Budapesti tizenkettő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Budapesti tizenkettő az 19481968 közötti évek 12 legjobbnak tartott magyar filmje, melyeket a magyar filmszakma 1968-ban titkos szavazással jelölt ki.

Budapesti 12[szerkesztés]

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) 1968-ban Budapesten tartotta éves konferenciáját. Ez az év a magyar filmgyártás második államosításának huszadik évfordulója volt. Az évforduló alkalmából a Magyar Filmművészek Szövetségének játékfilm- és filmkritikus-szakosztálya titkos szavazással választott ki 12 filmet, melyeket a pécsi IV. Magyar Játékfilmszemlén vetítettek le az elmúlt húsz év legjobbnak tartott filmjeként. Egy évvel később, 1969-ben a filmeket a Magyar Televízióban is bemutatták.

Új Budapesti Tizenkettő[szerkesztés]

2000-ben Magyar Film- és Tévéművészek Szövetségének, valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikusi Szakosztályának tagjai A Magyar Televízió felkérésére szavaztak arról, hogy mely filmeket tartják a teljes magyar filmtörténet legjobb munkáinak.

Minden idők tizenkét legjobb magyar filmje:

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ujhelyi Szilárd.szerk.: Karcsai Kulcsár István: Bevezetés, A BUDAPESTI 12 (magyar nyelven). Budapest: M. Filmtud. Int. és Filmarchívum (Filmbarátok kiskönyvtára) (1969) 
  • (2000. március) „Új Budapesti Tizenkettő” (magyar nyelven). Filmvilág XLIII (3), 2. o.  

További információk[szerkesztés]