Szerkesztővita:Fekist/Archív 04 (2011-01–2013-12)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Kossuthzsuzsa 10 évvel ezelőtt a(z) Karácsony + újév témában

Emléktáblák

Szia! Milyen szisztéma szerint készíted a fényképeket az emléktáblákról? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. február 13., 21:22 (CET)

Igen, valami ilyesmit szerettem volna megtudni. Ugyanis tőlem nem messze van 5-6 tábla, de sajnos hiába próbálkoztam vele az én gépem nem alkalmas arra, hogy normális képet csináljak róluk és gondoltam, (persze ha érdekel) hogy esetleg adok egy kis támpontot, hogy ezek hol találhatóak. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. február 13., 22:13 (CET)

Szia! Látom már jártál is errefelé. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. február 21., 19:48 (CET)

Díj

Képdíj
A rengeteg, kiváló emléktábláról készített képeidért ;) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. február 25., 19:04 (CET)

Lamberg

Szia! Tetszik az a kép amit feltöltöttél. A Hazádnak rendületlenül című könyvben van egy hasonló kép, az mondjuk nekem jobban tetszik, de sajnos 1955-ös kiadású a könyv, így jogsértő lenne felküldeni. Ismered azt a képet egyébként? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. április 18., 15:59 (CEST)

Wikiszülinap

Szia! Sok-sok boldog wikiszülinapot kívánok erőben, egészségben. Üdvözlettel Tambo vita 2011. szeptember 23., 07:46 (CEST)

Már húszmillió

Tisztelt Szerkesztőtárs!

A Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#HÚSZMILLIÓ FELETT! című fejezetében olvashatsz az újabb mérföldkő eléréséről. Ebben a fejezetben tettem néhány -remélem nem ünneprontó- javaslatot. Ha időd engedi kérlek látogass el a platformra és írd le véleményedet! Üdvözlettel: --Kispados vita 2011. október 25., 13:36 (CEST)

Szia! Köszönöm a reagálásodat. Én is hasonló cipőben járok, igyekszem elkerülni a vélt vagy valós frontvonalak, sokszor értelmetlen vitáit. Most kivételt tettem, gondoltam szólni kellene. Végül is örülök, hogy sokan, kulturáltan reagáltak. Sajnálatos azonban, hogy a legnagyobb hadviselők nem mondták el véleményüket. További jó szerkesztést kívánok! --Kispados vita 2011. október 30., 14:35 (CET)

File:Miksa Déri Bp08 DériMiksa1.jpg

Szia! A kép leírólapján szereplő helyszín, és a felhasználása között ellentmondás van. Feloldanád? Üdv. Tambo vita 2011. november 17., 08:22 (CET)

Szia! Nincs semmi gond, de mivel elég sokat dolgoztam a cikken, és be akartam illeszteni a képet, picit elcsodálkoztam. Ami a másik táblát illeti ott bizony Újpest nagyközségről van szó. Függetlenül attól, hogy a wikin ki mit akarna látni. Nézzed meg például az én születési helyemet, vagy Kategória:Pestiek. Üdv. Tambo vita 2011. november 17., 13:58 (CET)

Emléktáblák Budapest XIV. kerületében

Szia!

Úgy vettem észre, hogy a szócikkben az utcanévindexbe te írtad bele a Róna utca 85-ös számot. Véletlenül került bele, vagy van is ott valami? Gondoltam megkérdezem törlés előtt, hátha tudsz ott valami emléktábláról vagy botlatókőről, csak nem volt hozzá több információd, fényképed.--Szenti Tamás vita 2012. március 19., 17:52 (CET)

János Hadik

Szia! Köszönöm, akkor biztos, hogy igaza van. Kérem, nézd meg Hadik András még. Kelvin vita 2012. március 23., 10:17 (CET)

Re: segítségkérés

Szia. Sajnos már régen nem foglalkoztam a latinnal, meg aztán nehezemre esik az ilyen rövid szövegeket megérteni, ahol nem segít a kontextus. Saját használatra még úgy-ahogy elboldogulok a könnyebb szövegekkel, de a Wikipédiába nem mernék saját szakállamra fordítást adni. Ne haragudj, ha csalódást okoztam. – Viszont ajánlom figyelmedbe Bennót, aki állítása szerint a latint a magyarral azonos szinten beszéli. Ádám 2012. szeptember 12., 23:09 (CEST)

Emléktáblák

Szia! Nem gond hogyha az általad Huwikire feltöltött emléktáblák fényképeit áttöltöm a Commonsba? Valamint a Vasárnapi Újságból való képet is áthelyezhetem a Commonsba?--Szenti Tamás vita 2012. szeptember 15., 23:18 (CEST)

Szia! Egyáltalán nem, sőt. Amikor elkezdtem a táblákat feltölteni, kizárólag azokat tettem fel a Commonsba, amelyekről tudtam, hogy más projektekben felhasználható, Amelyekről úgy véltem, hogy biztosan nem lesz szüksége rá szükségük, mentek a magyarba. Azóta persze tudom, hogy ez utóbbi kategória nem létezik, ezért a magyarba már nem töltök (esetleg ideiglenesen). Már magam is gondoltam rá, hogy nekiállok a feltöltéseknek, csak eddig nem volt érkezésem... --Fekist vita 2012. szeptember 16., 09:47 (CEST)

Elkezdtem az áttöltögetést. Az angol tudásom azonban enyhén szólva nem tökéletes. Ha gondolod leellenőrizheted, bár szerintem nagyjából érthetőek az angol képleírásaim.--Szenti Tamás vita 2012. szeptember 19., 09:28 (CEST)

Látom, elkezdted. Csináld csak! Közben én is elszégyelltem magam ;-) és feltöltöttem párat. Remélem, nem fogjuk keresztezni egymást. Kérlek, ha valamelyiket már áttetted, rakd be a magyarra az {{azonnali-commons}} sablont. Így látom, melyikeket kell gyorsan törölnöm a munkalapomról. Előre is kösz. --Fekist vita 2012. szeptember 19., 15:25 (CEST)

Szia! Nagyon köszönöm, ez igazán gyors volt. :-) Üdv, Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2012. október 13., 10:36 (CEST)

Egy kicsit csaltam, mert már két órával az avatás előtt átírtam szöveget, és feltettem a képet.... --Fekist vita 2012. október 13., 10:48 (CEST)

Járőr...

...lettél (ld. WP:BÜRÜ). Itt az olvasmány, és grat! További jó szerkesztéseket. :-) --eLVe abcdefg 2012. október 18., 12:37 (CEST)

Neked se legyen más :-) üdv a járőrök közt! Andrew69. 2012. október 18., 21:17 (CEST)

Emléktáblák Kiskunhalason

Érdekes lenne, ha írnál valamit a személyekről, akiknek emléktáblát emeltek. És esetleg a többi tábláról is, pl. mikor helyezték ki stb. – Wikizoli vita 2012. november 7., 17:59 (CET)

DEFAULTSORT

Szia! Igen, a mediawiki szoftver azt várja, hogy a defaultsortban valamiért minden szó nagy betűvel kezdődjön. Csigabiitt a házam 2012. november 7., 21:36 (CET)

Időközben megtaláltam az okát is: Az ASCII-kódolás betűrendbe soroláskor előreveszi a nagybetűket, s a kisbetűk sora csak ezek után következik, azaz DEFAULTSORT használata nélkül a sorrend például BMW → Bécs lenne. Ezért a rendezési kulcs kialakításakor a következő szempontokat kell érvényesítenünk: a rendezési kulcsban megadott kifejezés valamennyi különálló tagja nagybetűvel kezdődjön, illetve minden nem szókezdő helyzetben lévő betűje kisbetű legyen. Csigabiitt a házam 2012. november 7., 21:45 (CET)

Ezt találtam: Idegen nevek, illetve sorszámozott uralkodói nevek esetében [...] ezeket csak szóközzel, és ne vesszővel válasszuk el egymástól. További részleteket itt találsz: Wikipédia:Kategóriák. Csigabiitt a házam 2012. november 7., 22:41 (CET)

Re: DEFAULTSORT

Még szerencse, mert akkor kiderülne, hogy fogalmam sincs. :-) - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. november 7., 21:37 (CET)

Jó pap is holtig... :D Köszi. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. november 7., 21:43 (CET)

Re: Macedónia

Szia! Azért hagytam jóvá, mert szerintem ez egyértelmű: a „Macedónia” íráskép kiejtése magyarul egyértelműen [ˈmɒʦɛdoːniɒ]. Nem kérdés. A görög országrész, „Makedónia” meg [ˈmɒkɛdoːniɒ]. Ennek nem igazán kell benne lennie a cikkben, hiszen aki beszél picit magyarul, az ezt tudja. Azt meg, hogy a helyiek hogy ejtik, a bevezetőben lehet leírni.

Ha a „Македонија” szó kiejtésére vagy kíváncsi, az [makʲɛˈdɔnija], a „Μακεδονία” szóalaké pedig [makʲɛðɔˈni.a].

Ha félreértettelek, bocs. Üdv! - Gaja   2012. december 18., 21:27 (CET)

Én nem érzem ezt akkora hiányosságnak, de ha gondolod, nyugodtan bíráld felül a változtatást, engem annyira nem zavar a dolog... Üdv, és Neked is Kellemes Ünnepeket! - Gaja   2012. december 18., 23:06 (CET)

Fertőrákos

Szia, kérlek, ha járőrként visszavonsz egy szerkesztést, jelezd a szerkesztő vitalapján (különösen, ha új szerkesztőről van szó). Hasonlóképpen ha azonnalizol vagy jogsértőzől, stb. Ajánlom figyelmedbe az ún. Járőrscript-et (ha még nem ismered):

Ez egy opció a beállításoknál, ami megkönnyíti a járőrmunkát. Ha bemész a Beállítások - Segédeszközök fülre és ott lemész a Járőrök és adminisztrátorok tevékenységét segítő segédeszközök részhez, látsz egy olyant, hogy Gyakran használt sablonneveket tartalmazó sáv a szócikkek és a felhasználói vitalapok tetejére. (Régi nevén Járőrscript). Ha ezt kipipálod, akkor fent a Keresés mellett megjelenik egy S betű és arra ráklikkelve bejön a beszúrható sablonok egy része (törlés, azonnali, üdvözlőüzenet, stb.). Ennek a használatával sokkal egyszerűbb a járőrözés, nem kell ezeket a sablonokat mindig keresgélni, másolgatni. Sajnos nincs itt az összes sablon, a többit a Szerkesztőket figyelmeztető sablonok kategóriában találod. – Rlevente vita 2012. december 19., 21:49 (CET)

Boldog karácsonyt!

Boldog karácsonyt, kellemes pihenést és jókedvű 2013-at kívánok! --Rlevente vita 2012. december 22., 14:32 (CET)

70. Golden Globe-díjátadó

Szia, ezt is meg az összes többit is át kellene nevezni így: (70.) Golden Globe-díj-átadó. --Pagonyfoxhole 2013. január 17., 21:30 (CET)

Az Oscar mintájára lehetne gála, valóban. Így mindenesetre nem maradhat, mert hibás. --Pagonyfoxhole 2013. január 19., 02:19 (CET)

Wikidata

Szia! Én a Wikidatán olvastam el a szükséges teendőket. Ezen az oldalon minden lényeges megtalálható, bár a legjobb, ha saját tapasztalatot gyűjtesz. :-) Ha egy újonnan írt magyar szócikket akarsz hozzáadni a Wikidatához, akkor a következő szerint kell eljárnod.

  1. Tudomásul kell venni, hogy a Wikidatában való keresés hagy némi kívánnivalót maga után.
  2. Ha bármilyen más nyelven ismered a szócikk nevét, akkor legegyszerűbb, ha a keresőmezőbe beírod, ekkor az esetek jó részében kapsz találatot.
  3. Az, hogy nem kapsz nem jelent semmit, ilyenkor részletes keresésre lehet szükség.
  4. Ehhez a bal felső lista Fogalom cím szerint menüpontját válaszd.
  5. A Wiki mezőbe írd be, például azt, hogy „cs” (cseh wiki), vagy en (enwiki), stb., majd a lap mezőbe a szócikk megfelelő idegen nevét.
  6. Ha kapsz találatot, akkor már csak hozzá kell adnod a magyar megfelelőt.
  7. Ezt a lista alján a hozzáadás gombbal teheted meg, értelem szerint töltsd ki a mezőket, majd nyomd meg a mentést.
  8. A legfelső sorban ne felejtsd el kitölteni a címkét (én itt újra a szócikk címét adom meg).
  9. Ha nincs idegen megfelelő, akkor a bal felső lista Új fogalom létrehozása menüpontját válaszd.
  10. A címke legyen a szócikk neve, a leírás nem szükséges, de megadhatod, pl. „labdarúgó”, majd nyomd meg a létrehozás gombot.
  11. Ekkor még csak a fogalmat hoztad létre, az egyes wikik szócikkeit egyenként kell hozzáadni.
  12. Nem ritkán előfordulhat, hogy duplikátumba futsz bele. Ilyen esetben először ki kell üríteni az egyiket (az adminisztrátorok a korábbit, kisebb Q-sorszámút szeretik megtartani), mert addig nem tudod kitölteni a másikat, majd törlésre jelölni az üreset.

Ha kérdésed van csak szólj szívesen segítek. Csigabiitt a házam 2013. január 21., 21:51 (CET)

Törlésre jelöltem az üres fogalmat. Csigabiitt a házam 2013. január 21., 21:54 (CET)

Bár nem engem kérdeztél, de logikusnak gondolom, hogy az enwikiben a megfelelő cikkben el kell helyezned a magyar cikkre mutató iw-linket, különben a Wikidata honnan tudná, hogy mely cikkek tartoznak össze? A magyar cikkbe nem kell berakni az enwiki linkjét, hiszen oda majd a Wikidata berakja az összes egyéb nyelvek linkjét is. misibacsi*üzenet 2013. január 30., 17:30 (CET)

Elnézést, hogy harmadikként én is beleszólok: jól gondolod, hogy a Wikidata majd megoldja, de az egyelőre csak 3 WP-n működik: a magyaron, olaszon és a héberen (ha jól tudom). --Porrimaeszmecsere 2013. január 30., 22:40 (CET)

Lásd még: Wikipédia:Kocsmafal (hírek)#Wikidata: iw-hivatkozások a huwikire --Joey üzenj nekem 2013. január 31., 12:07 (CET)

Szia!

továbbra sem világos, miért kell betennem, hiszen például itt az enyémmel együtt immár 10 link van, köztük az angol is... A józan ész azt diktálná, hogy ha betettem oda a magyar linket, nincs többé semmi gond, hiszen a többit a Wikidata megoldja

Az már a következő fázis, ha a Wikidatán már szerepel! Én az előzőről írtam, tehát arról, amikor egy szócikket létrehozol.

Amiről most írsz, ha a Wikidatán már szerepelnek az enwiki és egyéb nyelvek cikkei, akkor csak a Wikidatán kell beletenni a magyar cikket. Ilyenkor nálunk törölni lehet az iw-ket, és nem kell elhelyezni az enwiki szócikkében sem a magyar cikkre mutató linket. Legalábbis én így gondolom, szerintem is úgy logikus, ahogy te írtad. misibacsi*üzenet 2013. január 31., 18:11 (CET)

re: Férfialakítás vs. férfi alakítás

Szia, megmondom őszintén, fogalmam sincs, mi lehet az az egészen más, így nem is jutott eszembe utánanézni, csupán arra hagyatkoztam, hogy a férfi szó a legtöbb esetben nem melléknévként, hanem főnévként viselkedik ezekben az összetételekben. Mindenesetre rákérdeztem a helyesírási kocsmafalon, lásd: Wikipédia:Kocsmafal (helyesírás)#Férfialakítás vagy férfi alakítás? --Regasterios vita 2013. február 9., 20:43 (CET)

Neked volt igazad, visszacsináltam. Bocs. --Regasterios vita 2013. február 9., 20:56 (CET)

Nahát! :-)Regasterios vita 2013. február 9., 21:11 (CET)

Segítség!

Szia! Az általam szerkeztett Michael Jackson: The Immortal World Tour előadás plakátjába kötött bele valaki névtelenül!

Segítségedet kérném abban, hogy ennek a licencnek {{Non-free promotional|image_has_rationale=yes|image_is_of_living_person=no}} melyik lehetne a magyar wiki-féle megfelelője?

Ha nem sikerül a képhez engedélyt v. licenc találni, akkor azt 5 napon belül törlik! Ezt pedig nem szeretném megkockáztatni!

Ha tudnál valamiben segíteni, azt nagyon megköszönném! Üdv --Zsaron vita 2013. március 18., 15:26 (CET)

WD

Szia! A Wikidata szócikkben felül jobb oldalt, a lenyíló menüben tudod törlésre jelölni a lapot. Ha nincs ilyen menüpont nálad, akkor a Beállítások - Segédeszközök menüben pipáld be a RequestDeletion lehetőséget. Egy kérés: ha megtennéd, ne csak a wikikapcsolatot add hozzá, hanem a legfelső sorban a címkét is add meg. Ide általában ugyanaz a név kerül, mint a szócikk címe. Csigabiitt a házam 2013. március 19., 23:40 (CET)

Igen, a label magyar megfelelője a címke. A lap tetején, a Fekist név mellett balra látsz egy másik menüpontot, a leírásodból gyanítom, hogy egy A-betű és egy kínai jel társaságában az English szó áll. Itt tudod átváltani a WD nyelvét másfélére. Ha magyar nyelvű címkét akarsz hozzáadni, akkor a magyar nyelvűre, ha horvát nyelvűt, akkor a horvátra kell átállítani. Ez sajnos egy gond (eufemisztikusan feature) a WD-ban, hogy a nyelv a legutolsó beállítás szerinti marad. Így, ha pl. horvát nyelvű címkét ad valaki hozzá – mint én, valószínűleg egy Darinko által megírt horvát faluhoz – és figyelmetlen, akkor a magyar nyelvű címke kerül a horvát nyelvhez. Ezt a címkét figyelmeztetésed alapján töröltem. Az olasz címkét viszont nem értem, mert én ilyet nem találok, és a laptörténetben nyoma sincs. Csigabiitt a házam 2013. március 20., 17:02 (CET)

Érdekesség

Egy olyan cikk, mely biztos érdekel: [1] Andrew69. 2013. április 9., 21:37 (CEST)

Átnevezés

Ha észreveszed, hogy valaki elírta a frissen létrehozott cikk címét és ezért átnevezed a cikket, akkor kérlek szólj a cikk létrehozójának is, különösen pedig akkor, ha nem egy gyakorlott wikipédistáról van szó. A rontott alak lapjának azonnalizása és törlése ugyanis ahhoz vezet, hogy az új szerkesztő számára eltűnni látszik az eddigi munkája, hiába keresi a régi helyen, az újról meg nem tud. Az apropó egy április 13-i eset.

Köszönöm, ha figyelsz erre!

--Karmela posta 2013. április 18., 20:59 (CEST)

Franciák

Szia! Jean-Pierre Pedrazzini cikkét kivettem a Kategória:Franciák-ból, de ezzel nem "veszítette el" a francia állampolgárságát, hiszen a Kategória:Francia fotográfusok-ban bennmaradt, ami a Kategória:Francia művészek, az pedig a Kategória:Franciák alkategóriája. "Régi motorosként" nyilván tudod, hogy a cikkeket általában igyekszünk csak a "legalacsonyabb" kategóriákba tenni, nem halmozzuk a kategóriákat. --Vadaro vita 2013. május 15., 21:02 (CEST)

Szerkesztésszámláló

Üdv! Ez saját találmány? Vagy ilyet bárki készíthet? Mert nekem igen megtetszett! :-) --XXLVenom999 vita 2013. május 23., 19:27 (CEST)

Atyaég, hogyhogy már meg is csináltad nekem? Nagyon köszönöm! Vigyor --XXLVenom999 vita 2013. május 23., 19:41 (CEST)
Nem az a lényeg, hogy hogyan, hanem hogy megvan. Minden elismerésem akkor is. Vigyor --XXLVenom999 vita 2013. május 23., 19:47 (CEST)

re CitPer sablon

Válasz nálam. --Karmela posta 2013. július 12., 23:30 (CEST)

Cirque du Soleil sablon

Elkészítettem az angol wiki féle sablont is. Ezek közül kellene dönteni. Kíváncsi vagyok a javaslatodra.--Zsaron vita 2013. július 24., 12:21 (CEST)

Clemenceau

Aha, úgy tűnik igazad van, a könyv címe még rendben van, de a filmcím a legtöbb helyen é-vel van. --Villanueva vita 2013. november 11., 18:01 (CET)

Pálferi "teológus"

Szia! Beleírtad a Pál Ferenc (pap) cikkbe, hogy a cikk alanya teológus. Mi ennek a forrása? Minden katolikus pap az talán, de ebben nem vagyok biztos. Illetve hogy ez Pálferi esetében – ha az egyáltalán – releváns információ-e. Üdv: Piraeus vita 2013. december 7., 15:17 (CET)

Nem releváns – ki is vettem... --Fekist vita 2013. december 7., 17:44 (CET)

Re:Aranypálma

Szia Fekist!

A válaszom roppant egyszerű, azért mert így nem tévesztjük össze az Aranypálma (Chrysalidocarpus lutescens) és az aranypálma (Dypsis lutescens) növényekkel. És még azért is, mert a díjaknál másutt is használjuk a "díj" szót. Hiszen én is azért kerültem erre a lapra, mert a növényt kerestem. Igaz hogy nagybetűvel írtad a díj nevét, a kereső mégis ezt dobta ki. Valószínűsítem hogy egyért. lapot kell majd létrehozni, ha ezekről is lesz cikkünk. - Üdv. » KeFe « Társalgó 2013. december 10., 01:53 (CET)

Budapesti tizenkettő

Szia! A Budapesti tizenkettő lapot kivetted a Kategória:Magyar filmművészet-ből. Kérlek, mondd meg, hogy miért, szerintem ugyanis oda való. Köszönettel: --Vadaro vita 2013. december 14., 23:59 (CET)

Semmi baj, én is elég gyakran eltévedek... Szia!--Vadaro vita 2013. december 15., 16:45 (CET)

Karácsony + újév

Boldog karácsonyt és örömökben gazdag, szerencsés Új Évet és sok-sok szerkesztést kívánok! Szeretettel:Kossuthzsuzsa vita 2013. december 26., 23:52 (CET)

Békés karácsonyt és boldog új évet kívánok! Szalakóta vita 2013. december 24., 20:19 (CET)

Köszönet



Kedves Fekist!

Azok közé tartozol, akik 2013-ban gazdagították a Wikipédia cikkanyagát, és ezáltal egy kicsit hozzáférhetőbbé tették a világra vonatkozó ismereteket.

Köszönetet mondunk a munkádért, és bízunk benne, hogy továbbra is kitartasz a közösen szerkesztett enciklopédia mellett.

Viszontlátásra az új évben is!

Wikimédia Magyarország Egyesület

Köszönöm. :-) - Fekist vita