Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)/Archív36

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kalkulátor beágyazása

Üdv!

Ma kezdtem próbálgatni a szerkesztést a próbalapomon. Szerkesztő:Fellegis/próbalap

Egy kalkulátort szeretnék beilleszteni, ami html/javascript alapú. (Calc alcím). Beillesztettem html kódként, de csak a kód jelenik meg, maga a kalkulátor nem. (saját készítésű, webserveren és fájlként nyitva is működik böngészőben)

Hogyan lehet elérni, hogy maga a kalkulátor jelenjen meg ? -fs- vita 2023. szeptember 6., 14:50 (CEST)

Szia! A MediaWiki saját kódot használ, így nem tudsz kódot beilleszteni. A JavaScript beillesztéséről a Szerkesztő:Tilar Vehulor/JavaScript segédeszközök használata oldalon van egy készülő segédlet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. szeptember 6., 15:40 (CEST)

Biztos, hogy a számológépednek a Wikipédián a helye? – B.Zsolt vita 2023. szeptember 6., 22:55 (CEST)

Bonyolultabb képleteknél hasznos lenne, ha ki lehetne próbálni kézzel bevitt értékekre, hogy hogyan is működik. -fs- vita 2023. szeptember 9., 23:31 (CEST)

Eltűnt a "Szerkesztés", csak forrásszöveget tudok szerkeszteni

Eltűnt a "Szerkesztés", csak forrásszöveget tudok szerkeszteni. Hol a hiba? -fs- vita 2023. szeptember 9., 23:28 (CEST)

@Fellegis: A beállításaid között a Szerkesztés fülön engedélyezve van a vizuális szerkesztő? FoBe üzenet 2023. szeptember 12., 16:08 (CEST)
Másik lehetséges magyarázat: bizonyos névterekben a vizuális szerkesztő nincs bekapcsolva. A cikkek, a cikkjelöltek, a szerkesztői lapok esetében például engedélyezve van, a Wikipédia névtérben meg nem. FoBe üzenet 2023. szeptember 12., 16:10 (CEST)

Mentorkeresés: WiktóriaDesi vita

  • Témáim a Wikipédiában: Földes Jolán
  • Néhány szó a hátteremről: Író, szerkesztő, fordító
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Földes Jolán oldal szerkesztőivel szeretnék kommunikálni

WiktóriaDesi vita 2023. szeptember 10., 15:17 (CEST)

Itt látható, kik szerkesztették a cikket: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%B6ldes_Jol%C3%A1n&action=history. De lehet, jobb volna, ha a cikk vitalapjára írnád a (cikkel kapcsolatos) észrevételeidet. Vagy említsd meg itt, hogy pontosabb eligazítást adhassak. A születési évről van szó? Vépi vita 2023. szeptember 10., 15:33 (CEST)

Templom-sablon

A Templom-sablon két képet húz be, miután összekapcsolom valamelyik másik oldallal, a felsőt meg tudom változtatni, az alsót nem. Hogyan lehet mindkettőt módosítani? Dudva posta 2023. szeptember 16., 09:54 (CEST)

Azért húz be kettőt, mert az egyik a belső kép. A sablondokumentáció írja is:

|kép                = <!-- Wikidatából p18 -->
|képaláírás         = 
|képméret           = 
|belső kép          = <!-- Wikidata: P5775-->
|belső kép mérete   =
|belső kép aláírása =

– B.Zsolt vita 2023. szeptember 16., 12:23 (CEST)

Köszi! Dudva posta 2023. szeptember 16., 19:21 (CEST)

D

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

212.108.195.89 (vita) 2023. szeptember 18., 04:28 (CEST)

Először regisztrálj talán. Amúgy Wikipédia:Első szócikkem VitaSzerkesztő:Tombenko 2023. szeptember 18., 08:43 (CEST)

Képfeltöltés engedély

Sziasztok Nagyon megtetszett egy Facebookon lévő drónos fotó amit az egyik ismerősöm készített még pár hete. Rá is irtam ahol azt mondta hogy feltölthetem a képet a wikipédiára csak névmegjelöléssel.

Na most. Mi a teendő ilyen esetben? Feltölthetem a képet, vagy előtte valakinek el kell küldenem a beszélgetésünket? Netpartizán vita 2023. szeptember 26., 23:56 (CEST)

Mentorkeresés: Victoria Indiana USA vita

  • Témáim a Wikipédiában: Andor Maria, színésznő, 1890-1968, Manheit Jakab operaénekes és tanár lánya.
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Victoria Indiana USA vita 2023. szeptember 29., 01:00 (CEST) Sajnálom, csak angolul beszélek, ezért a Google Fordítót használom magyarra. Három problémám van. 1. Csak angolul írok, de beküldtem egy cikktervezetet egy magyar színésznőről, Maria Andorról (https://en.wikipedia.org/wiki/Draft:Maria_Andor). Első férjének magyar, második férjének német Wikipédia oldala van. A Wikipédia le tudja fordítani, de úgy tűnik, hogy az övét magyarul vagy németül kell írni. 2. Idézeim a FamilySearch magyar polgári és egyházi dokumentumok képeire vonatkoznak, amelyeket az amerikai Wikipédia nem fogad el. Úgy tűnik, a cikk elutasításra kerül. 3. "Színpadi nevet" használt, és nincs egyetlen idézet sem, amely szerint "Andor Mária színésznő: Maria Anna Johanna Ludovika Monheit, Monheit Jakab operaénekes és énektanár lányaként született". Attól tartok, hogy a két név összekapcsolása eredeti kutatásnak tekinthető, bár úgy tűnik, összességében azt igazolják, hogy ő ugyanaz. Nem azonosítottam az összes idézetet, néhányuk az Arcanum.com oldaláról származik, egy fizetőfal mögött.

Több másodlagos forrás is részletezi a következőket: Andor Mária tragikus vagy drámai színésznő volt, családi nevén Manheit, 1890. március 8-án született Budapesten Manheit Jakab operaénekes, majd énektanár lányaként. Elsődleges források, például a Családkereső képei azt mutatják, hogy Maria Anna Johanna Ludovika Monheit 1890. március 8-án keresztelkedett meg Budapesten, Monheit Jakab operaénekes lánya volt. 1911-ben férjhez ment, színésznő, Monheit Jakab lánya. A válásukról szóló jegyzőkönyvre feljegyzés készül.

Örülnék, ha Andor Máriának lenne egy Wikipédia-oldala, amelyen az apja és mindkét férje Wikipédia-oldala lenne. Mielőtt a nagymamám bevándorolt az Egyesült Államokba, a Manheit család szobalánya volt, különösen Maria-nál. A családom őrzi azt a jegyzetet, amelyet Maria adott a nagymamámnak, egy szláv Madonna és gyermeke bekeretezett rézkarcára rögzítve. „Manheit Luiza Andor Maria” felirattal van ellátva, így családként mindig is ismertük Máriát.

Örülnék minden útmutatásnak, hogy ez megoldható-e. Köszönöm!

Először is tisztázni kellene, hogy nevezetes-e a személy számunkra. A mentorkérőnek azt javaslom, először írja meg a cikket az anyanyelvén, mert fordítóprogramokat mi is tudunk használni. Ha elkészült az anyanyelvű cikk, lehet keresni szerkesztőket, akik segítenek a fordításban. – B.Zsolt vita 2023. szeptember 29., 01:22 (CEST)

Köszönjük a válaszát.

Első. Figyelemre méltó? Azt hiszem, igen. Családi kapcsolatban (apa, férjek) és egyedül is. Kérjük, tekintse meg az alábbi pontokat. Úgy érzi, ezek teszik őt figyelemre?

  Andor Maria játszott a Budai Színházban, de később még Németországban. A magyar és a német lapok sokszor megjegyezték ezen a néven, színészként, később pedig a magyar színjátszás szószólójaként, gyakran Madách Az ember tragédiája című művében. A Gutenberg Nagy Lexikonban és a Magyar Színművészeti Lexikonban is szerepel, utóbbi Manheit Jakabként azonosítja apját.
  Apjának Manheit Jakabnak van egy Wikipédia-oldala (https://hu.wikipedia.org/wiki/Manheit_Jakab), ahol Andor Maria néven emlegetik. Halotti közleménye Andor Mária lányáról tudósít.
  Első férje Palotay Árpád budapesti operaénekes volt, Wikipédia-oldallal. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Palotay_%C3%81rp%C3%A1d). Az oldalán "Maria Monheit" néven emlegetik.
  Második férje Eugen Keller volt, színházi intendáns, egy Wikipédia-oldallal (https://de.wikipedia.org/wiki/Eugen_Keller_(Theaterintendant)). Halála után társszerzője volt.
Eugen Keller. Theater als Berufung und Verpflichtung” Bernben 1962-ben.

Második. Írtam egy Wikipédia-cikkvázlatot angolul. Itt található: https://en.wikipedia.org/wiki/Draft:Maria_Andor.

Harmadik. Ha figyelemre méltónak találják, elfogadható-e, vagy "eredeti kutatás", hogy Maria Anna Johanna Monheit = Andor Maria. Másodlagos források szerint Andor Maria 1890. március 8-án született Budapesten, Manheit Jakab operaénekes és énektanár lányaként. Az elsődleges források szerint Maria Anna Johanna Monheit 1890. március 8-án született Budapesten, Monheit Jakab operaénekes lányaként. – Victoria Indiana USA vita 2023. szeptember 29., 18:08 (CEST)

Wikiszótár bejelentkezés

Sziasztok, a Wikiszótárban akartam valami javítani az imént, de bejelentkezést kér.

Oda külön be kell jelentkeznem az itteni felhasználónév/jelszó-val, vagy az független ettől és külön kell regisztrálni? WikiPszi vita 2023. október 3., 09:22 (CEST)

Szia! Elméletileg a lap újratöltésekor automatikusan beléptet. Amennyiben nem, az itteni felhasználónévvel s jelszóval kell bejelentkezned. – Hári Zalán Felis domus 2023. október 3., 09:29 (CEST)
Köszönöm. WikiPszi vita 2023. október 3., 09:38 (CEST)
Közben értem már, hogy sok szempontból külön projektről van szó. WikiPszi vita 2023. október 3., 15:37 (CEST)

Szócikkből szócikkbe másolás

Abba ütköztem most bele, hogy van egy szócikk amiben van egy rész ami szinte teljesen szóról szóra illik egy másik szócikkbe. Digitális számítógép (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) ezen belül a "Perifériák" bekezdés (sajnos nem tudom, hogy hogyan kell ide bekezdést hivatkozni). Ennek a bekezdésnek az első három mondata (nyilván a forráshivatkozásokkal együtt), teljesen jól illene szerintem a Periféria (hardver) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) bevezetőjébe. Ilyenkor simán átmásolható (esetleg a szükséges átfogalmazásokkal, mert más a szövegkörnyezet)? Vidgabor vita 2023. október 6., 20:42 (CEST)

Tudomásom szerint akkor jársz el helyesen, ha az átmásolásnál a szerkesztési összefoglalóba beleírod, hogy honnan másoltad át. Továbbá a Digitális számítógép cikk Periféria szakaszában hivatkozol a Periféria cikkre. – B.Zsolt vita 2023. október 6., 22:18 (CEST)

@Vidgabor:Igen, az összeollózás egy lehetséges szerkesztési technika, amennyiben már van(nak) hasonló témájú szócikk(ek). Ilyenkor illik a szerkesztési összefoglalóban a forráscikket megnevezni. Emellett ha egy témát megemlítünk összefoglalva akkor van sablonunk arra, hogy további részletek a ZXY szócikkben találhatóak. – Rodrigó 2023. október 17., 20:31 (CEST)

blackPanther OS változtatásait jóvá tudná hagyni vki?

blackPanther OS változtatásait jóvá tudná hagyni vki?


https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=BlackPanther_OS&stable=0&redirect=no Flashgordon78 vita 2023. október 10., 09:12 (CEST)

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Üdvözlöm!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van Gyenesdiáson egy szobor, ami nagyon sokat jelent nekünk. Az alkotója Boldogfai Farkas Sándor. További infó itt található: https://www.gyenesdias.hu/hu/gyenes-info/latnivalok/termeszeti-latnivalok/112-maria-szobor-patrona-hungariae

Ezt a szobrot, és képet szeretném szerepeltetni Boldogfai Farkas Sándor Wikipédia cikkénél, de sajnos nem tudtam rájönni hogyan kell. Kérhetek ebben segítséget?

Köszönettel Lokálpatrióta műkedvelő Lokálpatrióta műkedvelő vita 2023. október 4., 20:54 (CEST)

A kiindulás nem volt rossz. De az eredmény nem az igazi.
Két baj van vele. Az egyik, hogy kezdőként sajnálatosan meg kell várni, amig egy erre felkent szerkesztő arra jár, és jóváhagyja a szerkesztésedet. Majd idővel magadnak jóváhagyhatod, de most még nem. Mivel mások szerkesztéseire is rá kell pillantsanak, kell némi türelem, amig az ember sorra kerül.
De ez a kisebbik baj. A nagyobb az, hogy a szerkesztésed jelenleg hazavágta az alkotó műveinek felsorolását, mert átírtad a tartalommal a X. Pius szobráról szóló sort.
Ezt a szerkesztésedet ezért én most visszavontam, jelenleg a lapon az az állapot található, amit elkezdtél átírni.
Ha nem feltétlenül szükséges az, hogy lábjegyzetben legyen a műre a hivatkozás, akkor a ref-ek elhagyhatók. Például még az is alkalmas, hogy
* {{Cite web |url=https://www.gyenesdias.hu/hu/gyenes-info/latnivalok/termeszeti-latnivalok/112-maria-szobor-patrona-hungariae |title=Szűz Mária szobor (Gyenesdiás)}}
Persze a Piusra vonatkozó sor után elhelyezve, ahová eredetileg is gondoltad.
Jó szerkesztést. – Garamond vita 2023. október 21., 19:43 (CEST)

Első egyértelműsítő lapom. Siker?

Létrehoztam a Fiatal Művészek Stúdiója szócikket, de idővel rájöttem hogy más szervezetek/tagozatok is használhatják ezt az elnevezést. Ezért átneveztem a szócikket => Magyar Televízió Fiatal Művészek Stúdiója. Az így parlagon maradt Fiatal Művészek Stúdiója szócikkból pedig csináltam egy egyértelműsító lapot (sima lapátnevezés + tartalombeirás + egyért sablon)

Kellene még valamit csinálnom vagy ez most így okés? Ksz83 vita 2023. október 18., 03:53 (CEST)

Nekem az egyértelműsítő lap jónak tűnik – leszámítva azt, hogy nem volt Wikidata-kapcsolata, illetve azt, hogy az egyértlapokon nem szoktunk más kifejezéseket kékíteni, csak az egyértelműsítendőket, mert állítólag technikai zavarokat okozhat, de ezeket most javítottam. Viszont a Magyar Televízió Fiatal Művészek Stúdiója névalak nem igazán tetszik, vannak kétségeim, hogy valóban helyes-e így… Solymári vita 2023. október 18., 13:14 (CEST)

Mentorkeresés: Veszprémi Érsekség vita

  • Témáim a Wikipédiában: Veszprémi Főegyházmegye
  • Néhány szó a hátteremről: mint a hivatal sajtófőnöke szeretnénk a valós, friss tartalmakat megjeleníteni
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: nem tudom megváltoztatni, frissíteni papjaink adatlapjait

Veszprémi Érsekség vita 2023. október 19., 09:00 (CEST)

Érezni vélem az idegenkedést, hogy miért nem nagyon reagál senki sem a kérésre. Ki szeret komoly ok híján nehézségeket a nyakába venni?
Semmi probléma nincs abban, ha egy szűk részterületre vonatkozó szerkesztéseket szeretne vanaki végezni. Mások meg kizárólag a mormotákkal akarnak foglalkozni.
Viszont adott egy szerkesztő, láthatólag azzal a szándékkal, hogy a feladat ne kötődjön személyhez, hanem inkább egy funkcióhoz, feladatkörhöz. Valóban megvan az a szándék és lehetőség a mentorkérőben, hogy adott esetben személy szerint másvalaki folytasson egy szerkesztést, ha ő maga nem tudja vagy nem akarja csinálni? Többen is készek a felelősséget vállalni a kollektív munkáért? Mert a választott szerkesztői név ezt sugallja.
Lehet természetesen pusztán szerénység az egész mögött. De akkor legalább abba tessék belegondolni, hogy a Wikipédia közösségének megnehezíti a kapcsolattartást, ha egy szerkesztőnek (vagy szerkesztői kollektívának) nincs létrehozva szerkesztői lapja, bizonytalan vele a vitalapi eszmecsere is, és talán váltakoznak a személyek is a név mögött.
Aztán. Kezdem már előre megfogalmazni a szándékkal kapcsolatos érveket is, hogy persze, egy lexikonnak használ, ha a benne szereplő személyek, adott esetben papi személyek adatai korrektek. Viszont minden ilyen adatfrissítéshez forrást kell megadni. Van megfelelő forrás? Első közlésként használni a Wikipédiát nem lehet, az elvei kizárják. (Aztán már csak azt kell megvilágítani a friss szerkesztő számára, hogy az adatfrissítései nem automatikusak, a Wikipédián átfutása van az ilyesminek.) – Garamond vita 2023. november 2., 11:46 (CET)

Eltűnt szerkesztés

Sziasztok az a problémám merült fel hogy csináltam egy fordítást erről az oldalról https://en.wikipedia.org/wiki/Gunship személyes piszkozatként volt elmentve mert még nem volt kész és már pár hete nem nyúltam hozzá mikor is beléptem és el voltak veszve az addig lefordított és szerkesztett dolgok és ezt az üzenetet írta ki: Unable to fetch draft information.

Mi ilyenkor a teendő? Vince300 vita 2023. október 27., 15:35 (CEST)

Itt Légi ágyúnaszád látom a közreműködésedet, meg azt is, hogy @Vépi szerkesztő is dolgozna a témán, de valahol kereszteződött a röppályátok. A személyes piszkozat fogalmát én nem ismerem (remélhetőleg nem a homokozóban volt, és pláne remélem, hogy nem az angol Wikiében), de privát munkaterületet bármikor foglalhatsz szerkesztői allapodon. Például beírod, hogy Szerkesztő:Vince300/Próbafordítás, és aztán ott dolgozol. – Garamond vita 2023. október 28., 17:22 (CEST)

Hogy teljes legyen a kép: ezt a kérdést az adminfalon is feltetted: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala#Eltűnt szerkesztés. Aki el akar mélyülni benne, bogozhatja ezeket a linkeket (az egyik közülük a román wikiről indult): https://phabricator.wikimedia.org/T349893, https://phabricator.wikimedia.org/T348797. A probléma nem szerkesztési ütközés következtében jelentkezik. – Vépi vita 2023. október 28., 17:31 (CEST)

Most hogy újra elkezdtem szerkeszteni megint ezt csinálja, ahogy ellépek az oldalról eltűnik a fordítás (persze most már külön elmentem) és ugyanazt a hibaüzenetet írja ki. Vince300 vita 2023. október 28., 17:55 (CEST)

Nekem csak az nem tetszik, hogy minden egyes szerkesztésed összefoglalóját a fordítóprogram generálja. De erre már a vitalapodon is felhívtam a figyelmed, a járulékos károkkal együtt. Innen kezdve nem foglalkozom a cikkel. A fordítóprogramról, főleg arról, hogyan illesztették be a magyar Wikipédiába, amúgyis megvan a véleményem. – Vépi vita 2023. október 28., 18:46 (CEST)

Mindentől függetlenül szerintem ezeket harci helikoptereknek hívják, és nemcsak a sajtónyelvben. – Pagony üzenet 2023. október 28., 19:10 (CEST)

Én fordítom, mivel nem értek a wikipédiához így nem értem mért írja azt hogy fordítóprogram de lényegtelen Vince300 vita 2023. október 28., 22:02 (CEST)
Miért nem egy Wordbe írod? és ha kész a teljes cikk, akkor töltöd fel ide az egészet. Victor Knox vita 2023. október 29., 12:51 (CET)
most már úgy csinálom csak nem tudtam hogy eltűnhet így a mentés Vince300 vita 2023. október 29., 14:06 (CET)

Mentorkeresés: KeszeicsA

  • Témáim a Wikipédiában:

Óriási mohaállat (Pectinatella magnifica) Amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa Say)

  • Néhány szó a hátteremről:

Mindkét élőlényről cikkem jelent meg az Élet és tudomány c. tudományos lapban. Évekkel ezelőtt próbálkoztam, hogy közzé teszem a Wikipédiában is, hiszen a cikkekhez viszonylag jó fotókat is készítettem, és nem találtam a wikin magyar nyelvű leírást, illetve idegen nyelven is csak alig van fent információ. Sajnos nem boldogultam a szerkesztéssel. Akkor kértem segítséget, de talán nem voltam elég világos, hogy mi is a problémám. A fotók egy részét így-úgy sikerült feltölteni a Commonsra. Ma pedig kaptam egy emlékeztető üzenetet Raffaele Viviani-től (Wikipedia). Szívesen átadnám az anyagot, ha valakinek lenne kedve ezzel foglalkozni, vagy elfogadnék segítséget.

  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Már több alkalommal végigolvastam minden tájékoztatót és segédanyagot, de ezzel együtt el sem tudok indulni. Köszönettel: Keszeics Aranka

KeszeicsA 2023. november 6., 15:36 (CET)

@Keszeics: Kedves Aranka! Igazán örvendetes, hogy saját anyagokkal szeretnéd gyarapítani a Wikipédia állományát.
Kérlek, tartsd szem előtt, hogy a Wikipédiába csak a CC BY-SA 4.0 licencszel kompatibilis szöveget lehet feltölteni. Ha egy szöveg korábban megjelent az Élet és tudomány lapban, akkor az vélhetően egy az egyben nem felel meg ennek. Ez önmagában nem gond: valószínűleg amúgy is másképp ír az ember folyóiratcikket mint enciklopédiacikket.
Ami a szerkesztési gondjaidat illeti: a szerkesztéseid listáját elnézve úgy látom, tudsz lapokat létrehozni, szerkeszteni, elmenteni. Így nem egészen világos, mit értesz az alatt, hogy el sem tudsz indulni. Vagy időközben sikerült magadnak megoldani a problémát? – FoBe üzenet 2023. november 15., 22:18 (CET)
Kedves Fobe!
Igen, természetvédelmi mérnökként saját kutatásom és megfigyeléseim eredményeként néhány évvel ezelőtt az Élet és tudomány c. tudományos lapban jelent meg az eredeti cikkem,   https://epa.oszk.hu/02900/02930/00104/pdf/ amit természetesen átfogalmaztam és csak a lényeges információk és a fotók maradtak a Wiki számára. A fotókat is én készítettem.
Az előzményben leírtam, hogy miért próbálkozom ismét a cikk lényegi tartalmának megosztásával a Wikin. Közben kaptam segítséget, így az elkezdett és romjaiban lévő cikk lassan kialakult, de nem mondanám, hogy a következő cikk, amit az amerikai lepkekabócáról szeretnék szerkeszteni zökkenőmentesen fog menni.  
Köszönöm a figyelmet!   KeszeicsA 2023. november 16., 13:16 (CET) KeszeicsA 2023. november 16., 13:16 (CET)

Életrajz bővítés + portréfotó

Tisztelt Szerkesztők!

LUKÁCSI LÁSZLÓ ÜVEGSZOBRÁSZ oldalát szerettük volna felfrissíteni, mivel Prima Primissima díjra jelölték. Október elején küldtük be az anyagot, de sajnos azóta sem (szinte két hónap) aktiválódott az update! Pedig bizonyára sokan keresnek most rá.

Mit tehetnénk? Egyáltalán megkapták a szöveg-bővítést és a fotót?

üdvözlettel:

Borbás Dorka & Schmidt Péter


194.152.143.194 (vita) 2023. november 24., 19:27 (CET)

Kedves Dorka és Péter! Köszönjük a Wikipédiához való hozzájárulást. A Lukácsi László oldal októberi módosításai rögzítve vannak, csupán arról van szó, hogy a káros szerkesztések kiszűrésére használt rendszeren még nem ment át. Az olvasóknak alapból az „ellenőrzött változat” látszik; az azóta történt változtatások is megtekinthetők, de ehhez plusz egy kattintásra van szükség. Erről részletesebben itt és itt lehet olvasni. Üdvözlettel, FoBe üzenet 2023. november 24., 19:45 (CET)
  • Témáim a Wikipédiában: Vörösmarty Mihály Könyvtár
  • Néhány szó a hátteremről: a könyvtár tartalmait szolgáltatjuk
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: igazgató váltás történt, javítottam az adatokat, de szeretném ha érvényre jutna a változás. nem tudom miként tudnám elősegíteni a gyorsabb jóváhagyást? további kérdésem lenne, hogy az intézményben egy osztály végzi az online felületeken a megjelenést, lehetne-e a tartalom@vmk.hu az elsődleges szerkesztője könyvtár wiki-s felületének

Tartalomszolgáltató - VMK vita 2023. december 20., 10:23 (CET)

Én azt javaslom, hogy a félig már beregisztrált (kollektív) szerkesztő regisztráljon be teljesen. A Tartalomszolgáltató - VMK szerkesztői lapra be lehet írni, hogy ezt a szerkesztői lapot az említett könyvtár erre hivatott osztálya fogja használni, személy szerint nem feltétlenül mindig ugyanazok.
Ugyanott ki lehet fejteni továbbá azt is, hogy milyen célra szeretnétek használni a Wiki felületeket, és mire nem. Például, hogy a Vörösmarty Mihály Könyvtár szócikkben állandó jelleggel meg kívánjátok erősíteni a könyvtár közérdeklődésre számot tartó adatait, stb. Esetenként a Wikipédia más szócikkeiben is megjelenítenétek a könyvtár szempontjából jelentős információkat. Továbbá nyilván el lehet helyezni egy-egy linket a könyvtár weboldalára, a katalógusra stb. (Az email-cím, amit itt megadtál, nem releváns. Ha ezt szeretné az osztály használni, a regisztrációnál lehet ezt közölni. De a kommunikáció főként nyilvánosan szokott történni, például a szerkesztői lap vagy a könyvtár szócikke vitalapján, attól függ, mi a téma. Jelenleg egyik sem került még használatba.)
A Wikipédián megjelenő információk akkor jelennek meg teljes értékűként, ha egy járőr jóváhagyta („megtekintette”) a bejegyzést és adminisztratív vagy ordító tartalmi hibát nem észlelt. Alapesetben ki lehet várni, hogy valamelyik járőr rátaláljon a módosításra. Türelemmel, mert sok ilyen adódik, és mindenki a szabad idejében kezeli a Wikipédiát. Vagy, ha valami miatt sürgős lenne, a járőrök üzenőfalán kérni is lehet, hogy valaki foglalkozzon vele. – Garamond vita 2023. december 22., 12:35 (CET)
köszönöm a gyors választ.
lehet, h félreérthető voltam, de ebbe a fiókba (Tartalomszolgáltató - VMK vita 2023. december 22., 13:10 (CET)) a tartalom@vmk.hu emailcímmel regisztráltam és az ezzel való bejelentkezést szeretnénk használni a könyvtár wiki-n megjelenő tartalmainak karbantartására Vörösmarty Mihály Könyvtár.
a regisztrációt igyekszünk befejezni Tartalomszolgáltató - VMK vita 2023. december 22., 13:10 (CET)
Nincs itt semmi félreérthető. Az email-cím ebben az értelemben nem maradandó eleme a regisztrációnak. Három szerepe van: (a) addig, amíg nem jött létre a szerkesztőnév–jelszó páros, addig az email-címen át zajlik a regisztráció folyamata, utána már a névvel és jelszóval lehet belépni, (b) a szerkesztői fiók esetleges helyreállítására lehet használni, ha erre szükség lenne és (c) közvetlenül lehet írni az email-címére azoknak a szerkesztőknek, akik ilyen címet nyilvánosságra hoznak. Ha nem hoznak, akkor nem lehet; csak nyilvánosan, vitalapokon át. Ez az üzenetküldő email-cím lehet azonos a regisztráláskor használttal, de más is lehet, meg is változtatható. Gondolom, arra a célra, hogy célzott leveleket kapjon a könyvtár, célszerű lehet ugyanezt a címet megadni, a tartalom@vmk.hu-t, és erre gondoltatok. Jó ünnepeket. – Garamond vita 2023. december 24., 12:38 (CET)

Magyarországi Roma Emlékhelyek

Kedves Wikipedia-közösség/Wikipedia-mentorok! Dr.Bogdán Péter vagyok. 2018 és 2021 között - a Tom Lantos Intézet megbízásából - negyedmagammal országos kutatást végeztem arra vonatkozóan, hogy hazánkban milyen roma tematikájú szobrok, emlékművek, emléktáblák, kopjafák, feszületek, vallási kegyhelyek vannak kialakítva. Az eredmények megjelentek könyv formájában, de interneten is szeretném terjeszteni azokat, mert meggyőződésem, hogy a kutatás eredményei pozitívan befolyásolhatják a romák és nemromák kapcsolatrendszerét. A Wikipédián felfedeztem a "Magyarország Emléktáblái" oldalt, s annak mintájára szeretném (szöveges kísérettel) létrehozni a "Magyarországi Roma Emlékhelyek"-oldalt, de a Wikipédia úgy érzékeli a feltöltéseimet, hogy azok nem férnek bele egy szabad enciklopédia kereteibe, mert rövidek a szócikkek. A "Magyarország Emléktáblái" oldalon egyáltalán nincsenek szócikkek, azaz az én ötletem többlet tartalommal bír, mégis - úgy tűnik - ütközik a Wikipédia szabályaival. Kezdő vagyok a Wikipédiás feltöltéseket illetően, ezért szeretnék segítséget kérni vagy a Wikipédia-közösségtől, vagy Wikipédia-mentoroktól arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnám eredményesen publikálni a legjelentősebb haza roma emlékhelyeket. A segítséget előre is megköszönöm: Üdvözlettel: Péter Drbogdanp vita 2023. december 26., 13:45 (CET)

Kedves Szerkesztő Kolléga!
A Magyarország emléktáblái nem szócikk, hanem kategória. Funkcionálisan olyan, mint mondjuk egy könyvben a tárgymutató. Nincsenek a szövegében részletező információk, ellenben a tételeire rákattintva szócikkekhez jutunk, amelyekben viszont vannak. Ebben az értelemben nem szerencsés példa.
A kezdeményezett Magyarország roma emlékhelyei szócikk (vagy képgyűjtemény lesz?) alkalmas lehet a kívánt tartalom megjelenítésére. Három megjegyzésem lenne hozzá. Vagy négy. (a) A forráshivatkozásokat nem elrejteni kell a bejegyzés dokumentációjába, hanem gondosan, nyíltan, beleírni a szócikkbe. Ez annál inkább lényeges, mert források nélkül létrehozva egy Wikipédia-szöveget, annak garantált az útja a kifogásoláshoz. (b) Tényleg célszerűbb lenne szerkesztői allapon (próbalapon) alakítani a textust, mert akkor nyugodtabban lehet hibázgatni, végül is az amolyan privát jegyzetfüzeted. Egyszerűen beírod szócikknek mondjuk, hogy Drbogdanp/Magyarország roma emlékhelyei és azt szerkeszted. Az elejére illik elhelyezni, hogy {{Munkaváltozat}}. (c) Alaposan fésüld majd át a tisztázott szövegeid helyesírását, mert sokan (vagyunk) kényesek rá, például a négy szerzős kötet címében ugye nem Roma Reprezentáció … áll, hanem Roma reprezentáció …
Plussz egy megjegyzés, mondjuk (d). Nem lényeges, de én azt javaslom, hogy ne középre zárd a képeket, így nagyon levegős lesz, sok görgetéssel olvasható, hanem például jobbra, esetleg méretezve, én 400px-et próbáltam megadni: … cigány áldozatainak emlékműve.jpg|jobbra|bélyegkép|400px|II.Világháború ….
A szigorúbb szerkesztők számára, a szócikked megvédésére, felhozhatod példának a Schossberger-ház vagy a Norwichi repülőtér esetét, amit nem kifogásol senki, pedig azon kívül, hogy sok szép térkép van hozzá, biztosan nem tartoznak a bő lére eresztett szócikkek közé. – Garamond vita 2023. december 27., 16:23 (CET)
Tisztelt Garamond!
Nagyon szépen megköszönöm a konstruktív válaszát. Nagyon sokat segít nekem ezzel. Az én szemeim előtt a "Magyarország emléktáblái" oldal lebeg célként, ahol Magyarország nagyobb városaira kattintva megjelennek az adott települések emléktáblái szöveges kíséret nélkül. Én annyiban szeretnék eltérni ettől a példától, hogy szöveget is szeretnék beletenni. Ami a gondom: Nem tudom, hogy a Wikipédia felületén, technikailag, hogyan kell megoldani a linkelést. Szívem szerint a kategóriák esetében mindenütt a település nevet írnám be, mint a "Magyarország emléktáblái"-oldal esetében, s azt szeretném, ha rájuk kattintva megjelennének az adott roma köztéri reprezentációk a szöveges kísérettel. A javaslataira válaszolva: 1.Nagyon szívesen beledolgoznám a forrásokat a szövegekbe, de nem tudom, hogy azt technikaliag hogyan kell helyesen megtenni. Hogy elég-e ha a szócikkek végére olyan URL-eket teszekbe, amelyeken keresztül elérhetők a források? 2.A próbalapos megoldás nagyon érdekel, de nem tudom, hogy az eddig feltöltött információkat át lehet-e valahogy másolni, hogy ne kelljen elölről kezdenem mindent és nem tudom azt sem, hogy a próbalapot hogyan kell létrehozni. 3.A helyesírást leellenőrzöm és kijavítok mindent. 4.Megpróbálom a 400px-et beállítani a képeknél és jobbra helyezni őket.
Újfent megköszönve a segítségét, megkérhetem arra, hogy megírja nekem azt, hogy a Wikipédia melyik oldalán tudom elolvasni azokat a technikai megoldásokat, amikhez jelenleg még nem értek?
Tisztelettel Üdvözlöm Önt: Drbogdanp Drbogdanp vita 2023. december 27., 17:05 (CET)
Mint már említettem, a Magyarország emléktáblái nem Wikipédia-oldal! Hanem egy linkeket felsoroló formátum, a linkekre kattintva jutunk aztán tényleges szócikkekbe. Ezek a szócikkek tartalmazzák aztán az összes feldolgozott emléktáblát, csoportosan.
De értem, hogy valami ilyen lenne a tervezett szerkezet.
Ahol kevés szöveges tartalom adódik, ott a különféle listák célszerűek (Budapesti katonai épületek listája, Esztergomi érsekek listája, Budapesti templomok listája.
Ahol a képek dominálnak, ott a galériák. Például Emléktáblák Budapest VII. kerületében. (Jut eszembe: illik majd kideríteni, hogy hol szerepelnek már a témába vágó adatok a Wikipédián, és a rájuk történő hivatkozásokat elhelyezni. Például, ugye, a könyvetekben benne van Szabó Ilonka „Kócos” emléktáblája, akiről már létezik Wiki szócikk, sőt ott is van a tábláról egy fotó.)
Ahogy látom, annyi adat ritkán van egy-egy helységről, hogy önálló lapot legyen érdemes írni róla. Talán régiónként lenne célszerű. Tehát mondjuk olyan szócikk készülhetne, hogy Az észak-alföldi régió roma vonatkozású emlékhelyei. Ez tartalmazna akkor 15 képet és a hozzá tartozó jegyzeteket. Ennyi jól kezelhető.
A tudnivalókat a Wikihez szerintem elég nehéz megtalálni. Ezeket nézd át először Wikipédia:Az első lépések (szerkesztés), Wikipédia:Az első lépések (formázás), Wikipédia:Szerkesztés, Wikipédia:Allapok. (És puskázzál létező szócikkekből, egy nem bonyolult példa Clair Ignác. Ennek a végén például van egy forrásmegadás is.) És egyelőre nyugodtan csináld hibásan, amit csinálsz, mind így kezdtük.

Ha más szerkesztőnek nincs hozzáfűzni valója, akkor azt javaslom, hogy a fejlődő szócikk saját vitalapján folytassuk tovább az eszmecserét, mert itt túl sok lesz.
Szeretném jelezni, hogy nem tiszteletlenségből tegeződtem, hanem alkalmazkodva a Neten szokásos illemhez. Itt az lenne távolságtartó és mesterkélt, ha nem így fogalmaznék, hanem a klasszikus levelezési etikett szerint. – Garamond vita 2023. december 28., 02:08 (CET)
Kedves Garamond!
Köszönöm szépen, hogy hajnalban is foglalkoztál velem, ez igazán megtisztelő. A tegeződésnek is örülök, mert a magázódás szerintem is távolságtartó és mesterkélt.
Ha úgy gondolod, akkor térjünk át valóban a szócikkem vitalapjára, s ha nem gond, igazodnék ahhoz is, hogy egyelőre felrakom hibásan azokat a köztéri reprezentációkat, amiket fontosnak érzek még, aztán alkalmazni fogom a tanácsaidat. Vagy listákat vagy galériákat kreálok, miután kisilabizálom a Wikipédián, hogy azokat hogyan is kell technikailag megoldani. Kifejezetten tetszik nekem a regionális elgondolásod.
Barátsággal és köszönettel üdvözöllek: Péter Drbogdanp vita 2023. december 28., 09:58 (CET)
Kedves Garamond!
"A meglévő információ áthelyezése allapra" üzeneted véletlenül törlődött a vitalapomról, de lementettem, mint útmutatót. Szeretném megköszönni a munkádat, s egyben elnézést kérek a késői reagálásért. Nem vettem észre azonnal az értékes üzenetedet!
Üdvözlettel: Péter
U.I.: A továbbiakban, ha válaszolsz, természetesen a vitalapomon folytathatjuk tovább az eszmecserét. Drbogdanp vita 2023. december 28., 18:37 (CET)

A mentorom megtalálása

Kedves Wikipédia-közösség! Új szerkesztő vagyok a Wikipédián, tapasztalatlan, és a Wikipédia ki is jelölt számomra egy mentort, akitől szeretnék segítséget kérni, de nem találom őt ebben -a számomra - még kicsit kaotikus rendszerben. Megkérdezhetem, hogy hogy tudom őt megtalálni? Üdvözlettel:Drbogdanp Drbogdanp vita 2023. december 29., 13:16 (CET)

Látogasd megǃ Szerkesztővita:Vlk, és nyiss új témátǃ Valahol jobbra fent. Dudva posta 2023. december 29., 13:40 (CET)
Kedves Dudva!
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Időközben megtaláltam őt, már írtam is neki, de újfent nagyon szépen megköszönöm, hogy ilyen gyorsan segítettél.
Üdvözlettel: Péter Drbogdanp vita 2023. december 29., 13:44 (CET)

Mentorkeresés: Barbivagyok vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Hello!

Évekkel ezelőtt szerkesztettem egy Wikipédia szócikket (Barabás Zsófi) amit szeretnék most valakinek átadni, itt van bármi teeendőm? Ha igen mi?

Köszönöm előre is!

Barbara

Barbivagyok vita 2024. január 9., 21:17 (CET)

Szia, nagyon kedves a felvetésed, de a Wikipédia úgy működik, hogy bárki szabadon szerkesztheti bármelyik szócikket, ha betartja a szabályokat. Tehát eddig is bárki szerkeszthette az általad létrehozott szócikket és ezután is bárki bővítheti, formálhatja. Ehhez nem kell konkrét személynek átadnod vagy bármit tenned. Te is bármikor a közeli vagy távoli jövőben módosíthatod anélkül, hogy ezáltal bármilyen kötelezettséget vállalnál arra, hogy a későbbiekben is szerkeszted a szócikket.
Természetesen bárkit megkérhetsz arra, hogy gondozza a lapot, de ettől még bárki bármikor megteheti ezt, nincs ezzel semmi teendőd. WikiPszi vita 2024. január 10., 12:44 (CET)

Mentorkeresés: Kisbaconi Mesemondó vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Kisbaconi Mesemondó vita 2024. január 13., 17:09 (CET) Tisztelt Mentor! Készítettem egy szócikket. Jelenleg próbalapon van. Hogyan lehet aktíválni? Mikor lehet képet csatolni a szócikkhez (2-3 db kép)? Köszönettel, Kisbaconi

Mentorkeresés: Putnoki A. Dávid vita

  • Témáim a Wikipédiában: Magyar költők, írók listája
  • Néhány szó a hátteremről: 1973 óta írok verset, 18 évig irodalmi műhelyt vezettem íróiskolával egybekötve.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Nem szerepelek itt ebben a listában: Magyar költők, írók listája. Szeretném tudni, hogyan kerülhetek be a P-betűsökhöz:

Üdvözlettel; Putnoki A. Dávid költő (1960 - )

Putnoki A. Dávid vita 2024. január 16., 10:10 (CET)

Forrás nélküli részek

Meddig szokás megtartani forrás nélküli részeket? Ha ilyet találok ("forrás?" megjelöléssel), hogy döntsem el, hogy nem lenne-e jobb törölni? Radírpók2 vita 2024. január 12., 18:14 (CET)

Én meg azt nem tudom, hogy hogyan tudom az általam létrehozott, de nem megfelelő lapot törölni... :( Bardocza vita 2024. február 8., 17:05 (CET)

Mentorkeresés: Bardocza vita

  • Témáim a Wikipédiában: Élő személyek
  • Néhány szó a hátteremről: Van némi programozási ismeretem, de csekély
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Feltettem már oldalt, de mindig törölni kellett valamilyen hiba miatt. Kicsit kaotikusnak látom a felületet és nehezen találom meg a korábbi üzeneteimet, tevékenységeimet... Amúgy a Gábor Emese képzőművész és pár évvel később a Gábor Emese lapokat csináltam, de a hivatkozásokkal nem boldogulok. Most próbálom egy kész lap forráskódját átírni, meglátom, mire megyek...


Bardocza vita 2024. február 8., 17:03 (CET)

Dr. Jászberényi József wikipedia oldal

Sziasztok, elnézést, ha rossz helyre írok, csak az a kérdésem, hogy a Dr. Jászberényi József oldal változtatásai mikor kerülnek fel? Már elég régiek...

Előre is köszönöm, üdv. Houdini72 Houdini72 vita 2024. január 20., 13:57 (CET)

Forrásokat kellene megadni, akkor gyorsabban menne. Sajnos, volt olyan járőr, aki jóváhagyott szerkesztéseket úgy, hogy egyetlen forrás sincs megadva. Wikizoli vita 2024. január 20., 15:02 (CET)
A források megadásáról (formai, tartalmi követelmények) hol olvashatok? Bardocza vita 2024. február 8., 17:07 (CET)
A Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! és a Wikipédia:Jegyzetelés oldalon van róla leírásunk. Nem egyszerű az itteni eszközök használata, de ha a cikk végére a tudományos publikációkban megszokott módon odaírod a forrást, az már szerintem elég. – Tilar Vehulor vita 2024. február 11., 22:14 (CET)

Ránézne valaki erre a próbálkozásomra? Bardocza vita 2024. január 31., 20:48 (CET)

Hahóü! Van itt valaki??? Bardocza vita 2024. február 8., 17:07 (CET)
Ha a cikkalany nevezetes, akkor próbálj meg egy hosszabb cikket írni róla a Kategória:Magyar képzőművészek cikkeihez hasonlóan. – Tilar Vehulor vita 2024. február 11., 22:22 (CET)

FGSZ Földgázszállító Zrt. - Változtatások elfogadtatása

Kedves Szerkesztők/Járőrök!

Kezdő szerkesztőként kérnék segítséget abban, hogy az FGSZ oldalára feltöltött képet és változtatásokat valaki esetleg meg tudná nézni? FGSZ Földgázszállító Zrt.

Elég régóta nem fogadják el az új szerkesztésemet. Illetve, ha valami probléma van vele, akkor segítene kérlek a javításban?

Előre is köszönöm!

Üdv, @Kisscsi Kisscsi vita 2024. február 6., 15:37 (CET)

A változtatások ott vannak, de ún. járőrnek kellene jóváhagyni, az meg itt hiányszakma. Vagy vársz türelemmel, vagy az üzenőfalukon kéred őket, amit nem tartanak korrektnek, vagy ha terveid vannak a wikipédián szerkesztgetsz, kéred a megerősített szerkesztői jogot és nem lesz szükséged jóváhagyásra. 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2024. február 11., 21:29 (CET)
Nagyon köszönöm a segítséget! Kisscsi vita 2024. február 13., 14:03 (CET)
Ha nincsenek itt terveid és sokáig nem hagyják jóvá a szerkesztésed, amit fontosnak tartasz, jelezd - ilyen semleges, apró dolgokat beírhatok én is. 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2024. február 14., 19:55 (CET)

Mentorkeresés: Katmik Mária vita

  • Témáim a Wikipédiában: Kultúra
  • Néhány szó a hátteremről: Pedagógus vagyok, új oldalt szerettem volna írni.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Téves névvel véletlenül, a HOMOKOZÓBAN, gyakorlás közben feltöltöttem egy fényképet a barátomról. Szeretnék segítséget kérni, hogyan írhatom át helyesre a nevet. Ha ez mégsem lett nyilvános, hogyan tudok szerkeszteni egy oldalt a számára?

Köszönöm a segítséget! Katmik Mária vita 2024. február 11., 17:06 (CET)

@Katmik Mária: A homokozóban egyszerűen módosítod, amit beírtál. Ha szakaszként írtad be, a címe mellett van egy [Forrásszöveg szerkesztése] link, amivel tudod szerkeszteni, amit beírtál. Ha nincs szakasz, akkor a lap tetején van ugyanez, jobb oldalon.
A lapot először megírod a saját lapodon, és ha kész van, áthelyezed a fő névtérbe. Ha valami gondod van, nyugodtan jelezz. Mindjárt írok neked útmutatót is.
VitaSzerkesztő:Tombenko 2024. február 11., 19:15 (CET)
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Próbálkozom vele. Katmik Mária vita 2024. február 11., 20:38 (CET)