jó. Zimányi Gyula szócikkhez betettem a képet, viszont a kép felett megjelent egy szöveg, [[Fájl:|200px]]. Nem tudom, hogy miért jelent meg és nem tudom eltüntetni. Ez az aktuális problémám, de rendszeresen előfordul szerkesztés közben ez-az, aminek kezelésében jó lenne, ha tudna valaki segíteni. Csakaborzsony vita 2019. november 26., 22:17 (CET)
Szia Csakaborzsony! Annyi volt csak a "hiba" - ami nem hiba, csak wikipédiás logika -, hogy amikor az infobox "kép" sorába teszünk egy fotót, akkor azt nem kell linkké alakítani, és nincs szükség a File: "előnévre" sem. Vagyis a
|kép = [[File:Zimányi Gyula.jpg|thumb|Zimányi Gyula 1940-ben]]
helyett a
|kép = Zimányi Gyula.jpg
|képaláírás = Zimányi Gyula 1940-ben
a helyes sorrend. Palotabarát vita 2019. november 26., 22:26 (CET)
Remek, köszönöm szépen.Csakaborzsony vita 2019. november 26., 22:30 (CET)

Források[szerkesztés]

Létrehoztam ezt az oldalt, hosszas tanakodás után: Theodor Abeling. Rövid, nagyon rövid, nem is csináltam volna meg, ha nem lett volna eleve egy ugyanekkora cikk a német wikin a személyről - így talán a nevezetesség valahogy igazolható... A problémám az, hogy a német oldalon forrásként (meg úgy általában) mindössze egyetlen, nem klikkelhető hivatkozás van, egy 1935-ös lexikon, aminek nincs fenn digitalizált változata. A német szerkesztőknek ezzel nem volt különösebb gondja, a cikk csaknem egy éve él, semmilyen sablon nincs rajta, még szakaszcsonk sem, amit én azért kitettem, mert két sor kevés... Átvettem én is ezt a forrást, mivel másikat nem találtam sehol a neten, jó ez így? Megbízható a német wiki annyira, hogy "bemondásra" elhiggyük és átvegyük ezt a lexikont? Viröngy vita

Viröngy én úgy gondolom, hoyg teljesen jól csináltad, hiszen az összefoglalód alapján ennél többet nem tudtál tenni. Én is futottam vele egy kört, de kb. ugyanoda jutottam, mint te. Még mindig jobb egy számunkra ismeretlen forrást átvenni, mint forrás nélkül hagyni. Palotabarát vita 2019. november 30., 11:51 (CET)

Mentorkeresés: Boomer7793 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Hogy tudok egy vadonatúj lapot létrehozni ? Boomer7793 vita 2019. december 1., 11:34 (CET)

@Boomer7793: wegyelőre szerintem a próbalapodon kísérletezgess: ha be vagy jelentkezve, a böngészőben a legfelső vízszintes menüsorában találod a próbalapra mutató linket, ahol a nicknevedet is olvashatod. Ha beleírsz valamit a próbalapra, a változtatások elmentése/közzététel gombra kattintva tudod elmenteni. Palotabarát vita 2019. december 1., 12:02 (CET)

Mentorkeresés: Széchenyi Ágnes vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Széchenyi Ágnes vita 2019. december 1., 11:41 (CET) Kedves egyelőre még ismeretlen mentorom! Széchenyi Ágnes vagyok, irodalomtörténész, az MTA-tól elvett kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. A Lukácsy András szócikket tettem fel. Lukácsyt jól ismerem, 90. évében van. Szeretne magáról jelet hagyni az internetes felületen. A szócikket közösen írtuk, nehezen tudtam megértetni vele, hogy ez nem az öndicséret fóruma. (Ő nem használ számítógépet, nem is tudja, mi a világháló, csak hallomásból.) A lehetőségig kiirtottam a szubjektív önminősítéseket. Azt szeretné, ha a könyvei címlapjai felkerülnének, s ez ügyben (is) szeretnék segítséget kérni. A fotókat tőle kaptam, a család szkennelte be. Ezeket kellene még feltenni. Nem értem, a könyvek kicsinyített címlapjainak felkerülése valóban szerzői jogi kérdés? Ha igen, hogyan kell megoldani? Köszönöm előre is a segítséget. Széchenyi Ágnes

Kedves Ágnes! Igen, sajnos többnyire szerzői jogi kérdés. Ha a könyvet tipográfus tervezte, és az alkotásnak minősül, akkor a készítőjének szerzői jogai keletkeztek a borító vonatkozásában. Azért kardinális kérdés ez, mert mifelénk nem egyszerűen illusztratív céllal teszünk fel képet, hanem minden egyes kép - a beküldött szövegekhez hasonlóan - szabad felhasználásúvá válik. Vagyis a feltöltést követően már nem vonatkozik rá a minden jog fenntartva jogvédelem (a bekarikázott C), hanem egy speciális jognyilatkozat keretében bizonyos feltételek mellett bárki bárhol felhasználhatja (lásd: [1]). Vagyis ahhoz, hogy egy kép megjelenjen a Wikipédián, az alkotójának hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a jövőben a képét (ebben az esetben: a könyvborítóját) felhasználhatják máshol. A helyzetet bonyolítja, hogy az alkotón kívül a könyv kiadójának (azaz annak, aki fizetett az alkotónak, hogy elkészítse ezt a borítót) szintén hozzá kell járulnia ehhez. Egyfelől nem is nagyon szoktuk forszírozni, hogy könyvborítók kerüljenek fel a Wikipédiára, másfelől nem is teljesen lehetetlen az ügy, hiszen számos kiadó, grafikus, tipográfus adott már ilyen értelmű nyilatkozatot, és persze ott vannak a száz-kétszáz évvel ezelőtt készült könyvborítók, amelyeket már nem véd a szerzői jog.
Van arra is lehetőség, hogy csak a kiadó engedélyét szerezzék be, ebben az esetben a kép csak bizonyos feltételek mellett lenne felhasználható, nem kerülne be a Commons nevű nagy gyűjteményünkbe, ahol a szabad felhasználású képeinket tároljuk, hanem csak itt a magyar Wikipédián jelenne meg (tehát ha később Lukácsy Andrásról készülne angol, német, francia stb. szócikk, azokban nem tudnák felhasználni a borítót). De ilyen esetben is bizonyos feltételek mellett felhasználhatóvá válhat a borító képe.
Azért is megfontolandó, hogy az ember belevágjon egy ilyen mérvű szervezőmunkába, mert a szócikkekben legfeljebb egy-két könyvborító fér el, nem szoktuk az adott szerző összes könyvének a grafikáját elhelyezni a cikkben, mert átláthatatlanná tenné, és elvonná az olvasó figyelmét az írott szövegről. Én azt gondolom, hogy egy, legfeljebb két olyan könyv esetében érdemes belekezdeni a procedúrába, melyeknek a szerzője és a kiadója is elérhető, és várható, hogy megadják a nyilatkozatot, de arra semmiképpen sem érdemes törekedni, hogy az összes könyv esetében beszerezzék az engedélyt, mert nagy valószínűséggel nem tennénk bele mindegyiket a cikkbe. Palotabarát vita 2019. december 1., 12:20 (CET)