Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(WP:KF-K szócikkből átirányítva)
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

Quintus Pontius Pilatus házastársa sor javítandó az infoboxban[szerkesztés]

Sziasztok! A Quintus Pontius Pilatus lapon az infoboxban a házastársnál a "Pontius Pilate's wife" szöveg szerepel, feltehetőleg mert az angol wikin ez a belinkelt cikk neve. Át kéne írni ezt a sort, vagy jobb ötlet híján elrejteni, de nem jöttem rá, hogyan lehet. 86.59.236.139 (vita) 2017. április 14., 22:03 (CEST)

@Csigabi: Nem Claudia Procula az? – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. április 14., 22:10 (CEST)

Az egyik neve az, bár az Újszövetségben nem szerepel a neve. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. április 14., 22:22 (CEST)

Mentorkeresés: Hepizorall vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Toroczkai László
 • Néhány szó a hátteremről: Toroczkai László személyi asszisztense vagyok, szeretném frissíteni, fejleszteni az oldalát, de életemben most először járok szerkesztöi felületen.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Főképp a fotókkal vannak gondjaim, a legtöbb kép saját, közös munkánk során én készítetten öket, de általs megjelentek már több helyen és igy nem tudom feltölteni, mert azt az üzenetet kapom, hogy szerzői védelem alatt állnak, holott sajátjaim. Hepizorall vita 2017. április 18., 00:23 (CEST)

@Hepizorall: Üdvözlet! A Wikipédia:Engedélykérés lapon találhatsz infomrációkat erre az esetre. Ha további információra van szükséged, írj nyugodtan! – Rakás vita 2017. április 18., 06:56 (CEST)

Mentorkeresés: Él-e még a szócikkíró verseny? Lacidd23 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:

Most akartam indítani, de... lássuk, hogy mi lesz.

 • Néhány szó a hátteremről:

Több mint 20 éve dolgozom számítógép-kezelőként. Imádok írni, olvasni, rajzolni, tervezni, zenét hallgatni, meditálni, játszani stb. Hét évig újságíró, olvasószerkesztő, korrektor és tördelőszerkesztő voltam az Udvarhelyi Híradó napilapnál, 1996. szeptember 1. és 2003. augusztus 31. között, Hargita megyében, Erdélyben. Anyanyelvem a magyar, de kiválóan ismerem a románt is, mert Brassóban születtem, vegyes óvodába, iskolába jártam. Másodéves vagyok a Budapesti Metafizikai Szellemtudományi Akadémia Marosvásárhelyre kihelyezett tagozatán. (Ugye nem az anyagi hátteremről kellett volna írnom...?) Egy éve itthon dolgozom.

 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

2017. március 28-án neveztem be a CEE Tavasz 2017 (Közép- és kelet-európai tavasz) nemzetközi szócikkíró versenyre. (Akkor tudtam meg a létezését.) Az a kérdésem, hogy ez a verseny él-e még? Mert sehol nem látom már a kiírást, annak ellenére, hogy eredetileg 2017. március 21. és 2017. május 31. között volt megszervezve. Március 28-án regisztráltam, szócikkeket viszont most kezdenék írni, mert előbb be kellett fejeznem a korábban elvállalt munkámat.

Hálásan köszönöm előre is a választ.

Szépséges napot kívánok!

Tisztelettel, Dávid Laci :)

Lacidd23 vita 2017. április 23., 14:28 (CEST)

Kedves Laci! A verseny még természetesen él, ITT a lapja, szócikket pedig ITT tudsz nevezni! Jó szerkesztést! ;) – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 23., 14:36 (CEST)

Mentorkeresés: Bereger vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Tamboo

Bereger vita 2017. április 24., 17:59 (CEST)

Mentorkeresés: Kérdéseim még a CEE Tavasz 2017-tel kapcsolatosan Lacidd23 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Most kezdek.
 • Néhány szó a hátteremről: Már írtam a tegnap.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Kérdéseim még a CEE Tavasz 2017 (Közép- és kelet-európai tavasz) nemzetközi szócikkíró versennyel kapcsolatosan:

1.A Tematikus hetek szerint Romániáról május 9. és 15. között lehet(ne) szócikkeket írni. Ezt kötelező ilyen szigorúan betartania annak, aki versenyzik, vagy ez csak ajánlás?

2.A szócikket, amelyiket megírtam magyarul, írhatom még románul és netán angolul is, hogy részt vegyek velük a versenyen, ha betartom a szerkesztési szabályokat (legalább 300 szó stb.)? Ez külön-külön szócikknek számít egyazon témán belül?

3.Ha olyan személyről, dologról, eseményről írok netán, amelyik nem való éppen a Wikipédiára, mert nem elég közismert, híres stb., akkor azt hová küldjem, hová töltsem fel? (Valahol olvastam erről egy cikket a Wikipédia társairól, testvéreiről, de már nem találom a sok link között…) Ilyen szócikkben lehetnek a Wikipédiára mutató linkek?

Hálásan köszönöm előre is a válaszokat.

Csodás napot kívánok!

Tisztelettel, Dávid Laci :)

Lacidd23 vita 2017. április 24., 20:18 (CEST)

1.) akkor írsz amikor jólesik (legalábbis a verseny végéig). Ha megnézed a nevezett cikkeket, lehet látni, hogy senki sem követi a tematikus heteket. 2.) más nyelven írt cikkel az adott nemzeti Wikipédia versenyében vehetsz részt. A románoknál van CEE-verseny, de van egy olyan gyanúm, hogy romániai témával oda nem lehet nevezni (nálunk sem lehet magyarral). Az angol wikin szerintem nincs CEE, ez a közép- és kelet-európai országok számára van kitalálva egymás jobb megismerésére. – Hollófernyiges vita 2017. április 28., 10:34 (CEST)

Mentorkeresés: Hová kell feltölteni a kész szócikkeket? Lacidd23 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Nemsokára...
 • Néhány szó a hátteremről: Erről már írtam.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Nem találom azt az oldalt, ahová feltölthetem a kész szócikkeket.

Legalább egy linket kérek, amelyik oda mutat.

Hálásan köszönöm előre is.

Nagyszerű estét kívánok!

Tisztelettel, Dávid Laci :)

Lacidd23 vita 2017. április 27., 17:26 (CEST)

Ez attól függ, hogyan csináltad. Ha valami wikin kívüli szerkesztőben, akkor be kell másolni a szerkesztőablakba és elmenteni. A szerkesztőablak automatikusan megjelenik, ha az új cikkcímnek szánt fogalmat beírod a keresőbe és a keresési eredmények piros linkjére kattintasz. A szövege is az, hogy ilyen cikk még nincs, hozd létre. – LADis LA ék.jpgpankuš 2017. április 27., 18:13 (CEST)

Hogyan válaszolhatok a mentor megjegyzéseire? Lacidd23[szerkesztés]

Én már végképp nem igazodom el a Wikipédián, annyi link van egymás hegyén-hátán...

Feltöltöttem három új szócikket és a hozzájuk tartozó fényképeket. A mentor, aki szerkeszti azokat, megjegyzést fűzött a képekhez, kérdést tett fel a vitalapon.

Hogyan válaszolhatok a mentor megjegyzéseire, kérdéseire? Sehol nem találom a megfelelő gombot erre...

És már azt sem találom, hogy hol kérhetem mentor segítségét a szerkesztéshez.

Hálásan köszönöm, ha valaki útbaigazit.

Remek napot kívánok!

Tisztelettel, Dávid László :) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Lacidd23 (vitalap | szerkesztései)

Legegyszerűbb ugyanott válaszolni, ahol a kérdést feltették: megnyomod a forrásszöveg szerkesztése gombot a szakaszcím mellett. – Vépi vita 2017. április 28., 13:24 (CEST)

Mentorkeresés: Válasz a mentorok kifogásaira Lacidd23 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Kedves mentorok!

A.Nálunk Romániában sokkal egyszerűbbek a szerzői jogok, nem úgy, mint nálatok az Egyesült Államokban. Itt elég, ha a szöveghez, képhez, egyéb alkotáshoz feltüntetjük a szerzője nevét, a honlap linkjét stb. (Biztosan tudom, mert 7 évig voltam újságíró, olvasószerkesztő, korrektor és tördelőszerkesztő Székelyudvarhelyen.) És én ezt meg is tettem minden esetben, amikor a szócikkeket és a fényképeket feltöltöttem.

B.Három szócikket írtam: 1.Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, 2.Kutyaszánhajtás, 3.Szabó Károly (rendező, operatőr, forgatókönyvíró). Mindhármat többször is elolvasta az interjúalanyom, Szabó Károly, aki írásbeli beleegyezését adta nekem ezek megjelentetéséhez a Wikipédián. Szabó Károly jelenleg a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Látvány- és hangzóanyagrészlegének a vezetője, előzőleg pedig az intézménynek az igazgatóhelyettese, illetve igazgatója volt. Szabó Károly továbbá Székelyudvarhelyen ismert és elismert rendező, operatőr és forgatókönyvíró, 2004-ben pedig román országos bajnok volt a kutyaszánhajtás sportágban. (Mindezt fel is tüntettem a szócikkekben.)

A fényképeket Szabó Károly bocsátotta a rendelkezésemre, ehhez is írásbeli engedélyét adva nekem, tudva, hogy nyilvánosságra fognak kerülni a Wikipédián. A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárat ő maga, Szabó Károly fényképezte, és ezt fel is tüntettem a fénykép leírásánál. Egyébként a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár egy közintézmény, bárki szabadon lefényképezheti anélkül, hogy erre előzetes engedélyt kellene kérnie az intézmény vezetőségétől.

A második fényképen Szabó Károly van személyesen, amint éppen részt vesz a román országos kutyaszánhajtó-bajnokságon, a négyes kutyás fogatával. A fényképet ő maga bocsátotta a rendelkezésemre.

A harmadik fényképen szintén Szabó Károly van személyesen, kamerával a vállán. A fénykép jobb alsó sarkában fel van, volt tüntetve a szerzőjének a neve (Könczey Zsolt), amit egyébként én is feltüntettem a fénykép leírásánál.

C.A kifogásaitokról tájékoztattam az interjúalanyomat, Szabó Károlyt. Azt felelte, hogy gondolkozik mindezen.

Addig is varázslatos majálist kívánok nektek, kedves mentorok!

Hálásan köszönöm a kifogásaitokat. Tanulságos veletek együtt dolgozni.

Maradok tisztelettel, Dávid László :) Lacidd23 vita 2017. április 29., 15:48 (CEST)

A szövegekkel és a képekkel kapcsolatos esetleges jogsértések rendezéséről részletesen olvashatsz azokon a sablonokon, amelyek megjelentek a szócikkeidben („A szócikk szerzőjének...”), illetve a vitalapodon megjelent figyelmeztetésekben. Csakis az ott leírt uta(ka)t követve tudod tisztázni a problémákat, másképpen nem. Üdv, – Vépi vita 2017. április 29., 16:04 (CEST)

Szabó Károly (rendező) szócikkével kapcsolatosan Lacidd23[szerkesztés]

Tisztelt Mentor!

Hálásan köszönöm Szabó Károly (rendező) szócikkének a jóváhagyását és megjelentetését a Wikipédián.

A születési dátumát én javítottam ki 1969. március 16.-ra, mert akkor született. Eredetileg csak 1969-et írtam. (A jobb oldalon található szövegmezőben nem tudtam kijavítani!)

Az alábbi linken lehet ellenőrizni.

https://www.facebook.com/SzKarcsi

Amint lehetséges, hozok róla egy másik fényképet.

Előre is köszönöm a megértését és a segítségét.

Tisztelettel, Dávid László :) Lacidd23 üzenőlapja  2017. április 29., 20:39‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)


1. A hozzászólásodat mindig írd alá (wikisen, azaz négy hullámvonallal ~~~~, vagy a szerkesztőablak felső sora 3. elemére kattintva - ez ceruzaszerűség)
2. Lehetőleg írj folyamatosan, hogy ne legyen nagyon szellős a szöveg.
3. A január 1. dátum a harmadik forrásból van (port.hu), a FB nem forrás, de nem is találtam ott sehol a március 16-ot. Ha ez utóbbi az igaz, arra kellene valamilyen (írott) forrás. Az infoboxban nem tudod javítani, mert az a Wikidatából jön. Majd kijavítom ott is, ha lesz megbízható forrás erre. Wikizoli vita 2017. április 29., 21:23 (CEST)

Tisztelt Wikizoli! 1.Köszönöm a javítást. Szólok az interjúalanyomnak, hogy a port.hu-n elírás van, és megkérem, hogy javítsák ki. A fb-n csak azok látják a születési dátumot, illetve a teljes névjegyet, akik Szabó Károly megjelölt ismerősei... (Bocsánat, erről megfeledkeztem.) 2.Szabó Károly utolsó két filmjénél módosítottam. Nem az utolsó filmje szól a pálinkafőzésről, hanem az utolsó előtti, amelyiknek a címe: Kismértékben gyógyszer... Itt lehet ellenőrizni: http://www.filmtett.ro/filmalkoto/167/szabo-karoly (Bocsánat az elírásért.) Hálásan köszönöm a megértést és a javítást. Tisztelettel, Dávid László :) Lacidd23 vita 2017. április 30., 15:02 (CEST)