Lukácsi László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lukácsi László
Született 1961. február 3. (61 éves)[1][2]
Budapest[3]
Állampolgársága magyar
Foglalkozása művész
Iskolái Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola
Iparművészeti Főiskola
SablonWikidataSegítség

Lukácsi László (Budapest, 1961. február 3. –) Ferenczy- (2002) és Fujita-díjas magyar üvegszobrász, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Élete[szerkesztés]

Lukácsi László a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola üveg-szakán érettségizett, majd 1985-ben az akkori Iparművészeti Főiskolán szilikáttervezőként diplomázott. Mesterei Tóth Béla szobrászművész, Vida Zsuzsa, Horváth Márton és Bohus Zoltán üvegművészek.

Pályafutása elején az ún. „meleg” üveg technikával foglalkozott saját építésű, kis hutájában. Később egyre inkább a „hideg” technológiákkal kísérletezve készítette első üvegplasztikáit. Síküvegből és tükrökből ragasztással építi föl tárgyait, melyeknek különlegesen precíz csiszolással alakítja ki végső formáját, ezzel izgalmas belső effekteket hozva létre. Alkotásaival szinte rögtön diploma után felhívta a külföldi galériások, üveggyűjtemények figyelmét.

Eleinte főleg Európában, majd Japánban és az USA-ban is egyre népszerűbb lett munkássága. Üvegszobrait több nemzetközi díjjal is jutalmazták. Többek közt a világ legrangosabb üvegművészeti kiállításán, az International Exhibition of Glass 2010-en nyerte el az Arany díjat 39 ország 470 művésze közül - nemzetközi zsűri által odaítélve. 2014-ben pedig a Coburgban a GLASS PRIZE, 8 évente megrendezett nemzetközi kiállításon nyerte el a zsűri díját és a látogatók szavazatait is egyszerre közel 300 alkotó műve közt.

Művei megtalálhatók közgyűjteményekben is, például a budapesti Iparművészeti Múzeumban, a veszprémi Múzeumban, a frauenaui Glassmuseumban és a michigani Life Insurrence kollekciójában, a londoni V&A múzeumban, Németországban a Tutsek, az Achilles és Ernsting gyűjteményben, valamint az Egyesült Államokbeli Imagine Museumban.

A bajor erdőkben található, nagy múltú üveges nyári akadémián tart kurzusokat. Egyébként pedig szabadúszó művészként, otthoni műtermében dolgozik, és számos nemzetközi galériával kooperál.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lukácsi László (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2020. május 11.)
  2. Artists of the World Online (német és angol nyelven), 2009
  3. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. május 28.)

További információk[szerkesztés]