Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)/Archív29

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mentorkeresés: FREEWALES vita

Kedves Jövendőbeli Mentorom! Most ismerkedem a Wikipédia szerkesztéssel és szeretném a segítségedet kérni a kezdetekkor.

  • Témáim a Wikipédiában: (amiről szeretnék írni) szeparatista mozgalmak Európában, Etiópia, ógörög gyarmatosítás, I. világháború
  • Néhány szó a hátteremről: diák vagyok, 16 éves
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: (egyenlőre)

-hivatkozás egy pdf dokumentumra

-az általam készített vektorgrafikus térkép átkonvertálása olyan formátumba, hogy megjelenhessen képként a Wikipédián, mégis vektoros maradjon

Köszönettel: Freewales

FREEWALES vita 2019. december 27., 21:04 (CET)

Addig is olvasgasd ezt: Wikipédia:Az első lépések. És először olvass sok szócikket, nézd meg ezeket szerkesztési nézetben is. Ha hibát találsz, javítsd ki. Majd csak aztán szerkessz új cikkeket. Mert a Wikipédiához sem vezet királyi út. Figyelj a helyesírásra is! Az egyenlőre mást jelent, mint az egyelőre (gondolom, ez utóbbit akartad írni fentebb). Wikizoli vita 2019. december 27., 23:22 (CET)

@FREEWALES: A PDF-fel kapcsolatos kérdésedre már kaptál választ múlt héten a Szerkesztővita:Pallerti#Hivatkozás PDF-re helyen. Vektorgrafikus térképeket pedig nyugodtan fel lehet tölteni SVG-ben (nagy valószínűséggel abban is készültek), amennyiben teljes mértékben te készítetted őket. Ha nem (pl. használtál egy alaptérképet), akkor szerzői jogi komplikációk léphetnek fel, úgyhogy konkrétumokkal – mi az, amit nem saját kezűleg készítettél, és az honnan származik – érdeklődj (pl. itt), hogy szabad-e feltölteni. – Tacsipacsi vita 2019. december 28., 17:38 (CET)

Mentorkeresés: Joseyfalmouth vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Szeretném megtanulni teljes körűen a sablonok és az infoboxok készítését, használatát.

Joseyfalmouth vita 2019. december 28., 16:22 (CET)

Kétlem, hogy ez menne így: Szeretném megtanulni teljes körűen a sablonok és az infoboxok készítését, használatát. Olvass, tanulj (pl. Wikipédia:Az első lépések), és azután kérdezz konkrét dolgokat. Azokra biztos kapsz választ valakitől, és utána újabb kérdéseket tehetsz fel. Wikizoli vita 2019. december 28., 17:33 (CET)

Azt hiszem, egyelőre (jó hosszú időre) félreteszem a témát. Még odahaza is több liberalizmust tapasztalok, mint ezen a fórumon. – Joseyfalmouth vita 2020. január 1., 21:33 (CET)

Érdekes, más hibás, mert nem vagy hajlandó tanulni. Elvárnád, hogy valaki más helyetted dolgozzék, ez szerinted a liberalizmus. A konkrét kérdésekre mindig válaszol valaki. – Wikizoli vita 2020. január 1., 21:37 (CET)

Legyen igazad. – Joseyfalmouth vita 2020. január 1., 21:45 (CET)

Mentorkeresés: 176.63.151.193 (vita)szeretném kérni mentorsegiségét

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

176.63.151.193 (vita) 2019. december 29., 11:51 (CET)

Érdemes regisztrálnod és belépned, mert így nem tudjuk ki vagy. Palotabarát vita 2019. december 29., 11:52 (CET)

Mentorkeresés

Feltettem első szócikkemet, szeretném ha átnézné valaki. A szócikk egy nagyváradi zenész íróról szól, a neve Balogh „Joe” József. Én Szaky vagyok. köszi. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Szaky (vitalap | szerkesztései) 2020. január 1., 00:48‎

Először ezt olvasd el: Wikipédia:Az első lépések, onnan pl. azt is megtudod, hogyan kell aláírni a ilyen bejegyzéseidet. És még sok mindent. Azután kérdezz (lehetőleg konkrét dolgokat)! – Wikizoli vita 2020. január 1., 10:21 (CET)

Forrás hiányában nem tudom eldönteni, hogy elég ismert-e ahhoz, hogy itt szerepeljen. Adj meg több független forrást (a saját honlapja nem az). Belejavítottam, nézd meg, hogy mit. A szöveg stílusa nem lexikonszerű. A címben neve: Balogh „Joe” József, később azt írod, hogy A művészneve helyesen: Balogh Joe József. Akkor most melyik? Vigyázz a helyesírásra (pl. minden mondat végére pont kell.) – Wikizoli vita 2020. január 1., 10:32 (CET)

@Szaky: A képpel is baj van, nézd meg. Szerző Pop, feltöltő Szaky. Ilyenkor engedély kell a szerzőtől. Különben hamarosan törölni fogják. Lásd: itt (Tippek és trükkök). – Wikizoli vita 2020. január 1., 11:39 (CET)

      • jelen voltam a fényképezésnél, több kép készült Ovi D. Pop gépével (aki egyébbként profi fotós Váradon) róla és Balogh Joe Józsefről, általam. Azután külön Balogról is. Ezek közzül vettem ki a szócikk képét. Felveszem OVIVAL a kapcsolatot h megfeleljünk a licenc követelményeinek. most már alá tudom írni ☺ Szaky vita 2020. január 1., 15:57 (CET)

Mentorkeresés: Honig44 vita

  • Témáim a Wikipédiában: életrajz
  • Néhány szó a hátteremről: germanisztika
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: hogyan változtathatom át a próbalapomat "éles" cikké
Mentorálás
Mentorálás
Kocsmafal (kezdőknek)/Archív29 új a Wikipédiában. Kocsmafal (kezdőknek)/Archív29 szeretné, ha RepliCarter őt mentorként segítené. Ennyi ideje változtattak utoljára ezen a lapon: 2072318 perc

Honig44 vita 2020. január 1., 20:31 (CET)

@Honig44: A próbalapodon elvileg a „laptörténet” fül mellett kell lennie egy „Több ▼” menünek, benne egy átnevezés opcióval. (Ne ijedj meg, ha az előbb még nem láttad: ez a lehetőség csak regisztráció után négy nappal, azaz négyszer 24 órával érhető el, ami nálad két órája telt le, fél kilenckor még nem volt jogod átnevezni.) A megjelenő űrlapon a „Honig44/próbalap” helyére írd a cikk címét, és (ezt könnyű elfelejteni!) az előtte lévő legördülő listából válaszd a „(Fő)”-t (ez utóbbi jelzi, hogy szócikkről van szó, és nem valami egyéb, adminisztratív lapról, mint amilyen a személyes próbalapod vagy éppen ez a lap, ahol most írok). – Tacsipacsi vita 2020. január 2., 01:34 (CET)

Jaaaah...mindenre gondoltam, csak erre nem! Köszönöm a segítséget, átneveztem a szócikkemet. Vetnél rá egy pillantást? – Honig44 vita 2020. január 2., 18:23 (CET)

Szerintem jó lett. Amit még ajánlani tudnék, hogy olvasd át a WP:FELÉP lapot, ami az ajánlott cikkfelépítést tartalmazza, és annak megfelelően alakítsd át a cikk végét. – Hkoala 2020. január 2., 19:14 (CET)

Rendben, megcsinálom. Még egyszer köszönet! – Honig44 vita 2020. január 3., 12:46 (CET)

Oldid?

Sziasztok!

Tudom, hogy nagyon csíkoshátú kismalac kérdés, de mi az az oldid? és hol találom? Szeretnék az év szócikke versenyre ajánlást tenni, de nem tudok, mert fogalmam sincs, honnan kell kinyerni egy cikk aktuális változatának oldid-jét. Köszi. Moonwalkr vita 2020. január 6., 15:17 (CET)

A cikk laptörténetében kattints egy változat dátumára. Fent a böngésző keresőjében ott az oldid. – Vépi vita 2020. január 6., 15:29 (CET)

Hála és köszönet:)Moonwalkr vita 2020. január 7., 08:43 (CET)

Mentorkeresés: Csaba.Z.Karacsonyi vita

  • Témáim a Wikipédiában: matematika, fizika
  • Néhány szó a hátteremről: Csaba.Z.Karacsonyi vita
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:
  • a körfrekvencia szócikk megfogalmazásán változtatnék (még hozzáértőként is logikátlan a felépítése, laikusként pláne)
  • a frekvencia szócikket kiegészíteném tartalmilag (többek között a körfrekvenciával (vitalap)), továbbá a szakaszok sorrendjét is megcserélném (hogy a régi mértékegységek és példa előtt legyen a meghatározás)
  • Természetesen az ezek közti hivatkozásokat is rendbe tenném és átnézném azokat is, amikre közvetlenül mutatnak az említett szócikkek.

Ellenvetés, javaslat valamire? Csaba.Z.Karacsonyi vita 2020. január 7., 14:37 (CET)

Amit nélkülözhetetlennek láttam, azokat megcseréltem, kiegészítettem, linkeztem, forrásoztam. Csaba.Z.Karacsonyi vita 2020. január 12., 18:08 (CET)

Szórakozóhely-kocsma új szócikk feltételei

Üdv. Nem ismerem még túlzottan a wikipédia szerkesztéssel kapcsolatos dolgokat, ezért itt kérdezném meg (remélem jó helyen, mi a feltétele, hogy szórakozóhelyről, kocsmáról, koncerthelyszínről stb. lehessen új szócikket létrehozni? Megbízható forrásra nem tudok hivatkozni arról a helyről, amiről szeretnék szócikket nyitni. Úgy láttam, hogy példának okáért A38-ról is van szócikk, ott hivatalos oldal van megadva forrásnak, amiről én szeretnék írni, ott csak max. facebook oldalra tudok hivatkozni, de gondolom az meg nem elég. Előre is köszi a segítséget!– Oilmarci vita 2020. január 8., 20:57 (CET)

Oilmarci így első blikkre azt mondom, hogy nem érdemes belevágnod. Van egy úgynevezett nevezetességi irányelvünk, ami azt mondja, hogy csak arról lehet cikket írni, amivel más, független források már részletesen foglalkoztak. Vagyis ha semmilyen más forrásod nincs a cikk tárgyáról, csak annak Fb-oldala, akkor a nevezetességi feltétel nem teljesül, hiszen nem foglalkozott még vele senki és nem is független a forrás. Az A38-as hajó forrásjegyzékében és szaklapot is látok, kiállítási katalógust, különböző adatbázisokat, így az inkább megfelel a nevezetességnek (mindamellett, hogy valóban nem ártana kiegészíteni további forrásokkal). Palotabarát vita 2020. január 12., 18:21 (CET)

Mentorkeresés: Smart Robi vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Smart Robi vita 2020. január 12., 19:13 (CET) a xat editbe a szabályzatot hogy kell be tenni?

Próbalapból hogy lesz éles

Sziasztok, Az lenne a kérdésem, hogy ha létrehoztunk egy próbalapot, akkor mi a következő lépés, hogy az rendes oldalként is megjelenjen? Köszi a segítséget, Balintildiko – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Balintildiko (vitalap | szerkesztései) 2020. január 13., 10:32‎

Szia Balintildiko! Ha belinkeled melyik lapról van szó, megnézzük, és ha hibátlan, kiélesítjük. Palotabarát vita 2020. január 13., 10:51 (CET)

Kedves Palotabarát! https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Balintildiko88/pr%C3%B3balap Erről lenne szó. Nem tudom, hogy megfelel-e minden szempontnak, ha esetleg nem tudsz segíteni benne, hogy min szükséges módosítani?

Köszönöm. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Balintildiko (vitalap | szerkesztései) 2020. január 13., 11:05‎

Kedves Balintildiko! Ezt a próbalapot már törölték, mert teljes egészében reklám volt. A Wikipédia nem csak abból a sze3mpontból reklámmentes, hogy nem kell bannereket meg mindenféle hirdetéseket nézni, hanem abból a szempontból is, hogy nem engedünk reklámokat szócikknek álcázva beletenni a Wikipédiába. Ezt a szócikket ebben a formában nem kérjük, köszönjük. Palotabarát vita 2020. január 13., 12:48 (CET)

Kedves Palotabarát! Köszönöm válaszod, és azt meg tudod nekem mondani, hogy hogy írjam meg, hogy az ne reklámként hasson? Köszönöm. Balintildiko vita 2020. január 13., 12:53 (CET)

Azt szoktuk javasolni azoknak a kezdő szerkesztőknek, akik wikipédisták szeretnének lenni, hogy először ne akarjanak új cikket írni, hanem ismerkedjenek a szabályainkkal, javítgassanak, apróbb szerkesztéseket csináljanak. Ehhez nagy segítséget nyújt a vitalapodon található zöld doboz, amiben a legfontosabb irányelveinkre mutató linkek vannak. De két irányelv különösen fontos: a forrásoltság és az úgynevezett nevezetesség. Ha ez a kettő teljesül egy szócikk kapcsán, akkor lehet róla írni. Ha nem teljesül, akkor nem lehet. A kiválasztott téma első ránézésre egyiket sem fogja megütni, így ennek megírásával nem érdemes fáradoznod. Palotabarát vita 2020. január 13., 12:57 (CET)

Ellenőrizendő szerkesztő

Sziasztok!

Nem találtam megfelelő fórumot, ezért kérdezem itt. Vajon miért lettem ellenőrizendő szerkesztő hirtelen. Éppen az Apollo–17 szócikket reperálom és arra lettem figyelmes, hogy a legutóbbi szerkesztéseimre kikerült a „T-betű”. Pedig legalább 10 éve nem kell hátul seprűnyél a biciklimbe:) Valaki tudja a választ? Moonwalkr vita 2020. január 13., 13:42 (CET)

Valószínűleg ebbe a hiába futottál bele Te is. Szaszicska vita 2020. január 13., 19:35 (CET)

Mentorkeresés: 217.65.121.128 (vita)

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

217.65.121.128 (vita) 2020. január 15., 12:26 (CET) Nagyvárad ismert személyek feltüntetései sorában örömmel láttam Knézy Jenöt.Jenö iskola társam volt . Sajnos a nagyváradi ismert személyek között nem találta emlitve Prof. dr. Csanda Endre egyetemi tanárt aki nagyváradi születésű volt . Édesapjának Nagyváradon patikája volt .Csanda professor a budapesti idegklinikának kiemelkedő tudású igazgatója volt . Remélem, hogy a nagyváradi neves személyek sorába bekerül Köszönettel dr. Kónya László Budapest

Köszönjük a jelzést; Dr. Csanda Endrét felírtam a Híres nagyváradiak listájába. Felírtam a kért cikkek közé is, hátha valaki vállalja a megírását. Az Ön e-mail címét biztonsági okokból kitöröltem innen. – Hkoala 2020. január 15., 15:06 (CET)

Mentorkeresés: SeZso vita

  • Témáim a Wikipédiában: Pénzügy, bankkártyás fizetés, POS terminálok
  • Néhány szó a hátteremről: Pénzügyi szektorban dolgozom. Úgy érzem nagyon hiányos a magyar Wikipedia felület a fenti területeken.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Szeretném, ha valaki segítene elméleti szinten a külső linkelések kialakításában: Nagyon örülnék neki, ha lenne egy valaki, akitől személyesen/közvetlenül tudok kérdezni, ha valamiben elakadok, vagy valami felmerül. Köszönöm előre is!

SeZso vita 2020. január 15., 15:51 (CET)

SeZso külső linkeket magába a folyószövegbe nem szoktunk beletenni, mert az reklám lenne valakinek vagy valaminek. Ellenben forrásba annál inkább teszünk külső linket. Konkrét segítséget akkor tudunk adni, ha látjuk, hogy mit és hogyan szerkesztesz. Palotabarát vita 2020. január 15., 19:10 (CET)

Címerkép

Üdv! Bár a Commons:Kocsmafal nevű oldalra is feltettem ez a kérdést, de már 4 napja nem válaszolnak, ezért ide is kiírom: Őcsény Wikipédia oldalára szeretnék feltöltöteni egy képet Őcsény címeréről, mivel a jelenlegi rossz minőségű. Az interneten találtam egy képet a címeréről (link: http://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzat-ocseny.shtml) és ott azt írták az oldalukon, hogy "A honlapon található képeket szerzői jogok védik, azok felhasználása engedélyköteles. A honlapon elhelyezett képeket előzetes engedély nélkül tilos lementeni és kereskedelmi célra felhasználni. Kivétel ez alól az oktatási, tudományos és közcélú felhasználás". A Wikipédia oktatási felhasználásnak számít? Ha igen, milyen licencel töltsem fel a képet a Wikipédiára? Therealfotelnetforr 2020. január 8., 19:06 (CET)

Mentorkeresés: Astra16V vita

  • Témáim a Wikipédiában: astra f
  • Néhány szó a hátteremről: nagy astra fan vagyok
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: kb minden

Astra16V vita 2020. január 20., 21:01 (CET)

Mentorkeresés: Dr Kiss István vita

  • Témáim a Wikipédiában: még nincs, lehet lesz, de egy észrevételt szeretnék valakihez eljuttatni, ami így szól:

Hölgyek/Urak! Tiszteletem. Nem ismerem a Wiki szerkesztését és nem tudom, hogy mikor, kinek célszerű (és egyáltalán érdemes-e) írni, ezért így próbálkozok. A Petneházyrét oldalhoz van hozzászólásom: nevezetesen a szöveg szerint „1950. január elsejével pedig Nagy-Budapest része lett”

Ehhez annyi megjegyzésem van, hogy a terület már szerepel Kogutowicz Manó 1908. évi Budapest térképén, mint Budapesthez tartozó terület.

Amúgy igen érdekes világ a Wikié, ha van róla valahol, valamikor előadás, azt szívesen meghallgatnám. Üdvözlettel Kiss István

  • Néhány szó a hátteremről: villamosmérnök, meg gazdasági mérnök vagyok

több dolog hazai bevezetésében vettem részt (rendszerelmélet, nemzetközi számítógépes hálózatok, technika tárgy, franchise-vállalkozási forma stb), amelyekről van ismeretem, gyakran pontosabb, mint egyes oldalakon olvasható :-)

  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: még nincsenek, de lehet lesznek, ha kis betekintést kapok a wiki világába

hol van a "lap mentése" gomb? csak közzétételt találok


Dr Kiss István vita 2020. január 21., 17:16 (CET)

Kedves Dr Kiss István, jogos az észrevétel, én még ennél korábbi térképen is Budapest részeként látom a Petneházyrétet. Valószínűleg az okozta a félreértést, hogy a szócikkben említett Toperczert elsősorban Pesthidegkút kutatójaként ismerjük, mely városrészünk valóban 1950 után lett Budapest része. A Petneházyrét azonban ezek szerint nem volt (vagy nem mindig volt) Pesthidegkút része. Köszönjük a visszajelzést, javítottam a cikket itt. Palotabarát vita 2020. január 21., 19:16 (CET)

hm-hm látom a vitatható szövegrész törlését, de azt is hogy a közigazgatás alatt még mindig "Városhoz csatolás 1950. január 1" szerepel

Köszönöm, javítottam ezt is. Palotabarát vita 2020. január 25., 11:42 (CET)

@Dr Kiss István: „Lap mentése” gomb nincsen, csak közzététel. A Wikipédián (szinte) minden nyilvános, ennek hangsúlyozására néhány éve a mentés gombot átnevezték közzétételre. Ha csak magad számára láthatóan szeretnél elmenteni egy munkaváltozatot, akkor az a rossz hírem, hogy ilyet nem lehet; ha viszont csak valami útmutatót követve kerested a gombot, akkor légy szíves, írd meg, hogy konkrétan hol, és frissítem a leírást. – Tacsipacsi vita 2020. január 25., 12:13 (CET)

nos akkor a "Homokozó" "Hogyan is állj neki?" szövegrészben: "Némi eligazításért lásd a „Szerkesztés” oldalt, lépésről lépésre haladó útmutatást pedig az első lépések oldalon találsz. Ha kész vagy a módosításokkal, csak nyomd meg a „Lap mentése” gombot – igen, ennyire egyszerű! Semmit nem ronthatsz el, ne aggódj. Ha véletlenül az egészet törlöd, akkor is könnyen vissza tudjuk állítani."

aztán a kezdőknek szóló szerkesztés leírásában kétszer is előfordul az alső bekezdés utolsó sora: "... alján található Lap mentése gombra, és figyeld meg" valamint az előnézet megtekintése bekezdésben: "... Előnézet megtekintése gombot nyomd le a Lap mentése helyett."

magam most próbálom elsajátítani a wiki-t, s ezek egy tanulónak szemet szúrnak – 37.76.100.38 (vita) 2020. január 25., 14:15 (CET) aha! nem voltam bejelentkezve s ezért IP-t írt be - tanulok :-) by the way hogy lehet törölni majd magamat ezen a néven, aktívan már másokhoz hasonlóan nick-néven tartom illendőnek megjelenésemet – Dr Kiss István vita 2020. január 25., 14:20 (CET)

@Dr Kiss István: Az említett helyeken (meg még néhány más helyen, ahol belebotlottam) javítva. A nevedet törölni nem lehet, de módosítani igen, ezt a Wikipédia:Bürokraták üzenőfala oldalon kérheted. (Egyébként egyáltalán nem illetlenség valódi néven szerepelni, sokan vannak, akik a rendes nevüket – vagy arra egyértelműen utaló szerkesztőnevet – használnak. Inkább az a kérdés, hogy szeretnéd-e, hogy a wikipédiás ténykedésedet az ismerőseid a személyedhez tudják kötni. Én nem szeretném, ezért álnevet használok, de ha téged nem zavar, akkor nyugodtan használhatod tovább a jelenlegi szerkesztőnevedet.) – Tacsipacsi vita 2020. január 25., 16:15 (CET)

@Dr Kiss István: A Bürokraták üzenőfalán lehet kérni az felhasználóneved átnevezését. – Hkoala 2020. január 25., 16:16 (CET)

Szeretném feltölteni egy magyar sportoló sikereit és pályafutását. Ez maradhat majd?

Ifj. Szabó Gábor a legeredményesebb magyar díjugrató, 8 éve a nemzetközi mezőnyben is képviselteti magát és a kelet-Magyarországi régió büszkesége. Szeretném feltölteni a pályafutását, eredményeit. Kérdés, hogy maradhat-e, vagy nagy valószínűséggel törlésre kerül? Mielőtt eltöltök vele néhány napot feleslegesen... Sportkarrierjéről szakmai lapok forrásait tudom belinkelni, mivel nincs különálló honlapja, csak fb oldala. Köszi a segítséget előre is. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Máriás Éva (vitalap | szerkesztései) 2020. január 22., 13:26

@Máriás Éva: Ha szaklapok behatóan foglalkoztak vele (tehát nem csak a sporteseményről szóló beszámolóban kapott egy félmondatot, hogy milyen érmet szerzett, hanem bemutatják a pályafutását, interjút készítenek vele stb.), akkor jöhet; sőt, a saját honlap nem is számít a Wikipédia értelmezése szerinti nevezetesség szempontjából, csak a cikk tárgyától független források. (Persze ettől függetlenül a hivatalos Facebook-oldalát a cikk végén, a további információk szakaszban meg lehet említeni.) Mivel számos Szabó Gáborról van szócikkünk, javaslom a Szabó Gábor (díjugrató) címen megírni az új cikket. – Tacsipacsi vita 2020. január 25., 12:22 (CET)

Mentorkeresés: Szervátiusz Klára vita

  • Témáim a Wikipédiában: Szervátiusz Tibor, Szervátiusz Jenő
  • Néhány szó a hátteremről: A Szervátiusz Alapítvány elnöke vagyok, özvegye Szervátiusz Tibornak
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: nem tudom az idegenek által feltöltött képeket lecserélni! Még a portréfotó se jó! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Szervátiusz Klára (vitalap | szerkesztései) 2020. január 23., 18:31

Mentorkeresés: 95.168.94.47 (vita)

  • Témáim a Wikipédiában: A kiskőrösi Ágnes Galéria (kortárs képzőművészet) bemutatása
  • Néhány szó a hátteremről: Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsanna művészettörténész vagyok. 10 éve vezetem az Ágnes Galériát. A galéria tevékenységét szeretném bemutatni!
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Az alábbi szöveget szeretném a Wikipédián megjelentetni!

A szöveg szerkesztéséhez kérek segítséget! Várom válaszuk! Tisztelettel: Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsanna

95.168.94.47 (vita) 2020. január 24., 19:08 (CET)


Kedves szerkesztő! Sajnos semmilyen forrást nem csatoltál, anélkül pedig nem jelenthet meg cikk a Wikipédián, lásd: WP:FORR. Érdemes regisztrálni, és a saját próbalapodon elkezdeni szerkesztgetni a szöveget, oda gyűjtögetni a forrásokat is. Palotabarát vita 2020. január 25., 11:45 (CET)

Kérdés a segítség panelből a(z) lapról Osztovits András (2020. január 24., 22:43)

menteni --Nojames vita 2020. január 24., 22:43 (CET)

@Nojames: Attól függ, hogy melyik szerkesztőt használod. (Minden mentésnél látszik a naplóból, hogy melyiket használtad, de amíg nem sikerült menteni, addig ezzel nem megyünk sokra…) Az biztos, hogy, egy nagy kék gombot kell keresned, amin valószínűleg van egy „közzététel” felirat. A régi szerkesztőben ez a szerkesztőablak alatt, balra van, az újabbakban a jobb felső sarokban. – Tacsipacsi vita 2020. január 25., 12:43 (CET)

Mentorkeresés: Krateropios vita

  • Témáim a Wikipédiában: francia sanzon
  • Néhány szó a hátteremről: francia szakot végzett
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: "szubcsonk" sablon eltávolítása

Krateropios vita 2020. január 26., 11:45 (CET)

A cikk első sora tartalmazta, már eltávolítottam. – Vépi vita 2020. január 26., 12:06 (CET)

Kérdés a segítség panelből a(z) lapról Szerkesztő:Ffenyosi (2020. január 26., 14:59)

főcímet átírni? jelenleg az a cím, hogy Szerkesztő: Ffenyosi, de én a Lakatos Katalin címet szeretném adni az oldalnak --Ffenyosi vita 2020. január 26., 14:59 (CET)

Szia Ffenyosi, válaszoltam a vitalapodon! Palotabarát vita 2020. január 26., 22:58 (CET)

Kérdés a segítség panelből a(z) lapról Temesvár ostroma (1552) (2020. január 28., 17:13)

Csak egy kis elírást akarok kijavítani --LovaCraft vita 2020. január 28., 17:13 (CET)

Kattints a szerkesztés szóra, javítsd ki, majd mentsd el, azaz kattints a Változtatások közzétételé-re a lap alján. Wikizoli vita 2020. január 28., 18:45 (CET)

Mentorkeresés: SiposBéla1945 vita

  • Témáim a Wikipédiában: Neves személyek Botskor Lóránt, Sipos Gyula (parancsnok) Nedeczky László (vívó) családtörténetek 35 éve foglalkozom a családfa kutatással 2015 óta a MACSE MATRIKULA szaklapban publikálok Szerkesztő oldalam

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:SiposB%C3%A9la1945

  • Néhány szó a hátteremről: Közgazdász vagyok, az MTA Doktora, 1988. 75 éves
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Pagonytól üzenetet kaptam hogy a fotómmal gond van, de nem tudom mi a megoldás. Wikipédia Sipos Béla (közgazdász) https://hu.wikipedia.org/wiki/Sipos_B%C3%A9la_(k%C3%B6zgazd%C3%A1sz) Nem tudom mi a megoldás. E-mail cimem sipos.bela1945@gmail.com Juhász Sándor (Vitorla) segített, hogy elinduljak. Válaszukat várva

Dr. Sipos Béla

SiposBéla1945 vita 2020. január 28., 18:46 (CET)

Bocsánat, én egy árva szót nem mondtam semmilyen fotóról. – Pagony foxhole 2020. január 28., 18:49 (CET)

A Botskor Lóránt szócikk vitalapján tettem néhány észrevételt. El kell olvasni a wikiminimumot, mielőtt az ember szerkesztésre adja a fejét! Ezt már más is javasolta. Olvasni is kell, nemcsak írni. Wikizoli vita 2020. január 28., 19:37 (CET)

Kérdés a segítség panelből a(z) lapról Barkó judit (2020. január 29., 13:59)

Helló!

Egyetlen dologban kérnék segítséget: véletlenül kis "J"-vel írtam a Juditot, de mivel most regisztráltam, nem tudom átnevezeni. Kérlek, segítsetek benne!

Köszönöm! --U.Nóra vita 2020. január 29., 13:59 (CET)

@U.Nóra: Már át van nevezve: Barkó Judit. – Hkoala 2020. január 29., 14:32 (CET)

Kérdés a segítség panelből a(z) lapról Biotechnológia (2020. január 29., 22:45)

hogyan tudok referenciákban hibásan szereplő nevet módosítani: Nyeste Lajos helyett Nyeste László --1javul vita 2020. január 29., 22:45 (CET)

Már ki van javítva. Kicsit várjál még, amint odaér valaki jogosult, jóváhagyja a változtatás(oka)t, és akkor érvényre jut. Méltányolhatóan gyorsak szoktak lenni. – Garamond vita 2020. február 1., 02:06 (CET)

Kérdés a segítség panelből a(z) lapról Demjén Ferenc (2020. február 1., 20:50)

Hogyan tudok szerkeszteni? --Ákos&Évi vita 2020. február 1., 20:50 (CET)

Ákos&Évi ez így túl általános kérdés, a vitalapodon (ezen) találsz egy dobozt, ahol le van írva, hogy tedd meg az első lépéseket, olvasgasd egy picit (amúgy a Brennbergbánya cikkben egész ügyesen csináltad, fog ez menni...) Palotabarát vita 2020. február 1., 20:59 (CET)

új oldal létrehozása - énekes

Sziasztok, szeretnék segítséget kérni egy oldal létrehozásában. Korábban megpróbáltam megcsinálni, de az adminok törölték, mert foramilag nem volt megfelelő. Ki tudna nekem segíteni? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Prmediamusic (vitalap | szerkesztései) 2020. február 2., 14:40‎

Prmediamusic ha tudok, segítek. Palotabarát vita 2020. február 2., 14:54 (CET)

Létrehoztam egy próbalapot. Ott meg tudod nézni, hogy meddig jutottam :P – Prmediamusic vita 2020. február 2., 15:21 (CET) Palotabarát

Ellenőrizetlen változat?

Kedves Szerkesztők, megkérdezhetem, hogy az Ellenőrizetlen változat címke helyett hogy lehet más státuszt kapni? Mit kell tenni? Vagy csak várni kell és remélni?

Kösznettel: K. T. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Kis Teréz (vitalap | szerkesztései) 2020. február 5., 13:48‎

Az ellenőrizetlen változat akkor változik, ha egy járőr ellenőrzi és elfogadja. Ha sürgős, akkor a Wikipédia:Járőrök üzenőfalán kérhető, természetesen megadva, hogy mely lapról van szó. – Porrimaeszmecsere 2020. február 5., 14:23 (CET)

Nagyon Köszönöm! – Kis Teréz vita 2020. február 5., 23:33 (CET)

Kérdés a segítség panelből a(z) lapról Weisz Ferenc (labdarúgó) (2020. február 7., 22:46)

Segítségre van szükségem a szerkesztésben,hogyan tudok adatot módosítani? --FehérJudit vita 2020. február 7., 22:46 (CET)

FehérJudit úgy látom sikerült javítani, kicsit még tovább pontosítgattam a megadott forrás alapján. Palotabarát vita 2020. február 8., 01:09 (CET)

Mentorkeresés: Ungverskt vita

  • Témáim a Wikipédiában: Agócsy László és Horváth Gyuláné Agócsy Erika
  • Néhány szó a hátteremről: zenetörténész vagyok (PhD)
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: A két, fent említett zenepedagógusról szeretnék szócikket készíteni. Ezek lesznek az elsők. A kutatásokat én végeztem, de megjelentek. Pl. a Parlando-ban, ahol zenepedagógia és zenetörténet szempontjából bizonyítottan értékes anyagok jelennek csak meg.

Hogy kezdjek hozzá? Segítség! Előre is köszöni: Ungverskt vita 2020. február 4., 18:59 (CET)

Ungverskt mindenekelőtt olvasgasd a Wikipédiát, nézd meg az életrajzi cikkek felépítését, ha forrásszerkesztőt használsz, megnyithatod azokat szerkesztésre és nézd meg hogy mutat egy.-egy cikk "belülről". A szerkesztést a próbalapodon kezdd el (a jobb oldalon felül, vízszintesen látható menüsoron találod a linket hozzá), aztán ha úgy érzed készen vagy, kérj meg itt valakit, hogy ellenőrizze le.. A vitalapodon találsz egy zöld dobozt, abban is vannak hasznos linkek, mint pl. az első lépések. Sok sikert! Palotabarát vita 2020. február 4., 19:12 (CET)

Köszi. Igyekezni fogok! Kedves Palotabarát! A Wikidatá-n - ha jól láttam - 1933 szerepel Agócsy László halálozási dátumánál. Ha tényleg jól láttam, javítaná, kérem? Előre is nagyon szépen köszönöm! Ungverskt. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Ungverskt (vitalap | szerkesztései) 2020. február 7., 15:23‎ (CET)

@Ungverskt: Átírtam, máskor ilyen egyértelmű elírást nyugodtan javíthatsz te is a Wikidatában. (A Wikipédiában és testvérprojektjeiben magyarul a tegezés a szokás. Ha ez valamiért nagyon nem fekszik, akkor ér szólni, de ez az iskolás egyik tegez, másik magáz megoldás rettenetesen néz ki.) – Tacsipacsi vita 2020. február 7., 16:20 (CET)

Ok. Tegezz. Ha itt így szokás. A javítást köszönöm, és ha legközelebb lesz ilyen, megcsinálom. U. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Ungverskt (vitalap | szerkesztései) 2020. február 7., 20:02‎

@Ungverskt: A Parlandóról tudunk, használjuk forrásként. Például, hogy magamat fényezzem, az (általam kezdeményezett) Ernyei László szócikkben követhető, hogy milyen módon. Más megoldások is vannak, de ebben a szócikkben a {{CitPer}}(?) sablont találtam célszerűnek alkalmazni. – Garamond vita 2020. február 9., 17:23 (CET)

Köszi Garamond!Köszi!!!

Kérdés a segítség panelből a(z) lapról Szerkesztő:Jakobinus/próbalap (2020. február 9., 14:55)

hogyan tudok jobb oldali blokkot (box-ot) létrehozni és abba képet beszúrni? --Jakobinus vita 2020. február 9., 14:55 (CET) közben feltöltöttem próblapomat – Jakobinus vita 2020. február 9., 15:34 (CET)

Jakobinus a vitalapod alapján úgy látom, már jelentkezett egy segítőkész kolléga, talán sínen van az ügy. Palotabarát vita 2020. február 10., 01:23 (CET)

Kérdés a segítség panelből a(z) lapról Wikipédia:Azonosító törlése (2020. január 31., 23:44)

Szeretnem torolni a profilom --Gergely Gurbacs vita 2020. január 31., 23:44 (CET)

Gergely Gurbacs szia, ha már szerkesztettél a Wikipédián, akkor nem tudjuk törölni a profilodat, mert akkor a szerkesztéseid névtelenek maradnának. Amit tudunk, az:
  • Ha nem szeretnél a saját neveddel szerepelni, akkor megváltoztatjuk a nicknevedet a kívánságod szerint
  • Töröljük a szerkesztői lapodat, vagyis ezt: Szerkesztő:Gergely Gurbacs

Választhatod mindkettőt, csak jelezz vissza kérlek. Palotabarát vita 2020. február 1., 20:55 (CET)

@Palotabarát: Ezt jelezte: Wikipèdia:Törlès. – Vépi vita 2020. február 13., 15:42 (CET)

Furcsa sablon

Helló! A Kimberella cikket fordítom az angol wikiről, azonban ott van a hivatkozások között egy olyan, amiben egy sablon szerepel. Ezt hogyan tudnám áthozni az itteni wikire? Simán elég másolnom, vagy van valami egyéb eljárás? Tombenko vita 2020. február 7., 22:43 (CET)

Jó lett volna kicsit bővebben körülírni a kérdésedet. Jó pár sablon van a cikkben, melyik(ek)re gondolsz?
Ha mondjuk olyasmi, mint a cite journal, vagy a Cite book, akkor érdemes rákeresni. A kereső mezőbe, jobbra fent („Keresés a Wikipédián”) írd be, ami érdekel, jelezve hogy sablonról van szó.
Ha például beírod, hogy sablon:CitWeb, sablon:Cite web vagy sablon:CitLib, akkor kiderül, hogy felkészült-e a magyar Wiki a számodra szükséges sablon használatára, és az is, hogy mi ennek a használatnak a módja. Könnyen kiderülhet, hogy egyszerűen át lehet másolni a magyarba. Vagy javasolnak helyette rokonszenvesebbet. Esetleg csak az eredeti sablonnak apró magyarítását, hogy a paraméterek neve jobban követhető legyen. Vagy lehet, hogy készült a magyar szokásokhoz jobban illeszkedő másik, de hasonló célú sablon. Azt nyugodtan megteheted, hogy bemásolod a szerkesztésedbe, aztán kipróbálod, hogy működik-e. Ha nem, akkor nem nyert. – Garamond vita 2020. február 9., 13:37 (CET)
Pont ez a baj: nem cite <valami>, hanem egy The Rise and Fall of the Ediacaran Biote nevű. A többivel nincsen problémám, azokat simán átemelem. Tombenko vita 2020. február 9., 22:23 (CET)
@Tombenko: Az en:Template:The Rise and Fall of the Ediacaran Biota kódját csak úgy átmásolni nem illik, ahogy erre vonatkozóan új sablon létrehozásakor a lap tetején egy rózsaszín doboz fel is hívja a figyelmet; de egyetlen cikkhez nincs is rá szükség, egyszerűbb extra sablon nélkül közvetlenül egy általános hivatkozássablont ({{CitLib}}(?), {{cite book}}(?) stb.) használni a cikkben. Ráadásul az angol sablon által használt {{Citation}} nálunk elavultnak is van jelölve, úgyhogy már csak ezért sem kéne egy az egyben átmásolni, hanem inkább egyszerűen át kéne írni a nálunk dívó sablonok egyikére – ez egyetlen forráshivatkozás esetében még gyorsabb is, mint mindenféle sablonok átültetésével bíbelődni. – Tacsipacsi vita 2020. február 10., 11:02 (CET)
Oks, megrpóbálom. Tombenko vita 2020. február 10., 12:11 (CET)
@Tombenko: juj, rám omlott egy szerkesztési ütközés.
De akkor nem ismétlem meg azt, amit amúgy is megüzentek neked. Csak a többit.
Azt neked kell mérlegelned, hogy egyáltalán szükséges-e ilyen sablont létrehozni, mert ha csak egy szócikk számára szükséges, egy vagy néhány hivatkozás céljára, akkor (szerintem) jobban kezelhető, ha a sablon használata révén keletkező címleírásokat dolgozod bele a cikkfordításba. Ha azonban ez a The Rise and Fall valami jelentős alapmű, vagy egyáltalán, várható a viszonylag gyakori használata (ehhez én nem értek, neked kell eldönteni!), akkor célszerű az analóg magyar sablont előállítani. – Garamond vita 2020. február 10., 11:10 (CET)
Viszont akkor is a nálunk szokásos sablonok egyikével, nem a Citationnel. – Tacsipacsi vita 2020. február 10., 11:16 (CET)
Azt nem is ismerem. Már csak ezért sem ajánlottam. :) – Garamond vita 2020. február 10., 11:38 (CET)
Fene tudja. Nekem most megtetszett a Kimberella, azért írom meg/fordítom le. Van még sok Ediakarás cikk, ha jól láttam, azokban is van ez a cumó, szóval ha még lesz fordítás, ott is meglesz. Na mindegy, egyelőre akkor átfordítom a cikket, kiemelem a sablonból a lényeget, és sima ref lesz. Tombenko vita 2020. február 10., 12:11 (CET)

Kérdés a segítség panelből a(z) lapról Szerkesztővita:Wolf Flora (2020. február 11., 14:33)

hova írjam még csak tervezett , s nem közzétételre való véleményem hozzászólásom? --Wolf Flora vita 2020. február 11., 14:33 (CET)

Kedves Wolf Flora, ha egy konkrét cikkhez szeretnél hozzászólást fűzni, akkor azt annak vitalapján tudod megtenni. Minden cikkünk keretének a tetején van egy "szócikk", közvetlenül mellette pedig egy "vitalap" feliratú fül. Ez utóbbira kattintva tudod beírni amit szeretnél. Ha általánosságban szeretnél a Wikipédiához hozzászólni, akkor annak függvényében, hogy milyen területtel kapcsolatos a véleményed, valamelyik Kocsmafalunkon tedd. Azt tudnod kell, hogy itt a Wikipédián minden(!) a nyilvánosság előtt zajlik, bármit írsz, az kitörölhetetlen és mások is elolvashatják. Pont olyan, mint egy ideális kormányzási forma. Tehát nincs lehetőség úgy véleményt írni, hogy azt ne olvashassa el senki. Ha kicsit pontosítod, hogy mi miatt nem szeretnéd ezt a nyilvánosságot vállalni, akkor lehet még tovább keresgélni. Palotabarát vita 2020. február 14., 00:17 (CET)

Hosszú kötőjel

Láttam, hogy a szócikkekben, amiket készítettem a járőrök a sima kötőjelet hosszú kötőjelre cserélték (például évszámok közt). Ezt a munkát szeretném megspórolni nekik, de nem tudom hogyan lehet ilyen kötőjelet csinálni, egy segítséget kérnék szépen. Viröngy vita 2020. február 13., 20:23 (CET)

A kódja Alt 0150 (numerikus billentyűzetről). – Vépi vita 2020. február 13., 20:25 (CET)

Én a szerkesztői ablak alatti ikonokat használom, a relációs jelektől visszafele a második. – Porrimaeszmecsere 2020. február 13., 20:37 (CET)

Köszönöm a segítséget! Viröngy vita 2020. február 14., 08:22 (CET)

És ha már ennyit cakkozzuk szegényt, akkor (a mai magyar tipográfiában) nem Alt 0151 („—”). Garamond vita 2020. február 14., 15:58 (CET)

Mentorkeresés: Beredith vita

  • Témáim a Wikipédiában: Verseim
  • Néhány szó a hátteremről: Nyugdíjas dekoratőr vagyok
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Nem csináltam még ilyesmit. Kíváncsi vagyok tetszik-e?!

Beredith vita 2020. február 16., 14:07 (CET)Nehéz. Nehéz felemelni Leugrok tejért. Húsz kilós zsákot! Nehéz megszeretni Minap reggel felöltöztem Na most már megértettem: Azt, aki bántott! Leugrottam tejért. Elég nekem víz és kenyér Nehéz elviselni Nagy tömegbe keveredtem Nem mehetek többé tejért! Szomorú világot, Egy hadsereggel felért! Nehéz nem letépni Elsodortak, én gondoltam Az illatos virágot! Csak eljutok tejért! Nehéz úgy szeretni, Zászlót a kezembe nyomtak Hogy nem viszonozzák, Nyomultak és tolongtak Nehéz megszokni, hogy Egy cirkusszal felért! Csak viszik, nem hozzák! Aztán jött a karhatalom Nehéz a homokból Megkérdezték, mi a dolgom Aranyat kinyerni, Mit csinálok? Miért? Nehéz törött kézzel Válaszoltam megfontoltan: A habot keverni! Csak leugrottam tejért! Ahogy így elnézem Nem hiszem, hogy hittek nekem Az ennyi is kevés, Zászló rúdon volt a kezem Megállapítom, hogy Kiáltoztam, ahogy mások Minden nagyon nehéz. Nem az egyenruhások!

                              Az igazságot éltettem

Beredith vita

Itt valami nagy félreértés van! A Wikipédia enciklopédia, nem kezdő verselők lapja. Versekkel fordulj irodalmi lapokhoz. Ha szerkesztés érdekel, akkor olvasd el ezt: Wikipédia:Az első lépések, és olvass el sok-sok szócikket. És ha tényleg szerkeszteni akarsz, akkor majd kérdezz utána. Wikizoli vita 2020. február 16., 17:07 (CET)

Mentorkeresés: Beredith vita

  • Témáim a Wikipédiában: Verseim
  • Néhány szó a hátteremről:80 éves nyugdíjas dekoratőr vagyok
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Ezen az oldalon még nem jártam, szeretném, ha más is olvasná a verseimet, persze csak akkor, ha érdemes! Köszönném a segítséget!

Beredith vita 2020. február 16., 17:12 (CET)

Lásd a fenti bejegyzésemet! Wikizoli vita 2020. február 16., 17:28 (CET)

Kérdés a(z) Perilla frutescens lapról a segítségpanel segítségével (2020. február 16., 22:58)

piszkozatot szeretnék menteni, S.O.S, nem akarom az első szárnypróbálgatásaim rögtön "közkinccsé tenni" <3 --Permarcsa vita 2020. február 16., 22:58 (CET)

Kedves Permarcsa! A Wikipédia a nyitottságra épül, így csak azt rejtjük el, amit feltétlenül muszáj (például jogsértő tartalmakat), minden más nyilvánosan olvasható. Persze ez nem azt jelenti, hogy kizárólag „élesben” dolgozhatsz: a jobb felső sarokban találsz egy linket a próbalapodra, ahol azt próbálgathatsz, amit akarsz (bizonyos határokon belül: jogvédett szöveg másolata, reklám stb. ide sem jöhet, de teljesen értelmetlen zagyvaság és egyéb szárnypróbálkozások nyugodtan). A próbalap „saját felségterület”, más nem nyúl bele – hacsak nem kéred kifejezetten a belenyúlást –, mindenféle (Wikipédiához kapcsolódó) anyagokat tárolhatsz rajta saját magadnak akármeddig, és senki nem fog megszólni érte; azonban tudnod kell, hogy ez is nyilvánosan látható, aki akarja, megnézheti a tartalmát. – Tacsipacsi vita 2020. február 17., 00:03 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Killmondaymanagement/próbalap lapról a segítségpanel segítségével (2020. február 18., 11:36)

Üdv! Fotót szeretnék feltölteni a zenekarról a jobb oldali panelbe, többszöri próbálkozásra sem sikerült, egy kis segítséget szeretnék kérni. Köszönöm! --Killmondaymanagement vita 2020. február 18., 11:36 (CET)

Kérdés a(z) Wikipédia:Kezdőlap lapról a segítségpanel segítségével (2020. február 18., 18:06)

Youtobe videó beágyazása az oldalba? --Klucsik Edit vita 2020. február 18., 18:06 (CET)

Kedves Klucsik Edit! YouTube-videók beágyazására nincs lehetőség, több okból sem: egyrészt a Wikipédia mottójában („a szabad enciklopédia”) a szabad azt jelenti, hogy a Wikipédia tartalma szabadon, a lehető legkevesebb korlátozással felhasználható, másolható, átdolgozható, márpedig a YouTube-videók többsége nem ilyen (alapértelmezés szerint egy feltöltött videót tilos a YouTube-on kívül felhasználni, így például letölteni vagy kereskedelmi célra felhasználni); másrészt adatvédelmi szempontból is aggályos a reklámokból álló nagy techcégek (Google, Facebook stb.) szolgáltatásainak beágyazása, hiszen még eggyel több helyen tudják követni a felhasználót, még pontosabb profilt tudnak alkotni a Wikipédia olvasóiról; harmadrészt bármilyen külső szolgáltatásra való támaszkodás problematikus, hiszen onnantól a YouTube-on is múlik a Wikipédia olvashatósága (ha a YouTube valamiért nem működik vagy le van tiltva, a Wikipédia-cikkben egy nagy fehér folt marad a helyén). Így aztán nem lehet YouTube-videót beágyazni Wikipédia-szócikkbe; lehet hivatkozni a videóra a szócikkek „További információk” szakaszában, vagy a Wikipédián is használt Creative Commons-licenccel ellátott videókat (YouTube-súgó) át lehet tölteni a Wikipédiára (vagy a Wikimédia Commons nevű testvérprojektjébe), de ez utóbbit kezdőként nem ajánlanám neked a buktatói miatt. – Tacsipacsi vita 2020. február 18., 19:11 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Turbofacexyzr lapról a segítségpanel segítségével (2020. február 21., 20:35)

Amit létre hoztam lapot azt miért nem látom ha rákeresek ? --Turbofacexyzr vita 2020. február 21., 20:35 (CET)

Kedves Turbofacexyzr a szerkesztői lapodra írtál egy rövid szöveget. A szerkesztői lap azt a célt szolgálja, hogy a szerkesztők bemutatkozzanak a többi szerkesztőnek: leírják érdeklődési körüket, végzettségüket, hozzáértésüket. Ezek a lapok nem szoktak megjelenni a keresőkben (más névtérben vannak, mint a szócikkek, lehet abban is keresgélni, de gondolom nem ezt akarod). Annyit még leírnék, hogy amit írtál, az sajnos nem való a Wikipédiába. MOst tettem egy zöld dobozt a vitalapodra, abban vannak linkek, amiken sok segítséget kapsz, hogy válhatsz szerkesztővé, és hogy mi az, amiről lehet szócikket írni, mi az, amiről nem. Azt szoktuk javasolni a kezdő szerkesztőknek, hogy ne akarjanak rögtön új szócikket írni, inkább csak ismerkedjenek a Wikipédiával: te is egyelőre inkább csak olvass, javíts apróbb hibákat, hogy megismerd és megértsd a lexikonunkat. Palotabarát vita 2020. február 21., 22:47 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Mónika Hess/próbalap lapról a segítségpanel segítségével (2020. február 22., 15:17)

Sziasztok, hogyan lehetne a próbalapomat rendes lappá átalakítani? --Mónika Hess vita 2020. február 22., 15:17 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Organo 2008 lapról a segítségpanel segítségével (2020. február 24., 16:35)

Csináltam egy lapot. Organo néven. Miért nem látom ha ki vagyok jelentkezve? Köszi --Organo 2008 vita 2020. február 24., 16:35 (CET)

Amivel próbálkozol – az reklám. Nem való a Wikipédiába. A reklámért fizetni kell; másutt. A Wikipédia ingyenes, viszont nem engedi meg a reklámot. OsvátA Palackposta 2020. február 24., 16:43 (CET)

Halott linkek törléséről álláspont

Meg szeretném kérdezni, hogy a jelzett „halott linkek” ill. nem jelzett halott linkek vonatkozásában mi ma az álláspont? Van olyan hivatkozott lap, melyet az Internet Archivban lementettek, s mégsem nyílik meg. Konkrétan pl. Garabuczy Ágnes cikkében a „Garabuczy Ágnes oldala a Vándorfény Galéria honlapján” forrásnál két halott link is szerepel, [1] [2] ezek közül (miután forrásról van szó – gondolom - nem törölhető teljesen), de legalább az egyik talán? A művei között szereplő „Kép gyümölccsel” [3] egy jelzés nélküli halott link, ez viszont nem törölhető? Általában (hacsak nem jegyzetben vagy forrásban szerepel), mi értelme van a „Halott link” jelzésnek a meghalt webhivatkozás törlése helyett?– Bizottmány vita 2020. február 24., 17:04 (CET)

Köszönöm, a kérdésem tárgytalan, megtaláltam a korábbi vitákat [4] és a halott linkek megtartása [5] lapokat. – Bizottmány vita 2020. február 24., 22:03 (CET)

Kérdés a(z) Szerkesztővita:Organo 2008 lapról a segítségpanel segítségével (2020. február 24., 18:33)

Kedves OsvátA! Nem akartam reklámot írni, csak a céget szerettem volna bemutatni, mint ahogyon a DXN. Köszünöm a segítségedet! --Organo 2008 vita 2020. február 24., 18:33 (CET)

Kérdés a(z) Angyal Dezső lapról a segítségpanel segítségével (2020. február 24., 20:38)

Segítséget szeretnék kérni, hogy mi módon jeleníthetem meg a Commons társhivatkozást az infoboxban? --Bizottmány vita 2020. február 24., 20:38 (CET)

Tárgytalan, sikerült.– Bizottmány vita 2020. február 24., 21:50 (CET)

Mentorkeresés: Aranyosi Ervin vita

  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Aranyosi Ervin vagyok Költő és Hahota jóga edző Sajnos a Hahota jógáról szóló cikkemet törölték, pedig én írtam és mivel egy hasonlót megjelentettem más médiában (ugyanarról írtam, de én írtam) azt kaptam, hogy szerzői jogot sért, vagyis megsértettem a saját szerzői jogaimat. Az eredmény egy törlés és a Wikipédia oldalam tönkretétele.

Szeretném a költői önéletrajzom, illetve eddig megjelent könyveim bemutatni a Wikipédiában, de nem tudom, hogyan lehetne a vitalapot eltüntetni, mert belepiszkít az életembe.

Kedves Ervin!

Valószínűleg jobb válaszokat is fogsz kapni, de én is említenék olyan tudnivalókat, amit érdemes figyelembe venned.

  1. A wikipédia nem arra való, hogy magadat vagy az elfoglaltságaidat reklámozd; a jelenléthez arra van szükség, hogy mindenkit érdekeljen a téma, amit az mutat, hogy független források - tehát nem ismerősök netes blogon - részletesen feldolgozták. Ha a létrehozott lapok ennek nem felelnek meg, akkor is törlésre kerülnek.
  2. Minden lap bárki más által a wiki szabályainak figyelembe vételével módosítható: nincs saját lapom!
  3. Ami egyszer el lett mentve, az bármikor visszakereshető, visszaállítható; ez a vitalapodra is érvényes, tehát azt eltüntetni nem lehet, csak rendkívül indokolt esetben, adminisztrátortól kérve lehetséges.

Ha ezeket a feltételeket nem tudod elfogadni, akkor a Wikipédiás közlést kerüljed. – Porrimaeszmecsere 2020. február 25., 17:32 (CET)

Mentorkeresés: Grerika vita

  • Témáim a Wikipédiában: Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) kapcsolatos oldalak
  • Néhány szó a hátteremről: egyetemi tanársegéd vagyok az SZTE-n, statisztikát és informatikát oktatok, emellett kutatok, programozok és Khan Academyt fordítok.
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: egy konkrét személy Wikipédia oldalát szeretném szerkeszteni, akinek a személyi infoboxában olyan foglalkozás szerepel, ami már nem aktuális, de nem jöttem rá, hogyan lehetne módosítani. Hegyi Péter oldaláról van szó. Ő elsősorban orvos (többek között) az SZTE-n, de 2006-ig labdarúgó-játékvezető volt, ami a személyi infoboxában látszik foglalkozásként, pedig ez már nem aktuális. Hogy lehet ezt módosítani? Speciális szemantikus tagnek tűnik a játékvezetősége, de nem akarnám, hogy ez a metainformáció elvesszen, csak jó lenne, ha a személyi infoboxban orvosként lenne feltüntetve.

Grerika vita 2020. február 25., 16:40 (CET)

Ezeket az adatokat a Wikidata tartalmazza, oda be is lehet írni az orvost, csak azt nem tudom, hogy a több foglalkozásnál hogyan lehet az egymáshoz tartozó paramétereket összekapcsolni. – Porrimaeszmecsere 2020. február 25., 22:05 (CET)

Be lehet írni több foglalkozást is. (érték hozzáadása, majd közzététel). Megcsináltam, gondolom ez a sorrend jó. Ha nem, akkor meg lehet cserélni. Wikizoli vita 2020. február 25., 22:24 (CET)

Mentorkeresés: Csutak József vita

  • Témáim a Wikipédiában: tudomány, települések, történetek
  • Néhány szó a hátteremről: nem rég kezdtem el Wikipedian is tevékenykedni, régebben hír oldalnál szerkesztő voltam
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: sablon betöltése, létrehozása

Csutak József vita 2020. február 25., 19:17 (CET)

Szám sablon kérdés

Hay! Lehet valahogyan a szám sablonban alsó határ-felső határ jellegű számokat írni? Például 1500-2500 kg/m3 kellene, de nekem a szám sablon erre a −1000 kg/m3 eredményt adja, ami nagyon nem a várt jelenség. Tombenko vita 2020. február 28., 10:33 (CET)

Mi lenne, ha két sablont használnál, így: 1500-2500 kg/m3 – Hkoala 2020. február 28., 10:37 (CET)

Hm. Köszi! Tombenko vita 2020. február 28., 11:27 (CET)

Mentorkérés áttételesen (DekanyMaria)

Szia Mentorok és segítők! Emailben kért segítséget Szerkesztő:DekanyMaria/próbalap hogy hogyan lehetne belőle cikk, de még kellene segíteni a formázásban meg hogy lefordítsa a refeket is. Köszönöm (a nevében is)! – grin 2020. február 28., 13:17 (CET)

Datálás sablon

Sziasztok! Találtam egy ilyen sablont: https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Ma Van ilyen (esetleg hasonló) a magyar wikin? Ha nincs, lehetne csinálni egyet? Szerintem nagyon ötletes, és például a Taxobox sablonban is szépen mutatna. Tombenko vita 2020. február 20., 08:37 (CET)

Kérdés a(z) Farkas István (labdarúgó) lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 1., 20:02)

Jo --Szerkezto1009 vita 2020. március 1., 20:02 (CET)

Mentorkeresés: TresoKalman

  • Témáim a Wikipédiában: még nincs
  • Néhány szó a hátteremről: írtam saját scifiéletregény, ami egy új műfaj
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: nem szeretném, hogy töröljék, amit elkezdtem, de szeretném jól megszerkeszteni

TresoKalman 2020. március 3., 11:20 (CET)

Szia! A legegyszerűbb négy tildével aláírni, így: ~~~~. Más: aki a Wikipédiában a mentorkeresőt megtalálja, az mindent megtalál! Üdv! OsvátA Palackposta 2020. március 3., 11:32 (CET)

Mentorkeresés: Tomi4813 vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Tomi4813 vita 2020. március 3., 13:34 (CET) Helló. Rendkívül bonyolult számomra ez a felület. Nem utal egyértelműen dolgokra, vázol, de semmi konkrét infó nincsen, hogyan hozzak létre egy oldalt. Ide-oda irányít, de olyan, mintha vak vezetne világtalant. Könnyen rá lehet így unni a szerkesztésre! Naggyából kezdek belesz@rni a dologba!

@Tomi4813: → Ez a wikiminimum, bár ez: „belesz@rni”, meg a felkiáltójeled a végén nem bíztatja a Wikipédiát túl sok jóval. OsvátA Palackposta 2020. március 3., 16:22 (CET)

Marha sokat segített ez. Idáig én is eljutottam! Wikiminimum. Kész vicc! Ez ugyanaz a kör, amit már egyszer lefutottam! Na mindegy... :(

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Tomi4813 (vitalap | szerkesztései) 2020. március 3., 19:43‎

Ezt tudom még ajánlani: Wikipédia:Az első lépések. És azt, hogy hagyd a fenéne a felkiáltójeleidet. OsvátA Palackposta 2020. március 3., 20:57 (CET)

Linkek szórása

Sziasztok! Ha valaki (ahogy a tevékenységét nézem) kizárólag egyetlen oldal linkjeit szurkálja be minden cikkhez, ahol a témához illik, az mennyire oké? A linkek amúgy teljesen rendben vannak, nem hülyeség és nem összevissza írások. Nekem kicsit zavaró ugyanis, olyan, mintha igazából nem tenne hozzá a wikihez. Tombenko vita 2020. március 9., 09:26 (CET)

Wikis szócikk linkje vagy külső oldal? Előbbi esetben nem gond, a másodikban (ha nem vesz át infót onnan a szócikkbe) reklám és törlendő. – Hollófernyiges vita 2020. március 11., 08:23 (CET)

Külső oldal. Nem reklám, mert ténylegesen a témához tartozik, és ráadásul elég alapos, magas szintű írások, emiatt nem tudom, mi tévő legyek vele. Tombenko vita 2020. március 11., 08:47 (CET)

Akkor azt mondanám, hogy ez a Külső hivatkozások kategóriába tartozik és maradjon. – Hollófernyiges vita 2020. március 11., 09:07 (CET)

Oké, köszönöm! Tombenko vita 2020. március 11., 09:46 (CET)

Kérdés a(z) Hohn Krisztina lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 12., 23:33)

Segítséget szeretnék kérni. Hogyan tudok képet feltölteni? --Hohnkriszta vita 2020. március 12., 23:33 (CET)

A baloldali menüben a nyelvek fölött alulról az ötödik a Fájl feltöltése, kövesd az ottani útmutatót. Ha szeretnéd, hogy más nyelvű wikipédiák is hozzáférjenek a képhez, akkor inkább ide töltsd. – Hollófernyiges vita 2020. március 13., 08:34 (CET)

Szócikk szerkesztője

SziasztoK! Azt honnan tudom meg, hogy ki a szócikk eredeti szerzője?

Köszönöm, Rebeka – Aláíratlan hozzászólás, szerzője VisnyeiRebeka (vitalap | szerkesztései) 2020. március 13., 14:59‎

@VisnyeiRebeka: A szócikk "Laptörténete" alapján. misibacsi*üzenet 2020. március 13., 17:46 (CET)

Mentorkeresés: Helvir vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Helvir vita 2020. március 14., 16:21 (CET) Szia(sztok)!

Kedves barátom kért meg h az általa nemrég kezdett egyetemi projektjét (www.ember.institute) szeretné komolyabb formában továbbvinni, és úgy gondolta h ez az egyik legfontosabb fórum ahol szerepelnie kellene, nos mivel én nem nagyon boldogulok és csak probálkozom ezert szeretnék segítséget kérni.

-a szócikket nem engedi kisbetűvel kezdeni, és mivel a projekt/intezmény neve így hivatalos, ez jó lenne -névjegyet és oda logót hogyan tudok feltenni? -az angol változatot is itt hozom létre, ha nem akkor hogyan? -mindkét nyelven konkrét word szövegből dolgozzak, ez maradhat, vagy húzni kell belőle, mert ami most feljött és törlésre javasolt az más, mint amit feltöltöttem.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv Vilmos – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Helvir (vitalap | szerkesztései) 2020. március 14., 16:21‎

Nagyon fontos feltétele az itteni megjelenésnek az, hogy korábban már megjelenjen, olvasható legyen az adott írásmű a széles közönség számára. (nyomtatásban, vagy komolyabb online portálon, "hivatalosabb" egyetemi honlapon, stb).

A másik nagyon fontos feltétel, hogy kellően "wiki-nevezetes" legyen. Itt arról van szó, hogy az alkotótól független, megbízható források hivatkozzanak rá, írjanak róla, elemezzék, használják fel... stb. Tehát a triviális említés vagy felsorolás nem elég.

Röviden: első, bemutatkozó megjelenésre ez a fórum nem használható. misibacsi*üzenet 2020. március 14., 20:17 (CET)

Mentorkeresés: Brucker Laszlo vitaMENTORT KERESEK!

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Brucker Laszlo vita 2020. március 14., 20:55 (CET)HA SAJÁT TANULMÁNYOMAT NEM TEHETEM FEL A WIKIPÉDIÁRA AKKOR MÉGIS MI LEGYEN A MÁR FELTETT TANULMÁNNYAL?

A wikipédia nem az első közlés helye [6], nem erre a célra lett megalapítva. A feltett tanulmányaid -gondolom- törölve lesznek innen, de ebben az adminisztrátorok az illetékesek. Viröngy vita 2020. március 14., 21:38 (CET)

@Brucker Laszlo: A legtisztább megoldás az lenne, ha te magad kérnéd a törlését: a Szerkesztő:Brucker Laszlo lapot szerkesztve válaszd az eszköztárról a Beszúrás → Sablon menüpontot, a keresőmezőbe írd be, hogy „azonnali-saját”, kattints rá a linkre, okézd le a párbeszédpanelt, majd tedd közzé a változtatásokat. Természetesen semmi akadálya, hogy a törlés kérése előtt lementsd magadnak az anyagot. – Tacsipacsi vita 2020. március 15., 01:44 (CET)

Kérdés a segítségpanelből (2020. március 15., 22:21)

Kedves Pagony, én is látom hogy ez magyar honlap, köszönöm szépen ismerem a wikipediát. Ettől függetlenül nem teljesen értem, hogy miért ne hozhatna létre magyar ember angol vagy német szócikket, legfőképpen, ha saját terméket szeretne felvinni. Köszönöm. Cycleuser --Cycleuser vita 2020. március 15., 22:21 (CET)

Azért, mert ez enciklopédia, nem reklámfelület. Az mondjuk kedves volt, hogy elárultad, hogy a munkahelyed adta ki reklámnak, legalább tudjuk, hogyan működnek ezek a spamcégek. Tombenko vita 2020. március 15., 22:51 (CET)

Kérdés a(z) [2020-as SARS-CoV-2 (COVID-19) koronavírus járvány Ausztriában] lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 16., 17:07)

A grafikon sablonnal kapcsolatban segítsége kérek, valami miatt nem jelenik meg. --Covidkorkep vita 2020. március 16., 17:07 (CET)

Kérdés a(z) Wikipédia:Jogi nyilatkozat lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 16., 21:22)

Hello fel törtek a fezbukon a név István varadi --István varadi vita 2020. március 16., 21:22 (CET)

István varadi Mindenképpen a Facebookhoz fordulj, mi másik csapat vagyunk, nem tudunk szólni nekik. Palotabarát vita 2020. március 17., 01:14 (CET)
Jelszó Tombenko vita 2020. március 17., 02:08 (CET)

Mentorkeresés: Mirabella vita

  • Témáim a Wikipédiában: Müvészet, Matematika
  • Néhány szó a hátteremről: Matematikus és építész diploma, angol, német, olasz felsöfok, franciául olvasok
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

A kettösviszony cikkben találtam két hibát, amit nem merek javítani. Az Értelmezések címü szakasz harmadik ábráján a B és N pontok közötti távolság 21-nek van irva, de ez nincsen összhangban az ezt követö utolsó (ABN) osztóviszonnyal. Ez az érték akkor helyes, ha a B és N pontok távolsága 2. Nyilván ez volt a szándék, és a 21 érték téves. A baj az, hogy nem tudom, máshol is hivatkoznak-e erre az ábrára, ahol esetleg valóban a 21 érték lenne helyes. Akkor ide egy független új ábrát kell készíteni. A másik hiba az (ABM) osztóviszony értéke. Ezt tudnám is javitani, de most még nem teszem. Ez helyesen (ABM) = (-2):8 = -1/4 = -0,25 – Mirabella vita 2020. február 28., 13:09 (CET) Mirabella vita 2020. február 28., 13:09 (CET)

Szerintem ezt inkább a cikk vitalapján jelezd. De még jobb, ha javítod. Légy bátor! Tombenko vita 2020. március 13., 08:42 (CET)
Én is azt javaslom, hogy próbáld meg magad javítani. Mindnyájan valahogy így kezdtük. A szöveget egyszerűbb, módosítod a helyesre és elmented. (A szócikkben ügyelj a helyesírásra, vitalapon elmennek a hosszú í és ű helyett a rövidek, de élesben nem illik úgy írni.)
A képre meg kattints rá jobb gombbal, akkor megnyílik a rá vonatkozó információs oldal. Ott látható, hogy ki készítette stb. És az is, ami téged érdekel, hogy hol van használatban. Az derül ki, hogy kizárólag ebben az egy szócikkben. A fájlt módosíthatod is, ha gif képeket tudsz kezelni. Ha nem tudsz, akkor megkérsz egy szerkesztő kollégát. Vagy tényleg csak beírod a vitalapra, hogy nem jó. (Az általad számolt érték helyes.)
Ha javítasz, javaslom, javítsd az (ABF) osztóviszonyt is, az sem 1 : 1, hanem 3 : 3. (Igen, az ugyanannyi, de a megadott távolságokból mégsem azt lehet leolvasni!) Én is tudnám korrigálni, de nem veszem el tőled az alkotás örömét. Viszont a hibás kötőjeleket javítom, mert az egyszerűbb, mint elmondani, hogy hol vannak. – Garamond vita 2020. március 17., 18:29 (CET)

Kérdés a(z) Borsos József (építészmérnök) lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 17., 07:56)

Hello!

A kérdésem, hogyan tudom szerkeszteni a szócikk címét? Szócikk: Borsos József (építészmérnök) Ezt szeretném átírni Borsos József (építőmérnök)-re.

Köszönöm! Üdv.! --GoWithTheGoats vita 2020. március 17., 07:56 (CET)

Szia GoWithTheGoats! Ezt mifelénk átnevezésnek hívjuk, és a regisztrációdat követően néhány napig még nem éred el ezt a funkciót, úgyhogy megcsinálom én, így a Borsos József (építőmérnök) lesz a címe, ahogy kérted. Ám ha van kedved, abban segíthetnél, hogy a Wikipédia-szerte rámutató hivatkozásokat javítod. Van kedved? Ezen az oldalon található azoknak a szócikkeknek a listája, amelyekben link mutat Borsos Józsefre - csak hát ugye még építészmérnökként. Ezeket kellene megnyitni, és a linkekben az építészt építőre javítani. Ha nem tudod megcsinálni, vagy belebonyolódtál, szólj, segítek. Palotabarát vita 2020. március 17., 09:41 (CET)

Szia!

Köszönöm a segítséget! Ahogy időm engedi javítani fogom a hivatkozásokat. Minden jót!

– GoWithTheGoats vita 2020. március 18., 08:25 (CET)GoWithTheGoats

Infobox szerkesztése

hol található a sablonok szintaxisának részletezésén túl útmutató az infobox szerkesztéséhez? Jakobinus vita 2020. március 19., 20:37 (CET)

Kedves @Jakobinus! Ez attól függ, hogy vizuális szerkesztővel vagy a wikikódos szerkesztővel szeretnéd módosítani. A vizuális szerkesztőhöz még elég kevés dokumentáció van, a wikikódos szerintem egyszerűbb. Egy konkrét példán keresztül próbálnám bemutatni. Mit szeretnél pontosan mire módosítani? (Vagy milyen adatot szeretnél hozzáadni?) Samat üzenetrögzítő 2020. március 19., 23:03 (CET)

egyrészt útmutatásod alapján a wikire feltöltött képe(ke)t beilleszteni, másrészt felesleges jegyzet-hivatkozást (pl nagy szovjet enciklopédia) törölni Jakobinus vita 2020. március 20., 08:21 (CET)

Kérdés a(z) lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 20., 08:57)

Pápán születtek kategóriában szeretnék új nevet betenni, olyan nevet, amire aztán rá lehet linkelni, és további információk érhetők el. Eddig a név csak feketeén szerepel a felsorolásban, nem linkelhető. --Eistein fiai vita 2020. március 20., 08:57 (CET)

Szia Eistein fiai! A kategóriába szócikkeket tudunk beletenni oly módon, hogy azt a cikket, amit szeretnél kategorizálni, megnyitod szerkesztésre, és hozzáadod a Pápaiak kategóriát. Tehát nem a kategória lapján tudod elvégezni, hanem abban a szócikkben, amelyiket szeretnél oda beletenni. Ha vizuális szerkesztőt használsz, akkor a ceriza ikon mellett balra a három vízszintes vonalra kattints, és ott válaszd ki a Kategóriák opciót, majd a megjelenő ablakba írd bele a Pápaiak szót. Ha forrásszöveg szerkesztővel dolgozol, akkor nyisd meg a szócikket szerkesztésre, és írd (másold) bele a legaljára(!) az alábbi sort:
[[Kategória:Pápaiak]]

A szócikk mentése után a cikk automatikusan belekerül a kategóriába. Palotabarát vita 2020. március 20., 09:14 (CET)

Mentorkeresés: Qqz3r8 vita cset egyetemistakkal

  • Témáim a Wikipédiában: kezdok bevezetese
  • Néhány szó a hátteremről: -
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Sziasztok! 2020. marcius 24-en kb.17:30-tol tudna-e egy lelkes mentor chatszoba jelleggel rendelkezesre allni. Par egyetemi hallgatot szeretnek bevezetni/bevezettetni a wiki-szerkesztes rejtelmeibe, de ugy vagyok vele, mint 70 eve a nyelvtanarok: orosz orat adok-veszek. :-) Ha lenne valakiben hajlandosag, at lehet terni valahogy privat beszelgetesre?

Qqz3r8 vita 2020. március 20., 07:01 (CET)

Én csak IRC-én tudnék veletek kapcsolatot tartani. Ha megfelel, akkor jelezzetek vissza! – Nori6239 vita 2020. március 20., 08:10 (CET)

IRCnet vagy Freenode hálózaton, wikipedia-hu csatornán vagy egy külön csatornán. – Nori6239 vita 2020. március 20., 08:35 (CET)

De egyszerűbb lenne az itteni szerkesztési leírásokat elolvasni és azt betanulni, mint órákig magyarázni azt, ami le van írva a segítség oldalon. Szerintem általános iskolások is megértik ezeket a leírásokat. Én magyarázkodjak egyetemistáknak és pedagógusoknak? – Nori6239 vita 2020. március 20., 08:54 (CET)

@Qqz3r8: csatlakozz a #wikipedia-hu csetszobához a részletek megbeszélése érdekében. Ha nem vagy otthonos az IRC használatában, próbáld ki itt: https://riot.grin.hu/#/register. Samat üzenetrögzítő 2020. március 20., 08:59 (CET)

Wikipédia:IRC itt legfelül van egy olyan lehetőség, hogy beírsz egy nevet és a belépésre kattintasz és már bent vagy a wikipedia-hu csatornán. – Nori6239 vita 2020. március 20., 09:15 (CET)

Inkább a mátrixot ajánlanám a beépített IRC felület helyett (direkt link: #wikipedia-hu). Ha lenne egy kis szabadidőm, le is cserélném. --Tgrvita 2020. március 21., 10:55 (CET)

Kérdés a(z) Info-hu@wikimedia.org lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 22., 10:10)

A Szerencsejáték zrt online fogadási regisztrácioban nem tudom a bankszámlaszámom, csak a bankkártya számom. mit tehetek? --Tafffi vita 2020. március 22., 10:10 (CET)

Kedves Tafffi, ennek a kérdésnek a megválaszolásában mi itt a Wikipédián nem tudunk pontos választ adni, a Szerencsejáték Zrt.-t kellene megkeresni. Ha én volnék a helyedben, elővenném a havi egyenlegközlő levelet, azon rajta van a bankszámlaszám is. Palotabarát vita 2020. március 22., 10:32 (CET)
Egyáltalán hogyan köt ki valaki az Info-hu@wikimedia.org lapon? Ez olyan, mintha valahol elszúrtuk volna az OTRS email-címére való linkelést, de a lapra semmi nem hivatkozik, és a kereső se talál ilyet... --Tgrvita 2020. március 22., 14:33 (CET)
Éppen kérdezni akartam, hogy jöhet létre ilyen szakaszcím. És az előző szakaszcím is hibagyanús. Samat üzenetrögzítő 2020. március 22., 21:24 (CET)

Kérdés a(z) Lengyel György lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 24., 20:29)

A származási adatokat töröltük.Miért került vissza?Kérem levételét, vagy az ÖSSZES adatom törlését végleg. --TutteCosifan vita 2020. március 24., 20:29 (CET)

@Kolibri1803, Bencemac: Kérlek tisztázzátok (mint beillesztő, illetve a törlést visszavonó), hogy szükség van-e a cikkben a Származása szakaszra, s ha igen, miért? Köszönöm, – Vépi vita 2020. március 26., 17:19 (CET)

Nem szükséges. Törlöm. – Kolibri1803 vita 2020. március 26., 17:27 (CET)

Mentorkeresés: GuliAnd vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

GuliAnd vita 2020. március 26., 16:11 (CET)Üdvözlöm! Az általam magyar nyelven sikeresen elkészített lapot szeretném angol nyelven is megjelentetni (a fordítást elkészítettem). A meglévő lapomhoz kapcsolódva ezt hogyan tudom megvalósítani? Köszönettel, András

Az angol cikket az angol Wikipédiában külön kell feltölteni. Ha ez sikerült, az összekötésük már egy egyszerű lépés lesz. – Vépi vita 2020. március 26., 17:22 (CET)

Kérdés a(z) Görög Mara lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 26., 17:09)

Egy kép feltevése az oldalra --Drkdorka vita 2020. március 26., 17:09 (CET)

Képek feltöltéséről itt lehet olvasni: Wikipédia:Képek#Képek feltöltése. – Vépi vita 2020. március 26., 17:25 (CET)

Mentorkeresés: Grbncs vita

  • Témáim a Wikipédiában: Élő személy életrajza
  • Néhány szó a hátteremről: Munkahelyi megbízás a főnököm életéről, munkásságáról wikipédia oldalt készíteni
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Szeretném ha valaki akinek kedve és kitartása van, segítséget nyújtana az oldal kialakításában. A feladat a következő: egy doktor aki 30 éve kiemelkedő szerepet vállalt Magyarországon a rák és szívinfarktus szűrésben eddig 50.000 komplex szűrővizsgálatot és több mint félmillió lakossági rák és infarktus szűrést végzett szeretné ha egy oldalt készítenénk munkásságáról. A feladat komplikált... :)

Grbncs vita 2020. március 27., 07:37 (CET)

Kedves Grbncs! Tudnod kell, hogy itt mindenki a szabadidejéből, lelkesedésből dolgozik, ebből adódóan ki-ki azzal foglalkozik, ami érdekli. Segítséget szívesen adunk a konkrét kérdések megválaszolásában, a szerkesztések technikai ismertetésében, de a munka dandárja rádmarad: a források összegyűjtése, a szöveg megírása a te reszortod. Tettem most egy dobozt a vitalapodra, amiben össze vannak gyűjtve a legfontosabb tudnivalók a Wikipédiáról és a Wikipédia szerkesztővé válásról. Használd a próbalapod a cikk felépítése során, nézegesd, hogy más, hasonló életutú személyek szócikkei hogy néznek ki, hogy épülnek fel, és láss neki a próbalapodon (ne élesben).
Annyit még megjegyeznék, hoyg a tapasztalatok szerint nem szokott jól sikerülni, ha olyasvalamiről ír valaki, amivel kapcsolatban személyes függésben van (legyen az érzelmi, egzisztenciális stb.), mert könnyen sérülhet az a távolságtartó álláspont, ami egy lexikon szócikkhez elengedhetetlen. Az ezzel kapcsolatos gondolatainkat összegyűjtöttük a Wikipédia:Önéletrajz oldalon. Ezekre kiemelten figyelj majd.
Ha konkrét kérdésed van, nyugodtan tedd fel akár itt is, valaki biztosan segíteni fog, de a szócikkírás fogásait ebben az esetben is el kell sajátítanod, hiszen te fogod megírni. Palotabarát vita 2020. március 27., 09:36 (CET)

Mentorkeresés: Germar99 vita

  • Témáim a Wikipédiában: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zsóri_Martin
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: semleges nézőpont elve, forrásmegjelölés szükséges az ellenőrizhetőség érdekében. ( ebben a 2 témában szeretnék segítséget kapni! Köszönöm!

Germar99 vita 2020. március 27., 15:53 (CET)

A cikked vitalapján átbeszéltük azt is, hogy miért nem semleges (törölni kellene a sallangokat), s azt is, hogy mihez kellene forrás. A sallangokkal nem is az a legnagyobb baj, hogy ott vannak, hanem az, hogy rajtuk kívül szinte nincs más, ami kiadjon egy Wikipédia-cikket. Rájuk van építve. – Vépi vita 2020. március 27., 15:58 (CET)

Személy infobox tartalma

Sziasztok! A Neil Armstrong cikkel kapcsolatban jelentkező probléma, hogy a bevezetőben fel van téve egy „Személy infobox” sablon és az infoboxban emberünk születési idejére és helyére vonatkozóan raklapnyi forrásmegjelölés van, amelyek egy része lehet, hogy nem is releváns, másrészt felesleges. Ráadásul van hiányos, vagy téves adat is (pl. „Házastársa” címszó alatt). Ezeket hol lehet szerkeszteni, pontosítani, hogy az infobox helyesen jelenjen meg? Moonwalkr vita 2020. március 30., 11:51 (CEST)

Szia! Ezeket a wikidatából húzza be. Ki lehet gyomlálni a wikidatából a felesleges forrásokat, de nagy valószínűséggel egy bot előbb-utóbb visszarámolja. Én inkább azt javaslom, hogy a {{Személy infobox}}(?) kérdéses paramétereit kézzel töltsd ki, mint ahogy itt csináltam. Amelyik paramétert egyáltalán nem akarod, hogy megjelenjen, oda írjál - jelet. Whitepixels vita 2020. március 30., 12:08 (CEST)

Mentorkeresés: Almonddd vita

  • Témáim a Wikipédiában:
  • Néhány szó a hátteremről:
  • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Az lenne a kérdésem, hogy hogy tudnék képet berakni a Meghan sussex-i hercegné szócikkbe. Az angol nyelvű szócikkben ugyanis vannak képek, amik szerintem nincsenek a szócikkíró tulajdonában és valószínűtlen, hogy a képek tulajdonosait megtalálta és engedélyt kért tőlük.

Almonddd vita 2020. március 30., 23:57 (CEST)

Végignztem az angol cikkben levő képeket. Mind fent van a Commonson, úgyhogy elvileg mi is szabadon felhasználhatjuk őket. – Hollófernyiges vita 2020. március 31., 13:27 (CEST)

Kérdés a(z) Kutya lapról a segítségpanel segítségével (2020. március 31., 17:30)

Hogyan tudok szerkesztést végrehajtani? --Simrol123 vita 2020. március 31., 17:30 (CEST)

Kezd ezzel, kattints ide: Wikipédia:Az első lépések. Wikizoli vita 2020. március 31., 17:37 (CEST)

Kérdés a(z) Szerkesztő:Derecskeigyula/próbalap lapról a segítségpanel segítségével (2020. április 1., 13:34)

Forráshivatkozások szerkesztése miként történik? --Derecskeigyula vita 2020. április 1., 13:34 (CEST)

Derecskeigyula a <ref> taget már látom, megtaláltad, nem is rossz, ahogy használod, csak a "group" részt vedd ki belőle. Csak simán ennyi legyen:
<ref>Koppány T.: A castellumtól a kastélyig. 48. /Históriaantik Kiadó 2006/</ref>
Viszont! A forrásjelzésnek pontosnak kell lennie. Itt az interneten nincsenek terjedelmi korlátok, írd ki bátran a szerző nevét, nem kell rövidíteni a keresztnevet. Ha a 48. az oldalszámra vonatkozik, írd utána, hogy oldal (vagy: o.). Ebben a másik forrásban:
/Rimaszombat 1894/.">Balogh Béla: Putnok mezőváros múltja és újabb kora 1881
A megjelenés helye és ideje a forrás elejére került, a végére kell tenni, és tisztázni, hogy mi az 1881 és mi az 1894.
Nézd meg azt is, hogy néz ki egy-egy épületről szóló cikkünk felépítése! Pl. ez: Podmaniczky–Vigyázó-kastély. Mindig van egy nagyon rövid bevezető, ami tisztázza, hogy mi a neve, hol van, mikor épült, ki tervezte vagy/és építtette, milyen stílusban. A hosszabb részletezés már egy külön szakaszban folytatódik.
Jól haladsz, csak így tovább! Palotabarát vita 2020. április 1., 15:46 (CEST)

Kérdés a(z) Wikipédia:Jelölt lapváltozatok lapról a segítségpanel segítségével (2020. április 7., 11:22)

hogy lehet úgy szerkezteni hogy az megmaradjon? minden ember lássa --Sakk1234 vita 2020. április 7., 11:22 (CEST)

Igen, ezt kell olvasgatni: Wikipédia:Az első lépések. Wikizoli vita 2020. április 7., 13:28 (CEST)

Kérdés a(z) Sebastian Kurz lapról a segítségpanel segítségével (2020. április 7., 22:45)

Hogyan kell képet be helyezni? --Segítő 12 vita 2020. április 7., 22:45 (CEST)

Innen megtudhatod azt is, hogyan kell képet behelyezni: Wikipédia:Az első lépések. Wikizoli vita 2020. április 8., 09:06 (CEST)