Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)/Archív25

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

szócikkíró pályázat keresése

Azt szeretném megtudni, hová lett a szócikkíró pályázati kiírás, a múlt héten még mintha láttam volna, közép-európai "együttműködés" vagy ilyesmi volt a téma, május 20. körüli a határidő, létezik még ez a lehetőség?

Köszönettel Erzsi

Létezik hát, május 31-ig lehet még benevezni. ITT van a lapja, ITT tudsz nevezni. – Hollófernyiges vita 2017. május 5., 10:43 (CEST)

Mentorkeresés: Rashid hanif vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Rashid hanif vita 2017. május 9., 09:23 (CEST)

A fő "problémád" az, hogy ugyanazt a reklámlinket akarod benyomni mindenhova, ezt gyorsan felejtsd el, ha itt szócikket akarsz szerkeszteni, és előbb töltsd ki normálisan a fenti három, üresen hagyott helyet. misibacsi*üzenet 2017. május 9., 16:45 (CEST)

Hol vannak a járőrök?

Számos olyan wiki lapot láttam , ami nem volt már ellenőrizve, akár több hét vagy hónap után sem. Köztük van néhány olyan amit én indítottam. Túl kevés a járőr , vagy csak elsiklanak csomó lap mellett?– Peter HUNaz üres postaládám 2017. május 12., 19:50 (CEST)

@Peter HUN: WP:JÜ Itt tudod jelezni, ha kellene valamit ellenőrizni. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. május 12., 19:56 (CEST)

@Peter HUN: De előbb bizonyosodj meg róla, hogy a cikkben lévő fontosabb állítások kellően el vannak látva külső forrásokkal, hogy azok alapján ellenőrizni lehessen azok valódiságát. misibacsi*üzenet 2017. május 13., 06:44 (CEST)

Püspökké szentelés dátuma

Varga László püspöké szentelésének dátuma 2017 május 13.‎91.82.56.125 üzenőlapja  2017. május 14., 16:45 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Így van, a szócikkében is ez szerepel. – Rlevente üzenet 2017. május 14., 17:14 (CEST)

Mentorkeresés: Kovess vita

  • Témáim a Wikipédiában: KÖVESS!
  • Néhány szó a hátteremről: Régóta használom őket, és szeretném dokumentálni, mert másoknak is hasznos lehet.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Törlés, képbeszúrás, hivatkozáshiba

Nem értem, hogy miért törlitek a szócikket. "Kérlek, hagyd abba, nettó reklám, ilyet nem fogadunk el. – Pagony foxhole 2017. május 15., 10:29 (CEST)"

Ezt a szöveget szeretném felrakni, pusztán információközlés, az OTP-s wikipédiáról vettem a sémát, ugyanazt csináltam meg! Az OTP miért nem reklám?


Szócikk első része:

Eredet - Magyarország, Siófok Első részvény - 1998.06.09 (MOL) Kezdeti tőke - 100 000Ft KÖVESS kezdet - 2001.12.12 Aktív évek - 1998.06.09 - Napjainkig Tevékenység - Szolgáltatás Típus - Tőzsdei kereskedésem másolják a követők Elnevezés: KÖVESS! Ötlet - Automatikus Tőzsdei elemző Ötletgazda - Köves Márk Tibor Ötlet kivitelezése - Szombathely Ötlet kivitelezés éve - 2008.10.01 - 2012.05.12. Futamidő - 1-3 év, 1-3 hónap és 1-3 hét Arány - 1:100 Tőke terhelése - Teljes tőkének a 10% mérete a letét Hozam +100% és +150%

Termékek -

www.kovess.hu - (Kivitelezés: 1998.06.09 - 2016.02.15)

www.kovess.net - (Kivitelezés: 2001.12.12 - 2017.01.15)

www.kovess.eu - (Kivitelezés: 2008.10.01 - 2012.07.10)

Technikai adatok -

KOVESS.hu - Napos gyertya alapú és betanított mintafelismerés alapon működik a logika

KOVESS.net - Napos gyertya alapú és több indikátor alapon működik a logika

KOVESS.eu - 1,2,5,10,15,10,60 perc,1 óra,2 óra és 1 napos gyertya alapú és mesterséges intelligencia alapú a logika, aminek köszönhetően önállóan kutatja, memorizálja és teszteli a módszert, ami alapján döntést hoz a rendszer.


Iparág - Pénzügyi Befektetés Terület - Valuta, Deviza és Tőzsde Kiszolgált terület - Európa Tulajdonos - Köves Márk Tibor Székhely - Magyarország, Siófok Tag - 1 Jogok - 1 Alkalmazottak száma - 6 Forma - Elérhető kiemelt ügyfeleim részére, ami egy zárt csoport Bevétel - Brókerházon keresztül bonyolított tőzsdei árfolyam nyereségből származó profit Árbevétel 75,92 milliárd Ft (2016)


Kovess vita 2017. május 20., 20:52 (CEST)

Mentorkeresés: Wikikalappo vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Orosz wikipédiából fordítottam cikket (tű). Két cikkben (tű és nyakkendőtű) - szerintem - egymásnak ellentmondó állítás szerepel. Orosz nyelvet ismerő mentort keresek az ellentmondás feloldására. Wikikalappo vita 2017. május 21., 09:46 (CEST)

Én tudok oroszul, ha gondolod, a vitalapomon segítek. – Burumbátor Súgd ide! 2017. május 21., 09:53 (CEST)

Mentorkeresés: Trianon Múzeum vita

  • Témáim a Wikipédiában: Trianon Múzeum
  • Néhány szó a hátteremről: Trianon Múzeumból munkatársa
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Jó napot!

A Várpalotai Trianon Múzeumból írok! Igazgatói utasításra Dr. Szabó Pál Csaba igazgató úr kérésére szeretnénk, a Trianon Múzeum Wikipédiát frissíteni, újítani mind szövegben mind képekben. Szeretnénk ha lenne rá mód, hogy a Trianon Múzeum honlapján található szövegek kerüljenek ide is. Ha szükséges írásos engedélyt is tudunk küldeni a módosítás engedélyeztetéséről. Köszönöm.

Trianon Múzeum vita 2017. május 22., 15:32 (CEST)

Privát Wikilap egy személynek vagy csoportnak létezhet e és ha igen hogyan érdemes neki esni?

Tisztelt Mindenki,

Arra gondoltam néhány barátommal csinálok egy saját wiki oldalt itt a wikipédián és ezzel egy magán tudástárat. Van erre lehetőség, hogy egy wiki laphoz csak bizonyos emberek férjenek hozzá? Kérek szépen ebben segítséget! Köszönettel! :@Zoyi81:

Tisztelt Zoyi81! Nincs. A Wikipédia lényege, hogy szabad enciklopédia. – Pagony foxhole 2017. május 26., 14:08 (CEST)

@Zoyi81: A Wikipédia szabad és nyílt tartalmú enciklopédia, így itt nincsenek zárt lapok, viszont a Wikipédiát működtető MediaWiki szoftver is szabad és nyílt forráskódú program, így annak nincs akadálya, hogy létrehozz egy magán tudástárat máshol, a Wikipédiához hasonló felülettel. A legegyszerűbb megoldás, ha a saját számítógépedre telepíted, de ekkor nyilván csak azon, esetleg az otthoni hálózat többi gépén érheted el, hacsak nincs saját webszervered a pincében (útmutató itt). Ha több helyről is el akarjátok érni, akkor egy tárhelyszolgáltatóra kell találni (egy Google-keresés több ingyenes opciót is kidob), itt arra figyeljetek, hogy szükségetek lesz PHP-ra és MySQL-re (az első néhány találatot végignézve ez azért nem lesz gond). Ha bármiben segítségre van szükséged, nyugodtan keress a vitalapomon. – Tacsipacsi vita 2017. május 26., 15:41 (CEST)

Mentorkeresés: Meszaros Miklos vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Vagyok olyan idióta, hogy wikipedia fordítóprogramjával fordítok. Ez a program meggyilkol és infarktusban fogok meghalni egy éven belül. Először is egy idő után gondol egyet és nem írja sorban a betűket, vagyis oda írja, ahova neki tetszik. Mikor vissza akarom állítani, akkor a magyar fordítást törli és az angol szöveggel helyettesíti, eltörölve munkámat a föld színéről. Nagyon kiábrándító és komolyan gondolkodom azon, hogy leba...m a fordítást. – Meszaros Miklos vita 2017. június 3., 23:33 (CEST) Meszaros Miklos vita 2017. június 3., 23:33 (CEST)

Először is: lazíts egy kicsit. Nem kell ezt a fordítóprogramot ilyen halálosan komolyan venni. Nagyjából arra való, hogy összeszedi a szavakat a szótárból, és elkészíti a belső linkeket. Rosszul, hibásan fordít, ez első látásra látszik. Nem arra való, hogy egyből jó legyen a szöveg, tehát gépi fordítás közben ne görcsölj rajta, hogy egy vagy két betűt vagy szót ki akarj javítani, mert az nem megy, nem erre van kitalálva. A fordítás mentésének erősen ajánlott saját allapot megadni, és amikor "kész" a gépi fordítás, akkor a saját lapodon nyugodtan javíthatod, csiszolhatod, ameddig tetszik és jó nem lesz a szöveg. Az igazi fordítás akkor kezdődik.

Egyébként erről semmit nem tudtunk meg:

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:

misibacsi*üzenet 2017. június 4., 07:38 (CEST)

Köszönöm vigasztaló szavait. Tisztában vagyok, hogy ez a program nem tökéletes, nem is azzal van a gondom, hanem hogy helyettem szerkeszt. Azelőtt Wordben fordítottam és beraktam a Wikire a dolgokat, de ez nem ésszerű a hivatkozások miatt, amiket beszúrni ugyan lehet, de sokszor ugyanazt a hivatkozást más számmal jelöli és a hivatkozáslista hosszabbra nyúlik mint maga a szöveg. Azután úgy oldottam meg, hogy csak pár szót fordítottam egy-egy fejezetből, ahol a hivatkozás volt, a többit pedig mint javítást beraktam, de ezt most nem engedi a program. Szóval csapdába estem. Magamról nem akartam írni a Wikin. Nem olyan országban élek, ahol a nézetnyilvánítás elfogadott. Fasiszta Szlovákia. Jobb ha nem tudják meg ki vagyok. – Meszaros Miklos vita 2017. június 4., 11:28 (CEST)

Mentorkeresés: Sajt062000

  • Témáim a Wikipédiában: Életrajzi és település szócikkek
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Település angol szocikket szeretnek leforditani, viszont egyre tobb problemaba futok. Nem ez az elso eset hogy teljesen uj szocikket hozok letre, viszon most valahogy semmi nem akar összejönni. Ezek lennenek a problemaim: -a telepules nepessege nem jelen meg az infoboxban, hiaba irtam be a forrasszövegbe -nem tudom, hogy tudnek pushpin terkepet kesziteni -a varos pecsetjet es zaszlajat az angol oldalrol bemasoltam, es tokeletesen ott volt, viszont egy ket szerkesztes utan eltunt, habar nem csinaltam vele semmit...

elore is koszonom a segitseget Sajt062000 vita 2017. június 5., 14:39 (CEST)

@Sajt062000:
  • A népesség nem a forrásszövegből jelenik meg, hanem a Wikidatából, automatikusan – miután összekapcsoltad a cikket a Wikidata-elemmel (ezt csak a valódi szócikknél szabad, szerkesztői allapoknál, mint ez, nem). Tehát nyugi, most még nem látszik, de a rendes cikkben meg fog jelenni.
  • Milyen pushpin térképet szeretnél készíteni? Már most is látható a település elhelyezkedése Kanadában (az infobox végén).
  • A pecsét és zászló nem tudom, miért látszott – elvileg egyáltalán nem szabadott volna itt látszaniuk, mivel azok nem a Commonsba, hanem az angol Wikipédiára vannak feltöltve, mégpedig okkal: a kanadai szerzői jog szerint az alkotójuk halála után 50 évig védi őket a szerzői jog, ezalatt az angol Wikipédián használhatók a fair use alapján, a magyar Wikipédián viszont csak a jogtulajdonos írásos engedélyével (ez vagy az alkotó, vagy az önkormányzat; ha tudsz engedélyt szerezni, az jó, de nekem biztos nem lenne kedvem kanadai önkormányzattal levelezni).
– Tacsipacsi vita 2017. június 5., 16:53 (CEST)
@Tacsipacsi:

Köszönöm a segítséget Tacsipacsi, a pushpin térképpel kapcsolatban: olyan térképet szeretnék amely az eredeti angol nyelvű lapon van, nem tudom hogy ez megoldható -e.

Sajt062000 vita 2017. június 5., 22:53(CEST)

@Sajt062000: Elvi akadálya nincs (akár a domborzati térképre, akár a két egymás alatti térképre gondoltál), de az infobox jelen állapotában nem tud többet nyújtani. – Tacsipacsi vita 2017. június 5., 23:16 (CEST)

Mentorkeresés: ~~Hogyan rakhatok kepet a cikkemhez?~

  • Témáim a Wikipédiában: egy romaniai koltorol irtam, roman nyelvbol magyarra forditas: Sorin Titel
  • Néhány szó a hátteremről: elsoeves egyetemista vagyok, ujsagirason, Romaniaban. Egyetemi hazikent kaptuk, hogy egy wikipedia oldalt szerkesszunk.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Nem tudok kepet berakni a cikkembe, ezen belul nem tudom, hogy lehetne esztetikusabb a wiki oldalam...szerkeszteni szeretnem a tartalomjegyzekemet is.

Vass Réka-Erzsébet vita 2017. június 5., 19:47 (CEST)

Először is megpróbáltam rendet rakni: a szócikk-kezdemény most Sorin Titel címen található, az átnevezések után maradt lapokat (Szerkesztő:Vass Reka, Wikipédia:Sorin Titel, Wikipédia-vita:Sorin Titel) pedig törlésre jelöltem.
Ahhoz, hogy be tudj rakni egy képet a szócikkbe, a képet fel kell tölteni – vagy a Wikimédia Commonsba a c:Special:UploadWizard lapon, vagy a magyar Wikipédiára a Speciális:Feltöltés lapon (utóbbi csak kivételes esetben ajánlott). Ha a román szócikkben szereplő képet szeretnéd beilleszteni, legegyszerűbb, ha a leírólapján található „Copiați la Commons cu ajutorul lui CommonsHelper” linkre kattintva viszed át a Commonsba. (Én nem tudok románul, úgyhogy inkább nem próbálkoznék vele.) A képet ezután egyszerűen a fájlnevet hivatkozásként beírva tudod beilleszteni (pl. [[Fájl:Sorin Titel.jpg]]), a román cikkben is látható, keretezett és jobbra lebegtetett formátumhoz a bélyegkép vagy thumb paraméter használandó: [[Fájl:Sorin Titel.jpg|bélyegkép]].
A cikken mindjárt szépítek egy kicsit, azt nem nagyon tudom elmagyarázni.
A tartalomjegyzéket nem lehet kézzel szerkeszteni, az automatikusan jön létre a fejezetcímekből (== Fejezet ==, === Alfejezet ===, ==== Al-alfejezet ==== stb.). – Tacsipacsi vita 2017. június 5., 20:32 (CEST)

Mentorkeresés: Makkzs vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Egyetlen problémám van jelenleg: valaki kétszer töltötte fel ugyanazt a képet Cser Krisztián - jellemzően - általam szerkesztett oldalára, és a művészt zavarja, hogy a kép duplán szerepel. Nem jöttem rá, hogy a másodikat miként lehetne törölni. Nagyon örülnénk, ha valaki ezt vagy megmondaná, vagy egyszerűen letörölné a másodikat. Köszönettel Makk Zsuzsanna Makkzs vita 2017. június 10., 11:54 (CEST)

Egyszer lett feltöltve, csak a Wikidatáról automatikusan betöltődik az infoboxba, és pluszban be lett illesztve a szócikkbe is. Töröltem a szócikkből, most csak egyszer látszik. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 10., 12:26 (CEST)

Újra létrehozott, egyszer már törölt lap esetén a teendő

Sziasztok!

Mi történik olyankor, ha egy lap törölve lett (nevezetesség hiánya miatt / vélhetően öncikk), majd pár hónapra rá újra létrejött a cikk az előző helyén? A K. Toók László cikkről volna szó. Ilyenkor új törlési megbeszélés indul, vagy pedig egyből törlés?

Argathron vita

Mivel még mindig nincs független forrás, mely alátámasztaná a nevezetességét, az előző két TMB törlési indoka most is fennáll, ezért azonnali eljárásban töröltem. – Rlevente üzenet 2017. június 15., 14:50 (CEST)

Segítségkérés

Szerkesztő:Laird42 kér segítséget kezdőként az általa írt életrajzi szócikkhez, aminek a vázlata a Szerkesztő:Laird42/próbalap lapon van. A formázást átírtam, de a többiben segítsetek neki. – b_jonas 2017. június 19., 09:11 (CEST)

Mentorkeresés: Carlapati vita

  • Témáim a Wikipédiában: Filmek, sorozatok, szinészek
  • Néhány szó a hátteremről : szeretem a történelmet, filmet, mások életrajzát.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Hogy lehet képet berakni ? Táblázatot csinálni ?

Carlapati vita 2017. június 23., 14:44 (CEST)

Mentorkeresés: Kokakornel vitajózsi

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Kokakornel vita 2017. június 25., 14:23 (CEST)

Tambo, mentorom szabadságon. Az „Osho” szócikk átfogalmazásába kezdtem.

Védelmet kérek gyors törlés ellen. Az elfogult szövegeket próbálom megfelelő hivatkozásokkal helyettesíteni.Partmoso vita 2017. június 28., 17:21 (CEST)

"gyors törlés elleni védelem": a cikk legelejére helyezz el egy {{tataroz}} sablont! misibacsi*üzenet 2017. június 28., 17:30 (CEST)

Mentorkeresés: Abusiness Kreatív vita

  • Témáim a Wikipédiában: Az első témám Dr. Csernavölgyi István a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója
  • Néhány szó a hátteremről: kezdő wikipádiás vagyok, szeretnék több személyt felvinni.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Pár héttel ezelőtt felvittem a cikket és még mindig csak próbalapon szerepel. Mit kell tennem, hogy kikerüljön a lap? https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Abusiness_Kreat%C3%ADv/pr%C3%B3balap

Válaszod előre is köszönöm, Nyári Attila

Abusiness Kreatív vita 2017. július 11., 08:17 (CEST)

Üdv! Átneveztem, ezzel kikerült a fő névtérbe. Esetleges megjegyzéseimet majd a vitalapodra írom. Kérlek, figyeld a cikket, valamint a laptörténetét, mert a javításokból lehet a legjobban tanulni. – Vépi vita 2017. július 11., 15:43 (CEST)

Új szócikket írnék

Édesapámról, de olyan nevű több is van már a Wikipédián. Hogyan kezdjek hozzá? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Guzsuka (vitalap | szerkesztései)

A neve után zárójelben odaírhatod megkülönböztetésként pl. a foglalkozását. – Vépi vita 2017. július 11., 17:49 (CEST)

Azért mielőtt sok munkát belefektetnél, olvasd el ezt. – Hollófernyiges vita 2017. július 12., 08:06 (CEST)

Ellenőrzés szokásos időtartama

Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi a normális időintervallum, amíg az arra jogosultak ellenőrzik a szerkesztést. Vannak több mint egyhetes szerkesztéseim, lehet, hogy teljesen rendben van, hogy még nem ellenőrizte senki, csak szeretném tudni, mi a szokás. Előre is köszönöm. R4b6it vita 2017. július 11., 15:12 (CEST)

Szia, pillanatnyilag a legrégebbi, ellenőrzésre váró javítás 28 napos. De nem olyan rég még több hónap volt az átfutási idő. – Vépi vita 2017. július 11., 15:37 (CEST)

Köszönöm szépen! R4b6it vita 2017. július 11., 15:58 (CEST)

Mentorkeresés: Annamanna orsos vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Annamanna orsos vita 2017. július 23., 02:02 (CEST) Sziasztok! Segítségre lenne szükségem.Nem vagyok jártas a wikipédia kezelésében.Orsós Annamanna néven vagyok fenn a wikipédián.Sokáig kaptam segítséget a kedves Pataki Márta wikipédia járőrtől.Mostanában nem tudok kapcsoltba lépni vele.Ő gondozta eddig az oldalamat.Párnapja vettem észre hogy Pallerti hetekkel ezelőtt törölte a Refugee Life- Menekűlt élet c.feltöltött képet és a kinagyított részletetit valamint az ahhoz tartozó kép leírásomat.Írásban kértem indojolja meg, de eddig még nem kaptam választ.Kérek valakit segítsen megfejteni mi volt az oka a törlésnek, és lesz e módom vissza tetetni azt a képet? Segítséget kérnék annak a képnek valamint még pár újabb képem feltöltéséhez.Köszönettel.Anna

Ezekre csak @Pallerti: szerkesztő tudna válaszolni. misibacsi*üzenet 2017. július 23., 07:51 (CEST)

@Annamanna orsos: ITT kérték tőled, hogy adj engedélyt a képek használatára, még a teljes beküldendő levél szövegét is előkészítették. Ilyenkor 30 napod van az engedély beküldésére, de a leveled az OTRS-be a mai napig nem érkezett be, ezért kerültek törlésre a képek.
Ha beküldöd a levelet, akkor kérheted az adminisztrátoroktól a képek visszaállítását. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. július 23., 13:38 (CEST)
@Annamanna orsos: Megjött az engedély, látom a rendszerben (ticket:2017072310006077). Egy admin majd visszaállítja a képeket, és akkor rátesszük az engedélyed azonosítóját. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. július 23., 14:35 (CEST)

Mentorkeresés: Simonadri vita

  • Témáim a Wikipédiában: Simon Adri Wikipedia-oldala
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: nem tudom a képes dobozban levő dolgokat - főleg magát a képet - variálni. (A Személy infoboxnál elakadtam.)

Simonadri vita 2017. július 27., 20:24 (CEST)

Kedves Segítők! A képemet szeretném megváltoztatni a Wikipedia-oldalamon. De nem tudom. Kérem, segítsenek. Köszönettel, Simon Adri

Kedves @Simonadri:! Eddig valóban nem volt egyértelmű a képes doboz (a „Személy infobox”) szerkesztése a szócikkedben. Ennek az volt az oka, hogy a különféle nyelvű Wikipédiák közös háttértárából, az úgynevezett Wikidatából érkeznek ide az adatok, amelyeket a Wikidatában lehet szerkeszteni, nem itt. Most azonban a rólad szóló szócikkben beírtam a „Személy infobox” paramétereit, így itt is tudod szerkeszteni az adatokat. Kérlek, az itteni rend kedvéért majd adj meg forrásokat is az újabb infoboxbeli és a szövegbeli adatokhoz (úgy könnyebben megy az ellenőrzés is).

A képekről: azt tudnod kell, hogy egyszerűen képet az otthoni gépedről nem tudsz ide beszúrni. Először a képet fel kell töltened egy közös helyre, ahol a különféle Wikipédiák tárolják azokat a képeket, amiket aztán fel is használnak a szócikkekben: ez a közös hely a Commons. Azonban nem akármilyen képet lehet feltölteni a Commonsba. És itt jön el az a pillanat, amikor én már nem igazán fogok tudni neked segíteni, mert a képek feltöltésével kapcsolatban nem ismerek minden részletet. Bővebben a Wikipédia:Képek helyen tudsz erről olvasni, de feltehetően hamarabb és a kérdéseidre szabottan fogja tudni neked elmagyarázni a képfeltöltéssel kapcsolatos teendőidet egy hozzáértő szerkesztő (pl. @EniPort, Pallerti, Rlevente:). --Sphenodon vita 2017. július 28., 22:16 (CEST)

Hétfőn tudok segíteni, akkor szívesen (addig úton vagyok, szakadozó mobilnettel, ne haragudj). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. július 29., 00:21 (CEST)

Mentorkeresés: Cskari65 vita

  • Témáim a Wikipédiában: Orosz Andrea (úszó)
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

elkészítettem a szöveget a próbalapon, kiakartam élesíteni, de már látom, hogy kint van, hogy Cskari65 próbalap. Mi a gond? Cskari65 vita 2017. július 29., 09:47 (CEST)

Mentorkeresés: Zsoozsy vita

  • Témáim a Wikipédiában: főleg fordítások
  • Néhány szó a hátteremről: sok nyelvet tanultam, és néha kiakadok azon, hogy valaminek nincs egyáltalán wikije vagy netán csak adott nyelven hiányzik valami.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: mindig mindent elfelejtek, pl. itt is mit hogyan, ezért vszeg praktikusabb (időtakarékosabb) lenne egy konkrét emberhez fordulni a hogyan pánikjaimhoz, mint mindig újra megkeresni magamtól.

Zsoozsy 2017. július 29., 19:16 (CEST)

Megvásárolt kép feltöltése szócikkhez

Sziasztok! Egy új szócikkhez szeretnék portrét feltölteni (életrajz lesz). Ha a fotóalany anno megvásárolta a portrét a fotóstól (ezzel a közlés jogát/szerzői jogokat is, gondolom), akkor kinek kell engedélyt kérni a wikipédián való publikálásra, a készítőnek vagy aki megvette a képet? Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!– Superblue77 vita 2017. augusztus 1., 15:06 (CEST)

Sajnos ez így kevés. Gondolom, vásárolt egy példányt a fényképből. Ezzel nem vásárolta meg automatikusan a továbbértékesítés jogát. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 15:39 (CEST)

Látni/tudni kéne, hogy mit vett meg, mi van a szerődésében. Ha csak a szabad felhasználás jogát, akkor az a Wikipédián nem elég, mert az itteni megjelenéssel együtt elvárás, hogy a feltöltő szabad licenc alá is helyezze a képet, amiről felhasználóként nem nyilatkozhat. Ha a fotós az adásvételkor úgy nyilatkozott, hogy átadja a szerzői jogokat is, akkor viszont nyilatkozhat a vevő/megrendelő a szabad licenc alá helyezésről. Elvileg ez simán elképzelhető egy megrendelésre készült portré esetén, csak a felek tudják miben állapodtak meg.
Az engedély szövegében az aláírónak nyilatkoznia kell, hogy birtokában van a szerzői jogoknak (mintaszöveg ITT).
Ilyen kérdéseket egyébként érdemesebb az OTRS-üzenőfalon felvetni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 1., 18:09 (CEST)

Mentorkeresés: Mrtejfog vita

Sziasztok!

Nemrégen regisztráltam és a próbalapomon létrehoztam az első bejegyzésemet Csíki András költő-ről.

Ezután létrehoztam a lapot, de a tetjén mindig a szerkesztői nevemet és azt, hogy próbalap írja ki.

Ezt hogyan tudom eltüntetni és véglegesen létreozni a wikipédia oldalt Csíki Andrásról?

Köszönettel,

Mrtejfog

@Mrtejfog: a lap tetején (a keresőmező mellett) van egy „Több ▼” feliratú menü, abban találod az átnevezést. Arra figyelj, hogy ne csak a „Mrtejfog/próbalap” szöveget írd át a cikk címére, hanem előtte a legördülő menüből is válaszd ki a (Fő)-t. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 5., 15:10 (CEST)

De előtte nézz meg néhány életrajzot a Wikipédiában, mert vannak szabályok (formai követelmények is), amelyeket be kell tartani. Wikizoli vita 2017. augusztus 5., 15:24 (CEST)

Mentorkeresés: Lorena Isabella

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Lorena Isabella 2017. augusztus 3., 22:21 (CEST) Szeretnék egy szerkesztőt kérni sajnos nincs időm át nézni a szerkesztési lehetőségeket... Köszönöm

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Galyas (vitalap | szerkesztései) 2017. augusztus 3., 22:21‎

Sajnos, a Wikipédiához sincs királyi út! Ha nincs időd átnézni a szabályokat, akkor inkább hagyd abba. Vannak segítőkész emberek, de arra nekik sincs idejük, hogy helyetted dolgozzanak. Wikizoli vita 2017. augusztus 5., 15:27 (CEST)

Mentorkeresés: Zsomborfeher vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Zsomborfeher vita 2017. augusztus 12., 01:49 (CEST)

@Zsomborfeher:: Ez a fenti három sor azért van ott, hogy oda írd be a megfelelő információkat, hogy a megfelelő segítséget meg tudjuk adni. Ha csak kipróbáltad a szerkesztést, arra van külön ez az oldal, oda mindenfélét be lehet írni: WP:HOMOK. misibacsi*üzenet 2017. augusztus 12., 09:37 (CEST)

Milyen időintervallumban ellenőrzik a cikkeket?

Két hete módosítottam egy cikket a wikipédiában: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%91v%C3%A1rosi_Nagycirkusz

És még mindig ellenőrzésre vár. Mikor fog ellenőrzésre kerülni?

Nagyon szépen köszönöm! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Pusztai.dani.uj (vitalap | szerkesztései) 2017. augusztus 14., 16:34‎ (CEST)

@Pusztai.dani.uj: Sajnos elég nagy a lemaradás – közel két hónapja is vár szócikk ellenőrzésre. Ha zavar, hogy ellenőrizetlen a szerkesztésed, írhatsz az ellenőrzéseket végző járőrök üzenőfalára, ahol valószínűleg pár órán belül észreveszi valaki a kérésedet és ellenőrzötté teszi a szócikket. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 14., 18:22 (CEST)
@Pusztai.dani.uj: Ellenőriztem. Legközelebb a Járőrök üzenőfalán kérd, ha soron kívüli ellenőrzést szeretnél. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 19., 13:20 (CEST)

Mentorkeresés: GIMEX-Hidraulika Kft. vita

  • Témáim a Wikipédiában: GIMEX-Hidraulika Kft.
  • Néhány szó a hátteremről: Cégem wikipedia oldalát szerkesztem
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Túl sok változtatást hajtottam végre egy időben, melyek még nem kerültek jóváhagyásra. Mit tegyek?

GIMEX-Hidraulika Kft. vita 2017. augusztus 15., 15:29 (CEST)

Arany János Balladái Zichy Mihály rajzaival, Wikiforrásra?

Feltöltöttem ezt a könyvet szkennelve a commons:Category:Illustrations to János Arany's ballads by Mihály Zichy kategóriába. Érdemes-e a wikiforráson lapokat létrehozni rá, hogy könnyen megtalálható, lapozható és letölthető legyen? Vedd észre, hogy ez egy kalligrafikus és illusztrált könyv, ezért (az előszó kivételével) a teljes szkennelt oldalképek hasznosak, nem érdemes csak szöveges átiratot közölni. Lásd még s:Szerző:Arany János.

Cross-postoltam a Wikiforrás kocsmafalról, mert azt hiszem, azt kevesen nézik, és azért ide, mert a Wikiforrások szerkesztésében kezdő vagyok. – B jonas (vita) 2017. augusztus 18., 18:38 (CEST)

Szerintem igen: szabad és értékes forrásmű. Korábban láttam más nyelvű Wikiforrásokról bemutatót, hogy a képet és a leiratot egymás mellett lehetett nézni valamilyen eszközzel. Ilyen esetekre hasznos lehet, de fejből már nem emlékszem, milyen eszköz volt, vagy hogyan működött, és nem vagyok igazán járatos a Wikiforrásban sem. Ha szükséges, megpróbálok utánanézni. Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 20., 00:56 (CEST)

Én is próbáltam utánaolvasni. Eddig azt láttam, hogy az irányelv szerint a Wikiforrásokra több oldalas szkennelt dokumentum képét djvu formátumban kell felrakni. A Wikiforrás ezeket valahogy értelmesen kezeli. Csakhogy ez mind arra az esetre vonatkozik, amikor a szkennelt kép nem a végső cél, hanem csak közbülső termék arra, hogy átírt szöveggé és kivágott képekké alakítsd át, illetve az ellenőrzést szolgálja, ha az átírás már megtörtént. Csakhogy itt nem erről van szó: még ha szöveges átiratot készítenék is, nem az a cél. Jó lenne példákat találni hasonló csupa-grafika könyvre, amit már fölraktak a Wikiforrásra, de ilyet eddig nem láttam. (Persze minden nyelvű Sikiforrás különböző irányelveket fogadhat el, de a magyar wikiforrás elég kicsi, ezért ott lehet, hogy nincs kialakult gyakorlat.)
A másik lehetőség, hogy a Wikiforrásra nem rakok semmit, hanem valahogy a Commonson teszem navigálhatóvá a könyvet, de ilyesmire sem láttam jó példát.
Mindenesetre köszönöm a megerősítést, @Samat:.
b_jonas 2017. augusztus 20., 02:50 (CEST)
Ha a Commonsra szeretnéd feltölteni, akkor is praktikus DjVu-t használni, hiszen az sok oldalt tud tárolni, a Commonson kiválóan lehet navigálni benne (olvasóprogram viszont valószínűleg az olvasók többségének nincs hozzá, ebből a szempontból jobb a PDF, bár az meg valószínűleg nagyobb fájlméretet eredményez, és egyébként is fúj, kereskedelmi :-)). – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 20., 21:27 (CEST)

Beállítások

  1. Hol lehet a beállításokban módosítani, hogy a képre kattintva a MediaViewer jelenjen meg, vagy a Commons leírólapjára ékezzek?
  2. Hol lehet azt beállítani, hogy a Más nyelveken bal oldali menüben milyen nyelvek jelenjenek (pontosabban ne jelenjenek) meg? (A fordítási eszköz teszi oda a szürke linkeket, hogy „Oldal fordítása X nyelvre”, de igencsak felszaporodtak).

Köszi: Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 20., 01:02 (CEST)

1. A beállításokban a „Lapok megjelenítése” („Appearance”) fülön a „Képnézegető engedélyezése” („Enable Media Viewer”) checkbox szabályozza ezt. Ha be van kapcsolva, akkor a Media Viewer jelenik meg. Ha nem, akkor a kép leírója azon a wikin, amin nézted a képet. A commonsra innen a „megtekintés itt: wikimédia commons” („view on wikimedia commons”) füllel juthatsz el, ezt a fület ott találod, ahol a közönséges oldalakon a „szerkesztés” („edit”) fület. – b_jonas 2017. augusztus 20., 02:40 (CEST)

Köszönöm, sikerült. Jó helyen kerestem, csak nem voltam elég figyelmes. Jól elbújik az oldalon. Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 21., 00:09 (CEST)

2. A normál (kék) linkek pontosan kilencen vannak, ez alól egyetlen kivétel, ha összesen nincs kilenc. Ezek tanulásos alapon jelennek meg: kiindulnak a földrajzi területen gyakori nyelvekből és a Bábel-sablonokból, majd azt nézi, hogy mire kattintasz. A Tartalomfordító szürke linkjei (ha jól értem) azokhoz a nyelvekhez jelennek meg, amiken be van kapcsolva az eszköz. Tehát ha soha nem akarsz magyarról katalánra fordítani, akkor a katalán Wikipédián kell kikapcsolnod a béta funkciót, és onnantól a magyaron nem fog megjelenni. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 20., 22:14 (CEST)

A francia wikin kikapcsoltam, de továbbra is megjelenik a szürke nyelvi link. A lengyel wikin nem is volt bekapcsolva, így ott nem is tudtam kikapcsolni. Mindkét link továbbra is ott van az olyan szócikkeknél, ahol nincs még meg ez a két nyelvi változat. Esetleg más ötlet? :) Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 21., 00:09 (CEST)
Egyébként nem más wikiken kapcsoltam be a bétafunkciót (szerintem máshol nem is kapcsoltam be vagy használtam), hanem a huwikin belül használtam az eszközt. Akkor jelentek meg a linkek, amikor egyszer (többször) teszteltem az eszközt kíváncsiságból. Ezt viszont megjegyezte, és nem tudom, hogyan lehet elfelejtetni vele. Samat üzenetrögzítő 2017. augusztus 21., 00:14 (CEST)
Most én is bekapcsoltam (eddig csak a dokumentációt tanulmányoztam), és rögtön gyanús lett a feröeri. :-) A kódból az látszik, hogy felhasználja az aktuális wikin beállított felületnyelvet, a böngésző által preferáltnak jelölt nyelveket, valamint a legutóbb használt nyelveket. Utóbbit a UniversalLanguageSelector szolgáltatja, így akkor is kerülnek ide nyelvek, ha a kompakt linkek listájából választasz ki egyet, vagy esetleg arra vetemedsz, hogy a magyar Wikipédia felületnyelvét átállítsd valami másra. A legutóbbi nyelveknél is kilenc a határ, ezeket a helyi tárolóban tartja (localStorage), de hogy azt hogy kell törölni… Ha megmondod, milyen böngészőt használsz, megpróbálhatok utánanézni, de nincs kedvem négy böngészőhöz kikeresni, hogy aztán háromra ne legyen szükség. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 21., 00:59 (CEST)

Lapmentés

Elnézést, én csak azt szeretném tudni hogy hogyan lehet a lapot elmenteni?

A 'Változtatások közzététele' gombbal a szerkesztőablak alján, ahogyan itt is csináltad.– Hollófernyiges vita 2017. augusztus 23., 08:11 (CEST)

Mentorkeresés: langelaszlo

  • Témáim a Wikipédiában: Dianetika, Szcientológia, viza-halászat, helytörténeti cikkek.
  • Néhány szó a hátteremről: A Szcn egyház munkatársa vagyok, ezért értek ehhez jobban.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Sziasztok! Teljesen új vagyok itt, néhány kisebb változtatást tettem eddig. Ismerkedek a wiki szerkesztési felületével. Szóval ha butaságot kérdezek, bocsássátok meg. Van egy alap problémám, amiben kérek segítséget. Én azt szeretném, hogy az egyházammal kapcsolatos szócikkek is ugyanolyan semlegesek lennének, mint a többi egyházé. Ami történik: sok éve probléma ez, hogy valakik átírják negatívra a szócikkeket. Oké, ez úgy van önigazolva, ezt hallottam korábban, hogy helyet kell adni a kritikáknak is, ne legyen túl egyoldalú stb. De nézzük csak. Megnézek egyéb kis- és nagyegyházak szócikkeit, akiknek szintén vannak ellenzőik, ellen-fórumaik, szóval hasonló cipőben járnak. Pl. Jehova tanúi, Krisna tudatúak, Hit-gyülekezete, stb. Ezen cikkek teljesen semlegesek, sőt mi több, pozitívak, nincsenek telerakva kritikus megjegyzésekkel, negatívumokkal, stb. Ez számomra igazságtalan. Miért van ez? Ki "haragszik" ránk és miért? Szeretném megérteni, és teljesen kezelni, hogy a mi egyházunkkal kapcsolatos cikkek is ugyanolyan semlegesek legyenek, mint a többi kisegyházé. Szerintem ez nem nagy kérés. Sok éve próbáljuk, most próbálok végére járni a dolognak. Mi egy cseppel sem vagyunk "rosszabbak" náluk, sőt. Nagyon sok elégedett hívőnk van, sok társadalmi reform programban segítünk. Ha bárki azt gondolja, hogy "rosszak" vagyunk, szívesen adok tájékoztatást rólunk, linkeket a tevékenységeinkről. Szóval ha valaki tudna abban segíteni, hogy ezt hogyan tudnám kezelni, azt nagyon megköszönném. Mindenkinek nagyon jó munkát kívánok, szuper a Wikipedia! :) langelaszlo 2017. szeptember 8., 21:36 (CEST)

Tényi István filmrendező

Tényi István filmrendező 1979-ben végzett a Szinház és Filmmüvészeti Főiskolán, ha a névsorban a nevére kattintunk Tényi István nevű sorozatfeljelentő életrajza jelenik meg. Ugyanez történik, ha a 2002-ben kapott Balázs Béla dijasok névsorán kattintunk a rendező nevére. Valamint sem a Magyar filmrendezők névsorban, sem a Balázs Béla díjasok összesített felsorolásában nem jelenik meg a neve – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 217.144.52.214 (vitalap | szerkesztései) 2017. szeptember 22., 11:49‎ (CEST)

Mentorkeresés: Simó Endre vita

  • Témáim a Wikipédiában: Simó Gyula
  • Néhány szó a hátteremről: Lásd szerkesztői bemutatkozásomat!
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Simó Gyula szócikkéhez fotót szeretnék biggyeszteni, de nem tudom, hogyan kell. A WikimediaCommonsba feltöltöttem egyet. Hogyan vigyem át a jelzett cikkbe? Előre is kösz' a segítséget!

Simó Endre

Simó Endre vita 2017. szeptember 22., 16:44 (CEST)

Beraktam. – Hollófernyiges vita 2017. szeptember 25., 14:55 (CEST)

Mentorkeresés: 213.197.76.74 (vita)IT technology

  • Témáim a Wikipédiában: application lifecycle management, agility in business, agility in software, IoT and embedded software development
  • Néhány szó a hátteremről: Research Projects in EU founded RTD- from FP6 to FP7, H2020, 15+ years experience in IT projects, software development, project management.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: How to share product/technology information to avoid excluding article sharing due to advertisement. How can I formulate article to be accepted as general (neutral info) not advertisement?

213.197.76.74 (vita) 2017. szeptember 27., 10:01 (CEST)

Wikipédia:Új_szerkesztők_támogatása/Mentorálás határozottan azt mondja, hogy regisztrálj felhasználót a Wikipédián és jelentkezz be vele, ha mentort keresel. Próbáld meg újra úgy. – b_jonas 2017. szeptember 27., 15:14 (CEST)
A segítségkéréshez nem feltétlenül szükséges a regisztráció (személyes mentorod valószínűleg nem lesz a változó IP-cím okozta kommunikációs problémák miatt, de itt a kocsmafalon szívesen segítünk), viszont a cikkíráshoz a magyar nyelv ismerete elengedhetetlen, a gépi fordítások rövid úton mennek a kukába, az idegen nyelvű cikkek meg pláne. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 27., 18:52 (CEST)

Táblázat

Egy festőművész (élő személy) önálló kiállításaihoz készítettem egy táblázatot. Szeretném hozzávenni a közös kiállításokat is, viszont így a táblázat túl nagy lenne. Kérdésem: ha megcsinálom, hogy a táblázat kinyitható legyen, akkor nem baj, hogy idővel gigantikus méretű lesz? Nem szeretném, ha valaki letörölné a munkám kétharmadát valamilyen indokkal.– CikkMiX vita 2017. október 1., 14:40 (CEST)

Mit jelent az, hogy "a táblázat túl nagy"? Mitől lesz nagy? Képeket tennél bele? Keress rá a világörökségi helyszínek listájára, olyanra gondoltál? Ez a méret még elfogadható, persze előbb annak olvass utána, hogy az illető elég nevezetes-e a Wikipédia szabályai szerint (WP:NEV). Mondhatjuk, hogy ez az egyik legfontosabb szabály, No.1., mert ha ez nem teljesül, akkor fölösleges technikai kérdésekről beszélni, mert a cikk törölve lesz. misibacsi*üzenet 2017. október 1., 20:00 (CEST)
Itt található a táblázat: Swoon (művész). Olyan lenne, mint a világörökségi helyszínek listája, csak nem 41 sorból állna, hanem már most kb. 80-ból. Minden weboldalon, ahol említik a művész kiállításait, ott a közös kiállítások is szerepelnek! – CikkMiX vita 2017. október 1., 20:58 (CEST)

Ne hagyj szóközt a sor elején, mert akkor írógép típusú betűkkel jelenik meg az egész bekezdés. Javítottam. Wikizoli vita 2017. október 1., 22:11 (CEST)

Mentorkeresés: Diarep vita

  • Témáim a Wikipédiában: Kopaszi-gát
  • Néhány szó a hátteremről: A BudaPart - Kopaszi gát tulajdonosa a Kopaszi Gát Kft. nevében szeretnénk frissíteni a Kopaszi-gát c. szócikket.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

A Kopaszi gát tulajdonosi háttere 2016-ban megváltozott, azóta jelentős fejlesztéseken esett át. A szócikk történeti hátterében nem esett változtatás, azonban frissebb és hitelesebb adatok kerültek bele. A szövegből való törtél során, alul a nem aktuális jegyzetek viszont nem tűntek el, nem is tudjuk őket kitörölni. Ebben szeretnénk segítséget kérni, illetve abban, hogy amennyiben lehetséges a szócikk neve is változzon Kopaszi-gátról BudaPart-Kopaszi gát -ra, ugyanis már így használandó helyesen. Hogyan kivitelezhető mindez?

Részletes információ www.budapart.hu

Köszönjük előre is a segítséget! Diarep vita 2017. október 4., 16:42 (CEST)

Nekem a "BudaPart" nyelvtanilag helytelennek tűnik, ezt hagyjuk. A cikk tartalmát szerkeszd bátran, csak minden új infóhoz legyen megadva forrás, ahol ellenőrizhető a módosításod. misibacsi*üzenet 2017. október 4., 17:58 (CEST)

A BudaPart – Kopaszi-gát (így, gondolatjellel) márkanév, ugyanúgy nem kell mélyebb nyelvtani vizsgálatokat folytatni, mint az iPhone-nál. Viszont a Kopaszi-gát (BudaPart nélkül) egy földrajzi név, ami szintén tökéletesen helyes. A szócikk jelen állapotát tekintve alapvetően utóbbiról szól, így átnevezésre nincs szükség. – Tacsipacsi vita 2017. október 4., 20:30 (CEST)

Mentorkeresés: 213.160.164.57 (vita)komárom erőd milyen állatot idéz?

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

213.160.164.57 (vita) 2017. október 7., 10:59 (CEST)

@213.160.164.57: Átemeltem ide, mert ezen a lapon ez eltévedt a tartalom: Wikipédia:Tudakozó#A komáromi erőd milyen állatot idéz? – Pallertithe cave of Caerbannog 2017. október 7., 11:05 (CEST)

Cselekmény

Valóban nem használjuk már a cselekmény leírására figyelmeztető sablont, ahogy alább olvasható?

(...) A cselekmény sablonok meg hülyeségek, nem wikipédiába valók, nem kellenek sehova se, már elégszer kifejtettük. Olvasd el ezt. – Vakondka vita 2017. október 6., 17:25 (CEST)

Köszönettel, Dudva vitalap 2017. október 7., 12:42 (CET)

Használd nyugodtan, ha szükségesnek tartod. Ezek arra lettek kitalálva, hogy figyelmeztessék az olvasót, aki nem látta az adott filmet (vagy nem olvasta a könyvet, képregényt, stb), az ne olvassa el azt a szakaszt, ha nem akarja előre megtudni a cselekmény részleteit. Kötelező sablon-tiltásról vagy használatról nincs szó, aki nem akarja, nem használja, aki akarja, az használja. misibacsi*üzenet 2017. október 7., 19:35 (CEST)

A cselekmény sablon használatát legfeljebb olyan helyen tartom elfogadhatónak, ahol nem egyértelmű, hogy spoiler van, amúgy nem enciklopédiába való dolog. – Sasuke88  vita 2017. október 7., 23:03 (CEST)

Igen, úgy van, ahogy Sasuke írja. – Vakondka vita 2017. október 8., 06:26 (CEST)

Azt, hogy "nem enciklopédiába való dolog" alá tudnád támasztani bármivel? misibacsi*üzenet 2017. október 8., 07:26 (CEST)

A cselekmény, amúgy nem négy mondatból álló, kétsoros ismertető, hanem egy teljes történet részletes leírása. Aki nem látta a filmet, nem olvasta a könyvet, képregényt stb-t, látja ott van a szakasznév, hogy Cselekmény, értelem szerűen megtalálja, ha érdekli őt. Nyilván ott kezdődik a cselekmény részletezése, a cselekmény szakasz tetején. Ha érdekli az illetőt elolvassa, ha nem akkor kihagyja. Utána jön általában a szereplők szakasz, ha elakarta olvasni nyilván megtalálja a cselekmény részletezésének végét olvasás után, és tudja ott van vége. Ha nem érdekli akkor, amikor a cselekmény szakasznál jár áttekeri a szakaszt, látja hol a cselekmény részletezésének vége, a cselekmény szakasz alján, és látja hol kezdődik az utána levő szakasz, vagy már a címjegyzékben kihagyja a cselekmény jelzést, és rányom az alatta levőre, általában a szereplők szakasz ez jön alatta. Nagyon egyszerű mindenki számára, hol kezdődik a cselekmény, és hol van vége. - – Vakondka vita 2017. október 8., 09:19 (CEST)

Egyrészt ronda is, egyformára tenni a méretét se voltak hajlandóak, és megtöri a szöveg folytonosságát, másrészt ha egyforma a kettő is értelmetlen a használata teljesen. Egészen fölösleges, mert egy enciklopédia-szócikk amúgy is arra való, hogy végigolvassák. Bizonyos külföldi wikikben még nem is találkoztam sose ilyennel. Aki annyira butácska, hogy a cselekmény szakaszcímtől nem tudja, mit várjon, úgy kell neki. – Vakondka vita 2017. október 8., 09:32 (CEST)

Módosítások élesítése mikor történik?

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaEllenőriztem. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 12., 23:17 (CEST)

Sziasztok! A Szentmargitfalva oldalt augusztus 22-én frissítettem, azóta vár befogadásra, frissítésre az oldal. A protokoll szerint mikor élesednek ezek? (Illetve itt említem meg, hogy valahogyan nem sikerült a Szentmargitfalva címer rendes "becsatlakoztatása" az oldalba. Tudtok segíteni, hogy mit szúrtam el?) Köszönöm a segítséget, válaszokat! Üdv Kalaci vita 2017. október 12., 22:15 (CEST)

Akkor élesednek, amikor egy járőr hozzájut, hogy ránézzen. Sajnos most van várólista, de ha sürgős az ellenőrzés, akkor a Járőrök_üzenőfalán (tehát nem itt) bármikor soron kívül is kérheted. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 12., 23:17 (CEST)

A címer mostanra másképp megoldódott, de az volt a hiba, hogy a teljes URL-t (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Szentmargitfalvacimer2017.jpg) írtad be csak a fájlnév (Szentmargitfalvacimer2017.jpg) helyett. – Tacsipacsi vita 2017. október 12., 23:39 (CEST)

Mentorkeresés: Bolivarman vita

  • Témáim a Wikipédiában: Thékes István
  • Néhány szó a hátteremről: egyetemi adjunktus vagyok
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: források megjelölése, jobb oldalt képpel megjelenő adatalap elkészítése

Bolivarman vita 2017. október 17., 22:06 (CEST)

Mentorkeresés: Nagypáli Turizmus vita

  • Témáim a Wikipédiában: Nagypáli szócikk bővítése
  • Néhány szó a hátteremről: Nagypáliban dolgozom és a polgármester azzal a feladattal bízott meg hogy bővítsem a wikipédián található Nagypáli szócikket, mivel nagyon hiányosnak találja
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: nagyon kezdő vagyok, neki álltam szerkeszteni a cikket, Nagypáli honlapját segítségül hívva. A történetét egy az egybe kimásoltam (forrásként feltüntetve a honlapot), a fejlesztéseket kissé átfogalmaztam, de nem minden részét és egy szerkesztő/admin szólt, hogy ez nem helyén való és érthetően megindokolta, hogy miért nem és korrigáljam a szöveget vagy törlésre kerül. Beszéltem polgármesterrel természetesen ő engedélyt ad a szöveg felhasználására, de én ebbe a mintaleveles linces világban kicsit elkeveredtem, hogy most ezt hogyan kivitelezzem, oké hogy emailt kell írni erre a címre: permissions-hu@wikimedia.org, de milyen mintát használjunk, utána megjelölöm a forrást meg a vitalapon valamit, na ez zavaros... Ebben kérném a segítséget... Szeretném a Nagypáli szócikket szépen feltölteni információkkal a polgármester kérésére. Néztem a felküldési útmutatóban a lehetőségeket és számomra a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás az átírás lenne, átfogalmazom a honlap szövegét saját szavaimra amennyire lehet, az úgy jó vagy jogilag még mindig helytelen?

Előre köszönöm a segítséget!

Nagypáli Turizmus vita 2017. október 18., 11:42 (CEST)

@Nagypáli Turizmus: Ezt a szöveget küldd el (értelemszerűen kitöltve):

Címzett: permissions-hu@wikimedia.org


Kijelentem, hogy az alábbi szöveg szerzői jogainak tulajdonosaként jogosult vagyok a szöveg szerzői jogairól nyilatkozni:

  • <<a szöveg webcíme vagy bármilyen más egyértelmű meghatározása>>
  • <<a szócikk, amiben a szöveg felhasználásra kerül(t)>>

Beleegyezem, hogy a szöveg a Wikimédia-projektek oldalain a „Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0” (CC BY-SA 4.0) licenc alatt kerüljön közzétételre.

Ezzel hozzájárulok, hogy a szöveget bárki szabadon felhasználja, illetve módosíthatja is, amennyiben betartja ezen licenc és az egyéb jogszabályok szabta feltételeket. A hozzájárulás nem korlátozódik a Wikipédiára, vagy az ahhoz kapcsolódó oldalakra.

Jelen engedélyemmel szerzői jogaimról nem mondok le, de a mások által végzett módosítások nem lesznek nekem tulajdonítva.

Elfogadom, hogy ezt a beleegyezésemet nem vonhatom vissza. Tudomásul veszem, hogy a szöveget a Wikimédia-projektek nem biztos, hogy örökké megőrzik.

[Dátum]
[A szerzői jog tulajdonosának neve]


 – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 18., 15:10 (CEST)


Köszönöm szépen a segítséget!

Ha nem működik egy link

Mi a teendő, ha olyan hivatkozást találok egy szócikken belül, ami - valószínűleg régen még jó volt, de - nem működik már?– Radírpók vita 2017. október 22., 13:11 (CEST)

Túl azokon, hogy ha lehet keresel élő hivatkozást
  • megkeresheted az oldal egy mentett változatát az archive.org -on (a szabályos hivatkozáshoz a {{hiv-web}}(?) sablont tudod használni)
  • ha nem volna mentett változat, akkor használhatod a {{halott link}}(?) sablont
Remélem tudtam segíteni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 22., 15:59 (CEST)

Mentorkeresés: KonczEniko vita

  • Témáim a Wikipédiában: művészek (színház, fotó, film)
  • Néhány szó a hátteremről: 3 éve foglalkozom művészeti menedzsmenttel
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: ügyfeleim számára szeretnék wikipédia oldalakat létrehozni

KonczEniko vita 2017. október 22., 14:00 (CEST)

Forrással igazolt bejegyzésemet törlik, mert a régi szerkesztők egymásra hivatkoznak

Sziasztok!

Az I. Mátyás cikkben a társadalmi mobilitásról és Mátyás bolondjáról akarok írni, számos forrással támasztom alá a bejegyzésem állításait és fontosságát.

A tabusítók nem tűrik a témát a cikkben. Én azt állítom, forrással alátámasztva, hogy JAVULT a társadalmi mobilitás a király idején - több forrásom szerint is kicserélődött az arisztokrácia -

az a vád, hogy nem állíthatom, hogy sokat javult, az állításom történelmietlen.

Alaposan megindoklom, hogy miért volt jelentős szerepe a királyi udvarban a bolondnak általában, Mátyáshoz külön is hozok forrást - törlik, mert nem enciklopédiába való téma, írjam a mesékhez.

Már egy napra blokkoltak, mert rossz helyen kértem segítséget - többször is megtettem, ez igaz, de nekem nem tartalmi problémáim vannak, hanem az a gondom, hogy a Wikipédia szabályait módszeresen megszegik a tabusítók a társadalmi mobilitás ellen vivott harcukban.

Segítsen már valaki ellenük, mert a kezükben sok fegyver, nekem meg csak igazam van.– Világ vita 2017. október 26., 22:41 (CEST)

A tabusítás igazolva, mert azt írtam be, amiért a vitalapon a hadsereg vívta a harcát ti. nem javult a társadalmi mobilitás, a bolond nem volt fontos jellemzője a királyi udvaroknak, csak a meseírók fantáziájának eredménye. Ezt is törölték. – Világ vita 2017. október 26., 23:20 (CEST)

Mentorkeresés: Laird42 vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Kérem szíveskedjenek javasolni nekem egy mentort és minél hamarabb juttassák el a gondnoknak a vitalapomon közreadott, de egyelőre válasz nélkül hagyott alábbi üzenetemet a wikipedia minden illetékes vezetőjének is. Ugyanis a wikipedia sorsa múlhat rajta. A Pallertinek küldött üzenetem a következő volt.

Pallerti Nagyuram, vagy Hölgyem! Ön újra és újra megaláz engem azzal, hogy a hiányosságokat pótló bejegyzéseim hitelességét nem csak kétségbe vonja és eltávolítja, hanem még ráadásul lekezelő hangnemben fenyegetéssel vádolt meg, amikor a becsületsértő kommentje miatt azt merészeltem írni, hogy ha így folytatja, akkor becsületsértés miatt az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának Hivatalához fogok fordulni. A mai napon azonban megbeszéltem a dolgot azzal a budapesti diplomáciai külképviselettel, amelynek én tulajdonképpen csak nyelvi segítséget nyújtok a www.wikipedia.hu honlapra kirakott és esetenként abszolút hibás vagy hiányos szócikkek kijavításához. Még jó hogy megtettem. Ma a rendelkezésemre bocsátottak olyan információkat, amelyek alapos tanulmányozása alapján talán megérti(k), hogy nem ártani, hanem a wikipedia tekintélyének erősítésével segíteni akartam és tudok, ha szóhoz enged jutni. Önök Európa legbefolyásosabb embereinek társaságát, az egykori császárokat, jelenlegi és volt királyokat, főhercegeket és hercegeket tömörítő rokonsági klubját, a Nemzetközi Páneurópai Uniót alázták meg, amikor tudatosan kihagyják a Wegrostákra vonatkozó adatokat és információkat a vonatkozó szócikkekből. Sőt, az egyiküket, aki a saját pénzéből többek közt a Magyar Hadtudományi Társaságot létrehozta, dr. Opál Sándort, eredeti nevén herceg Wegrosta Sándor Györgyöt is megsértette, amikor kétségbe vonta az MHTT létrehozására vonatkozó források hitelességét. Ezért az említett külképviselet rendelkezésemre bocsátotta a Wegrosták (kimondva Wegroszták) teljes rokonságát a névváltozatokkal együtt bemutató csehországi múzeumuk internetes elérhetőségét. Miként már írtam, a múzeumot 1990-ben a néhai Habsburg Ottó nagyherceg, a Nemzetközi Páneurópai Unió akkori elnöke részben a saját pénzéből, részben pedig a még élő és uralkodó Wegrosták adományaiból hozta létre. A Habsburg hercegek közreműködésével jelenleg is elsősorban a Wegrosták tartják azt fenn. Igaz, sokan közülük a hidegháborús üldözések miatt nevet változtattak, de az legyen az ő dolguk. A múzeum egyik munkatársa kezeli azt a honlapot, amelyen szóban és rajzos formában is azok teljes teljes rokonságát több mint 30 oldalon keresztül bemutatják. A honlap elérhetősége: https://sites.google.com/site/genealogievejrosta/casova-osa-prijmeni-vejrosta Amennyiben továbbra sem veszi(k) tudomásul, hogy e témakört illetően nem pusztán egy-két emberről, hanem az Európa legbefolyásosabb embereinek megsértéséről van szó, akkor az említett becsületsértési ügy jogorvoslatának intézését az említett diplomáciai külképviselet fogja átvenni. Ez részemről nem fenyegetés, hanem segítőkész figyelmeztetés.. Éppen ezért kész vagyok továbbra is segíteni. Legyen szerencséje: Laird42

Továbbá kérem, segítsenek véglegesíteni a dr. univ. Opál Sándorról szóló szócikkem próbalapját. Annak URL-je: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Laird42/pr%C3%B3balap Szíves segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel: Laird42 – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Laird42 (vitalap | szerkesztései)

Nehogy valaki átnevezze a próbalapját szócikknek. Nem olvastam végig, de erre a mondatra felfigyeltem: „Attól kezdve, hogy űrhajósként első alkalommal visszatért a Mars bolygóról”. – Vépi vita 2017. november 1., 09:18 (CET)

Egyetértek, ezek szigorúan titkos információk, nagyon nem lenne jó, ha a Wikipédián keresztül szivárognának ki. Azért itt mégiscsak Buddha fia, Ráhula reinkarnációjáról van szó, aki sváb-zsidó főnemesként Brezsnyev mellett állt a tribünön. --Pallertithe cave of Caerbannog 2017. november 1., 11:44 (CET)

Mentorkeresés: Awahorn vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Szeretnék segítséget kérni a rólam szóló oldal átszerkesztéséhez, Ne én csináltam, pontatlan, hiányos. Awahorn vita 2017. november 1., 10:24 (CET)

Konkrétan milyen segítségre volna szükség? Ahol pontatlan, javítod/javítjuk (mit mire?), ahol hiányos, kiegészíted/kiegészítjük (mivel?), és megfelelően forrásoljuk (pl. jegyzeteket helyezünk el). – Vépi vita 2017. november 1., 11:56 (CET)

Mentorkeresés: Hlavati András vitaGarry89

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Hlavati András vita 2017. november 2., 11:48 (CET)

Mentorkeresés: Hellebrand Henriett

  • Témáim a Wikipédiában: Hellebrand Béla, Hellebrand István, Hellebrand Henriett
  • Néhány szó a hátteremről: Hollandiai (Németalföldi) ötvös és festő dinasztia leszármazottja vagyok. A családom művészete és egyáltalában a létezése a szocializmusban feledésre ítéltetett. Én itt szeretném bemutatni a felmenőim és az én munkásságomat, magyar hazaszeretetünk megnyilvánulását a művészetünkben és az ezzel kapcsolatos kutatói munkám eredményeit.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: A meglévő oldal átnézése, hibákról értesítés kérése, hogy javíthassam. Ha valamilyen kiegészítés vagy hivatkozás szükséges a módosítás megjelenítéséhez azt szeretném kérni és azt, hogy az oldalakhoz úgy tudjak képet feltölteni, hogy az ott jelenjen meg ahol szeretném, mivel festőművész vagyok nekem már az eddigi szerkesztői tevékenységem is itt a határaimat súrolja, de nem hagyhatom a feledés homályába veszni ismét a családom. Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is. Szeretettel: Hellebrand Henriett

Hellebrand Henriett 2017. november 6., 19:35 (CET)

Mindenek előtt kérlek, hogy a bejegyzéseid után használd az aláírás ikont. (A szerkesztői lapon vagy vitalapon a fejlécen, a "Sablonok" fölött balról a harmadik - erre kattints, vagy egyszerűen gépelj be egymás után 4 hullámvonalat, ami az 1-es billentyűn alul van és az "alt gr" billentyű egyidejű megnyomásával érhető el). - A neved alapján megtaláltam a szerkesztői lapodat és holnap délután elolvasom a szöveget, bele fogok javítani, estefelé majd figyeld. A többit majd megtárgyaljuk a vitalapodon. Üdv. – Elkágyé vita 2017. november 6., 22:13 (CET)
Szerintem használt aláírást, csak elállította a beállításaiban, hogy ne legyen link benne. @Heni001: A beállításaidban légy szíves, vedd ki a pipát az Az aláírás wikiszöveg (nem lesz automatikusan hivatkozásba rakva) opció elől, a „Hellebrand Henriett” szöveg nem számít ebből a szempontból wikiszövegnek. – Tacsipacsi vita 2017. november 7., 13:08 (CET)
Elkészült a módosítási javaslatom, lásd itt. – Elkágyé vita 2017. november 7., 14:22 (CET)
Utólag felhívták a figyelmemet, hogy jelezzem neked: engedélyt kell kérned a képed publikálására a Wikipédián, ellenkező esetben törölni fogják. Ennek módja, hogy feltöltöd a Commonsra és bejelented, hogy a kép készítője engedélyezi a rólad készült kép közlését. Az engedélykérés részleteit lásd itt: [[1]] Elkágyé vita 2017. november 7., 17:50 (CET)

Mentorkeresés: Seidl Tibor vita

  • Témáim a Wikipédiában:
Hauszmann Alajos, Hült Dezső munkássága, élete
  • Néhány szó a hátteremről:
Ükapám és dédapám a két, nagy hatású és multú építész
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:
Gondom nincs, csak kérdés, hogy kerülhet jóváhagyásra bővítés, kiegészítés javítás a felmenők oldalain.

Tibor

Seidl Tibor vita 2017. november 12., 11:23 (CET)

@Seidl Tibor: A cikkek módosításait az ún. járőrök – speciális jogosultságú szerkesztők, akikben megbízik a közösség – hagyják jóvá (én is járőr vagyok). Egy listán követjük nyomon, hogy milyen szócikkek várnak ellenőrzésre, azonban, mint látható, elég komoly, mintegy négy hónapos lemaradás van (ez nem jelenti azt, hogy minden szócikk négy hónapot vár az ellenőrzésre, de ha peched van, belefuthatsz ilyenbe). Ha szeretnéd sürgetni a járőröket, akkor a járőrök üzenőfalán kérhetsz soron kívüli ellenőrzést (azért egy-két napot várjál a szerkesztés után, hátha azalatt valaki kérés nélkül is ellenőrzi a változtatást). Viszont: a módosításokat minden esetben megbízható forrásokkal kell alátámasztani, a „családi források” nem elég – egyrészt ellenőrizhetetlen, másrészt, bár elhiszem, hogy Hauszmann ükunokája vagy, ezt (lévén semmilyen személyes adatot nem kellett megadnod a regisztrációnál) nem lehet bizonyítani. Ennek megfelelően a feleségének a névváltoztatását visszavontam (egyébként is azt gondolom, hogy ha Berlinben ismerkedtek meg, akkor az illető eredeti neve Mariette Senior volt, amit később magyarosított), a Magyar Örökség díjhoz pedig kerestem forráshivatkozást. – Tacsipacsi vita 2017. november 12., 15:37 (CET)

cikket írtam

de nem jelenik meg sehol. Mit ronthattam el? Köszi a segítséget. Tisztelettel Guzsuka – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Guzsuka (vitalap | szerkesztései)

Mi volt a pontos címe? Nem látszik, hogy felküldted volna. – Pagony foxhole 2017. november 18., 11:40 (CET)

Pagony: feltehetően Szerkesztő:Guzsuka/piszkozat Kónya Istvánról (1923–2004). – b_jonas 2017. november 18., 11:51 (CET)

Mentorkeresés: Pénzes Ilona vita

  • Témáim a Wikipédiában: Szülői elidegenítés, szülői elidegenítés szindróma
  • Néhány szó a hátteremről: Pénzes Ilona vagyok. Köszönöm a lehetőséget, egyrészt a wiki szerkesztésére - igazán megszerettem - , másrészt a segítség kérésre. Sokat olvasok a fenti témában, személyes rálátásom is van és a szívemen viselem. Wikipédiát nem szerkesztettem korábban, néhány hete regisztráltam az oldalon.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Többszöri próbálkozásom ellenére sajnos nem sikerül megoldanom a következő szerkesztést: hivatkozások megjelölése esetén előfordul, hogy az adott szócikken belül ugyanazon forrásra szeretnék hivatkozni. Azonban ez nem sikerül anélkül, hogy ne egy új, következő sorszámot kapnék. Szeretném, ha ugyanarra tudnék hivatkozni, ebben kérek egy kis útmutatást, segítséget magam mellé. Előre is nagyon köszönöm!

Pénzes Ilona vita 2017. november 19., 14:32 (CET)

@Pénzes Ilona: A hivatkozás első előfordulásakor el kell nevezned így: <ref name="Smith 2017">John Smith: Zabhegyezés (2017)</ref> (bármilyen nevet adhatsz neki, csak nem kezdődhet számmal és nem tartalmazhat írógépes idézőjelet ["]). A továbbiakban pedig már nem kell újra részletezni a forrást, csak az előző nevet kell használnod: <ref name="Smith 2017" /> (a végén a perjel fontos, különben szétdobja az egész cikket!). – Tacsipacsi vita 2017. november 19., 15:16 (CET)

Mentorkeresés: Szász Izabella vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Szász Izabella vita 2017. november 20., 11:26 (CET) Szervusztok!

Képfeltöltéshez szeretnék segítséget kérni.

Édesapámnak, Szász Ferencnek készítettem egy wikipedia oldalt a saját önéletrajza alapján.

A róla készült papír alapú képeket beszkenneltem, ezeket is szeretném feltölteni. Az én tulajdonomban vannak a papír alapú képek, 1958-ban és 1970-ben készültek. A szerzőjük számomra ismeretlenek. Milyen forráshivatkozással tudom feltölteni őket?

Előre is köszönöm a segítséget: Izabella

Szász Izabella vita 2017. november 20., 11:26 (CET)

@Szász Izabella: Sajnos ha a szerző ismeretlen, akkor a kép készítése után 70 évig jogvédett – ilyenkor árva műnek minősül, ami azt jelenti, hogy valahogy a magyar államtól lehet korlátozott felhasználási jogot szerezni, de egyrészt az sincs ingyen, másrészt a Wikipédiára való feltöltéshez nem is elég. Az egyetlen megoldás, hogy megpróbálod mégis kideríteni a szerzőt (vagy megvárod a 70 év leteltét, de az a régebbi képeknél is még bő 11 év – a szerzői jog a 70 év leteltét követő január 1-jén jár le). – Tacsipacsi vita 2017. november 20., 13:33 (CET)

Mentorkeresés: Beja vita

  • Témáim a Wikipédiában: Rólam kéne egy oldalt készíteni
  • Néhány szó a hátteremről: Salamon Beáta vagyok, itt vannak általános információk rólam: https://metatabor.hu/hu/tanarok/salamon-beata
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Pár évente nekifutok a szerkesztésnek, de nem nekem való feladat... Sokan hiányolják, mért nincs rólam is oldal. Tudna nekem valaki segíteni? Utalás több helyen is van rám a Wikipédián

Beja vita 2017. november 20., 21:27 (CET)

Mentorkeresés: Kromek Pál vita

  • Témáim a Wikipédiában: Még nincs.
  • Néhány szó a hátteremről: Nyugdíjas vagyok. Az ősidőkben volt pár cikkem a Wikipédián.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Látok egy számomra igazságtalannak tűnő lapvitát, ahhoz kérek segítséget.

Kromek Pál vita 2017. november 24., 19:05 (CET)

Mentorkeresés: Csupord vita

  • Témáim a Wikipédiában: farmakológia, fitoterápia, kémia, gyógynövények
  • Néhány szó a hátteremről: végzettségem gyógyszerész, egyetemi kutatóként dolgozom, szűkebb kutatási témám a gyógynövények kémiai és farmakológiai vizsgálata
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: szerkesztésekkel kapcsolatos kommunikáció (ha én bírálok felül valakit vagy ha engem bírálnak felül); mi tekinthető független forrásnak egy cikkely szerkesztése esetén.

Csupord vita 2017. november 26., 18:56 (CET)

Mentorkeresés: Lang Kazimír vita

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaGerry89 már segíti. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. december 2., 02:48 (CET)
  • Témáim a Wikipédiában: zene, irodalom
  • Néhány szó a hátteremről: könyvtáros vagyok
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: hogyan lehet felhasználni engedélyezett forrásokat a szócikkben, alap szerkesztési kérdések. e-mailem: langkazimir@gmail.com Ha Farkasgergely ráérne segíteni, köszönöm. Lang Kazimír vita 2017. december 1., 08:29 (CET)

Farkasgergely két hete nem járt itt, de ha vitalapjára írsz, ide: Szerkesztővita:Farkasgergely, akkor hamarabb észreveszi a kérést. --Karmela posta 2017. december 1., 20:23 (CET)

Mentorkeresés: Szigorsi vita

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaA szerkesztőtársak feljavították a szócikket. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. december 2., 02:49 (CET)
  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Szigorsi vita 2017. december 1., 14:07 (CET) Sziasztok!

Nagyhegyesi Zoltánnak szeretnék Wikipédia oldalt készíteni, idáig jutottam: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagyhegyesi_Zolt%C3%A1n A szerkesztésben szeretnék segítséget kérni.

Köszönöm!

Mentorkeresés: SzomorBalazs vita

  • Témáim a Wikipédiában: Taninecz István életéről írok
  • Néhány szó a hátteremről: új vagyok még ez az 1 cikkem van
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Elkészítettem a Taninecz István lapot tavaly. Most elkészítettem orosz és ukrán nyelven, későbbiekben angolul is tervezem.

Abban kérek segítséget hogy miként tudom a nyelvi fordításokat elhelyezni úgy hogy bal lent a "nyelvek" menüpontban lehessen választani. Valami egyszerű szájbarágós leírás kellene mert mint írtam még kezdő vagyok.

Köszönöm előre is a segítségeteket!

SzomorBalazs vita 2017. november 15., 20:32 (CET)

@SzomorBalazs: Egyszerűen kattints a nyelvközi hivatkozások (ez a hivatalos nevük) helyén megjelenő „Linkek hozzáadása” linkre, és a megjelenő űrlapot töltsd ki értelemszerűen valamelyik cikkel (a magyar nyelv kódja hu, az oroszé ru, az ukráné pedig uk). Az első összekapcsolást a három cikk bármelyikéből indíthatod, a harmadik cikk első kettőhöz kapcsolását viszont csak a kimaradóból (itt teljesen mindegy, hogy az első kettőből melyiket írod be, ha minden jól megy, a másikat is meg fogja mutatni, hogy biztosan mind a kettővel össze szeretnéd-e kapcsolni). – Tacsipacsi vita 2017. november 15., 20:44 (CET)
Egyelőre nem tudod őket összekötni nyelvi linkekkel, amíg az orosz változatot csak egy próbalapon írod a magyar Wikipédián. Ha majd úgy gondolod, hogy eladható állapotban vannak a cikkek, és a cikkeket a fő névtében publikálod (nem a Szerkesztő névtér alatti próbalapon) a megfelelő nyelvű Wikipédián, vagyis a magyar nyelvűt itt, az orosz nyelvűt az orosz Wikipédián, az után fogod tudni összekötni őket a nyelvek menüpontban. – b_jonas 2017. november 16., 23:53 (CET)
Visszaraktam ezt a szakaszt az archívból, mert még mindig releváns. A szerkesztő visszajött, és tovább szerkesztette a használható cikket, úgyhogy jó lenne, ha valaki ránézne és segítene neki. – b_jonas 2017. december 3., 12:23 (CET)

Mentorkeresés: Holdudvar vita

  • Témáim a Wikipédiában: A margitszigeti casino/holdudvar épületének története
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: szócikk létrehozás és további szerkesztéssel kapcsolatos kérdések

Holdudvar vita 2017. december 4., 09:07 (CET)

Mentorkeresés: 134.255.115.59 (vita)

  • Témáim a Wikipédiában: https://hu.wikipedia.org/wiki/Beke_Margit
  • Néhány szó a hátteremről: Segítséget kérek!Szeretnék új információkat betenni Beke Margit oldalára.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Segítséget kérnék, hogy ezek az új infók bekerüljenek Beke Margit dr oldalára.

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

E-mail címem: mayer.szilvia@gmail.com

Üdvözlettel, M.Szilvia

134.255.115.59 (vita) 2017. november 23., 09:50 (CET)http://www.mindszentyalapitvany.hu/products/dr-beke-margit/

http://www.mindszentyalapitvany.hu/alapitvany/eletmudij/

http://mindszenty2.katolikus.hu/Maria-Radio/Istenert-Egyhazert-Hazaert_170_170608-180020.mp3

Mentorkeresés: 134.255.115.59 (vita)Tambo

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

134.255.115.59 (vita) 2017. november 23., 09:54 (CET)

Egyszerű link

Képtelen vagyok sima linkként beilleszteni ezt:

Commons:Deletion_requests/Files_of_Zsidongó

így:

Commons:Deletion_requests/Files_of_Zsidongó

Nem értem miért nem működik allapoknál is, hogyan kellene csinálni???

Köszönöm, JSoos vita 2017. december 4., 13:53 (CET)

Ahhoz, hogy más wikire hivatkozz, egy előtagot kell rakni a linkbe – ez a Commons esetében c: vagy commons: (kisbetű/nagybetű nem számít) – ez utóbbi pont a projektnévtér neve odaát, tehát a nyelvközi hivatkozás „megeszi” a névteret a linkből (ha más névteret használsz, akkor nem ez történik – pl. a Category:Example magyar kategóriára mutat, a Creator:XY pedig egyszerűen egy ilyen című szócikkre). Ahhoz, hogy a nyelvközi hivatkozás és a névtér is meglegyen, két előtagot kell használnod: c:Commons:Deletion_requests/Files_of_Zsidongó vagy Commons:Commons:Deletion_requests/Files_of_Zsidongó. – Tacsipacsi vita 2017. december 4., 20:20 (CET)

Azt nem állítanám, hogy teljesen megvilágosodtam (hiszen a commons:Deletion_requests és a c:commons:Deletion_requests egyformán működik), de nagyon köszönöm. A megoldás a lényeg! JSoos vita 2017. december 4., 22:13 (CET)

Egyformán működnek, csak nem ugyanarra a lapra mutatnak (illetve úgy tűnik, mintha ugyanarra mutatnának, mert az első átirányít a másodikra, lásd átirányítás nélkül). – Tacsipacsi vita 2017. december 4., 23:40 (CET)

Deutsch wiki linkelés

Üdv! Hogy működik újabban a más nyelv szócikkre a linkelés? Pl https://www.wikidata.org/wiki/Q13424652#sitelinks-wikipedia

Konkrétan a https://en.wikipedia.org/wiki/German_playing_cards oldalon ott van a Deutsch wiki linkje, hogy tudnám nálunk https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_k%C3%A1rtya is ezt megtenni? Az a baj hogy egy alcímen van csak, náluk nincs rá szócikk... – Beyond silence Üz 2017. december 9., 02:48 (CET)

Szakaszra továbbra is csak a hagyományos módon lehet hivatkozni – ha megnyitod az angol cikk utolsó szakaszát, ott találod a [[de:Spielkarte#Deutsches Blatt]] hivatkozást, ez készíti a nyelvközi linket a német cikkre. (Viszont ennek következménye, hogy ha egyszer létrejön önálló német szócikk, az angol továbbra is a Spielkarte#Deutsches Blatt szakaszra fog mutatni.) – Tacsipacsi vita 2017. december 9., 13:34 (CET)

Lehet mentort kapni a tabusító-hadsereg elleni védekezés módszereivel kapcsolatban is?

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kapni ahhoz, hogy színvonalas munkát tudjak itt végezni, extrán nehezített helyzetben. Tény, hogy a nehezített helyzetet magamnak köszönhetem, mert ha alaptalanul támadnak, nem kedvesen védekezem. Viszont ezzel a tulajdonságommal sikerült itt mély ellenszenvet kivívnom. Leginkább azzal, hogy mindenfajta kényszerítések, burkolt és burkolatlan utalgatások ellenére nem hagytam fel a Mátyás cikk szerkesztésével.

Szisztematikusan törlik azokat a munkáimat, amik a kánon szerint nem valók Mátyás királyhoz: ti.: a bolondja meg a társadalmi mobilitás. A tabusító hadsereg a Wikipédia számos szabályát megszegi, engem büntetnek, ha visszavonom a komment nélküli törlést, büntetnek, a vandalizmus ellen segítséget kérek.

Szeretném a Wikipédia szabályait betartva, a szabálytalankódok ellent esélyt kapva végezni itt a munkámat. Hogy lehet ehhez mentrot keresni? – Világ vita 2017. december 1., 11:16 (CET)

Mentrot nem fogsz kapni, mert nincs. csak szabálytalan kódok vannak. Wikizoli vita 2017. december 1., 12:16 (CET)

Az mit jelent, hogy szabálytalan kódok? – Világ vita 2017. december 1., 12:19 (CET)

@Világ:, arra utalt Wikizoli, hogy az általad konstruált szakaszcím szavaiban volt mit javítani neki és egy másik szerkesztőnek (és valószínűleg még arra is, hogy a hozzászólásodban is vannak helyesírási hibák) - csak azt hagyta számításon kívül, hogy nem vagy tréfás kedvedben.

engem büntetnek, ha visszavonom a komment nélküli törlést, büntetnek, a vandalizmus ellen segítséget kérek. Ez- úgy gondolom - félreértések következménye. Hogy ki ért félre ki, ebbe nem akarok belemenni, erre (is) szolgálnak a szerkesztők és szócikkek vitalapjai, hogy az egymás közötti konfliktusokat és félreértéseket békésen megbeszéljék. Apród vita 2017. december 1., 14:12 (CET)

Viszont ha a szerkesztő a saját vitalapján nem akarja megbeszélni és törli vagy archiválja a megbeszélést, nem kell visszavonni az ő törlését vagy archiválását, mert az nemhogy segítene a konfliktus feloldásán, sőt csak tovább mélyíti a két szerkesztő közötti ellentétet. Apród vita 2017. december 1., 22:16 (CET)

Én azt gondolom, a vitalap nem egy szerkesztő emlékkönyve, amiben tárolja a neki kedves emlékeket, hanem a kommunikáció bizonyítéka. Ha valaki töröl engem komment nélkül, én kérdezem minden módon, hogy ugyan miért, és nem válaszol, annak nyoma kell legyen.

OrsolyaVirág azt állította egy szerkesztésem után, hogy nem oda való tartalom. Kérdeztem, hogy hogy gondolja ezt? És válasz helyett törli a kérdést... be kell vallanom, hogy én itt értelmes párbeszédet szeretnék, örülök minden érdemi kritikának, amitől színvonalasabb lesz a munkám, de a szerkesztők szimpátiájával én nem akarok foglalkozni.

"Nem én vagyok az egyetlen, akinek nem tetszik a tevékenységed. Csak nekem ez egy sag schon eset a sok közül. Kerülj, én is kerüllek. OsvátA Palackposta 2017. november 27., 17:52 (CET" Ilyen törlési érvet én nemhogy nem írnék le, hanem nem is gondolok. Ezek szerint tudomásul kell vennem, hogy nem szerkeszthet szabadon a Wikipédián, aki nem törődik a saját népszerűségével? – Világ vita 2017. december 9., 12:15 (CET)

Régi szerkesztő tanácsát megfogadva írtam a társadalmi mobilitásról A mindennapi élet Mátyás korában cikkbe. De Szilas vandál ott sem tűri a társadalmi mobilitást, szokásához híven komment nélkül töröl. Régi szerkesztő akármilyen vandalizmust megengedhet magának? Ha a társadalmi mobilitás tabu Mátyás neve alatt szerinte, akkor az egész Wikipédia rábólint erre, mert tiszteljük a régi szerkesztőket? – Világ vita 2017. december 10., 08:52 (CET)

A társadalmi mobilitás a Mindennapi élet Mátyás korában cikkben mégis maradhatott. Csak én már vártam az új, komment nélküli törlést, és nem reméltem, hogy Szilas ott fogja hagyni, és csak áthelyezi. – Világ vita 2017. december 10., 13:19 (CET)

Mentorkeresés: Sbs68 vita

  • Témáim a Wikipédiában: Magyar rockzene, Lord zenekar és tagjai, egyéb zenekarok
  • Néhány szó a hátteremről: nem vagyok már új köztetek, több cikket is szerkesztettem
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: van olyan cikk/javításom, ami lassan fél éve nincs jóváhagyva

Sziasztok, az a helyzet, hogy habár régóta vagyok Wiki tag és lassan egy éve - korábbi magamhoz képest - sokat szerkesztek a témáimban, azt látom, hogy több cikk is nagyon régóta ellenőrzésre vár. Sajnos pl. a "Lord zenekar" cikkben azóta nagyon sok egyéb változás is volt, igy már magam sem tudom hol jár a helyes változat. Mindeközben a Lord zenekart megpróbáltam örökbe fogadni, de ez sem világos számomra. Lassan egy éve foglalkozom a témával és az ehhez kapcsolódó zenészek és más zenekarok szócikkeivel, mert fontosnak tartom hogy a wikipédiára is felkerüljenek. Sajnos jelenleg nincs senkivel aktív kapcsolatom, akinek jelezhetném az ellenőrzés kérését, illetve a szerkesztéseim jóváhagyását ha elkészültem valamivel. Mi a módja annak hogy ez a problémám megoldódjon? Ki lenne akihez rendszeresen fordulhatnék hogy elkészültem egy újabb munkával és kérjem az ellenőrzését? Előre is köszönöm a választ.

Sbs68 vita 2017. december 10., 00:59 (CET)

Kérheted a cikk ellenőrzését a járőrök üzenőfalán (Wikipédia:Járőrök üzenőfala), vagy még jobb, ha az adott Műhelyben keresel meg egy járőrt, aki ért is a témához és úgy ellenőrzi majd a cikket (Wikipédia:Könnyűzenei műhely). misibacsi*üzenet 2017. december 10., 06:58 (CET)

Mentorkeresés: Ambrózy vita

  • Témáim a Wikipédiában: 18. századi történelem, hajózás
  • Néhány szó a hátteremről: A Károli Gáspár Református egyetem doktorandusz hallgatója vagyok. Egy beadandó feladathoz kellene négy wikipédia oldalt szerkesztenem, melyből kettő megvan
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Van egy piszkozatban meglévő oldalam, azt szeretném közzétenni, ill. ehhez a szerkesztéshez töltöttem fel a Wikicommonsra képeket, és a képeket kellene az oldalhoz csatolni. Továbbá, egy angol nyelvű wikipédia oldal létrehozása lenne a feladat, melyhez a törzsszöveg megvan, csak nem tudom, hogy hozzam létre az oldalt. Mindenféle segítséget előre is köszönök: Ambrózy Gábor

Ambrózy vita 2017. december 18., 11:13 (CET)

Mentorkeresés: LOLguy1555 vita

  • Témáim a Wikipédiában: Politika, Földrajz,Történelem
  • Néhány szó a hátteremről: Politikai és történelmi szaktudással rendelkezek és jelen pillanatban túl sok szabadidővel rendelkezem
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Teljesen kezdő vagyok és bár elolvastam a Wikipédia bevezető cikkét, nem tudom hogy hol kezdjek

LOLguy1555 vita 2018. január 13., 23:08 (CET)

Mentorkeresés: Tearpuck vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Tearpuck vita 2018. január 17., 20:45 (CET) hali új vagyok és az általam készített lap is elég alap még, ehhez kéne kis segítség köszi

Mária Terézia uralkodói sablon

A Mária Terézia szócikkben az uralkodói sablonban angolul maradtak a kevésbé jelentős (kiskorban elhunyt) gyermekei és semmi módot nem találok a magyarításra, mármint nem tudok hozzáférni szerkesztésre. Ez általános kérdés is lenne, ezeket hogy lehet szerkeszteni? Köszönöm hhgygy óhaj, sóhaj, panasz? 2018. január 20., 10:24 (CET)

Rá kell menni a Wikidatára (bal oldali menüben: Wikidata-adatlap), a gyermekeinél megnézni, melyik nincs magyarul, arra rákattintani, és beírni magyarul is a nevet. Ezután, egy kis idő elteltével, megjelenik a sablonban is magyarul. Wikizoli vita 2018. január 20., 10:36 (CET)

Köszönöm, közben magamtól is rájöttem, de látom, hogy Tacsipacsi is elkezdte a javítást, mert összeütköztünk :-) hhgygy óhaj, sóhaj, panasz? 2018. január 20., 11:59 (CET)

Mentorkeresés: Szalai.laci vita

  • Témáim a Wikipédiában:

Ázsia, Kína. Főleg történelem, kultúra, turizmus és technika. Fordítani szeretnék. Nyelvek: angol, román.

  • Néhány szó a hátteremről:

37 éves kolozsvári webfejlesztő vagyok. Sanghajban élek, szeretem a modern várost tanulmányozni. Elkezdtem a mandarin tanulását is. Eddigi lapjaim a magyar Wikipédiában az Angyaljárás, a Kolozsvári Magyar Napok és a WeChat.

  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Eddig is sokszor lett volna kérdésem, de a főkérdés az volt, hol és kitől kérdezhetek. Jelenleg ez foglalkoztat: Hol találom az angolból lefordítandó cikkek listáját? Legtöbbször a mobilt használom, metrón van időm fordítani. Hol találok ötleteket ( iPhone app, stb), hogy gördülékenyebbé tegyem a munkámat? Szalai.laci vita 2018. január 23., 15:01 (CET)

Nem igazán van olyan, hogy lefordítandó cikkek listája. Ha témát keresel megnézheted A hét fordítását, a magyar vonatkozású angol cikkeket vagy a kért cikkkeket. – Hollófernyiges vita 2018. január 23., 21:21 (CET)

Hol találom a jegyzetek sablont?

Sziasztok!

Lenne kedves valaki segíteni, hogy hol találom a jegyzetek sablont? Kösz. – Világ vita 2018. január 23., 21:09 (CET)

Ezt? {{jegyzetek}}(?) Alensha 2018. január 23., 21:11 (CET)

Kösz szépen a nagyon gyors választ. Nem erre gondoltam, hanem amikor még töredékes cikkben nincs Jegyzetek rész, és azt nekem kellene létrehoznom. A Jegyzetek bejegyzéshez be kéne illeszteni a sablont, hogy valóban jegyzeteket jelentsen, de nem tudom, honnan. – Világ vita 2018. január 23., 21:15 (CET)

Mentorkeresés: SophieAnn04 vita

  • Témáim a Wikipédiában: Szűcs László (labdarúgó, kapus)
  • Néhány szó a hátteremről: a témámnak szeretnék egy szépen szerkesztett, önéletrajzszerű cikket készíteni
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: átolvastam mindent, nem tudom szépre szerkeszteni

pl. - nem tudok tartalomjegyzéket csinálni, vagy információs dobozt csinálni (5/10b), egyáltalán nem lett olyan a kinézete, mint más Wikis lapoknak.

Előre is köszönöm, aki segít nekem!

SophieAnn04 vita 2018. február 1., 19:29 (CET)