Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(WP:KF-K szócikkből átirányítva)
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

Mentorkeresés: Zsomborfeher vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Zsomborfeher vita 2017. augusztus 12., 01:49 (CEST)

@Zsomborfeher:: Ez a fenti három sor azért van ott, hogy oda írd be a megfelelő információkat, hogy a megfelelő segítséget meg tudjuk adni. Ha csak kipróbáltad a szerkesztést, arra van külön ez az oldal, oda mindenfélét be lehet írni: WP:HOMOK. misibacsi*üzenet 2017. augusztus 12., 09:37 (CEST)

Milyen időintervallumban ellenőrzik a cikkeket?[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 19., 13:20 (CEST)

Két hete módosítottam egy cikket a wikipédiában: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%91v%C3%A1rosi_Nagycirkusz

És még mindig ellenőrzésre vár. Mikor fog ellenőrzésre kerülni?

Nagyon szépen köszönöm! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Pusztai.dani.uj (vitalap | szerkesztései) 2017. augusztus 14., 16:34‎ (CEST)

@Pusztai.dani.uj: Sajnos elég nagy a lemaradás – közel két hónapja is vár szócikk ellenőrzésre. Ha zavar, hogy ellenőrizetlen a szerkesztésed, írhatsz az ellenőrzéseket végző járőrök üzenőfalára, ahol valószínűleg pár órán belül észreveszi valaki a kérésedet és ellenőrzötté teszi a szócikket. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 14., 18:22 (CEST)
@Pusztai.dani.uj: Ellenőriztem. Legközelebb a Járőrök üzenőfalán kérd, ha soron kívüli ellenőrzést szeretnél. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 19., 13:20 (CEST)

Mentorkeresés: GIMEX-Hidraulika Kft. vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: GIMEX-Hidraulika Kft.
 • Néhány szó a hátteremről: Cégem wikipedia oldalát szerkesztem
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Túl sok változtatást hajtottam végre egy időben, melyek még nem kerültek jóváhagyásra. Mit tegyek?

GIMEX-Hidraulika Kft. vita 2017. augusztus 15., 15:29 (CEST)

Arany János Balladái Zichy Mihály rajzaival, Wikiforrásra?[szerkesztés]

Zichy-arany-cropped-p012.jpg

Feltöltöttem ezt a könyvet szkennelve a commons:Category:Illustrations to János Arany's ballads by Mihály Zichy kategóriába. Érdemes-e a wikiforráson lapokat létrehozni rá, hogy könnyen megtalálható, lapozható és letölthető legyen? Vedd észre, hogy ez egy kalligrafikus és illusztrált könyv, ezért (az előszó kivételével) a teljes szkennelt oldalképek hasznosak, nem érdemes csak szöveges átiratot közölni. Lásd még s:Szerző:Arany János.

Cross-postoltam a Wikiforrás kocsmafalról, mert azt hiszem, azt kevesen nézik, és azért ide, mert a Wikiforrások szerkesztésében kezdő vagyok. – B jonas (vita) 2017. augusztus 18., 18:38 (CEST)

Szerintem igen: szabad és értékes forrásmű. Korábban láttam más nyelvű Wikiforrásokról bemutatót, hogy a képet és a leiratot egymás mellett lehetett nézni valamilyen eszközzel. Ilyen esetekre hasznos lehet, de fejből már nem emlékszem, milyen eszköz volt, vagy hogyan működött, és nem vagyok igazán járatos a Wikiforrásban sem. Ha szükséges, megpróbálok utánanézni. Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 20., 00:56 (CEST)

Én is próbáltam utánaolvasni. Eddig azt láttam, hogy az irányelv szerint a Wikiforrásokra több oldalas szkennelt dokumentum képét djvu formátumban kell felrakni. A Wikiforrás ezeket valahogy értelmesen kezeli. Csakhogy ez mind arra az esetre vonatkozik, amikor a szkennelt kép nem a végső cél, hanem csak közbülső termék arra, hogy átírt szöveggé és kivágott képekké alakítsd át, illetve az ellenőrzést szolgálja, ha az átírás már megtörtént. Csakhogy itt nem erről van szó: még ha szöveges átiratot készítenék is, nem az a cél. Jó lenne példákat találni hasonló csupa-grafika könyvre, amit már fölraktak a Wikiforrásra, de ilyet eddig nem láttam. (Persze minden nyelvű Sikiforrás különböző irányelveket fogadhat el, de a magyar wikiforrás elég kicsi, ezért ott lehet, hogy nincs kialakult gyakorlat.)
A másik lehetőség, hogy a Wikiforrásra nem rakok semmit, hanem valahogy a Commonson teszem navigálhatóvá a könyvet, de ilyesmire sem láttam jó példát.
Mindenesetre köszönöm a megerősítést, @Samat:.
b_jonas 2017. augusztus 20., 02:50 (CEST)
Ha a Commonsra szeretnéd feltölteni, akkor is praktikus DjVu-t használni, hiszen az sok oldalt tud tárolni, a Commonson kiválóan lehet navigálni benne (olvasóprogram viszont valószínűleg az olvasók többségének nincs hozzá, ebből a szempontból jobb a PDF, bár az meg valószínűleg nagyobb fájlméretet eredményez, és egyébként is fúj, kereskedelmi :-)). – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 20., 21:27 (CEST)

Beállítások[szerkesztés]

 1. Hol lehet a beállításokban módosítani, hogy a képre kattintva a MediaViewer jelenjen meg, vagy a Commons leírólapjára ékezzek?
 2. Hol lehet azt beállítani, hogy a Más nyelveken bal oldali menüben milyen nyelvek jelenjenek (pontosabban ne jelenjenek) meg? (A fordítási eszköz teszi oda a szürke linkeket, hogy „Oldal fordítása X nyelvre”, de igencsak felszaporodtak).

Köszi: Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 20., 01:02 (CEST)

1. A beállításokban a „Lapok megjelenítése” („Appearance”) fülön a „Képnézegető engedélyezése” („Enable Media Viewer”) checkbox szabályozza ezt. Ha be van kapcsolva, akkor a Media Viewer jelenik meg. Ha nem, akkor a kép leírója azon a wikin, amin nézted a képet. A commonsra innen a „megtekintés itt: wikimédia commons” („view on wikimedia commons”) füllel juthatsz el, ezt a fület ott találod, ahol a közönséges oldalakon a „szerkesztés” („edit”) fület. – b_jonas 2017. augusztus 20., 02:40 (CEST)

Köszönöm, sikerült. Jó helyen kerestem, csak nem voltam elég figyelmes. Jól elbújik az oldalon. Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 21., 00:09 (CEST)

2. A normál (kék) linkek pontosan kilencen vannak, ez alól egyetlen kivétel, ha összesen nincs kilenc. Ezek tanulásos alapon jelennek meg: kiindulnak a földrajzi területen gyakori nyelvekből és a Bábel-sablonokból, majd azt nézi, hogy mire kattintasz. A Tartalomfordító szürke linkjei (ha jól értem) azokhoz a nyelvekhez jelennek meg, amiken be van kapcsolva az eszköz. Tehát ha soha nem akarsz magyarról katalánra fordítani, akkor a katalán Wikipédián kell kikapcsolnod a béta funkciót, és onnantól a magyaron nem fog megjelenni. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 20., 22:14 (CEST)

A francia wikin kikapcsoltam, de továbbra is megjelenik a szürke nyelvi link. A lengyel wikin nem is volt bekapcsolva, így ott nem is tudtam kikapcsolni. Mindkét link továbbra is ott van az olyan szócikkeknél, ahol nincs még meg ez a két nyelvi változat. Esetleg más ötlet? :) Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 21., 00:09 (CEST)
Egyébként nem más wikiken kapcsoltam be a bétafunkciót (szerintem máshol nem is kapcsoltam be vagy használtam), hanem a huwikin belül használtam az eszközt. Akkor jelentek meg a linkek, amikor egyszer (többször) teszteltem az eszközt kíváncsiságból. Ezt viszont megjegyezte, és nem tudom, hogyan lehet elfelejtetni vele. Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 21., 00:14 (CEST)
Most én is bekapcsoltam (eddig csak a dokumentációt tanulmányoztam), és rögtön gyanús lett a feröeri. :-) A kódból az látszik, hogy felhasználja az aktuális wikin beállított felületnyelvet, a böngésző által preferáltnak jelölt nyelveket, valamint a legutóbb használt nyelveket. Utóbbit a UniversalLanguageSelector szolgáltatja, így akkor is kerülnek ide nyelvek, ha a kompakt linkek listájából választasz ki egyet, vagy esetleg arra vetemedsz, hogy a magyar Wikipédia felületnyelvét átállítsd valami másra. A legutóbbi nyelveknél is kilenc a határ, ezeket a helyi tárolóban tartja (localStorage), de hogy azt hogy kell törölni… Ha megmondod, milyen böngészőt használsz, megpróbálhatok utánanézni, de nincs kedvem négy böngészőhöz kikeresni, hogy aztán háromra ne legyen szükség. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 21., 00:59 (CEST)

Elnézést, én csak azt szeretném tudni hogy hogyan lehet a lapot elmenteni?